18 πράγματα για το Λουξεμβούργο που δεν γνωρίζαμε

18 πράγματα για το Λουξεμβούργο που δεν γνωρίζαμε

Το Λουξεμβούργο είναι από εκείνες τις αγαπημένες μας χώρες που δεν χρειάζεται να θυμάσαι ποια είναι η πρωτεύουσα της. Πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου λοιπόν είναι το..Λουξεμβούργο! 

Luxembourg map
Το Λουξεμβούργο (σκούρο πράσινο) περικυκλωμένο από το Βέλγιο, την Γαλλία και την Γερμανία (πηγή: WIkipedia)

Το Λουξεμβούργο μια από τις πλουσιότερες και μικρότερες χώρες στον κόσμο. Για να καταλάβετε, η Κρήτη έχει το τριπλάσιο μέγεθος της! Βρίσκεται ανάμεσα σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία, και έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Για αυτό εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

1. Το Λουξεμβούργο έχει τον 2ο μικρότερο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Λουξεμβούργο έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους (626.108 το 2020 σύμφωνα με τη eurostat). Στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωση μόνο η Μάλτα έχει μικρότερο πληθυσμό. Το Λουξεμβούργο, πληθυσμιακά, είναι η 9η μικρότερη χώρα στην Ευρώπη. Δεν πειράζει Λουξεμβούργο μου, λίγοι και καλοί!

2. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Λουξεμβούργου είναι μετανάστες

Από το σύνολο του πληθυσμού του Λουξεμβούργου, το 43% αποτελείται από αλλοδαπούς κατοίκους. Το Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο ποσοστό ομογενών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φιλοξενεί άτομα από περισσότερες από 170 διαφορετικές εθνικότητες. Οι Πορτογάλοι κάτοικοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του αλλοδαπού πληθυσμού, με ποσοστό άνω του 15%.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3. Το Λουξεμβούργο είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο

Τα ποσοστά εγκληματικότητας στο Λουξεμβούργο είναι εντυπωσιακά χαμηλά. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, έχετε λιγότερες πιθανότητες να πυροβοληθείτε στο Λουξεμβούργο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Για να καταλάβετε για την ασφάλεια του Λουξεμβούργου υπάρχουν περίπου 1.300 αστυνομικοί και μόνο 2 φυλακές!

4. Το Λουξεμβούργο είναι το τελευταίο Μεγάλο Δουκάτο στον κόσμο

Δουκάτο Λουξεμβούργου
Το Μεγάλο Δουκάτο Του Λουξεμβούργου

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν πολλά Μεγάλα Δουκάτα σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, το μόνο Μεγάλο Δουκάτο που έχει απομείνει είναι αυτό του Λουξεμβούργου. Αυτό σημαίνει ότι ο επίσημος αρχηγός του κράτους ονομάζεται «Μεγάλος Δούκας» ή «Μεγάλη Δούκισσα».

5. Το Λουξεμβούργο έχει 3 επίσημες γλώσσες

Η εθνική γλώσσα του Λουξεμβούργου είναι τα Λουξεμβουργιανά, τα οποία τα μαθαίνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Στο δημοτικό μαθαίνουν Γαλλικά και Γερμανικά, λόγω της θέσης της χώρας. Και στο γυμνάσιο μαθαίνουν και Αγγλικά. Και τώρα ας κλάψουμε, που οι Λουξεμβουργιανοί στο γυμνάσιο  μιλάνε 4 γλώσσες κι εμείς παλεύαμε με ένα proficiency..

6. Το Λουξεμβούργο πήρε το όνομά του από ένα σαξονικό φρούριο

Bock Fiels Luxembourg
"Bock Fiels", το κάστρο που έχτισε ο Ζίγκφριντ στο Λουξεμβούργο (πηγή: Wikipedia)

Το Λουξεμβούργο ιδρύθηκε το 963 μ.Χ. ως Κομητεία του Λουξεμβούργου από τον Ζίγκφριντ, κόμη των Αρδεννών, ο οποίος έχτισε ένα οχυρό στην τοποθεσία. Στην πραγματικότητα, το αρχαίο σαξονικό όνομα Lucilinburhuc (Λουκιλιβούργο, δηλαδή το «μικρό φρούριο») συμβόλιζε τη στρατηγική του θέση. Με τα χρόνια, το μικρό φρούριο έγινε σημαντικό φρούριο.

7. Στο Λουξεμβούργο η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες

Στο Λουξεμβούργο η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες από το 2009. Αυτό το νομοσχέδιο έφερε ριζική αλλαγή στην χώρα, καθώς ο Μεγάλος Δούκας δεν ήθελε να το υπογράψει. Από τότε οι νόμοι δεν απαιτούν πλέον την έγκριση του μονάρχη και ο ρόλος είναι πλέον κυρίως εθιμοτυπικός.

8. Πάνω από το 1/3 του Λουξεμβούργου καλύπτεται από δάση

πράσινο τοπίο Λουξεμβούργο
Πράσινο τοπίο στο Λουξεμβούργο

Η ύπαιθρος δεν είναι ποτέ πολύ μακριά όταν πρόκειται για το Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Πράγματι, υπολογίζεται ότι περίπου το 33,6% της γης στο Λουξεμβούργο καλύπτεται από δάση.

9. Η κουζίνα του Λουξεμβούργου είναι ένας συνδυασμός γαλλικής και γερμανικής

Λόγω των σημαντικών επιρροών από τους γύρω γείτονές της, η λουξεμβουργιανή κουζίνα είναι ένα όμορφο μείγμα γαλλικής κουζίνας που συναντά γερμανικά πιάτα. Μερικά φαγητά που είναι τυπικά της περιοχής περιλαμβάνουν τάρτα δαμάσκηνου, τηγανίτες πατάτας και μια ολόκληρη ποικιλία από χορταστικές σούπες και πιατέλες με κρέας. Μας τρέξανε τα σάλια πρωί πρωί..

10. Το Λουξεμβούργο ήταν ένα από τα αρχικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

europe union-flag
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Λουξεμβούργο ήταν ένα από τα έξι αρχικά μέλη της Ε.Ε. Οι άλλες ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ολλανδία. Μάλιστα είναι μια από τις τρεις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και η έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

11. Σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό του Λουξεμβούργου μετακινείται από άλλη χώρα

Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι είναι σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας του Λουξεμβούργου και ταξιδεύουν από την Γαλλία, την Γερμανία και το Βέλγιο για να εργαστούν εκεί. 

12. Το μότο του Λουξεμβούργου είναι "mir wëlle bleiwe wat mir sinn" (we want to remain as we are)

Το σύνθημα είναι στα λουξεμβουργιανά και μεταφράζεται ως «θέλουμε να παραμείνουμε όπως είμαστε». Η φράση αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Λουξεμβουργιανοί θέλουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι, καθώς τους περασμένους αιώνες, οι γύρω δυνάμεις προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στο Μεγάλο Δουκάτο οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Να παραμείνουν όπως είναι, μια χαρά τα πάνε!

13. Το Λουξεμβούργο παράγει βραβευμένα κρασιά

Crémant de Luxembourg
Crémant de Luxembourg, αφρώδης οίνος (πηγή: Wikipedia)

Το Crémant de Luxembourg, ένα αφρώδες κρασί υψηλής ποιότητας, κέρδισε 22 χρυσά μετάλλια στα Βραβεία Crémant το 2015. Παράγεται στην οινοπαραγωγική περιοχή του Μοζέλα με παραδοσιακό τρόπο, παρόμοιο με τη σαμπάνια. Το κρασί περνά από δύο κύκλους ζύμωσης, με τον δεύτερο να απαιτεί εννέα μήνες ωρίμανσης στο μπουκάλι.

14. Η Εθνική Ημέρα του Λουξεμβούργου είναι στις 23 Ιουνίου

parade on national holiday of Luxembourg
Παρέλαση στα γενέθλια του Δούκα/Εθνική ημέρα του Λουξεμβούργου

Κάθε χρόνο, τα γενέθλια του Μεγάλου Δούκα γιορτάζονται στις 23 Ιουνίου. Ωστόσο, κανένας Δούκας και ποτέ στην ιστορία του Λουξεμβούργου δεν είχε τα πραγματικά γενέθλιά του στις 23 Ιουνίου! Αυτό είναι καθαρά συμβολικό, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον καλοκαιρινό καιρό στις δημόσιες αργίες. Κοίτα να δεις τι χάνουμε που δεν έχουμε δούκα..

15. Υπάρχουν πάνω από 100 κάστρα στο Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο έχει μια τεράστια γκάμα από κάστρα και οχυρώσεις. Μερικά είναι ερείπια, κάποια άλλα όμως είναι σε καλή κατάσταση και είτε είναι ιδιωτικές κατοικίες είτε είναι ανοιχτές για το κοινό.

16. Οι Λουξεμβουργιανοί έχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα

αυτοκίνητα Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο είναι μια από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κατοχής αυτοκινήτου στον κόσμο. Το 2019, υπήρχαν 681 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.

17. Το Λουξεμβούργο έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη

Λόγω του γεγονότος ότι το Λουξεμβούργο είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να ζεις στον κόσμο (όταν λαμβάνεις υπόψη το κόστος όπως η στέγαση και η διατροφή), η χώρα έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2020, ο κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερος από 2000€ το μήνα.

18. Η δημόσια συγκοινωνία είναι δωρεάν στο Λουξεμβούργο

Δωρεάν Μέσα Μεταφοράς Λουξεμβούργο

Το πιο εντυπωσιακό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για το Λουξεμβούργο είναι ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς σε όλη τη χώρα σε όλους. Από την 1η Μαρτίου 2020, τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τραμ εντός της χώρας είναι δωρεάν για τους πολίτες της, για τους ευρωπαίους τουρίστες και τους τουρίστες κάποιων άλλων χωρών. Με αυτό τον τρόπο η χώρα συμβάλλει στο να μειώσει την κίνηση στους δρόμου. Εύγε Λουξεμβούργο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ