Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Θεματικό πάρκο Madurodam: Η Ολλανδία σε μικρογραφία

Μια πόλη μέσα σε μια πόλη. Μια πόλη με μινιατούρες, τουριστικό αξιοθέατο για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ο λόγος για το θεματικό πάρκο Μadurodam στην Χάγη.
Το θεματικό πάρκο Madurodam στη Χάγη είναι μια πόλη μέσα σε μια πόλη

Μια πόλη μέσα σε μια πόλη. Μια πόλη με μινιατούρες, τουριστικό αξιοθέατο για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ο λόγος για το θεματικό πάρκο Μadurodam στην Χάγη.

Το πάρκο εκτείνεται σε 18.000 τ.μ. και πήρε το όνομά του από τον George Maduro. Ήταν φοιτητής νομικής από το Curacao που πολέμησε στην Ολλανδική αντίσταση κατά των ναζί της Γερμανίας και πέθανε στο Νταχάου το 1945. Το 1946 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ιππότη 4ης τάξης του Στρατιωτικού Τάγματος του Ουίλιαμ, το υψηλότερο και παλαιότερο στρατιωτικό παράσημο στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών. Η δημιουργία του πάρκου χρηματοδοτήθηκε το 1952 στη μνήμη του από τους γονείς του.

George John Lionel Maduro (Wikipedia)
George John Lionel Maduro (Wikipedia)

Η ιδέα γεννήθηκε από το πρώτο χωριό με μινιατούρες στον κόσμο το Bekonscot. Αρχικά τα κέρδη της Μadurodam ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα για οικονομική βοήθεια στο Dutch Students Sanatorium, ένα μέρος όπου μαθητές με φυματίωση έκαναν θεραπείες καθώς είχαν την δυνατότητα να σπουδάζουν ταυτόχρονα.

Στις 2 Ιουλίου του 1952, μια έφηβη πριγκίπισσα με το όνομα Βεατρίκη χρίστηκε δήμαρχος της μικροσκοπικής Madurodam. Η βόλτα στην πόλη για τον εορτασμό κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Μπορεί όμως να ξεκίνησε με μπέιμπι στεπς που λέμε στο χωριό, αλλά η φίλη Βεατρίκη έγινε βασίλισσα των Κάτω Χωρών το 1980. Γινόμενη βασίλισσα παραιτήθηκε του αξιώματός της από την δημαρχία της Madurodam (μια απλή ταπεινή δημοτική σύμβουλος θα μπορούσε να παραμείνει αν με ρωτάτε). Σήμερα ο δήμαρχος της «πόλης» εκλέγεται από μια νεαρή σε ηλικία επιτροπή 25 παιδιών από σχολεία της περιοχής.

Αριστερά το Νationale Nederlanden στην πραγματικότητα και δεξιά η μινιατούρα στο Madurodam

Η Μadurodam περιέχει την αυθεντική Ολλανδία σε μικρογραφία. Θα δείτε τα κανάλια και το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, το λιμάνι του Ρότερνταμ, τους ανεμόμυλους, κτήρια σήμα κατατεθέν της χώρας (παλάτια, εκκλησίες, ουρανοξύστες) σε μικρογραφίες. Υπάρχουν μινιατούρες άνθρωποι, πλοία, αεροπλάνα και ένας σιδηρόδρομος που τρέχει κατά μήκος όλου του πάρκου, έχει μήκος 4χλμ και είναι ο μεγαλύτερος-μικρότερος (!!!-όποιος κατάλαβε να σηκώσει το χέρι του) σιδηρόδρομος του κόσμου. Όλα φτιαγμένα σε κλίμακα 1:25, δηλαδή 25 φορές μικρότερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Εεε σχεδόν όλα. Υπάρχουν κάποιες (ας τις πούμε) υπερμεγέθεις τουλίπες. Εντάξει, ίσως υπερβάλω λίγο, αλλά σίγουρα αρκετά ψηλότερες από μένα που δεν είμαι και ιδανική για σύγκριση μεγέθους εδώ που τα λέμε.

Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές διαδραστικές δραστηριότητες, που το κοινό μπορεί να λάβει μέρος. Στο πάρκο μπορείτε από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθείτε στην Πρώτη Συνέλευση των Ελεύθερων Πολιτειών στο Ντόρντρεχτ του 1572 και να μάθετε πώς τέθηκαν τα θεμέλια για την Ολλανδία όπως είναι σήμερα. Θα ανεβείτε στο πλοίο De Vergulde Bever και θα πλεύσετε από το Άμστερνταμ στο Νέο Άμστερνταμ, την πόλη που είναι γνωστή σήμερα ως Νέα Υόρκη και θα ανακαλύψετε ποια ολλανδικά ίχνη εξακολουθούν να υπάρχουν στη Νέα Υόρκη μέχρι και τώρα. Θα νιώσετε πώς είναι να γίνεσαι πρωταθλητής ποδοσφαίρου με τη εθνική Ολλανδίας και να ζήσετε για άλλη μια φορά τον ενθουσιασμό του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 κ.α.

Σε αντίθεση με τα κοινά μουσεία, στη Μadurodam μπορείς να ακουμπήσεις τα εκθέματα και να παίξεις με αυτά μαθαίνοντας παράλληλα για την αιολική ενέργεια, την διαχείριση του νερού και άλλα πολύ ενδιαφέροντα πραγματάκια.

Το πάρκο επιπλέον βρίσκεται μεταξύ του κέντρου και της παραλίας της Χάγης πράγμα που το κάνει απολύτως προσιτό. Περιέχει 2 εστιατόρια, παιδότοπο και χώρο για πικνίκ.

Σημαντική σημείωση: καθώς πρόκειται κυρίως για εξωτερικό χώρο (εκτός από κάποιες ελάχιστες δραστηριότητες εντός κτιρίων) βεβαιωθείτε πως κατά την επίσκεψή σας θα έχει το λιγότερο δυνατό κρύο και δεν θα βρέχει ή χιονίζει.. ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΓΑ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΧΑΛΑΖΙ. Αυτά!

Mini Tour Videos

Στη συνέχεια ανακαλύψτε τα ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ σπίτια του Άμστερνταμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.