Λίμνη Μπλεντ: Ο Θρύλος λέει...

Λίμνη Μπλεντ Σλοβενία

Η παραμυθένια λίμνη Bled (προφέρεται Μπλετ, κοφτά) με το μοναδικό νησάκι της χώρας, βρίσκεται στη βορειοδυτική Σλοβενία σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από την Λιουμπλιάνα, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Triglav. Η λίμνη είναι η πιο τουριστική ατραξιόν της χώρας και κατακλύζεται από επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχουν 2 υπέροχοι μύθοι που συνοδεύουν την λίμνη και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο νησάκι.

Ο θρύλος λέει ότι νεράιδες δημιούργησαν τη λίμνη Bled της Σλοβενίας. Μια φορά και ένα καιρό, η περιοχή πριν γίνει λίμνη ήταν μια εύφορη κοιλάδα που προσέλκυε βοσκούς την ημέρα και νεράιδες τη νύχτα. Οι νεράιδες χόρευαν κάθε βράδυ στο καταπράσινο χαλί της κοιλάδας. Φοβούμενες όμως, ότι τα πρόβατα των ντόπιων βοσκών θα έτρωγαν όλο το γρασίδι, οι νεράιδες τους ζήτησαν να χτίσουν ένα προστατευτικό φράχτη γύρω από την “πίστα” τους.

Λίμνη Μπλεντ και το νησάκι στο κέντρο
Λίμνη Μπλεντ και το νησάκι στο κέντρο

Δυστυχώς, οι βοσκοί αγνόησαν το εύλογο αίτημά τους, και σύντομα τα πρόβατα είχαν φάει όλο το γρασίδι, αφήνοντας πίσω τους άγονη γη. Ως αποτέλεσμα, οι νεράιδες κάλεσαν τις γύρω πηγές και τα ρυάκια να πλημμυρίσουν την κοιλάδα και να την γεμίσουν με νερό. Μόνο ένα νησί στη μέση της λίμνης έμεινε, όπου οι νεράιδες μπορούσαν να συνεχίσουν να χορεύουν ανενόχλητες πια κάτω από τα αστέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ροζ λίμνη στην Αυστραλία

Η γραφική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο νησί της λίμνης κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα και έχει φυσικά το δικό της θρύλο. Η λαογραφία αφηγείται την ιστορία μιας τραγικής χήρας που, μετά το θάνατο του συζύγου της, έφτιαξε μια καμπάνα με τα κοσμήματα της. Ήθελε να εγκαταστήσει την καμπάνα στο εκκλησάκι στο νησί Bled προς τιμήν του συζύγου της. Κατά τη μεταφορά της, την έχασαν στον πυθμένα της λίμνης κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής καταιγίδας (σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας, με το ίδιο το σκάφος, τους βαρκάρηδες και τη χήρα)! Ο Πάπας συγκινήθηκε τόσο πολύ από την ιστορία της που αποφάσισε να φτιάξει μια νέα καμπάνα – με δυνατότητες για ευχές μάλιστα, που εξακολουθεί να στέκεται στο καμπαναριό σήμερα.

Το πιο όμορφο παγκάκι του κόσμου
Το πιο όμορφο παγκάκι του κόσμου
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις