Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Χίο

10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Χίο
Λένε ότι η Χίος είναι ένα νησί με ξεχωριστή προσωπικότητα αλλά θα έλεγα ότι η Χίος έχει πολλές διαφορετικές προσωπικότητες για όλα τα γούστα.

Λένε ότι η Χίος είναι ένα νησί με ξεχωριστή προσωπικότητα αλλά θα έλεγα ότι η Χίος έχει πολλές διαφορετικές προσωπικότητες για όλα τα γούστα. Διαθέτει ένα μείγμα από αρχαιολογικούς χώρους, μοναδικές παραλίες, μεσαιωνικά χωριά, πολιτιστικά κέντρα και εκπληκτική φύση που μπορεί να μαγέψει όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της. 

Σε κάθε σημείο του ορίζοντα θα γνωρίσετε και μια διαφορετική πλευρά του νησιού. Στην ανατολή που κατοικεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, έχει να επιδείξει γραφικά ψαροχώρια. Στη Δύση εκτείνονται γοητευτικές μοναχικές παραλίες. Στα νότια είναι φυσικά τα μαστιχοχώρια, ενώ στον βορρά λες και βρίσκεσαι στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα βρεις τοπία με άγρια και ανέγγιχτη ομορφιά.

1. Υπάρχουν περισσότερες από 90 παραλίες στη Χίο

Παραλία Φώκι, Χίος
Παραλία Φώκι, Χίος

Το νησί διαθέτει πάνω από 90 παραλίες, οι οποίες φημίζονται για την καθαρότητα και τη διαύγεια των νερών τους και τη μοναδική ποικιλομορφία τους. Από τις πιο γνωστές παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι τα Μαύρα Βόλια και το διπλανό Φώκι, με τα χαρακτηριστικά κατάμαυρα βότσαλα, προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Εγώ βέβαια θέλω να σταθώ στην αγαπημένη μου παραλία στο νησί, την Αποθήκα, 5 χιλιόμετρα απ’ τα μεσαιωνικά Μεστά στη νοτιοδυτική Χίο. Βαθιά και καθαρά νερά με υπέροχο βυθό, ενδιαφέροντα πετρώματα στην ακτή και μια ονειρική καντίνα στο ύψωμα για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα.

2. Η Χίος είναι το νησί της μαστίχας

Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στην Νότια Χίο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο εύκρατο κλίμα και ειδικότερα στο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στο ασβεστολιθικό έδαφος. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο σχίνος σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ακόμη και σε άλλα κράτη αλλά πάντα χωρίς επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στην Βόρεια Χίο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. 

3. Στη Χίο υπάρχουν 250 παραδοσιακά αρχοντικά με περιβόλια

Νότια της Χώρας της Χίου εκτείνεται η εύφορη πεδιάδα της Χίου που είναι γνωστή ως Κάμπος, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Ο Κάμπος διαθέτει πολλά υπόγεια νερά, αλλά και το πιο γόνιμο έδαφος της Χίου. Υπάρχουν αρκετά καλοδιατηρημένα αρχοντικά που μπορείτε να τα δείτε από κοντά, μιας και δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις εστίασης. Ενδεικτικά δοκιμάστε πρωινό στο Περιβόλι αφού δείτε το Μουσείο Εσπεριδοειδών που φιλοξένει στο χώρο του, πιείτε καφέ στο Ρίζικο και για τη διαμονή σας εξετάστε την περίπτωση του Περλέα.

4. Η Χίος είναι το νησί του Ομήρου

Ο μεγάλος επικός ποιητής της αρχαιότητας, δημιουργός της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, συνδέεται με το νησί της Χίου. Ο ίδιος ποτέ δεν αναφέρθηκε άμεσα στο όνομα της πατρίδας του, πυροδοτώντας μια αιώνια “διαμάχη” για την καταγωγή του. Αρκετές είναι οι πόλεις που τον διεκδικούν, και η Χίος είναι μία απ’ τις επικρατέστερες. Η λεγόμενη Πέτρα του Ομήρου όπου ο Όμηρος λέγεται ότι δίδασκε τους μαθητές του βρίσκεται στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, βόρεια του Βροντάδου.

5. Στη Χίο υπάρχει ένα ζωγραφιστό μεσαιωνικό χωριό

Πυργί, Χίος
Πυργί, Χίος

Ο λόγος φυσικά για το φημισμένο Πυργί, το μεγαλύτερο μαστιχοχώρι στα νότια της Χίου. Στενά δρομάκια, ψηλά κτήρια που ενώνονται μεταξύ τους και είναι στολισμένα με τα περίφημα ξυστά. Η προέλευση τους για άλλους χαρακτηρίζεται ιταλική και για άλλους ανατολίτικη. Τα ξυστά αρχίζουν συνήθως από τα μισά της κεντρικής εισόδου και σπανιότερα πάνω από την πόρτα. Τα σχέδια αυτά αποτελούνται κυρίως από γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνα, ρόμβοι, τρίγωνα), αλλά δεν λείπουν και σχέδια με βάζα, πελαργούς, κλαδιά δέντρων, φύλλα στενόμακρα κα. Έχετε υπόψιν σας ότι δεν είναι το μόνο μεσαιωνικό χωριό που χρίζει επίσκεψης. Μεστά, Ολύμποι, Αρμόλια, Βέσσα είναι επίσης σημαντικοί λόγοι για να επισκεφτείτε την Χίο και το καλύτερο είναι ότι βρίσκονται όλα σε κοντινή απόσταση. 

6. Στη Χίο υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα

Άποψη της (χιονισμένης) Νέας Μονής (πηγή: wikipedia)
Άποψη της (χιονισμένης) Νέας Μονής (πηγή: wikipedia)

Η Νέα Μονή της Χίου είναι ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Το 1990 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τον θρύλο ο ναός κατασκευάστηκε με τις ευχές του Κωνσταντίνου του Μονομάχου. Τα ψηφιδωτά της μονής αποτελούν ένα από τα τρία κορυφαία σύνολα ψηφιδωτών στον ελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα.

7. Στη Χίο κάθε Πάσχα εξελίσσεται ένας «ρουκετοπόλεμος»

Ο ρουκετοπόλεμος είναι μια τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται κάθε Πάσχα στον Βροντάδο της Χίου. Είναι μια ελληνική παραλλαγή της ρίψης πυροτεχνημάτων κατά τα μεσάνυχτα πριν την Κυριακή του Πάσχα. Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες (σσ. με φθήνουσα πορεία όσο περνάνε τα χρόνια, λόγω των ζημιών που προκαλούν στις γύρω γειτονιές), με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.

8. Στη Χίο βρίσκεται ένα από τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου

Το Πελιναίο Όρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου και είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με υψόμετρο 1.297 μέτρα (κορυφή της Αγίας Τριάδας) και ένα από τα υψηλότερα βουνά στο Αιγαίο. Αν είστε λάτρης της ορειβασίας το βουνό προσφέρεται για τέτοιες περιπέτειες. Η κορυφή μπορεί να προσεγγιστεί απ’ όλα τα χώρια που βρίσκονται στους πρόποδες του. Για περισσότερα μονοπάτια στο νησί της Χίου και εξερεύνηση της φύσης του νησιού, επισκεφτείτε το Chios Hiking.

9. Στη Χίο θα εξερευνήσετε και σπήλαια

Ο διάκοσμος του σπηλαίου των Ολύμπων
Ο διάκοσμος του σπηλαίου των Ολύμπων

Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Αν και μικρό σε διαστάσεις, το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπήλαιο των Ολύμπων εξακολουθεί να είναι ενεργό (σε φάση ανάπτυξης) ακόμη και σήμερα. Στη Βορειοδυτική Χίο βρίσκεται και το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος. Η περιοχή συνδέεται με ενδιαφέροντα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο η λεπρή κόρη του βασιλιά του Βυζαντίου, εξόριστη από τον πατέρα της, έζησε για τρία χρόνια και θεραπεύτηκε μέσα στη σπηλιά πίνοντας το γαλακτώδες υγρό («Άγιο Γάλας») που υπήρχε στο εσωτερικό της. Στην είσοδο του μεσαίου σπηλαίου έχει κτιστεί ο μικρός ναός της Παναγίας Αγιογαλούσαινας, ο οποίος χρονολογείται απ’ τον 13ο – 14ο αι.

10. Η Χίος είναι το νησί των λαλάδων και των ορχιδέων

Η Χίος φημίζεται επίσης για την πλούσια χλωρίδα της. Τα αγριολούλουδα είναι κυρίαρχα στο νησί αλλά θα βρείτε και 92 είδη ορχιδέων την περίοδο της Άνοιξης. Εντυπωσιακός αριθμός αν σκεφτείτε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν 250 είδη ορχιδέας. Αν αναρωτιέστε για τις λαλάδες, είναι η τοπική ονομασία για τις άγριες τουλίπες που ντύνει με κόκκινο χρώμα τα λιβάδια της κεντρικής Χίου μεταξύ τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Απριλίου. Η λέξη μας έρχεται απ’ την Περσική γλώσσα και τη λέξη lale. Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη τουλίπας, τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στο νησί.

Ιδέα: Girando Il Mondo
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.