Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

To γεωλογικό θαύμα των Pancake Rocks στη Νέα Ζηλανδία

Στην Δυτική ακτή της Νέας Ζηλανδίας, κρυμμένο πίσω από ένα πυκνό τροπικό δάσος βρίσκεται ένα γεωλογικό θαύμα. Τα Pancake Rocks όπως είναι ευρέως γνωστά αποτελούν ένα πανέμορφο σκηνικό.
Pancake Rocks στη Νέα Ζηλανδία

Στην Δυτική ακτή της Νέας Ζηλανδίας, κρυμμένο πίσω από ένα πυκνό τροπικό δάσος βρίσκεται ένα γεωλογικό θαύμα. Τα Pancake Rocks όπως είναι ευρέως γνωστά αποτελούν ένα πανέμορφο σκηνικό.

Οι ψηλές σκούρες στήλες που μοιάζουν σαν μια στοίβα από pancakes η μια πάνω στην άλλη, αποτελούν έναν μαγικό συνδυασμό γεωλογίας και οικολογίας.

Η περιοχή που βρίσκονται ονομάζεται Punakaiki και σημαίνει η πηγή από στρώματα. Μόλις μερικά λεπτά από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη μαγεία της φύσης.

Τα βράχια περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο. Συνηθισμένο στα θαλάσσια περιβάλλοντα, προέρχεται από τα όστρακα των θαλάσσιων πλασμάτων που ζουν στον Ωκεανό.

Τα όστρακα δημιουργούν ένα στρώμα στον πυθμένα της θάλασσας τον ασβεστόλιθο. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ασβεστόλιθος θεωρείται από τους πιο δυνατούς στον πλανήτη. Το ανθρακικό ασβέστιο έχει μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα.

Όταν αρχίζει να συμπιέζεται, οι κόκκοι του διαλύονται και αναδιαμορφώνονται. Έτσι σχηματίζονται οι ακανόνιστες γραμμές που παρατηρούμε στα βράχια και σταδιακά από την συμπίεση του ασβεστόλιθου δημιουργούνται οι εντυπωσιακοί σκούροι στυλόλιθοι.

Πριν περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια είχαν αρχίσει να σχηματίζονται οι στυλόλιθοι στον πυθμένα της θάλασσας. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών έσπρωξε τον ασβεστόλιθο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στο Έβερεστ βρίσκουμε υπολείμματα ασβεστόλιθου.

Άρχισαν να γίνονται ορατά τα βράχια πάνω από το επίπεδο της θάλασσα περίπου πριν 100.000 χρόνια. Τα συγκεκριμένα βράχια διαθέτουν ένα μοναδικό στοιχείο. Έχουν πολύ λεπτά στρώματα λάσπης ανάμεσα σε κάθε στυλόλιθο. Η συγκεκριμένη version αποτελεί και την πιο ακραία εκδοχή του.

Οι διάφορες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ζωή των βράχων. Η θάλασσα τρώει το υλικό της επιφάνειας των βράχων και τους κάνει αρκετά λείους. Μάλιστα αρκετοί βράχοι είναι σκεπασμένοι από το νερό και στα επόμενα χρόνια το νερό θα τους καλύψει όλους. Από την άλλη στην κορυφή ο άνεμος και η βροχή τα τρώει σιγά σιγά και κάνει τα βράχια στα ψηλά τους στρώματα τραχιά.

Οι μικροί λάκκοι που δημιουργούνται από τη βροχή κυρίως, σταδιακά μετατρέπονται σε τεράστιες ρωγμές και σιγά σιγά αρχίζουν και φθείρουν τους βράχους. Σε πολλά σημεία η διάβρωση τους είναι ορατή και πολλές από τις στήλες καταρρέουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή κατά την ανύψωση των επιπέδων του ωκεανού.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό γεγονός είναι οι σχισμές εκτόξευσης νερού που υπάρχουν στους βράχους. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και είναι οι κατάλληλες, τεράστιες ποσότητες νερού με δύναμη, ταχύτητα αλλά και έναν απόκοσμο ήχο εκτινάσσονται μέσα από τις σχισμές.

Υπάρχουν αρκετές οπές εκτίναξης νερού στην περιοχή με την Putai να είναι η πιο διάσημη από αυτές. Όπως είναι λογικό κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή παλίρροιας οι εκτινάξεις νερού είναι πιο ενεργές.

Στο Σέρτζ Πουλ, η θάλασσα περνάει από μια πύλη και συντρίβεται με εντυπωσιακό τρόπο πάνω στον βράχο. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη ώστε τινάζεται πάλι πίσω με μεγάλη δύναμη. Το νερό που έρχεται ουσιαστικά χτυπάει το τείχος δεν έχει που να πάει και έτσι υψώνεται πάρα πολύ ψηλά.

Στο σημείο αυτό υπάρχει και ένα τούνελ που οδηγεί στο Sudden Sound. Βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τις υπόλοιπες εκτινάξεις νερού. Οι δυνατοί και απότομοι ήχοι που ακούγονται από τον θάλαμο αντήχησης κάνουν το μέρος να φαντάζει απόκοσμο.

Ακόμα μια οπή που είναι αρκετά γνωστή είναι η Chimney Pot. Είναι κυρίως γνωστή για την βαθιά ρωγμή της όπου το νερό μπαίνει από κάτω μέρος και περνάει από μια αρκετά στενή δίοδο και εκτοξεύεται στον αέρα.

Σαφώς το όλο σκηνικό είναι μια φυσική διαδικασία όπου οι συνθήκες ουσιαστικά που δημιουργήσαν το εντυπωσιακό τοπίο είναι εκείνες που θα το καταστρέψουν.

Στον γεωλογικό κόσμο τίποτα δεν κρατά πάντα και όλα είναι καταδικασμένα να διαβρωθούν και με την πάροδο του χρόνου να επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στην περιοχή.

BONUS FACT : Τα Pancakes Rocks βρίσκονται στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Paparoa. Ιδρύθηκε το 1987 και έχει έκταση περίπου 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

To πάρκο διαθέτει αρκετές σπηλιές με την πιο γνωστή να είναι η Metro/Te Ananui. Σε μια άλλη σπηλιά το 1995 είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι όταν τμήμα της Cave Creek κατέρρευσε.

Το Εθνικό πάρκο θεωρείται αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού διαθέτει πανέμορφα μονοπάτια που κυριολεκτικά γίνεσαι ένα με τη φύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.