Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η εμβληματική πλωτή συναυλία των Pink Floyd στη Βενετία που ανάγκασε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να παραιτηθεί

Η συναυλία των Pink Floyd το 1989 στη Βενετία σε μια πλωτή σκηνή δίπλα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου συγκέντρωσε πάνω από 200.000 θαυμαστές και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του δημάρχου και ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Η εμβληματική πλωτή συναυλία των Pink Floyd στη Βενετία που ανάγκασε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να παραιτηθεί

Η συναυλία των Pink Floyd στη Βενετία το 1989, πάνω σε μια πλωτή σκηνή δίπλα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) συγκέντρωσε πάνω από 200.000 θαυμαστές και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του δημάρχου και ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Οι αρχές της πόλης είχαν κανονίσει να πραγματοποιηθεί μια δωρεάν συναυλία στην ιστορική πλατεία της Βενετίας, η οποία θα προβαλλόταν στην τηλεόραση σε περισσότερες από 12 χώρες. Το δημοτικό συμβούλιο δικαιολόγησε την παράσταση υποστηρίζοντας ότι η Βενετία «πρέπει να είναι ανοιχτή στις νέες τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ροκ μουσικής».

Η είδηση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από αρκετούς αλλά και με οργή από πολλούς κατοίκους της πόλης. Πιο συγκεκριμένα οι πιο ηλικιωμένοι ήθελαν να απαγορεύσουν τη συναυλία. Ένιωθαν ότι θα ήταν ένας υλικοτεχνικός εφιάλτης που θα ταλαιπωρούσε ενδεχομένως τις αρχαίες προσόψεις και τα μνημεία.

Σε κίνδυνο ήταν και η πολιτιστική ακεραιότητα του φεστιβάλ Redenetore (το φεστιβάλ του λυτρωτή ελληνιστί) που είχε προγραμματιστεί ακριβώς την ίδια ώρα με τη συναυλία.

«Τα ιστορικά κέντρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για παραστάσεις που δεν είναι συμβατές με την ιστορική τους φύση», είπε στους New York Times ο Augusto Salvadori, πρώην επίτροπος τουρισμού της Βενετίας. «Αν θέλουν ροκ, ας το κάνουν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά όχι στην Piazza San Marco».

Ο Έφορος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης «άσκησε βέτο στη συναυλία» τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της 15ης Ιουλίου, «με το σκεπτικό ότι ο ενισχυμένος ήχος θα έβλαπτε τα μωσαϊκά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, ενώ ολόκληρη η πλατεία θα μπορούσε κάλλιστα να βυθιστεί υπό το βάρος των πολυάριθμων φανς.”

Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του συγκροτήματος και του δημοτικού συμβουλίου όταν οι Floyd προσφέρθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα ντεσιμπέλ από τα 100 στα 60 και να εμφανιστεί σε μια πλωτή σκηνή 200 μέτρα από την πλατεία, η οποία θα συνέδεε «μια μακρά ιστορία… πλωτών εφήμερων αρχιτεκτονικών» στα κανάλια και τις λιμνοθάλασσες της Βενετίας.

Γυρισμένο από την κρατική τηλεόραση RAI, το θέαμα μεταδόθηκε «σε περισσότερες από 20 χώρες με εκτιμώμενο κοινό σχεδόν 100 εκατομμύρια». Λόγω χρονικών περιορισμών της ζωντανής τηλεόρασης, ορισμένα τραγούδια έμειναν τελείως εκτός και άλλα έπαιξαν αποσπάσματά τους.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου γέμισε ασφυκτικά. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους είπαν ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες που βίωσαν ποτέ. Τα γύρω κανάλια γέμισαν με παραδοσιακά βενετσιάνικα σκάφη (sandalo και sanpierotta).

Το κοινό ήταν αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά εντέλει. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι άφησαν πίσω τους 300 τόνους σκουπίδια και 500 κυβικά μέτρα άδεια μπουκάλια. Και επειδή η πόλη δεν παρείχε φορητές τουαλέτες, οι θεατές των συναυλιών “ανακουφίστηκαν” κοντά στα μνημεία και τους ιστορικούς τοίχους.

Η συνέχεια δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Οι κάτοικοι της πόλης αποδοκίμασαν με κραυγές τον δήμαρχο Antonio Casellati όταν επιχείρησε μια δημόσια εμφάνιση δύο ημέρες αργότερα. «Παραιτηθείτε, παραιτηθείτε, έχετε μετατρέψει τη Βενετία σε δημόσια τουαλέτα». Ο Casellati όντως παραιτήθηκε, μαζί με ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο που τον είχε φέρει στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον David Gilmour: «Το σόου της Βενετίας ήταν πολύ διασκεδαστικό, αλλά το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο. Είχαμε συγκεκριμένο χρόνο για να δώσουμε την παράσταση. Η δορυφορική μετάδοση σήμαινε ότι έπρεπε να ήμαστε απόλυτοι ακριβείς»!

«Είχαμε τη λίστα με τα τραγούδια και τα είχαμε συντομεύσει, κάτι που κάναμε για πρώτη φορά. Είχαμε ένα μεγάλο ρολόι με μια κόκκινη ψηφιακή ένδειξη στο πάτωμα μπροστά μας. Όταν τελείωνε ο χρόνος του τραγουδιού που παίζαμε, έπρεπε απλά να το λήξουμε ανεξάρτητα αν δεν το είχαμε ολοκληρώσει».

«Περάσαμε πολύ καλά, αλλά οι αρχές της πόλης που είχαν συμφωνήσει να παρέχουν τις υπηρεσίες (ασφάλεια, τουαλέτες, φαγητό) αρνήθηκαν εντελώς όλα όσα έπρεπε να κάνουν και μετά προσπάθησαν να χρεώσουν όλα τα επακόλουθα προβλήματα σε εμάς».

Στο τέλος, το συγκρότημα μπορεί να προκάλεσε την παραίτηση του συμβουλίου της πόλης, αλλά έδωσε ένα καταπληκτικό σόου – οι Ιταλοί θαυμαστές αλλά και τα εκατομμύρια άτομα που το παρακολούθησαν από το σπίτι, δεν το ξέχασαν ποτέ.

Πηγές: Open Culture / Wikimedia Commons / Classic Boats Venice / ultimateclassicrock.com / Pinterest / Rare Historical Photos

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.