Μαϊάμι – Όσα πρέπει να ξέρεις για τη μαγική πόλη της Φλόριντα

Το Μαϊάμι (Miami) με πληθυσμό 450.000 κατοίκους, έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Florida, με πρώτο το Jacksonville, με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 950.000. Το Miami είναι η πιο διάσημη πόλη της Florida αλλά δεν είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας. Πρωτεύουσα της Florida είναι το Ταλαχάσι (Tallahassee).

Η κομητεία στην οποία ανήκει το Miami, η κομητεία Dade, είναι η έβδομη μεγαλύτερη κομητεία των Η.Π.Α., σε μέγεθος πληθυσμού. Λίγο πάνω από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην κομητεία. Η κομητεία Dade όπως είναι λογικό είναι η μεγαλύτερη κομητεία της Florida.

Οι δύο άλλες κομητείες στη Μητροπολιτική Περιοχή του Miami, είναι η Broward και το Palm Beach. Μαζί και οι τρεις κομητείες έχουν λίγο περισσότερους από έξι εκατομμύρια κατοίκους.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Φλόριντα
Εδώ οι καλοί χάρτες: Φλόριντα (πηγή: freepik)

Mamma Mia

Η Julia Tuttle παρείχε τη γη για να χτιστεί η πόλη και είναι γνωστή ως «Μητέρα του Μαϊάμι». Μετακόμισε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η πόλη, το 1891 και έζησε σε ένα τετραγωνικό μίλι γης που αγόρασε.

Στη συνέχεια έπεισε το στέλεχος των σιδηροδρόμων Henry Flager να επεκτείνει τον σιδηρόδρομο για να φτάσει στην τοποθεσία της γης που μόλις είχε αγοράσει.

Μόλις ολοκληρώθηκε, η γη όπου ζούσε έγινε βιώσιμη για να χτιστεί ένας εκτεταμένος αστικός οικισμός και ξεκίνησε η κατασκευή της πόλης.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Λίγη Ιστορία

Η φυλή Tequesta κατείχε την περιοχή του Miami για περίπου 2.000 χρόνια πριν έρθει σε επαφή με τους Ευρωπαίους. Κατοικούσε στις εκβολές του ποταμού Miami, ένα χωριό εκατοντάδων ανθρώπων, που χρονολογείται από το 500–600 π.Χ.. Σύμφωνα με πηγές ολόκληρη η φυλή μετανάστευσε στην Κούβα στα μέσα του 1700.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν γνωστή ως “Biscayne Bay Country”. Οι πηγές την περιέγραφαν ως μια πολλά υποσχόμενη έρημο και “ένα από τα καλύτερα εργοτάξια στη Florida”.

Η φούσκα των ακινήτων στην Florida την δεκαετία του 1920, ο τυφώνας του Miami το 1926 και η Μεγάλη Ύφεση στη δεκαετία του 1930 επιβράδυναν την ανάπτυξη της πόλης.

Λόγω της ιδανικής του τοποθεσίας, το Miami, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά των γερμανικών υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στον πληθυσμό της καθώς αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία στην Κούβα το 1959, πολλοί πλούσιοι Κουβανοί αναζήτησαν καταφύγιο στο Miami, αυξάνοντας τον πληθυσμό της πόλης.

Η ανθρωπογεωγραφία του Miami

Η πόλη διαθέτει ισχυρή λατινική κουλτούρα. Ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται από 70% Ισπανόφωνους κατοίκους.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κατοίκων έχει κουβανική καταγωγή, περίπου το 35% του πληθυσμού. Το Miami αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ισπανόφωνη πλειοψηφία στις Η.Π.Α. μετά το El Paso στο Texas.

Το 16% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Η πόλη θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για συνταξιοδότηση. Έχει ζεστή όλο το χρόνο και άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο μετά την συνταξιοδότηση τους για να μείνουν.

Υπάρχουν άνθρωποι από περισσότερες από 121 χώρες και μιλάνε περίπου 70 διαφορετικές γλώσσες. Τα ισπανικά είναι ιδιαίτερα κοινά, σχεδόν όσο και τα αγγλικά.

Η περιοχή έχει μια μοναδική διάλεκτο, που συνήθως ονομάζεται “προφορά του Μαϊάμι”. Η προφορά που αναπτύχθηκε μεταξύ των Ισπανών δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

Δεν κάνει κρύο στο Miami

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο δροσερός μήνας με μέση ημερήσια θερμοκρασία 20,1 °C. Η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 °C περίπου 3 έως 4 νύχτες κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η εποχή των τυφώνων διαρκεί επίσημα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, αν και τυφώνες μπορεί να αναπτυχθούν και πέρα ​​από αυτές τις ημερομηνίες.

Μια τυπική καλοκαιρινή απογευματινή καταιγίδα στο Miami (πηγή: wikipedia)
Μια τυπική καλοκαιρινή απογευματινή καταιγίδα στο Miami (πηγή: wikipedia)

Το χιόνι καταγράφηκε μόνο μία φορά στο Μαϊάμι τα τελευταία 200 χρόνια. Ήταν στις 19 Ιανουαρίου 1977. Ήταν τόσο ασυνήθιστο γεγονός που ήταν στο πρωτοσέλιδο κάθε εφημερίδας.

Τα ψευδώνυμα του Miami

Το Miami αποκαλείται πρωτεύουσα των καταδύσεων, “Wreckcreational“.Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για καταδύσεις αναψυχής. Λόγω των δεκάδων ναυαγίων -πάνω από 50-που βρέθηκαν στα νερά, έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο παρατσούκλι ενώ διαθέτει και τις ιδανικές συνθήκες κατάδυσης, με καθαρά και ζεστά νερά.

Το “Magic City” είναι ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται συχνά για το Miami. Tα πολύχρωμα κτίρια και οι όμορφες παραλίες του, το καθιστούν πράγματι μαγικό.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, το όνομα επινοήθηκε για πρώτη φορά από έναν δημοσιογράφο, τον Ethan Blackman. Όταν κοίταξε τα αρχικά σχέδια για την πόλη και συνειδητοποίησε τις δυνατότητές της, την αποκάλεσε «Magic City».

Οι όμορφες γωνίες της πόλης

Γνωστή ως συνοικία Art Deco, αυτή η γειτονιά South Beach θεωρείται η μεγαλύτερη συλλογή αρχιτεκτονικής συλλογής Art Deco στον κόσμο. Μια εκπληκτική συγκέντρωση αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930 με «ζωντανά» κτίρια.

Η αρχιτεκτονική Art Deco χαρακτηρίζεται από γεωμετρικά σχέδια και τη χρήση σχημάτων όπως ζιγκ-ζαγκ και πυραμίδες. Χρησιμοποιεί επίσης υλικά όπως χρώμιο, ατσάλι και γυαλί.

Το Coconut Grove του Μαϊάμι είναι μια κατοικημένη περιοχή από το 1825. Είναι η παλαιότερη κατοικημένη περιοχή της πόλης. Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο Coconut Grove το 1825 αλλά ο οικισμός προσαρτήθηκε επίσημα στο Miami το 1925.

Το Brickell στο κέντρο της πόλης είναι το οικονομικό κέντρο του Μαϊάμι. Έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διεθνών τραπεζών-πάνω από 60-στις Η.Π.Α.. Είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος εκτός της Νέας Υόρκης.

Η Brickell Avenue (πηγή: wikipedia)
Η Brickell Avenue (πηγή: wikipedia)

Ο Φάρος του Cape Florida είναι η παλαιότερη κατασκευή του Μαϊάμι και είναι σχεδόν 200 ετών. Κατασκευάστηκε το 1825 και είναι η παλαιότερη κατασκευή της κομητείας Dade.

Ο φάρος έχει επιβιώσει από τη διάβρωση, τους τυφώνες και την ανθρώπινη παρέμβαση για σχεδόν 200 χρόνια. Η επίσκεψη στον φάρο και η αναρρίχηση στην κορυφή, προσφέρει μια εκπληκτική θέα του Miami.

Το Εθνικό Πάρκο Everglades είναι ο βιότοπος των αλιγάτορων, των κροκοδείλων και του καϊμάν. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 200.000 αλιγάτορες στο πάρκο ενώ περίπου 1.000 κροκόδειλοι και καϊμάν κατοικούν στο πάρκο.

Μια μικρή Κούβα και μια Μικρή Αϊτή

Η Μικρή Αβάνα είναι η αγαπημένη γειτονιά του Miami και μάλιστα αποκαλείται Εθνικός θησαυρός. Η Μικρή Αβάνα είναι γνωστή για την τεράστια ισπανική, ιδιαίτερα κουβανική, επιρροή της ενώ διαθέτει απίστευτα λάτιν εστιατόρια.

Αεροφωτογραφία της Μικρής Αβάνας, μπροστά ο ποταμός Μαϊάμι, το πάρκο Marlins στα δεξιά, το Coral Gables στο βάθος, το Coconut Grove και ο κόλπος Biscayne στα αριστερά. (πηγή: wikipedia)
Αεροφωτογραφία της Μικρής Αβάνας, μπροστά ο ποταμός Μαϊάμι, το πάρκο Marlins στα δεξιά, το Coral Gables στο βάθος, το Coconut Grove και ο κόλπος Biscayne στα αριστερά. (πηγή: wikipedia)

Tη δεκαετία του ’60 πολλοί πρόσφυγες από την Κούβα έφτασαν στο Miami. Έκαναν την 8η οδό, γνωστή πλέον ως Calle Ocho, την κύρια συνοικία τους. Με τα χρόνια, η γειτονιά έγινε μια μικρή εκδοχή της Κούβας, που αργότερα ονομάστηκε Μικρή Αβάνα.

Επίσης υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές πούρων και το πάρκο ντόμινο, όπου οι ντόπιοι έρχονται και παίζουν ντόμινο. Η μικρή Αβάνα φιλοξενεί επίσης ένα από τα καλύτερα δωρεάν φεστιβάλ δρόμου στον κόσμο: το Calle Ocho Festival.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί αγαπημένη περιοχή, το 2015, ονομάστηκε «απειλούμενο μέρος» από το National Trust for Historic Preservation. Ευτυχώς, η γειτονιά βγήκε από τη λίστα και συνεχίζει να ευδοκιμεί, καθώς ονομάστηκε Εθνικός θησαυρός των Η.Π.Α. το 2017.

Παρόμοια με τον τρόπο που δημιουργήθηκε η Μικρή Αβάνα, η Μικρή Αϊτή είναι μια ιδιόμορφη και πολιτιστική συνοικία. Η συνοικία, που ιδρύθηκε από περισσότερους από 30.000 εξόριστους από την Αϊτή, φιλοξενεί τον γαλλο-κρεολικό πολιτισμό.

Αρχικά ονομαζόταν Lemon City ενώ έγινε επίσημα Μικρή Αϊτή το 2006.

Οι πρωτιές του Miami

To Miami βρίσκεται ανάμεσα στο Εθνικό Πάρκο Everglades και το Εθνικό Πάρκο Biscayne, δύο από τα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ανατολικής Ακτής . Έτσι καθιστά το Miami τη μοναδική πόλη των Η.Π.Α. που έχει εθνικά πάρκα και στις δύο πλευρές του.

Ηλιοβασίλεμα στο εθνικό πάρκο Everglades (πηγή: wikipedia)
Ηλιοβασίλεμα στο εθνικό πάρκο Everglades (πηγή: wikipedia)

Το λιμάνι του Miami είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο. Δέχεται σχεδόν πέντε εκατομμύρια επιβάτες να διέρχονται κάθε χρόνο.

Tο 2018, το PortMiami προσέφερε περίπου 334.500 θέσεις εργασίας και είχε ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία της Φλόριντα. (πηγή: wikipedia)
Tο 2018, το PortMiami προσέφερε περίπου 334.500 θέσεις εργασίας και είχε ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία της Φλόριντα. (πηγή: wikipedia)

Tο πρώτο εστιατόριο Burger King ήταν στο Miami. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1953 ως Insta-Burger King στο Jacksonville της Florida. Ωστόσο, η εταιρεία αγοράστηκε το 1954 και μετονομάστηκε σε Burger King.

Το πρώτο εστιατόριο Burger King άνοιξε στο Miami λίγο αργότερα και η εταιρεία εξακολουθεί να έχει την έδρα της στην κομητεία Miami-Dade.

Η αντηλιακή λοσιόν για μαύρισμα εφευρέθηκε στο Miami. O φαρμακοποιός Benjamin Green εφηύρε το μείγμα το 1944.Υπηρετούσε ως αεροπόρος τότε και ήθελε να δημιουργήσει κάτι για να προστατεύσει τον ίδιο και τους φίλους του από τα εγκαύματα.

Το 1996, στο Miami Beach, η Citibank εγκατέστησε το πρώτο ΑΤΜ ειδικά σχεδιασμένο για rollerbladers.

Το κουβανέζικο σάντουιτς εφευρέθηκε στη Φλόριντα. Επιβεβαιώθηκε από ιστορικούς ότι εφευρέθηκε στην πόλη Ybor (Τάμπα), αλλά ωστόσο οι κάτοικοι του Μαϊάμι υποστηρίζουν τη δική τους αλήθεια.

Κουβανέζικο Σάντουιτς σε ένα εστιατόριο στη Φλόριντα (πηγή: wikipedia)

Θεωρούν το κουβανέζικο σάντουιτς τους πιο αυθεντικό και θέλουν να τους αναγνωρίσουν ως τον εφευρέτη του κουβανέζικου σάντουιτς.

Τουρισμός και γεωργία

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Miami κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Florida, πίσω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Orlando. Το αεροδρόμιο του Miami είναι επίσης το 11ο πιο πολυσύχναστο στις Η.Π.Α. και εξυπηρετεί 19 εκατομμύρια επιβάτες.

Το Miami είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο κυρίως λόγω στο υποτροπικό του κλίμα, τις παρθένες παραλίες και τη χαλαρή του ατμόσφαιρα.

Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της πόλης εργάζεται στον τουριστικό κλάδο. Το Miami αποτελεί επίσης μια πλούσια γεωργική περιοχή. Στη πόλη καλλιεργούν αβοκάντο, ντομάτα και μάνγκο και όλα οφείλονται στο κλίμα της περιοχής.

Η τέχνη του δρόμου

Το Μαϊάμι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τέχνης του δρόμου στις Η.Π.Α.. Όλα βρίσκονται στην περιοχή Wynwood. Το Wynwood φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη και σημαντική κοινότητα τέχνης. Θα βρείτε πολλές τοιχογραφίες σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα στο Wynwood Walls Urban Center.

Wynwood, Miami (πηγή: wikipedia)
Wynwood, Miami (πηγή: wikipedia)

Ωστόσο, το ενδιαφέρον με το Wynwood είναι ότι πριν γίνει ένα από τα αγαπημένα σημεία στο Instagram, θεωρούνταν κακόφημη γειτονιά. Φτιαγμένο στις παλιές αποθήκες, το Wynwood ήταν μια βιομηχανική περιοχή. Ήταν γνωστή ως η περιοχή των ρούχων τη δεκαετία του ’90.

Στη δεκαετία του 2000, μια ομάδα καλλιτεχνών άρχισε να καταλαμβάνει τις εγκαταλειμμένες αποθήκες για να ζωγραφίσει σε τοίχους.

Miami Vice

Παρά το ταραγμένο παρελθόν, το South Beach είναι σήμερα το σπίτι των πλούσιων κατοίκων. Αποτελεί ένα success story για το πως ένα από τα φτωχότερα μέρη του Miami κατέληξε στο πλουσιότερο.

Πριν από τη δεκαετία του 1980, το South Beach και όλη η παραλία του Miami ήταν η περιοχή που κατοικούσαν εγκληματίες και μερικά από τα φτωχότερα μέλη του πληθυσμού.

Γύρω στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν η επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή Miami Vice γυρίστηκε στην περιοχή, οι πλούσιοι συνέρρεαν εκεί. Σιγά σιγά, η γειτονιά μεταμορφώθηκε σήμερα είναι ένα από τα πιο πλούσια μέρη της περιοχής.

Κάμερα, φώτα, πάμε

Το Miami ήταν το σκηνικό πολλών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Παίρνουμε χαρτί και μολύβι και σημειώνουμε.

Miami Vice, Cocaine Cowboys, Burn Notice, Jane the Virgin, Scarface, The Birdcage, Ace Ventura: Pet Detective, The Golden Girls, 2 fast 2 furious και Dexter.

Επίσης αρκετά βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού gameloft Asphalt Overdrive, του franchise βιντεοπαιχνιδιών Scarface, του Vice City αλλά και σε πολλά βιντεοπαιχνίδια στη σειρά Grand Theft Auto βασίζονται στο Miami.

Ώρα για touchdown, home run, καλάθι και ταχύτητα

Το Miami έχει μια ομάδα σε καθένα από τα πέντε πιο δημοφιλή αθλητικά πρωταθλήματα στις Η.ΠΑ.. Πολύ λίγες πόλεις της χώρας έχουν μια ομάδα για κάθε άθλημα, γεγονός που το καθιστά ένα hotspot για τους λάτρεις των σπορ.

Οι Miami Dolphins (NFL), οι Miami Heat (NBA) και οι Miami Marlins (MLB) αγωνίζονται με έδρα το Miami. Η ομάδα Florida Panthers NHL παίζει στο Greater Miami ενώ η Inter Miami FC, μια ομάδα του MLS, παίζει στο Fort Lauderdale.

Στην πόλη διεξάγεται και το Grand Prix της Formula 1.

Bonus Fact

Οι Mayaimi ήταν ιθαγενείς Αμερικανοί που ζούσαν γύρω από τη λίμνη Mayaimi (τώρα λίμνη Okeechobee ) στην περιοχή Belle Glade της Φλόριντα.

Στις γλώσσες των φυλών Mayaimi, Calusa και Tequesta, Mayaimi σήμαινε “μεγάλο νερό“. Η προέλευση της γλώσσας δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς οι έννοιες μόνο δέκα λέξεων είχαν καταγραφεί πριν από την εξαφάνιση.

Η πόλη του Μαϊάμι πήρε το όνομά της από τον ποταμό Miami, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη λίμνη Μαγιάμι. Η φυλή Mayaimi, βρίσκονταν δίπλα στη λίμνη Mayaimi, γνωστή πλέον ως λίμνη Okeechobee.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ