Oceanix: Η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου θα κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα μέχρι το 2025

Oceanix: Η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου θα κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα μέχρι το 2025

Άναψε πράσινο φως για την πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας και τα σχέδιά της για έναν νέο φιλόδοξο ωκεάνιο οικισμό, με τις εργασίες για την πρώτη πλωτή γειτονιά να ξεκινούν τον επόμενο χρόνο.

Αποτελούμενη από μια σειρά από διασυνδεδεμένες πλατφόρμες, η προτεινόμενη «πλωτή πόλη» θα μπορούσε εντέλει να φιλοξενήσει 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της, προσφέροντας στις παράκτιες περιοχές μια δραστική λύση απέναντι στην απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

H πλωτή πόλη Oceanix (πηγή: BIG)
H πλωτή πόλη Oceanix (πηγή: BIG)

Το έργο Oceanix, μια συνεργασία μεταξύ σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αποκάλυψε τα σχέδια για μια «αντι-πλημμυρική» πόλη το 2019 — και οι ιθύνοντες από τότε αναζητούν ένα μέρος για να κατασκευάσουν τα πρωτότυπα. Τον περασμένο μήνα, ο όμιλος υπέγραψε συμφωνία με τη Μπουσάν και το UN-Habitat, την υπηρεσία αστικής ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, για να φιλοξενήσει την πρώτη από τις πλωτές γειτονιές της στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Προκατασκευασμένες σε εργοστάσια και στη συνέχεια ρυμουλκούμενες στην προσχεδιασμένη θέση τους, οι προτεινόμενες πλατφόρμες θα ανεβοκατεβαίνουν μαζί με το επίπεδο της  θάλασσας. Κάθε μία από τις γειτονιές των πέντε στρεμμάτων έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 300 άτομα σε κτίρια ύψους έως και επτά ορόφων.

Οι στέγες των κτιρίων θα ανοίγουν ώστε να παρέχουν σκιά στις βεράντες (πηγή: BIG)
Οι στέγες των κτιρίων θα ανοίγουν ώστε να παρέχουν σκιά στις βεράντες (πηγή: BIG)

Ιδανικά, αυτές οι κοινότητες θα μπορούσαν να ενωθούν σε μεγαλύτερα δίκτυα, συνδεδεμένα μέσω διαδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Σύμφωνα με την Bjarke Ingels Group (BIG), τη δανική αρχιτεκτονική εταιρεία που ηγείται του σχεδιασμού, οι γειτονιές θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν γύρω από ένα κεντρικό λιμάνι και να σχηματίσουν μεγαλύτερα χωριά χωρητικότητας 1.650 ατόμων.

Αυτά τα χωριά θα μπορούσαν στη συνέχεια, θεωρητικά πάντα, να ενωθούν για να σχηματίσουν μια ευρύτερη μητρόπολη 10.000 ατόμων – που θα ονομαστεί Oceanix City. Η πόλη θα είναι ολοκληρωμένη αφού θα περιλαμβάνει από εστιατόρια και χώρους συνεργασίας μέχρι αστικά αγροκτήματα και εγκαταστάσεις αναψυχής.

Η νότια ακτογραμμή της Νότιας Κορέας, όπου βρίσκεται το Μπουσάν, θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η Greenpeace Korea πέρυσι προειδοποίησε ότι η διάσημη παραλία Haeundae της πόλης θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Και ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός — μια μελέτη στο περιοδικό Sustainability διαπίστωσε ότι η πόλη υπέστη χειρότερες ζημιές από πλημμύρες από οπουδήποτε αλλού στη Νότια Κορέα την προηγούμενη δεκαετία.

Η προτεινόμενη πόλη μπορεί να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου, εξελισσόμενη από μια γειτονιά 300 κατοίκων σε μια πόλη 10.000 κατοίκων. (πηγή: BIG)
Η προτεινόμενη πόλη μπορεί να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου, εξελισσόμενη από μια γειτονιά 300 κατοίκων σε μια πόλη 10.000 κατοίκων. (πηγή: BIG)

Ο προτεινόμενος οικισμός προβλέπεται να είναι «αυτοσυντηρούμενος», με τους κατοίκους να μπορούν να παράγουν τη δική τους τροφή και ενέργεια με μηδενικά απόβλητα.

Οι γειτονιές θα σχεδιαστούν με κοινόχρηστα αγροκτήματα, εγκαταστάσεις καλλιέργειας τροφίμων υδροπονίας και κήπους κομποστοποίησης, ενώ οι φάρμες θαλασσινών θα μπορούσαν να βρίσκονται στα γύρω νερά.

Οι ακατοίκητες πλατφόρμες θα μπορούσαν εν τω μεταξύ να φιλοξενήσουν πλωτές ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες ή να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια μπαμπού για την κατασκευή νέων κτιρίων.

Το προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο της BIG αφορά επίσης την παραγωγή γλυκού νερού, με επιτόπιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συστήματα συλλογής και αποθήκευσης όμβριων υδάτων. Οι αρχιτέκτονες έχουν επίσης οραματιστεί στόλους ηλεκτρικών οχημάτων — από υδροπτέρυγα θαλάσσια ταξί μέχρι φέρι με ηλιακή ενέργεια — που θα συνδέουν τις γειτονιές με άλλα μέρη της πόλης και της ηπειρωτικής χώρας.

Η συνιδρυτής της Oceanix, Itai Madamombe, δήλωσε ότι η πρώτη πρωτότυπη γειτονιά στο Μπουσάν θα ολοκληρωθεί, με ανθρώπους να ζουν σε αυτήν, μέχρι το 2025. Πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται επί του παρόντος σε συζήτηση με 10 άλλες κυβερνήσεις για την προώθηση της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο Μπουσάν.

Το κόστος κατασκευής της πλωτής πόλης θα φτάσει τα $200 εκατ. δολάρια χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πόσο θα κοστίζει για να μένει κανείς εκεί ή πόσο θα είναι το ενοίκιο για ένα σπίτι. Έχει σχεδιαστεί έτσι όμως ούτως ώστε να επεκταθεί με ευκολία και να φιλοξενεί μέχρι και 100.000 κατοίκους.

Η ασφάλεια και η βιωσιμότητα ήταν δύο βασικοί άξονες του έργου και η πλωτή αρχιτεκτονική του έχει σχεδιαστεί για να αντέχει όλους τους τύπους φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων τυφώνων κατηγορίας 5.

Κάτω από τις πλατφόρμες, πλωτοί ύφαλοι βιοβράχων με φύκια, στρείδια, μύδια, χτένια και αχιβάδες θα μπορούσαν να καθαρίζουν το νερό και να επιταχύνουν την αναγέννηση του οικοσυστήματος, λένε οι σχεδιαστές. (πηγή: BIG)

Ο δήμαρχος του Μπουσάν, Park Heong-joon χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας: «Με τις σύνθετες αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες πόλεις, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα όπου είναι δυνατή η συνύπαρξη ανθρώπων, φύσης και τεχνολογίας».

Ο διευθυντής του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif, εν τω μεταξύ περιέγραψε το Μπουσάν ως την “ιδανική” τοποθεσία για το πρωτότυπο.

«Οι βιώσιμες πλωτές πόλεις αποτελούν μέρος του οπλοστασίου των στρατηγικών προσαρμογής του κλίματος που έχουμε στη διάθεσή μας. Αντί να παλεύουμε με το νερό, ας μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με αυτό».

Σύντομες πληροφορίες για το Μπουσάν

Το Μπούσαν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας μετά την πρωτεύουσα Σεούλ, με πληθυσμό περίπου 4,3 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Κορέας και το 5ο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο. Η πόλη βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Κορέας.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Που βρίσκεται το Μπουσάν
Εδώ οι καλοί χάρτες: Που βρίσκεται το Μπουσάν

Με πληροφορίες από το CNN, τους Unboxholics, το Bjarke Ingels Group και τη Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ