HVAR, ένα απ’ τα πιο ηλιόλουστα νησιά της Ευρώπης βρίσκεται στην Κροατία

Πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι το Hvar είναι ίσως το πιο ηλιόλουστο νησί της Ευρώπης (σσ. η Μάλτα και η δικιά μας η Κρήτη έχουν διαφορετική άποψη). Έχει κατά μέσο όρο 2715 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως. O υψηλότερος αριθμός καταγράφηκε το 2003, όταν μέτρησε 3053 ηλιόλουστες ώρες (δηλαδή 127 ημέρες ήλιου).

Αλλά το στοιχείο που δεν γνωρίζαμε είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε χιόνι στο νησί. Εάν ποτέ συμβεί σας παρέχουν δωρεάν διαμονή κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Η τοποθεσία

Από τις ασβεστωμένες πόλεις και τα λιθόστρωτα δρομάκια του Stari Grad και της Vrboska μέχρι και τις υπέροχες παράλιες, το Hvar σε γοητεύει με τη πρώτη ματιά.

Το νησί Hvar βρίσκεται στην Αδριατική θάλασσα, στα ανοιχτά της διάσημης Δαλματικής ακτής της Κροατίας. Περιβάλλεται από πολλά νησιά, όπως το Brac, το Korcula και το Vis, και απέχει περίπου μία ώρα με το πλοίο από το Split.

Εδώ οι καλοί χάρτες: To νησί Hvar της Κροατίας (πηγή: wikipedia)
Εδώ οι καλοί χάρτες: To νησί Hvar της Κροατίας (πηγή: wikipedia)

To νησί έχει 11.000 κατοίκους και έκταση 297 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί το 4ο πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Κροατίας και το 27ο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Hvar με 4138 κατοίκους.

Η ονομασία

Οι Έλληνες το ονόμασαν Φάρος, οι Ρωμαίοι το άλλαξαν σε Φαρία. Το ιταλικό όνομα ήταν Lesina και το κροατικό είναι Hvar.

Λόγω της πολύ καλής γεωγραφικής του θέσης, το νησί Hvar βρισκόταν στο σταυροδρόμι ναυτικών και εμπορικών δρόμων σε όλη την ιστορία του.

Η σημερινή ονομασία προήλθε από την αντικατάσταση του συμφώνου Φ του κυρίου θέματος της λέξης Φάρος με το παλιό σύμφωνο της Κροατίας (HV).

Λίγη ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες, άποικοι από την Πάρο, ίδρυσαν το 385 π.Χ. την αποικία με το όνομα Φάρος στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Stari Grad.

Ο Πτολεμαίος Κλαύδιος την αναφέρει ως Φαρία, από όπου προέκυψε και η λατινική ονομασία. Το 231 π.Χ. καταλήφθηκε από του Ιλλυριούς που είχε ως συνέπεια να επέμβουν οι Ρωμαίοι.Το αποτέλεσμα ήταν το νησί να περάσει στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Άποψη του Hvar από ψηλά (πηγή: wikipedia)
Άποψη του Hvar από ψηλά (πηγή: wikipedia)

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το νησί βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τον 11ο αιώνα το νησί εντάχθηκε στο Βασίλειο της Κροατίας.

Τον 12ο αιώνα η άνοδος της Δημοκρατίας της Βενετίας έφερε την οινοκαλλιέργεια στο νησί που αποτέλεσε μια σημαντική βιομηχανία κατά τον Μεσαίωνα.

Το νησί τελικά περιήλθε πάλι υπό βυζαντινή κυριαρχία, και στη συνέχεια υπό το Βασίλειο της Κροατίας και της Ουγγαρίας. Το 1331 οι Ενετοί έθεσαν το νησί υπό την προστασία τους.

Το 1358 το νησί παραδόθηκε στο Βασίλειο της Ουγγαρίας. Το 1409, η Δημοκρατία της Βενετίας έγινε και πάλι ο κυρίαρχος της περιοχής. Τον 16ο αιώνα, μια εξέγερση σημειώθηκε μεταξύ των πληβείων και της αριστοκρατίας.

Μια βόλτα στο νησί και τα αξιοθέατα

Η Pjaca είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Δαλματίας και στο ένα της άκρο βρίσκεται ο καθεδρικός του αγίου Στεφάνου.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου είναι το πιο εντυπωσιακό κτίριο. Χτισμένος στη θέση μιας παλαιότερης χριστιανικής εκκλησίας του 6ου αιώνα, είναι σήμερα ένα μείγμα γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου στο Hvara (πηγή: wikipedia)
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου στο Hvara (πηγή: wikipedia)

Η κατασκευή του ξεκίνησε από τον 14ο αιώνα και σταδιακά ολοκληρώθηκε τον 17ο για αυτό και παρουσιάζει διαφορετικά στυλ αρχιτεκτονικής.

Το Stari Grad είναι η επιτομή μιας ρουστίκ μεσογειακής παραθαλάσσιας πόλης. Οι δρόμοι του είναι ιδανικοί για χαλαρούς περιπάτους, ενώ σε κάθε γωνιά υπάρχει μια ιστορική εκκλησία.

Πανοραμική θέα του Stari Grad (πηγή: wikipedia)
Πανοραμική θέα του Stari Grad (πηγή: wikipedia)

Το επίκεντρο της δράσης είναι το Srinjo kola, όπου κάποτε ήταν κέντρο τεχνιτών και εμπόρων, τώρα είναι γεμάτο με γραφικά καφέ και παραδοσιακά καταστήματα με σουβενίρ.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η Vrboska. Έχει χαρακτηριστεί και «μικρή Βενετία» του Hvar. Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι έχει μόνο ένα κανάλι αν και δεν στερείται ομορφιάς.

Το κέντρο της Vrboska (πηγή: wikipedia)

Το χωριό Humac είναι ένας οικισμός που αξίζει επίσκεψη και εξερεύνηση. Για περίπου 100 χρόνια ήταν τελείως εγκαταλελειμμένο. Πλέον αρκετά προσεγμένο, φιλοξενεί μία τοπική γιορτή στις 26 Ιουνίου.

Αξίζει μια επίσκεψη στο μοναστήρι των Φραγκισκανών. Στεγάζει μια πλούσια έκθεση μουσειακών εκθεμάτων, όπως μια συλλογή από ελληνικά, ρωμαϊκά και βενετικά νομίσματα, σπάνιους αμφορείς. Επίσης υπάρχει και μια αρχαία έκδοση του Άτλαντα του Πτολεμαίου που χρονολογείται από το 1524.

Το Hvar ήταν ένα από τα κέντρα της κροατικής λογοτεχνίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.

Τα φρούρια και τα κάστρα

Η πιο γραφική θέα του Hvar είναι από ψηλά πάνω και το φρούριο Spanjola. Το σημερινό φρούριο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα, στη θέση μιας πρώην βυζαντινής ακρόπολης που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.

Το Ισπανικό φρούριο (πηγή: wikipedia)
Το Ισπανικό φρούριο (πηγή: wikipedia)

Το 1571, το Φρούριο λειτούργησε ως καταφύγιο από τους ντόπιους πολίτες μετά την επίθεση των Τούρκων όπου έκαψε την πόλη ολοσχερώς.

Το Φρούριο στεγάζει και ένα μικρό μουσείο που δείχνει μια συλλογή ιστορικών τεχνουργημάτων που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας γύρω από το Hvar.

Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο κάστρο Tvrdalj στο Stari Grad. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα ως θερινή κατοικία του ποιητή, ​​Petar Hektorović.

Είναι ένα καλοδιατηρημένο αναγεννησιακό κτίριο, με πρόσοψη στην πλευρά της θάλασσας, για να το προστατεύεται και από τις επιθέσεις. Πολλές επιγραφές που είναι τοποθετημένες στους τοίχους του Κάστρου είναι γραμμένες τόσο στα λατινικά όσο και στα κροατικά.

Οι παραλίες του νησιού

Σε έναν απομονωμένο κόλπο, με βράχους στη μία πλευρά και μοναδικό σχηματισμό βράχων από την άλλη, το Malo Zarace είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία του Hvar. Απέχει περίπου 30 λεπτά οδικώς από την πόλη Hvar.

Μια από τις πιο γραφικές και δημοφιλείς παραλίες είναι η Dubovica και βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Hvar. Σε έναν απομονωμένο κόλπο η παραλία με βότσαλο, περιβάλλεται από πεύκα και ελαιώνες.

Η γραφική παραλία της Dubovica (πηγή: wikipedia)
Η γραφική παραλία της Dubovica (πηγή: wikipedia)

Το Pokonji Dol βρίσκεται μόλις 25 λεπτά με τα πόδια από την πόλη, είναι η πιο προσβάσιμη παραλία από τη πόλη. Το νερό έχει μια σπάνια απόχρωση του τιρκουάζ, που πλαισιώνεται από καταπράσινους λόφους.

Η κουζίνα

Υπάρχει ένα ρητό στο νησί. Τα ψάρια πρέπει να κολυμπήσουν τρεις φορές. Πρώτα στον ωκεανό, μετά στο λάδι και τέλος στο κρασί στο στομάχι.

Η κουζίνα του νησιού είναι κυρίως μεσογειακή, με βάση το ελαιόλαδο και τα πιάτα με ψάρι.

Σημαντικό πιάτο της περιοχής είναι το Gregada που αποτελείται από διάφορα είδη ψαριών, βρασμένα με πατάτες. Ως επιδόρπιο, υπάρχει η Rozada μια νόστιμη πουτίγκα, ένα από τα πιο δημοφιλή ολόκληρης της χώρας.

Τι παράγει το νησί

Η λεβάντα από το Hvar θεωρείται η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη γιατί καλλιεργείται σε ιδανικό περιβάλλον με ζεστό κλίμα και κατάλληλο έδαφος. Ένα αρωματικό σακουλάκι «Lavandula Croatica» ή ένα μπουκάλι αιθέριο λάδι λεβάντας είναι το ιδανικό αλλά και πρακτικό αναμνηστικό από τη περιοχή.

Χωράφια με λεβάντα στο Hvar (πηγή: wikipedia)
Χωράφια με λεβάντα στο Hvar (πηγή: wikipedia)

Επίσης σημαντική θεωρείται και η δαντέλα agava που παράγεται στη περιοχή, μόνο από τις αδελφές του μοναστηριού των Βενεδικτίνων, όπου ήταν οι πρώτες που καθιέρωσαν αυτό το σπάνιο είδος κατασκευής δαντέλας.

Η διαδικασία παραγωγής είναι πολύ χρονοβόρα και δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια. Περιλαμβάνει ειδικό χειρισμό διχτυών για την κατασκευή της συγκεκριμένης δαντέλας.

Σύμφωνα με την ιστορία, οι νεολιθικοί κάτοικοι που ζούσαν στο σπήλαιο Gupčeva στο Hvar χρησιμοποιούσαν επίσης δίχτυα από agava για να πιάσουν ψάρια από τη θάλασσα.

Το Hvar έχει μια μεγάλη οινοποιητική ιστορία που χρονολογείται από τους αρχαίους Έλληνες που φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια στα νησιά το 384 π.Χ.. Επομένως υπάρχουν πολλά οινοποιεία και ποικιλίες κρασιού στο νησί.

Νεαρά αμπέλια στο Stari Grad (πηγή: wikipedia)
Νεαρά αμπέλια στο Stari Grad (πηγή: wikipedia)

Τα περισσότερα οινοποιεία είναι απλωμένα σε όλη την πεδιάδα Stari Grad, την Jelsa που έχει περιληφθεί στον κατάλογο της UNESCO.

Οι πρωτιές και τα περίεργα

Ο εφευρέτης των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, της μεθόδου ανακάλυψης παραβατών του νόμου, ήταν ο Ivan Vučetić (1858-1925) από το Hvar.

Το παλαιότερο ευρωπαϊκό θέατρο δεν βρίσκεται στην Αγγλία ή στη Γαλλία όπως θα περιμέναμε. Το πρώτο δημόσιο θέατρο στην Ευρώπη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης Hvar, και χτίστηκε το 1612 από τον δούκα Petar Semitecolo.

Εάν οι γυναίκες γεννήσουν μέσα σε ένα φέρι μποτ, στη διαδρομή από το Split στο Hvar το μωρό θα έχει δωρεάν βόλτα για την συγκεκριμένη διαδρομή για την υπόλοιπη ζωή του.

Αν κυκλοφορείτε μέσα στην πόλη με μαγιό υπάρχει πρόστιμο 600 ευρώ. Εάν βγάλετε την μπλούζα είναι 500 ευρώ ενώ αν τρώτε και πίνετε σε δημόσιο χώρο το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ.

O Lavanderman με καταγωγή από τη Jesla είναι ένας από τους αναγνωρίσιμους υπέρηρωες της Κροατίας. Αντλούσε τις δυνάμεις του από τη λεβάντα. Πολεμούσε ενάντια σε σκώρους, κουνούπια αλλά και την ζάλη και τους πονοκεφάλους.

Bonus Fact

Κοντά στο νησί Hvar βρίσκεται το νησί Korcula. Έχει το ψευδώνυμο Μαύρη Κέρκυρα και σύμφωνα με τον μύθο αποτελεί το νησί του εξερευνητή Μάρκο Πόλο.

Η πόλη Korcula στο ομώνυμο νησί (πηγή: wikipedia)
Η πόλη Korcula στο ομώνυμο νησί (πηγή: wikipedia)

Ονομάστηκε Μαύρη Κέρκυρα λόγω του πυκνού μαύρου δάσους από σκούρα φύλλα πεύκου. Το ονόμασαν έτσι οι Αρχαίοι Έλληνες για να μπορέσουν να το ξεχωρίζουν από την Κέρκυρα.

Το νησί ιδρύθηκε από τον Αντήνορα, έναν ήρωα του Τρωικού πολέμου. Ήταν μάλιστα σύμβουλος του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου.

Είναι το 6ο μεγαλύτερο νησί της Κροατίας και 2ο σε πληθυσμό. Έχει πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.