Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

γράφει η Αγγελική Ιωάννου

«Μια πάπια, μα ποια πάπια..» θα λέγαμε αν είχαμε να κάνουμε με πάπιες και όχι με χήνες. Και όχι όποια και όποια χήνα αλλά την πιο γνωστή χήνα από τα παιδικά χρόνια των περισσοτέρων, αυτή του Νιλς Χόλγκερσον.

Όλοι (εμείς οι μπούμερς που μας λένε και στο χωριό) γνωρίζουμε τον φίλο Νιλς και την χήνα του από την ιαπωνικής παραγωγής παιδική σειρά του ’80 της οποίας τα επεισόδια προβάλλονταν μεταγλωττισμένα από την ελληνική τηλεόραση.

Η υπόθεση, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι, έχει εν τάχει ως εξής: ένα 14χρονο κακομαθημένο αγόρι που ζει με τους γονείς του σε μια φάρμα και του αρέσει να ταλαιπωρεί τα ζώα, τιμωρείται από έναν νάνο κάνοντας τον κι εκείνο μικροσκοπικό ενώ παράλληλα του δίνεται κι η ικανότητα να συνεννοείται με τα ζώα. Παράλληλα και τα ζώα της φάρμας ετοιμάζουν την εκδίκηση τους, και προκειμένου ο Νιλς να γλιτώσει από αυτή, πιάνεται από τον λαιμό του Μάρτιν (της χήνας ντε!) και δραπετεύει μαζί του ξεκινώντας το ταξίδι του.

nils-holgersson

Τώρα τι σχέση έχει το φλας-μπακ στα μικράτα μας με τους Γεωγραφικούς θα μου πείτε, και πάρα πολύ καλά θα κάνετε. Το 1907(!) οι Σουηδοί έγραφαν βιβλία γεωγραφίας και μάλιστα σε μορφή κόμικ!

Η παιδική σειρά λοιπόν βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που έγραψε η Σουηδέζα συγγραφέας και παιδαγωγός Σέλμα Λάγκερλεφ μετά από παράκληση του Συνδέσμου Δασκάλων. Της ζητήθηκε να γράψει ένα βιβλίο γεωγραφίας για τους μαθητές, όπως και έγινε. «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige» σε ΑΠΤΑΙΣΤΑ Σουηδικά.

H σουηδέζα συγγραφέας και παιδαγωγός Σέλμα Λάγκερλεφ
H σουηδέζα συγγραφέας και παιδαγωγός Σέλμα Λάγκερλεφ

Η Σέλμα, μετά από χρόνια ερευνών για την συμπεριφορά των ζώων, αναζήτηση τοπικών ιστοριών, θρύλων αλλά και σε συνδυασμό όσων είχε ακούσει από την δική της γιαγιά, εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα που αργότερα με τα ταξίδια του θα έκανε τα παιδιά να μάθουν την γεωγραφία της χώρας τους με αμείωτο ενδιαφέρον ‘’πετώντας’’ κι αυτά μαζί με τον Νιλς πάνω από βουνά, πεδιάδες και επαρχίες.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο γνώσεις για την φύση και τα πλάσματα σε αυτή αλλά και ιστορίες για την αξία της ζωής που επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τον Νιλς. Βέβαια επειδή πάντα υπάρχει κάποιος κακοπροαίρετος, το βιβλίο επικρίθηκε διότι σε ένα από τα κεφάλαια του το κοπάδι με τις χήνες πετάει πάνω από την επαρχία Χάλλαντ και επειδή δεν ενθουσιάζεται, δεν σταματά.

Το βιβλίο μετά την έκδοση του χάρισε στην Σέλμα Λάγκερλεφ το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Ήταν μάλιστα η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή την διάκριση. Τα έργα της χαρακτηρίζονται γενικά από τη μεγάλη αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, καθώς και από την πίστη της ότι το καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού. Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1858 και πέθανε στις 16 Μαρτίου 1940. Το πρόσωπο της όπως και η φιγούρα του Νιλς Χόλγκερσον, κοσμούν χαρτονόμισμα της Σουηδίας όπως και γραμματόσημα.

Μπόνους σταφ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ TITΛΟΙ ΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

ΣΕΙΡΑ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 :

Στα ελληνικά υπάρχει το βιβλίο για παιδιά: Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον (Η πρώτη μου Λάγκερλεφ) από τη Τασάκου Τζέμη και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τέλος δείτε και στο ertflix τη νεανική εκπομπή “Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία/Νιλς Χόλγκερσον”.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram