Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λορόνγκ Μπουανγκόκ, το τελευταίο χωριό της Σιγκαπούρης

Κι όμως μέσα σε όλον αυτόν τον πολυπολιτισμικό χαμό υπάρχει ένα μικρό χωριό, το τελευταίο που έχει διασωθεί, ως ένα άλλο γαλατικό χωριό, ένα μικρό ενκλάβιο, στην χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας
Λορόνγκ Μπουανγκόκ, το τελευταίο χωριό της Σιγκαπούρης

Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν ακούμε Σιγκαπούρη το μυαλό μας πάει σε ουρανοξύστες, σε μια σύγχρονη, κομψή και συνάμα φανταχτερή πόλη-κράτος, φωτισμένη με κάθε είδους φώτα και φωτάκια, αλλά και φυσικά πρώτης τάξης τεχνολογία. Κι όμως μέσα σε όλον αυτόν τον πολυπολιτισμικό χαμό υπάρχει ένα μικρό χωριό, το τελευταίο που έχει διασωθεί, ως ένα άλλο γαλατικό χωριό, ένα μικρό ενκλάβιο, στην χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας!

Λορόνγκ-Μπουανγκόκ: Μέσα στον αστικό ιστό της Σιγκαπούρης (πηγή: Samantha HuiQi Yow)
Λορόνγκ-Μπουανγκόκ: Μέσα στον αστικό ιστό της Σιγκαπούρης (πηγή: Samantha HuiQi Yow)

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Σιγκαπούρη ήταν βρετανική αποικία. Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο όμως και με μια περίοδο αναταραχών 20 χρόνων περίπου, το 1965 αποσπάστηκε από την νεοσύστατη τότε ομοσπονδία της Μαλαισίας και ανακηρύχθηκε αυτόνομο κράτος. Τότε ξεκίνησε περίπου και η υπερβολική αστική ανάπτυξη της πόλης-κράτους με αποκορύφωμα την δεκαετία του 1980. 

Η Σιγκαπούρη πέρασε γρήγορα από την γεωργική στην βιομηχανική οικονομία. Τα πολυώροφα κτήρια και οι ουρανοξύστες αντικατέστησαν τα μικρά αγροτικά σπιτάκια και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας πήραν την θέση των μικρών αγροτικών δρόμων. Το μεγαλύτερο μέρος της χλωρίδας της περιοχής αφαιρέθηκε και εκατοντάδες παραδοσιακά χωριουδάκια, με τους κατοίκους τους, υποχώρησαν στο βάρος της ανάπτυξης αυτής. Ως μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος, πολλοί κάτοικοι αυτών των χωριών έδωσαν τα ακίνητά τους και τώρα ζουν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων που είναι κτισμένα εκεί που ήταν παλιά τα σπίτια τους.

Κι όμως ένα χωριό έχει αντισταθεί σε αυτή την λαίλαπα. Το όνομά του: Λορόνγκ Μπουανγκόκ (Lorong Buangkok)

Τυπικό σπίτι της Λορόνκ Μπουανγκόκ (πηγή: Wikipedia)
Τυπικό σπίτι της Λορόνκ Μπουανγκόκ (πηγή: Wikipedia)

O πρώτος λόγος που τo χωριό σώθηκε εξ αρχής από την μοίρα που είχαν τα άλλα μέρη είναι επειδή η περιοχή δεν ήταν τόσο επιθυμητή για βιομηχανική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη. Ο άλλος και κυριότερος λόγος είναι γιατί η ιδιοκτήτρια του χωριού είναι μια αποφασιστική και δυναμική γυναίκα που θέλει να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την παράδοση αυτού του μοναδικού σωζόμενου kampung, όπως λέγεται το χωριό στα μαλαισιανά, παρά της σειρήνες της «ανάπτυξης». Η ιδιοκτήτρια του χωριού ονομάζεται Sng Mui Hong, είναι κοντά 70 ετών και έχει ζήσει όλη της την ζωή στο χωριό.

Η έκταση του χωριού έχει περιέλθει στα χέρια της από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ένας κινέζος πωλητής παραδοσιακού ιατρικού εξοπλισμού, και είχε αγοράσει την γη το 1956 όταν και δημιουργήθηκε το χωριό, 9 χρόνια πριν την ανεξαρτησία της χώρας. Τότε έδινε τα σπίτια προς ενοικίαση μεταξύ 5 και 30 δολαρίων σε εργάτες που δούλευαν εκεί κοντά. Σήμερα η κόρη του εξακολουθεί να νοικιάζει τα σπίτια σε 25 οικογένειες, στην ίδια τιμή, με τους κατοίκους των περισσοτέρων να είναι απόγονοι εκείνων που τα είχαν πρωτονοικιάσει.

Λορόνγκ Μπουανγκόκ απο το 1954 (πηγή: @866I1181 instagram)
Λορόνγκ Μπουανγκόκ απο το 1954 (πηγή: @866I1181 instagram)

Από το 1990 δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή στους κατοίκους του, αλλά επίσης υπάρχουν και κανόνες για να νοικιαστεί ένα νέο σπίτι. Κάποιος πρέπει να έχει εγκαταλείψει το χωριό ή να έχει φύγει από τη ζωή και στην συνέχεια εξετάζονται μόνο εκείνοι που είχαν σχέση με τους προηγούμενους κατοίκους ή με την οικογένεια της Sng.

Μέχρι το 1996 το χωριό ήταν κλειστό για τους κατοίκους έξω από αυτό. Εκείνη την χρονιά, την ίδια χρονιά που πέθανε κι ο πατέρας της, η Sng αποφάσισε να το ανοίξει και για όσους δεν κατοικούν σε αυτό. Όπως αναφέρει κι η ίδια, το άνοιγμα αυτό έκανε καλό για το χωριό γιατί μπορούν να έρθουν φίλοι και γνωστοί για βόλτα, αλλά επίσης έγινε και δημοφιλές αξιοθέατο για ντόπιους και ξένους.

Γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Σιγκαπούρη (πηγή: wikipedia)
Γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Σιγκαπούρη (πηγή: wikipedia)

Το 2014 υπήρξε μια κυβερνητική πρόταση να αντικατασταθεί το χωριό από έναν νέο αυτοκινητόδρομο, δυο σχολεία και ένα δημόσιο πάρκο, αλλά πολλοί Σιγκαπουριάνοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και μερικοί έχουν προτείνει το χωριό να συμπεριληφθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συνέπεια τούτου είναι η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης να μην βλέπει το χωρίο πλέον ως αξιολύπητο, όπως έγινε με τα άλλα kampung που τα αφάνισαν, αλλά να το βλέπει ως μέρος για δραστηριότητες υπαίθριας μάθησης.

Όλοι στο χωριό ζουν σαν οικογένεια. Δεν υπάρχει κανένας φυλετικός, γλωσσικός ή θρησκευτικός διαχωρισμός, είτε είναι κάποιος Μαλαισιανής, Κινέζικής ή Ινδικής καταγωγής… και αυτό είναι η ομορφιά του.

Όσο για το αβέβαιο μέλλον του Λορόνγκ Μπουανγκόκ, ας ευχηθούμε τουλάχιστον να διατηρηθεί ως έχει, έτσι ώστε να παραμείνει ένας θύλακας για το παρελθόν, τις ρίζες, τον πολιτισμό, την ιστορία και την κληρονομιά αυτής της μικρής σε έκταση χώρα όπως η Σιγκαπούρη.

Bonus Facts για τη Σιγκαπούρη

  • Νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αποτελείται από 1 κυρίως νησί και 63 άλλες μικρότερες νησίδες
  • Το όνομά της, από τα σανσκριτικά, σημαίνει «Πόλη του Λιονταριού» για αυτό και έχει ως έμβλημα το λιοντάρι.
Η Σιγκαπούρη (πηγή: pixabay)
Η Σιγκαπούρη (πηγή: pixabay)
  • Έχει 4 επίσημες γλώσσες: Αγγλικά, Μαλαισιανά, Κινέζικα και Ταμίλ (Ινδικά), με την Αγγλική να είναι η γλώσσα επικοινωνίας.
  • Έχει πληθυσμό 5.685.800 κατοίκους, αλλά μόνο οι 3.471.900 , δηλαδή το 61.6%, είναι πολίτες της Σιγκαπούρης. Το υπόλοιπο 38.4%, δηλαδή οι 2.166.800, είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά άλλης υπηκοότητας.
  • Είναι η 2η μικρότερη χώρα της Ασίας μετά τις Μαλδίβες. Η έκταση του το 1960 ήταν μόλις 581 km2. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γης έγιναν επιχωματώσεις στην θάλασσα και πλέον έχει έκταση 728 km2 και υπάρχει η πρόβλεψη να αυξηθεί και άλλα 56 km2 το 2030.
  • Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ασίας και 2η στον κόσμο μετά το Μονακό.
  • Η σημαία της Σιγκαπούρης μοιάζει με εκείνη της γειτονικής Ινδονησίας, αλλά έχει στην πάνω αριστερά γωνία της ένα μισοφέγγαρο με 5 αστέρια. Ο συμβολισμός της είναι: Το κόκκινο συμβολίζει την αδελφότητα και την ισότητα των ανθρώπων και το λευκό συμβολίζει την αιώνια καθαρότητα και αρετή. Το μισοφέγγαρο αντιπροσωπεύει ένα νέο ανοδικό έθνος και τα πέντε αστέρια αντιπροσωπεύουν τα ιδανικά του έθνους για δημοκρατία, ειρήνη, πρόοδο, δικαιοσύνη και ισότητα.
Σημαία της Σιγκαπούρης
  • Η χώρα συνδέεται με 2 γέφυρες με την Μαλαισία και συνεπώς με το ηπειρωτικό κομμάτι της Ασίας.
Γέφυρα που συνδέει την Σιγκαπούρη με την Μαλαισία (πηγή: wikipedia)
Γέφυρα που συνδέει την Σιγκαπούρη με την Μαλαισία (πηγή: wikipedia)
  • Οι ταχύτητες διαδικτύου της Σιγκαπούρης είναι κατά μέσο όρο 239 Mbps, οι γρηγορότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.