15 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το Μεξικό

Μεξικό

Το επίσημο όνομα του Μεξικού είναι Estados Unidos Mexicanos, ή Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες. Συνορεύει βόρεια με τις ΗΠΑ και νοτιοανατολικά με τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ. 

Γιατί φημίζεται το Μεξικό;

Στο μυαλό των περισσότερων, το Μεξικό θεωρείται συνήθως ως ένας καλοκαιρινός προορισμός ή ένα διεφθαρμένο κράτος που διοικείται από βαρόνους ναρκωτικών. Ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την χώρα, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της.

Η πολιτιστική κληρονομιά, η πλούσια ιστορία, η κουζίνα παγκόσμιας κλάσης και η απίθανη φυσική ομορφιά είναι μερικά απ’ τα πράγματα για τα οποία φημίζεται το Μεξικό, εκτός απ’ την τεκίλα, τα τάκος και τις παραλίες.

1. Στο Μεξικό βρίσκεται η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula στο Μεξικό (πηγή: wikipedia)
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula στο Μεξικό (πηγή: wikipedia)

Αν και η Αίγυπτος είναι η βιαστική απάντηση στην ερώτηση που βρίσκεται η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου, η Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο από άποψη όγκου. Είναι γνωστή και ως Tlachihualtepetl που σημαίνει το βουνό φτιαγμένο από τον άνθρωπο.

Είναι ογκώδης, στα 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, και οι επισκέπτες της μπορούν να περιηγηθούν σε πολλά από τα υπόγεια περάσματα της πυραμίδας.

Λέγεται ότι κατασκευάστηκε προς τιμήν ενός από τους βασικούς θεούς των Αζτέκων, του Quetzalcoatl. Σας θέλω υπομονετικούς με τα δύσκολα ονόματα που θα συναντήσετε στο άρθρο.

Εκτός από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula, στο Μεξικό θα βρείτε περισσότερες από 30 πυραμίδες. Η παλαιότερη βρίσκεται στην πολιτεία Ταμπάσκο, ονομάζεται Μεγάλη Πυραμίδα της Λα Βέντα και είναι η παλαιότερη.

Επιπλέον, στα ερείπια των Μάγια στο Τσίτσεν Ίτζα, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θα βρείτε επίσης τη διάσημη πυραμίδα Kukulkan.

2. Οι πολίτες των ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ομογενών στο Μεξικό

Παρά την αρνητική δημοσιότητα για το Μεξικό στις κυρίαρχες ειδήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών, ο μεγαλύτερος ομογενής πληθυσμός στην χώρα έχει καταγωγή από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια μελέτη του περιοδικού Business Insider του 2019, περισσότεροι Αμερικανοί μεταναστεύουν στο Μεξικό παρά Μεξικανοί στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3. Το Μεξικό ΔΕΝ έχει μία επίσημη γλώσσα

Το Μεξικό έχει στην πραγματικότητα 68 επίσημες γλώσσες! Αυτό καθιστά το Μεξικό ως μία από τις πιο πολύγλωσσες χώρες στον κόσμο.

Αν και το Μεξικό είναι η πολυπληθέστερη ισπανόφωνη χώρα στον κόσμο και οι περισσότεροι Μεξικανοί μιλούν ισπανικά, υπάρχουν άλλες 68 αναγνωρισμένες γλώσσες.

Η γλώσσα των Μάγια και η γλώσσα των Αζτέκων Ναχουάτλ είναι από τις πιο σημαντικές.

4. Το Μεξικό είναι ο κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός της Λατινικής Αμερικής

Σύμφωνα με εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το Μεξικό έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών επισκεπτών από οποιαδήποτε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αυτή η ταξιδιωτική τάση φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, και τώρα το Μεξικό κατατάσσεται ως η τρίτη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Το 2019, 45 εκατομμύρια ταξιδιώτες επισκέφτηκαν το Μεξικό σημειώνοντας ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι τα ταξίδια σχεδόν σταμάτησαν το 2020 λόγω του Covid, το Μεξικό εξακολουθούσε να έχει περίπου 25 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το 2020.

5. Ο μετεωρίτης που αφάνισε τους δεινόσαυρους χτύπησε το Μεξικό

Χάρτης της χερσονήσου του Γιουκατάν, όπου σημειώνεται ο κρατήρας Τσιξουλούμπ (πηγή: Wikimedia Commons)

Ο τεράστιος αστεροειδής που εξαφάνισε δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, χτύπησε τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Πιο συγκεκριμένα, η σύγκρουση έγινε στην πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Chicxulub (προφέρεται Τσιξουλούμπ), μια παραλιακή πόλη του Γιουκατάν στον Κόλπο του Μεξικού.

Εργαζόμενοι από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού, PEMEX, ανακάλυψαν τον μεγάλο κρατήρα το 1981 ενώ άνοιγαν μια πετρελαιοπηγή.

Αυτός ο τεράστιος κρατήρας εκτείνεται για 180μ², αλλά βρίσκεται υπόγεια, κατά συνέπεια οι επισκέπτες δεν μπορούν να τον εξερευνήσουν. Περισσότερα για τον κρατήρα Τσιξουλούμπ θα βρείτε στο αφιέρωμά μας εδώ.

6. Στο Μεξικό ζουν ευτυχισμένοι άνθρωποι

Σύμφωνα με το Happy Planet Index, οι Μεξικανοί είναι ο δεύτερος πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο, μετά τους Κοσταρικανούς.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι «η ευημερία στο Μεξικό είναι υψηλότερη από ό,τι στις γειτονικές ΗΠΑ», χάρη στην καθολική υγειονομική περίθαλψη και την έμφαση που δίνεται στην οικογένεια και την κοινότητα.

Παρόμοια ευρήματα από το Blue Zones τοποθετούν τους Μεξικανούς στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη Γη.

Παράλληλα, μια δημοσκόπηση του 2020 του περιοδικού Condé Nast Traveler για τις πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο βρήκε δύο πόλεις του Μεξικού να κατατάσσονται στις κορυφαίες 10 — η Merida κατέλαβε την τρίτη θέση και το San Miguel de Allende, την τέταρτη.

7. Ένας Μεξικανός εφηύρε την έγχρωμη τηλεόραση

Ο εφευρέτης της έγχρωμης τηλεόρασης, Γκιγιέρμο Γκονζάλες Καμαρένα, γεννήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού, τη Γκουανταλαχάρα.

Το 1940, όταν ήταν μόλις 23 ετών, ο Καμαρένα ζήτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο σύστημα μετάδοσης έγχρωμης εικόνας. Τελικά χρησιμοποιήθηκε στο διαστημόπλοιο Voyager 1.

Τα αντισυλληπτικά χάπια επίσης εφευρέθηκαν από κάποιον Μεξικανό, τον Luis Ernesto Miramontes Cardenas, έναν 25χρονο χημικό από την πολιτεία Nayarit.

8. Οι Μεξικανοί δεν γιορτάζουν την 5η του Μάη (Cinco de Mayo)

Έξω από την Πουέμπλα του Μεξικού, οι περισσότεροι Μεξικανοί δεν γιορτάζουν την 5η του Μάη, αν και είναι μια γιορτινή περίοδος με παρελάσεις, μουσική στους δρόμους, αναπαραστάσεις μάχης, ειδικά φαγητά όπως το chile en nogada και πολλά άλλα.

Η γιορτή, που τιμά τη νίκη του Μεξικανικού Στρατού επί της Γαλλίας στη Μάχη της Πουέμπλα το 1862, είναι πολύ πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ παρά στο Μεξικό.

Συχνά χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως Ημέρα Ανεξαρτησίας του Μεξικού. Ο ετήσιος εορτασμός της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Μεξικού πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα της 16ης Σεπτεμβρίου και είναι απ’ τις μεγαλύτερες γιορτές της χώρας.

9. Στο Μεξικό βρίσκεται ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό με πάνω από 2,1 εκατομμύρια καταγεγραμμένες επισκέψεις το 2017. (πηγή: wikipedia)
Το Τσιτσέν Ιτζά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό με πάνω από 2,1 εκατομμύρια καταγεγραμμένες επισκέψεις το 2017. (πηγή: wikipedia)

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό με πάνω από 2,1 εκατομμύρια καταγεγραμμένες επισκέψεις το 2017.

Τα μνημεία των Μάγια του Τσιτσέν Ιτζά βρίσκονται περίπου 3,5 ώρες δυτικά του Κανκούν, στην Πολιτεία Γιουκατάν.

Αυτή η πολιτεία είναι μία από τις τρεις που αποτελούν τη χερσόνησο Γιουκατάν, όπου θα βρείτε εκατοντάδες μνημεία των Μάγια συμπεριλαμβανομένων των Uxmal, Coba, Tulum.

10. Το Μεξικό έχει 35 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Το Μεξικό είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μερικά απ’ αυτά είναι το Τσιτσέν Ιτζά, το Palenque, η Teotihuacan και το Uxmal, τα ιστορικά ορυχεία του Guanajuato, τα κανάλια του Xochimilco και το Sian Ka’an Biosphere Reserve κοντά στο Tulum.

Η μικρή πόλη Taxco είναι μια από τις 132 μαγικές πόλεις του Μεξικού. (πηγή: wikipedia)

Το Μεξικό έχει επίσης 132 pueblos magicos (στα ελληνικά μαγικές πόλεις). Είναι παρόμοιος όρος με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO — αλλά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο Μεξικό. Αναγνωρίζονται για τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς και της μοναδικής ιστορίας.

11. Η Cholula είναι η αρχαιότερη πόλη στη Βόρεια Αμερική

Η πολύχρωμη πόλη Cholula, στην πολιτεία Puebla (πηγή: wikipedia)
Η πολύχρωμη πόλη Cholula, στην πολιτεία Puebla (πηγή: wikipedia)

Η Cholula είναι η αρχαιότερη πόλη στην ήπειρο της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με το έγκυρο World Atlas. Οι πηγές χρονολογούν την ίδρυσή της περίπου το 2000 π.Χ.

Η ίδρυση της Πόλης του Μεξικού έγινε αρκετά αργότερα, το 1325 μ.Χ.. Ωστόσο, ορισμένες πηγές αποκαλούν λανθασμένα την Πόλη του Μεξικού την αρχαιότερη πόλη στη Βόρεια Αμερική.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο αρχαιολογικός χώρος Tlapacoya κοντά στην Πόλη του Μεξικού δείχνει στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας πριν από 22.000 χρόνια.

12. Το Μεξικό έχει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στον κόσμο

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του UNAM το 1974 (πηγή: wikipedia)
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του UNAM το 1974 (πηγή: wikipedia)

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού ιδρύθηκε από τον Κάρολο Ε’ της Ισπανίας το 1551, καθιστώντας το το παλαιότερο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε 85 χρόνια πριν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο διοικούνταν από την Καθολική Εκκλησία έως ότου τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο το 1910.

Στη δεκαετία του 1920, έγινε αυτόνομο από την εκκλησία και το όνομά του άλλαξε σε Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού – πιο γνωστό ως UNAM Mexico. Σήμερα, το UNAM θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Στο Μεξικό, τα δημόσια πανεπιστήμια είναι δωρεάν για τους πολίτες, αλλά το UNAM είναι από τα πιο ανταγωνιστικά για να εισαχθεί κάποιος. Με περισσότερους από 300.000 φοιτητές, είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο.

Η πανεπιστημιούπολη στην Πόλη του Μεξικού είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με κτίρια κατασκευασμένα από μερικούς από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες του Μεξικού.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Juan O’Gorman, έχει μια από τις μεγαλύτερες τοιχογραφίες στον κόσμο.

13. Τα Μεξικανάκια δεν παίρνουν δώρα τα Χριστούγεννα

Τα παιδιά στο Μεξικό λαμβάνουν τα δώρα τους για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών στις 6 Ιανουαρίου και όχι στις 25 Δεκεμβρίου.

Αντί να δίνουν δώρα τα Χριστούγεννα στο Μεξικό, οι Μεξικανοί ανταλλάσσουν δώρα την Día de los Reyes Magos (Ημέρα των Τριών Μάγων).

Σύμφωνα με τα βιβλικά κείμενα, αυτή είναι η ημέρα που έφτασαν οι Τρεις Μάγοι για να δώσουν τα δώρα τους στον Ιησού.

Να σημειωθεί ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Μεξικό διαρκούν σχεδόν για 2 μήνες για ορισμένους. Και ο λόγος είναι ο εορτασμός της Día de la Candelaria (η Ημέρα των Κεριών) στις 2 Φεβρουαρίου..

14. Το μικρότερο σκυλί του κόσμου κατάγεται από το Μεξικό

Τα Τσιουάουα είναι η μικρότερη ράτσα σκύλων. Η εκτροφή τους έγινε για πρώτη φορά στην πολιτεία Τσιουάουα του βόρειου Μεξικού – και προφανώς από εδώ προέρχεται και η ονομασία τους.

Νεογέννητο xolo (πηγή: wikipedia)
Νεογέννητο xolo (πηγή: wikipedia)

Πάντως ο εθνικός σκύλος του Μεξικού είναι το xoloitzcuintli, xolo για συντομία. Άτριχα και τα συναντάς σε μικρά, μεσαία και μεγάλα μεγέθη. Είναι ιερά για τους Αζτέκους και λέγεται ότι παραδίδουν τις ψυχές στον κάτω κόσμο.

15. Η Ημέρα των Νεκρών είναι εθνική εορτή για το Μεξικό

Ημέρα των Νεκρών Μεξικό

Η Ημέρα των Νεκρών, που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου και 2 Νοεμβρίου, είναι μια από τις πιο εορταστικές στιγμές του Μεξικού. Αν και περίπου το 85% των Μεξικανών αυτοπροσδιορίζονται ως Καθολικοί – ο δεύτερος μεγαλύτερος Καθολικός πληθυσμός στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία – μια από τις μεγαλύτερες εθνικές γιορτές προέρχεται απευθείας από τις αρχαίες θρησκείες.

Η προέλευση της Día de Muertos, ή της Ημέρας των Νεκρών αν προτιμάτε, χρονολογείται από τον εορτασμό των Αζτέκων προς τιμήν της Θεάς Mictecacihuatl, της Βασίλισσας του Κάτω Κόσμου.

Μετά τον αποικισμό του Μεξικού από τους Ισπανούς, που έφεραν μαζί τους τον Καθολικισμό, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού στο φθινόπωρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ