Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

My S-Love-nia, μια Ελληνίδα στην Σλοβενία

Χρησιμοποιώντας το κλασικό και πολύ πετυχημένο μότο για τη Σλοβενία ήρθε η ώρα να μοιραστώ ένα πολύ μικρό κομμάτι της εμπειρίας μου εκεί. Σλοβενία λοιπόν: μια σχετικά άγνωστη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης.

γράφει η Μαρία Καπετανάκη

Χρησιμοποιώντας το κλασικό και πολύ πετυχημένο μότο για τη Σλοβενία ήρθε η ώρα να μοιραστώ ένα πολύ μικρό κομμάτι της εμπειρίας μου εκεί. Σλοβενία λοιπόν: μια σχετικά άγνωστη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Μια χώρα με πληθυσμό, όσο η μισή Αθήνα και όμως μια χώρα που δύσκολα ξεπερνάς. Η δική μου σχέση με την Σλοβενία κράτησε ενάμιση χρόνο. Δεν θα μπω σε ιστορικές λεπτομέρειες, αν και μέσα από την ιστορία καταλαβαίνουμε όχι μόνο την ίδια την χώρα, αλλά και τους κατοίκους της. Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ στα μέρη, στα συναισθήματα και στις εντυπώσεις. Την Σλοβενία την πρωτογνώρισα τυχαία. Έμενα τότε στην Σλοβακία και διάφορα γεγονότα με οδήγησαν σε μια πολύ σύντομη διαδρομή στην πρωτεύουσα, την Λιουμπλιάνα. Είχα την τύχη να επισκεφτώ πολλές διαφορετικές χώρες, όλες όμορφες και απίστευτα ενδιαφέροντες. Το συναίσθημα όμως της οικειότητας και το ‘’εγώ εδώ θα έμενα’’, δεν το έχει συχνά κάποιος. Εγώ το ένιωσα αυτό, μόλις είδα την Λιουμπλιάνα και από τότε όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Σύντομα βρέθηκα εκεί και είχα την τύχη να μείνω ενάμιση χρόνο, ο οποίος ήταν πραγματικά από τους πιο μαγευτικούς και γεμάτους στη ζωή μου σε όλα τα επίπεδα. Έμενα στην Λιουμπλιάνα και κάθε μέρα ήταν διαφορετική και περιπετειώδης! Από την γλώσσα, μέχρι τους καινούριους ανθρώπους που έρχονται και φεύγουν συνεχώς, μέχρι τα ταξίδια που για μένα έγιναν καθημερινότητα.

S-LOVE-NIA
S-LOVE-NIA

Η Σλοβενία έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Μπορεί κάποιος αν θέλει να απολαύσει το πρωινό του στην Ιταλία, αργότερα τον καφέ του στην Σλοβενία, το μεσημεριανό του στην Αυστρία και το βραδινό του κάπου στην Κροατία. Όλα σε μία μέρα και χωρίς η απόσταση να είναι μεγάλη. Το μέγεθός της είναι αντιστρόφως ανάλογο της ομορφιάς και των δυνατοτήτων που έχει. Η λίμνη Bled στα βόρεια, η οποία είναι ευρέως γνωστή στους ταξιδιώτες αποτελεί για μένα την κορυφή του παγόβουνου ως προς το τι πραγματικά είναι η Σλοβενία και τι μπορεί να προσφέρει. Όπως ανέφερα παραπάνω, η Σλοβενία έχει μοναδικές ομορφιές. Ξεχώρισα για μένα τις πέντε πιο σημαντικές (και άλλες δέκα που τις χώρεσα στο μεταξύ) και τις μοιράζομαι σε αυτό το άρθρο!

Η λίμνη Bled
Η λίμνη Bled

Η βορειοδυτική μεριά και το ποτάμι Soča

Προσωπικά, το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το βορειοδυτικό, όπου βρίσκεται το ωραιότερο ποτάμι που έχω δει μέχρι και σήμερα στη ζωή μου ο Soča. Τον είδα πρώτη φορά σε ένα μικρό χωριουδάκι, το Most na Soči. Μάλιστα ήταν τυχαίο, γιατί χαθήκαμε στη διαδρομή και βρεθήκαμε εκεί. Ούτε που θυμάμαι πού τελικά θέλαμε να πάμε. Θυμάμαι όμως, ότι είχα μείνει άφωνη κοιτάζοντας το ποτάμι και το μικρό, ήσυχο χωριό. Έκανε τότε και πολύ κρύο και φυσούσε τόσο πολύ που μετά βίας καταφέραμε να φτάσουμε στις όχθες να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες. Συνεχίζοντας στην βορειοδυτική Σλοβενία, η διαδρομή από το φαράγγι Tolmin, Kobarid μέχρι τον καταρράκτη Kozjak και από εκεί στο Bovec είναι πραγματικά μαγευτική. Το παράξενο είναι, ότι και εκεί τυχαία βρέθηκα! Μέσω μιας κοινής συνομιλίας φοιτητών που ταξίδευαν συχνά στην Σλοβενία, ακολούθησα μαζί με τον αδερφό μου, -που τότε είχε έρθει για επίσκεψη- δύο εντελώς άγνωστες κοπέλες από Λιθουανία και Λετονία. Ο δρόμος δύσκολος, αλλά τελικά καταφέραμε να φτάσουμε σε όλα αυτά τα μέρη σε μία μέρα (δεν το συνιστώ!).

Το ποτάμι Soča
Ο καταρράκτης Kozjak

Η Logarska Dolina και η Velika Planina

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εκπληκτική κοιλάδα στα βόρεια πάνω από το Kamnik, την Logarska Dolina και λίγο πιο κάτω από αυτό την Velika Planina (εκεί με τελεφερίκ ανεβαίνεις σε ένα βουνό, στο οποίο υπάρχει απομονωμένο ολόκληρο χωριουδάκι!). Μετά βίας επέζησα εκεί και μιας και το αναφέρω ήρθε η ώρα να αναφερθώ και στους Σλοβένους και πιο συγκεκριμένα στην φυσική τους κατάσταση. ΜΗΝ προσπαθήσετε ποτέ ούτε να τους παραβγείτε, αλλά ούτε και να δεχτείτε πρόταση να πάτε μαζί για ‘’χαλαρή πεζοπορία’’. Λάθος, μεγάλο λάθος. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά πρώτα μαθαίνουν να σκαρφαλώνουν και μετά να περπατάνε! (Αν είσαι αληθινός Σλοβένος μάλιστα, τότε σίγουρα έχεις σκαρφαλώσει στο Triglav, το πιο πολύτιμο θα έλεγα μέρος για τους ίδιους τους Σλοβένους). Εκεί που περπατούσαμε λοιπόν είδαν μια επιγραφή για μια σπηλιά, στην οποία λένε υπήρχε αρχαιοτάτη ανθρώπινη παρουσία. “Πάμε να την δούμε;” λένε. ΟΧΙ, απαντάω εγώ, μόλις είδα τα κατσάβραχα και τους γκρεμούς. Δεν είναι τίποτα είπαν, το πολύ 15 λεπτά και φτάσαμε, οι επιγραφές πάντα λένε παραπάνω ώρα στο περπάτημα (προφανώς, γιατί αναφέρονται σε φυσιολογικούς ανθρώπους και όχι στον επόμενο Έντμουντ Χίλαρι). Μια ώρα αργότερα, με λάσπες και βροχές, φτάσαμε στην κορυφή του βουνού. Αν με ρωτάτε, ευχαριστημένη θα ήμουν και με την φωτογραφία του από ένα ταπεινό Google.

Logarska Dolina
Logarska Dolina

Otočeč

Συνεχίζω την διαδικτυακή μου λίστα με το Otočeč, το κάστρο πάνω στο νησάκι μέσα στο ποτάμι Krka, το οποίο είναι σχεδόν άγνωστο για πολύ κόσμο και για κάποιους Σλοβένους επίσης, η ομορφιά του όμως μοναδική. Ήταν δύσκολο βέβαια να πάει κάποιος εκεί χωρίς αμάξι. Οι Σλοβένοι όμως έχουν μια απίστευτη εφαρμογή το prevoz, το οποίο λειτουργεί όπως το blablacar. Όταν πηγαίνει κάποιος κάπου μπορεί να πάρει μαζί του και όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφτεί το συγκεκριμένο μέρος. Έτσι κι εγώ με μια φίλη βρήκαμε κάποιον, ο οποίος πήγαινε στην διπλανή πόλη. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και της συζήτησης γνωριστήκαμε και μας μίλησε για τα ταξίδια του, το πιο πρόσφατο από τα οποία ήταν στο Ιράκ (αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία), ενώ προσφέρθηκε να μας πάει μέχρι το νησάκι και να μας ξεναγήσει επίσης. Μπορώ να ομολογήσω με σιγουριά, ότι πολλές φορές η καθημερινότητά μου και τα σχέδιά μου διευκολύνθηκαν απίστευτα από κάποιον ντόπιο. Είναι τρομερά φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι! Συνεχίζουμε όμως στο φανταστικό ταξίδι μας.

Το κάστρο Otočeč
Το κάστρο Otočeč

Η Λίμνη Bohinj και οι σπηλιές Škocjan

Θα βάλω στο νούμερο τέσσερα της -ας την πούμε- λίστας μου την λίμνη Bohinj δίπλα στο Bled, που πολλοί από βιασύνη ίσως παραβλέπουν και τα πάμπολλα σπήλαια που υπάρχουν παντού διάσπαρτα σε όλη τη χώρα (προσωπικά αγαπημένες είναι οι σπηλιές Škocjan-. Το τι αντικρίζουν τα μάτια σου είναι πραγματικά ασύλληπτο, ένας υπόγειος καταρράκτης και ένας ολόκληρος κόσμος κάτω από τη γη). Είχα την τύχη να μάθω για αυτά την πρώτη κιόλας μέρα που έφτασα στην Λιουμπλιάνα, καθώς η συγκάτοικός μου δούλευε εκεί και μου είπε, ότι είναι από τα πιο μαγευτικά μέρη που θα δω. Και όντως ήταν !

Σπηλιές Škocjan
Σπηλιές Škocjan

Kostanjevica na Krk

Ένας φίλος Σλοβένος μου είχε πει, ότι είναι το πιο όμορφο μέρος της Σλοβενίας. Με σιγουριά μπορώ να πω, ότι κανείς άλλος φίλος ή γνωστός το ήξερε. Θέλησα λοιπόν να το μάθω εγώ! Πήγαμε μαζί με τέσσερεις φίλους (έναν Έλληνα, έναν Γάλλο και μια Βραζιλιάνα- σαν ανέκδοτο ακούγεται). Εννοείται ότι χαθήκαμε στον δρόμο. Βρήκαμε όμως ένα απίστευτο μικρό καφενέ, στο οποίο το κοκτέιλ έκανε 2.5 ευρώ. Τι κι αν ήταν 10 το πρωί; Εμείς τα ήπιαμε! Άλλωστε η ομορφιά του μέρους σε ζαλίζει έτσι κι αλλιώς!

Και τα υπόλοιπα;

Δεν έχω αναφέρει πολλά μέρη, ούτε καν την Λιουμπλιάνα. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες για να εξιστορήσω όσα πραγματικά έχω να πω. Το Maribor με το παλαιότερο κρασί στον κόσμο, το Ptuj με το πανέμορφο καρναβάλι του, το αρχοντικό Celje, η παραδοσιακή Škofja Loka, το μεγαλειώδες πάρκο Kozjanski, το κάστρο Predjama που είναι μέσα σε σπηλιά, το “ιταλικό” Piran, η Kranjska Gora με τις εξωτικές λίμνες είναι για μένα όλα εξίσου σημαντικά, καθώς σε αυτά τα μέρη έχω αποθέσει πολύτιμες αναμνήσεις. Παρακάτω συγκέντρωσα όμως τα πιο ενδιαφέροντα για μένα πράγματα για τη Σλοβενία, με βάση τα όσα έζησα εκεί! Πάμε να τα δούμε!

Το "ιταλικό" Piran
Το κάστρο Predjama

Τα δικά μου fun facts!

  • ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι οικογένειες εκεί φυτεύουν τα δικά τους λαχανικά ή φρούτα. Ο κήπος για αυτούς είναι κάτι τόσο σημαντικό που δεν νοείται οικογένεια να μην έχει την δική της -μικρή παραγωγή- σε διάφορα προϊόντα. Αν θέλεις να πουλήσεις κακής ποιότητας φρούτο ή λαχανικό, μάλλον ήρθες στην λάθος χώρα.
  • Οι Σλοβένοι είναι πολύγλωσσοι ! Σχεδόν νιώθεις μειονεκτικά 😛
  • Όταν σε καλούν σ’ ένα σπίτι πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου και σου δίνουν εκείνοι παντόφλες να φορέσεις. Αν είχαμε για κάθε παντόφλα ενός μέσου σλοβένικου σπιτιού ένα ευρώ, θα είχαμε σίγουρα βγει από την οικονομική κρίση.
  • Έχουν επίσης διαφορετικές κατηγορίες ρούχων (ρούχα για το σπίτι, ρούχα για έξω από το σπίτι, ρούχα για τον κήπο, κλπ).
  • Λατρεύουν να πίνουν καφέ με τις ώρες, τα εστιατόρια και τα μπαρ!
  • Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού κάποια μέρη ντύνονται δαίμονες με δέρματα προβάτων -οι επονομαζόμενοι Kurenti-, για να ξορκίσουν τα πνεύματα του χειμώνα. Σε κάποια άλλα μέρη φτιάχνουν ένα είδος κούκλας, το οποίο αναπαριστά τον χειμώνα. Αυτό στη συνέχεια το καίνε και το πετάνε στο ποτάμι (το πιο διάσημο λαμβάνει χώρα στην πόλη Cercnica).
  • Λατρεύουν τις μέλισσες και το μέλι!
  • Λατρεύουν τις σπηλιές τους, τα δάση τους και τα βουνά τους!
  • Οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν το σαββατοκύριακο πίσω στο πατρικό τους!
  • Η γλώσσα τους (αυτή με τις 50 διαλέκτους που δεν καταλαβαίνεις τίποτα) διατηρεί ακόμα τον δυικό αριθμό!
  • Έκανα το λάθος να υποθέσω, ότι τα σλοβάκικα τα οποία μιλούσα ήταν παρόμοια με τα σλοβένικα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ! Μάλιστα, πολλές σλοβάκικες λέξεις σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο στα σλοβένικα! Το έμαθα με σκληρό τρόπο όταν πήγα να ζητήσω κοτόπουλο στο σούπερ μάρκετ. Το κοτόπουλο λοιπόν τυχαίνει να είναι βρισιά στα σλοβένικα (η υπάλληλος δεν γέλασε).
  • Αν καταφέρεις να ανέβεις το Triglav χωρίς να πεθάνεις ή να εύχεσαι να πεθάνεις τότε η παράδοση είναι να σε χτυπούν με ένα ξύλο -ελαφρά λένε-! (Οπότε επιστρέφουμε στο να εύχεσαι να είχες πεθάνει 😛).

Θα κλείσω με τις αγαπημένες λέξεις των Σλοβένων: živjo και na zdravje !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.