Λα Πλάτα, η τετράγωνη πρωτεύουσα της αργεντίνικης επαρχίας του Μπουένος Άιρες

Λα Πλάτα, η τετράγωνη πρωτεύουσα της αργεντίνικης επαρχίας του Μπουένος Άιρες

Το 1880, το Buenos Aires που ήταν η πρωτεύουσα της ομώνυμης αργεντίνικης επαρχίας, στις εκβολές του Río de la Plata (“Ποταμός του ασημιού” εξ ου και η περίφημη ομάδα River Plate!) που είναι το φυσικό σύνορο με την Ουρουγουάη, ομοσπονδιοποιήθηκε και έγινε η εθνική πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Ο Dr. Dardo Rocha, Κυβερνήτης της Επαρχίας του Buenos Aires, μπήκε στη διαδικασία εύρεσης νέας επαρχιακής πρωτεύουσας. Καμία περιοχή όμως δεν συγκέντρωνε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και έτσι πήρε την απόφαση να χτίσει μια πόλη εξ αρχής.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Λα Πλάτα (πηγή: pinterest)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Λα Πλάτα (πηγή: pinterest)

Το όνομα της πόλης (La ciudad de La Plata) προτάθηκε από τον τοπικό Γερουσιαστή José Hernández, για να σηματοδοτεί την γεωγραφική της θέση, στις εκβολές του εμβληματικού ποταμιού.

Η πόλη χτίστηκε στα πρότυπα της Washington, D.C. μ’ ένα ιδιαίτερο ντιζάιν. Η διάταξή της είναι ένα τέλειο τετράγωνο, και εκτός από τους κάθετους και οριζόντιους δρόμους, διασχίζεται από δυο διαγώνιους (Diagonal, βλ. Βαρκελώνη) με τους παράλληλους δρόμους (με τις diagonal) να σχηματίζουν πυραμίδες και ρόμβους, ενώ χώροι πρασίνου υπάρχουν ακριβώς κάθε έξι τετράγωνα.

Ή κάτοψη της Λα Πλάτα (πηγή: pinterest)
Ή κάτοψη της Λα Πλάτα (πηγή: pinterest)

Το σχήμα αυτό έδωσε λαβή σε ερευνητές να λένε ότι η πόλη σχεδιάστηκε από μέλη του Αργεντινού Τεκτονισμού (μασονική στοά) αφήνοντας τα χαρακτηριστικά τους τεκτονικά σύμβολα (τετράγωνο, διαβήτης, νήμα της στάθμης, αλφάδι) εμφανή στην αστική διάταξη. Εξάλλου η λέξη “mason” προέρχεται από την γαλλική “maçon” που σημαίνει «κτίστης» ή «πλάστης».

Μια ακόμα συνομωσία που περιβάλει την τετραγωνισμένη πόλη, προέρχεται από το βιβλίο “Los quinientos millones de la Begun” (Τα 500 εκατομμύρια της Μπεγκούμ) του Ιουλίου Βερν που είχε γράψει 3 χρόνια πριν την ίδρυση της, στο οποίο περιγράφει μια πόλη πανομοιότυπη με την La Plata, με ορθογώνιους δρόμους, λεωφόρους, συγκεκριμένο αριθμό τετραγώνων, μεγάλα πάρκα με μνημεία, περιφερειακό δρόμο!!!

πηγή: construirtv.com

Στην La Plata, χτίστηκε κυβερνητικό & δικαστικό μέγαρο, Καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού, δημοτική βιβλιοθήκη, αστρονομικό παρατηρητήριο, ενώ το “Museo de La Plata” που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της πόλης (ιδρύθηκε το 1897) υπάρχει μια από τις σημαντικότερες παλαιοντολογικές και ανθρωπολογικές συλλογές στη Νότια Αμερική.

Αντίγραφο απολιθώματος Diplodocus στο Μουσείο Λα Πλάτα (πηγή: wikipedia)
Αντίγραφο απολιθώματος Diplodocus στο Μουσείο Λα Πλάτα (πηγή: wikipedia)

Πολλά προηγμένα ερευνητικά ινστιτούτα και άλλες ακαδημίες ιδρύθηκαν εκεί, ενισχύοντας τη φήμη της πόλης ως κέντρου πολιτισμού. Το βαθύ λιμάνι της στην περιοχή Ensenada συνέτεινε στην ίδρυση της Εθνικής Ναυτικής Ακαδημίας, ενώ δίπλα από την πόλη αναπτύχθηκε μια βαριά βιομηχανική ζώνη (συσκευασία κρέατος, πετροχημικό συγκρότημα και χαλυβουργείο).

Το σχέδιο της πόλης Λα Πλάτα

Το 1952, η La Plata μετονομάστηκε σε “Eva Perón” στη μνήμη της συζύγου του προέδρου Juan Perón, αλλά μετά την ανατροπή του, το 1955, ξαναπήρε το αρχικό της όνομα. Σήμερα η πόλη έχει περίπου 800.000 πληθυσμό και η μητροπολίτικη περιοχή (Greater La Plata) σχεδόν 1.000.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ