Σκέφτεστε να κάνετε διακοπές στην Αμοργό αλλά θα θέλατε να το συνδυάσετε με κάποιo ή κάποια ακόμα νησιά; Ή μήπως μένετε μόνιμα στην Αμοργό και θέλετε να πάτε διακοπές σε κάποιο άλλο κοντινό νησί;
Έφτιαξα μία λίστα με τα 8 κοντινότερα νησιά στην Αμοργό, βάζοντας σαν κύρια παράμετρο τις ώρες που κάνει το πλοίο για να φτάσει από το ένα νησί στο άλλο και όχι τόσο την πραγματικά απόσταση. Η πραγματική απόσταση έχει νόημα μόνο για όσους έχουν σκοπό να ταξιδέψουν με ιδιωτικό σκάφος ή ιστιοπλοϊκό.
Η Αμοργός βρίσκεται στα νοτιοανατολικά των Κυκλάδων σε κοντινή απόσταση με μερικά υπέροχα νησιά και διαθέτει δύο λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη, τα οποία συνδέονται καθημερινά με πολλά από αυτά τα νησιά. Θα έχετε και την ευκαιρία να διασκεδάσετε στην Αμοργό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αν και κυρίως οι διακοπές σας εκεί θα είναι χαλαρωτικές και απολαυστικές.
Κοντά στην Αμοργό υπάρχουν νησιά που έχουν ακόμα πιο χαλαρό στυλ αλλά και νησιά που είναι πολύ τουριστικά και έχουν ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Η αλήθεια είναι ότι το να πας πρώτα σε ένα νησί για να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς από τον δύσκολο χειμώνα που πέρασε, και μετά σε ένα άλλο για να διασκεδάσεις είναι μία εξαιρετική ιδέα. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το στυλ του καθενός, καθώς εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Αμοργός είναι πολυπληθής και αρκετά γεμάτη. Γούστα είναι αυτά παιδιά!
Τα 8 κοντινότερα νησιά στην Αμοργό
Κουφονήσια
Τα Κουφονήσια βρίσκονται βορειοδυτικά της Αμοργού. Ουσιαστικά τα νησιά τα χωρίζει η Κέρος, ένα ακατοίκητο νησί (κατοικούνταν ως το 1968), με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ακριβώς βόρεια από την Κέρο λοιπόν βρίσκονται το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Κατοικείται μόνο το Άνω Κουφονήσι ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το Κάτω για μπάνιο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, παρθένο νησί, που δεν έχει επηρεαστεί από τον μαζικό τουρισμό.
Υπάρχει καθημερινή σύνδεση της Αμοργού με τα Κουφονήσια, με δρομολόγια από τα Κατάπολα. Το ταξίδι διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα και κάτι και τα εισιτήρια ξεκινούν από 7€. Το ταξίδι Αμοργός-Κουφονήσια θα μπορούσε να είναι ακόμα και για μονοήμερη!
Σχοινούσα
Η Σχοινούσα είναι ένα ακόμα μικρό νησί των Κυκλάδων, που μπορεί να σας προσφέρει χαλαρωτικές διακοπές μακριά από μεγάλα πλήθη. Αν επιθυμείτε να μπείτε σε ένα ακόμα πιο χαλαρό μουντ μετά την Αμοργό η Σχοινούσα είναι μια εκπληκτική επιλογή. Χαλάρωση και ξεκούραση δίπλα στη θάλασσα ή εξερεύνηση του νησιού με τα πόδια.
Υπάρχει καθημερινά πλοίο που ενώνει τη Σχοινούσα με την Αμοργό – είναι το ίδιο δρομολόγιο που πάει και Κουφονήσια. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1,5-2 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 8€.
Ηρακλειά
Η Ηρακλειά είναι ένα ακόμα ήσυχο νησί των Κυκλάδων. Είναι το ιδανικό νησί για να απολαύσετε παρθένες παραλίες, καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία. Μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά νησιά των Μικρών Κυκλάδων, ωστόσο είναι υπέροχη για μερικές μέρες χαλάρωσης.
Το πλοίο που ξεκινάει από τα Κατάπολα Αμοργού και περνάει από Κουφονήσια και Σχοινούσα, κάνει στάση και στην Ηρακλειά. Το ταξίδι Αμοργός-Ηρακλειά είναι 2 ώρες πάνω κάτω και το εισιτήριο κοστίζει μόλις 8€.
Νάξος
Η Νάξος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αλλά συνεχίζει να διατηρεί αρκετά από τα παραδοσιακά της στοιχεία. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή και θα βρείτε να κάνετε πολλά πράγματα στο νησί. Πανέμορφες παραλίες, γραφικά χωριά, αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της.
Η Νάξος είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε να πάτε πιο γρήγορα στην Αμοργό. Έχει δικό της αεροδρόμιο και συνδέεται καθημερινά με πλοίο με την Αμοργό. Το ταξίδι Νάξος-Αμοργός διαρκεί περίπου 2-3 ώρες με συμβατικό πλοίο και 1,5 ώρα με ταχύπλοο. Η τιμή του συμβατικού ξεκινάει από 11.50€ ενώ στα ταχύπλοα ανεβαίνει αρκετά.
Δονούσα
Η Δονούσα βρίσκεται βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο γνωστή και ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Όλα βρίσκονται στον κεντρικό οικισμό Σταυρό ή Κάμπο, ο οποίος είναι δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Είναι εύκολο να γυρίσετε το νησί με τα πόδια για να θαυμάσετε τις ονειρικές παραλίες και το νόστιμο φαγητό της.
Η Δονούσα με την Αμοργό συνδέονται καθημερινά με πλοίο με το ταξίδι να διαρκεί από 40 λεπτά μέχρι 2 ώρες και το εισιτήριο να κοστίζει 5.50-7€. Μπορείτε να πάρετε το πλοίο για τη Δονούσα από την Αιγιάλη ή τα Κατάπολα.
Ίος
Η Ίος φημίζεται για τη ξέφρενη νυχτερινή ζωή της και είναι ένα από τα πιο διάσημα κυκλαδίτικα νησιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα γραφικό νησί. Αντιθέτως, διαθέτει γραφικούς οικισμούς και πανέμορφες παραλίες και έχει ένα από τα κορυφαία ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο.
Αν και στο χάρτη η απόσταση της Αμοργού με την Ίο φαίνεται μικρή, η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν είναι τόσο ευνοϊκή. Υπάρχει ένα απευθείας δρομολόγιο την εβδομάδα που ενώνει την Ίο με την Αμοργό. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες και φτάνει στο λιμάνι Καταπόλων. Το εισιτήριο κοστίζει 11.20€. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα πρέπει να πάτε από την Ίο στη Σαντορίνη και να πάρετε από εκεί άλλο πλοίο για Αμοργό.
Σαντορίνη
Η Σαντορίνη βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα. Ένα ηφαιστειογενές νησί που έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά τουριστικά και προσελκύει κόσμο από όλο τον κόσμο. Διαθέτει πανέμορφους οικισμούς με θέα στη καλντέρα και ένα από τα πιο διάσημα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο. Οι παραλίες της είναι πολύ ιδιαίτερες, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στις ακτές λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου. Έχει μία πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα αλλά και μια δραστήρια νυχτερινή ζωή.
Η Σαντορίνη συνδέεται καθημερινά με την Αμοργό. Το ταξίδι με ταχύπλοο διαρκεί μόλις 1 ώρα και 20 λεπτά και κοστίζει περίπου 75€. Ενώ το συμβατικό πλοίο κάνει 3 ώρες και 15 λεπτά να φτάσει στη Σαντορίνη από την Αμοργό και κοστίζει μόλις 11.50.
Αστυπάλαια
Η θέση της Αμοργού, ότι δηλαδή βρίσκεται στις ανατολικές Κυκλάδες της δίνει το προνόμιο του να έχει καλή σύνδεση και με τα Δωδεκάνησα. Η Αστυπάλαια, το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων είναι μια εξαιρετική επιλογή σαν επόμενος προορισμός από την Αμοργό. Η πεταλούδα του Αιγαίου, όπως λέγεται για το σχήμα της, έχει στοιχεία τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες. Έχει ένα υπέροχο Κάστρο και μπορεί να σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.
Υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα για να πάτε στην Αστυπάλαια από την Αμοργό. Το πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αιγιάλης και μετά από 1,5 ώρα προσεγγίζει το νέο Λιμάνι της Αστυπάλαιας. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 12€.
Και αφού έχετε σκοπό να κάνετε διακοπές στην Αμοργό, δείτε τα καλύτερα μέρη για να μείνετε!