Φωτογραφίες από τη Belle Époque στην Βενετία επεξεργάστηκαν και χρωματίστηκαν χρησιμοποιώντας τη διαδικασία Photochrom (φωτοχρωμία) και έχουμε τη χαρά να τις παρουσιάσουμε στους γεωγραφικούς φίλους. Η σελίδα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως) σχετικά με τη διαδικασία της φωτοχρωμίας εξηγεί: «πρόκειται για τη διαδικασία παραγωγής χρωματισμένων εικόνων από ένα μόνο ασπρόμαυρο φωτογραφικό αρνητικό μέσω της άμεσης φωτογραφικής μεταφοράς του αρνητικού σε λιθογραφικές πλάκες εκτύπωσης».
Ο εφευρέτης της φωτοχρωμίας, Hans Jakob Schmid κατέληξε στην τεχνική αυτή κατά τη δεκαετία του 1880 και περιλαμβάνει την επικάλυψη ενός δισκίου λιθογραφικού ασβεστόλιθου με ένα ευαίσθητο στο φως γαλάκτωμα και στη συνέχεια την έκθεσή του στον ήλιο κάτω από μια αρνητική φωτογραφία για αρκετές ώρες.
Η τεχνολογία της φωτοχρωμίας μας έδωσε, μεταξύ άλλων, και αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες της Βενετίας! Ο βενετσιάνος συγγραφέας Jan Morris κάποτε τη χαρακτήρισε ως «λιγότερο πόλη, αλλά περισσότερο εμπειρία».
Η κατασκευή της Βενετίας ξεκίνησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όταν πρόσφυγες από την ηπειρωτική χώρα κατέφυγαν στα 118 νησιά της λιμνοθάλασσας θέλοντας να γλυτώσουν από την επέλαση των γερμανικών φύλων και των Ούννων. Σύντομα, συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί με αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερο χώρο! Έτσι έμπηξαν ξύλινους πασσάλους στην ελώδη λιμνοθάλασσα.
Αρχικά κατασκεύασαν ξύλινες πλατφόρμες και πάνω τους έχτισαν τα σπίτια τους. Γεγονός που σημαίνει ότι η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε ξύλο και νερό. Τα ξύλα έχουν διατηρηθεί πολύ καλά μιας και δεν εκτίθονται σε οξυγόνο και το αλμυρό νερό έχει σκληρύνει την επιφάνεια τους.
Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας και είναι γνωστή ως:
- «Γαληνοτάτη»,
- «Βασίλισσα της Αδριατικής»,
- «Πόλη του Νερού»,
- «Πόλη των Μασκών»,
- «Πόλη των Γεφυρών»,
- «Επιπλέουσα Πόλη» και
- «Πόλη των Καναλιών».
Η λιμνοθάλασσα και ένα μέρος της πόλης έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987.
Η Βενετία είναι γνωστή για αρκετά σημαντικά καλλιτεχνικά κινήματα – ειδικά κατά την περίοδο της Αναγέννησης -, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της συμφωνικής και οπερικής μουσικής και είναι η γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι.
Πηγές: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Wikipedia