16 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Γαλλία

16 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Γαλλία

Η Γαλλία, με επίσημη ονομασία Γαλλική Δημοκρατία, είναι χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης. Ιστορικά και πολιτικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθνη του δυτικού κόσμου. Πρωτεύουσα της είναι η μεγαλύτερη της πόλη, το Παρίσι.

Βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από τη Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και από τη Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με τη Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρα στα νοτιοδυτικά.

Ας μάθουμε κάποιες έξτρα πληροφορίες για την Γαλλία, πέρα από τον πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, τα γαλλικά αρώματα και το je ne veux pas travailler!

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ και μερικές φορές ονομάζεται εξάγωνο.

το περίγραμμα του χάρτη της Γαλλίας
Το περίγραμμα του χάρτη της Γαλλίας

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολική έκταση 551.695 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ωστόσο, είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, πίσω από την Ουκρανία και το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Περίπου το ένα τρίτο (31%) της Γαλλίας είναι δασική έκταση και είναι η τέταρτη πιο δασική χώρα στην ΕΕ, μετά τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία. Η χώρα αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως l’hexagone λόγω του εξάπλευρου σχήματός της.

Η Γαλλία είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο.

Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ
Ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι

Μάλλον ήρθε ο καιρός να φρεσκάρετε τα γαλλικά που μάθατε στο σχολείο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τουρισμού, η Γαλλία είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές. 89,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τη χώρα το 2018, καθιστώντας την τον πιο δημοφιλή προορισμό στον κόσμο. Το Παρίσι, είναι επίσης η τρίτη πιο δημοφιλής πόλη στον κόσμο, πίσω από την Μπανγκόκ και το Λονδίνο. Μήπως να ετοιμάσουμε βαλίτσες;

Τα γαλλικά ήταν η επίσημη γλώσσα της Αγγλίας για περίπου 300 χρόνια!

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα γαλλικά ήταν η επίσημη γλώσσα της Αγγλίας μεταξύ 1066 και 1362. Μια από τις αλλαγές που έκαναν οι Νορμανδοί όταν κατέκτησαν την Αγγλία το 1066 με επικεφαλή τον Δούκα Γουλιέλμο Β’, ήταν η εισαγωγή ως γλώσσας τα αγγλο-νορμανδικά γαλλικά στο έθνος. Το 1362, ωστόσο, το κοινοβούλιο με ψήφιση νόμου επανέφερε τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα της Αγγλίας.

«Liberté, égalitié, fraternité» ή «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» είναι το εθνικό σύνθημα.

Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη
Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη (πηγή: Wikipedia)

Το διάσημο σύνθημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης (1789–1799) και εγγράφηκε στα συντάγματα του 1946 και του 1958. Σήμερα, θα το βλέπετε ακόμα σε νομίσματα, γραμματόσημα και κυβερνητικά λογότυπα, ακόμα και δίπλα στη «Μαριάν» την αλληγορική μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Γαλλικός Στρατός ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε καμουφλάζ το 1915 (Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος).

καμουφλάζ στρατός
Καμουφλάζ στρατού

Ο Γαλλικός Στρατός ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια ειδική μονάδα παραλλαγής το 1915 για να κάνει καμουφλάζ και να δυσκολεύει τον εχθρό να τον εντοπίσει. Τα όπλα και τα οχήματα τα ζωγράφιζαν καλλιτέχνες που ονομάζονταν καμουφλέρ. Την επόμενη χρονιά, ο Βρετανικός Στρατός ακολούθησε το παράδειγμά του και ίδρυσε το δικό του τμήμα καμουφλάζ.

Στη Γαλλία, μπορείς να παντρευτείς έναν νεκρό!

Ένα μάλλον συγκλονιστικό γεγονός για τη Γαλλία είναι ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, μπορείτε να παντρευτείτε μετά θάνατον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτό με την προϋπόθεση να αποδειχθεί ότι ο αποθανών είχε την πρόθεση να σας παντρευτεί όσο ήταν εν ζωή και να λάβετε άδεια από τον Γάλλο πρόεδρο. Η πιο πρόσφατη υπόθεση ήταν το 2017 όταν ο σύντροφος ενός ομοφυλόφιλου αστυνομικού που δολοφονήθηκε στο Παρίσι έλαβε άδεια να παντρευτεί τον σύντροφό του μετά θάνατον.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στα σουπερμάρκετ να πετούν τρόφιμα.

super market

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν ή να καταστρέφουν απούλητα τρόφιμα. Τα καταστήματα αν πετάξουν και δεν δωρίσουν τα πλεονάζοντα είδη παντοπωλείου σε σισίτια και φιλανθρωπικά ιδρύματα, αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα ή δύο χρόνια φυλάκισης. Μπράβο Γαλλία! Μήπως να παίρνουμε σειρά σαν χώρα;

Η Γαλλία νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων το 2013.

gay, lesbian

Όταν ο Πρόεδρος Φρανσουάζ Ολάντ υπέγραψε το νομοσχέδιο που τέθηκε σε νόμο στις 18 Μαΐου 2013, η Γαλλία έγινε η ένατη χώρα στην Ευρώπη και η 14η στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων. Αν και οι δημοσκοπήσεις της εποχής έδειχναν ότι περίπου το 50% των Γάλλων το υποστήριξε, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με αυτό. Στην Ελλάδα 10 χρόνια μετά ακόμα το “συζητάνε”..

Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς και μεταμόσχευση προσώπου έγιναν στη Γαλλία.

Η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 στο νοσοκομείο Georges Pompidou στο Παρίσι. Η βιοπροσθετική συσκευή, η οποία μιμείται τις συσπάσεις μιας πραγματικής καρδιάς, τροφοδοτείται από μια εξωτερική μπαταρία ιόντων λιθίου και έχει περίπου τρεις φορές το βάρος ενός πραγματικού οργάνου. Γάλλοι χειρουργοί ήταν επίσης οι πρώτοι που πραγματοποίησαν μεταμόσχευση προσώπου το 2005.

Το Λούβρο είναι το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Λούβρο μουσείο Γαλλία
Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

Ένα γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη είναι ότι το περίφημο Λούβρο είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο, με 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Στην καρδιά του Παρισιού, το υπέροχο μουσείο φιλοξενεί περίπου 38.000 έργα τέχνης και αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτά περιλαμβάνουν τη Μόνα Λίζα, την Αφροδίτη της Μήλου και τη διάσημη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου του I.M. Pei που βρίσκεται στην αυλή.

Η γαλλική γαστρονομία τιμήθηκε με το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2010.

Η Γαλλία φημίζεται για το εκλεκτό φαγητό της, το οποίο προστέθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO το 2010. Οι ειδικοί περιέγραψαν τη σημασία της γαλλικής γαστρονομίας ως ένα κοινωνικό έθιμο που στοχεύει στον εορτασμό των πιο σημαντικών στιγμών στη ζωή των ατόμων, καθώς και το να φέρει πιο κοντά τους φίλους και την οικογένεια και να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς. Αυτός κι αν είναι βασικός λόγος για να πάμε στην Γαλλία!

Οι Γάλλοι τρώνε περίπου 30.000 τόνους σαλιγκάρια το χρόνο.

σαλιγκάρια φαγητό escargot
Escargot, μαγειρεμένα σαλιγκάρια (πηγή: Wikipedia)

(Αν είσαι vegan πήγαινε στο επόμενο..)
Σύμφωνα με το Reuters, οι Γάλλοι τρώνε περίπου 30.000 τόνους σαλιγκάρια ετησίως. Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα όλων των σαλιγκαριών που καταναλώνονται στη Γαλλία προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Έτσι, αν έχετε φάει σαλιγκάρια στη Γαλλία, το πιθανότερο είναι ότι έχουν διανύσει πολύ δρόμο για να φτάσουν στο πιάτο σας. Η κλασική γαλλική λιχουδιά (σερβιρισμένη με σκόρδο, μαϊντανό και βούτυρο) παραμένει μια δημοφιλής βάση της γαλλικής κουζίνας.

Το να γυρίσεις μια μπαγκέτα ανάποδα θεωρείται κακή τύχη στη Γαλλία.

γαλλικό ψωμί
Γαλλικό ψωμί

Σύμφωνα με τον λαό της Γαλλίας το να βάζεις μια μπαγκέτα ή ένα καρβέλι ψωμί στο τραπέζι ανάποδα θέτει τους ανθρώπους γύρω σου σε κίνδυνο ατυχίας, ή χειρότερα – θανάτου. Αυτή η ιδιόμορφη δεισιδαιμονία υποτίθεται ότι προέρχεται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν οι δήμιοι επιτρεπόταν να αρπάζουν πράγματα στα καταστήματα χωρίς να πληρώνουν για αυτά. Για αυτό οι αρτοποιοί τους άφηναν ένα αναποδογυρισμένο καρβέλι ψωμί. Άρπαξέ το αν τολμάς η φάση!

Η παράδοση του λευκού φορέματος για νυφικό ξεκίνησε στη Γαλλία το 1499.

Η δημοφιλής παράδοση ξεκίνησε στην πραγματικότητα στη Γαλλία με το γάμο της Άννας της Βρετάνης και του Λουδοβίκου ΙΒ’ της Γαλλίας το 1499. Φόρεσε ένα λευκό φόρεμα στο γάμο, σηματοδοτώντας την έναρξη του δημοφιλούς δυτικού εθίμου. Ωστόσο, μόλις το 1840, όταν η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, το λευκό φόρεμα απογειώθηκε πραγματικά και η παράδοση εδραιώθηκε.

Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει στα ζευγάρια να φιλιούνται στις αποβάθρες των τρένων.

φιλί τρένο

Στη Γαλλία, είναι στην πραγματικότητα παράνομο να φιλάς ενώ ένα τρένο βρίσκεται στην αποβάθρα. Αυτός ο παλιός νόμος εισήχθη το 1910 μετά από αίτημα των αρχηγών των σιδηροδρόμων που ήθελαν να εμποδίσουν τους ερωτευμένους Γάλλους να καθυστερήσουν την αναχώρηση των τρένων. Όλα τα φιλιά στην πλατφόρμα πρέπει τώρα να γίνονται πριν φτάσει το τρένο. Δηλαδή να μην μπορούμε να ζήσουμε ένα δραματικό φιλί σαν ταινία του Χόλιγουντ ρε παιδιά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ