9+1 περίεργοι ιστορικοί τρόποι να καταπολεμήσεις την πανούκλα

Πανούκλα

Στα τέλη του Ιουλίου του 1665, το Λονδίνο ήταν μια πόλη σε κρίση. Η Βασιλική Οικογένεια είχε φύγει, οι πλούσιοι ευγενείς επίσης, και οι αρχές συγκέντρωναν τους νεκρούς κάτω από την κάλυψη της νύχτας για να αποφύγουν τον πανικό. «Ω Θεέ μου! Πώς εξαπλώνεται η πανούκλα;», αναρωτήθηκε ο Samuel Pepys (Βρετανός βουλευτής) στο διάσημο ημερολόγιό του στις 22 Ιουλίου.

Ο Pepys, ωστόσο, ήταν εκπληκτικά ήρεμος. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα συνάντησε την οικογένεια ενός συναδέλφου του και έλαβε ένα σπουδαίο δώρο. «Η κυρία Carteret μου έδωσε αυτή τη μέρα ένα μπουκάλι νερό πανούκλας», ανέφερε. Το νερό της πανούκλας, συνήθως πρόκειται για μείγμα βοτάνων που το αναμιγνύεις με κρασί, ήταν ένα από τα πολλά ασυνήθιστα και δυστυχώς αναποτελεσματικά σκευάσματα που προορίζονταν να ενισχύσουν το σώμα ενάντια στην πανούκλα. Και να φανταστείτε ήταν ένα από τα πιο ευχάριστα. Ακολουθούν εννέα περίεργοι, χονδροειδείς ή ακόμα και εντελώς επικίνδυνοι τρόποι για να αποτρέψετε την πανούκλα.

1. ΚΑΠΝΙΣΜΑ

«Κανένα πράγμα δεν είναι τόσο γενικά εγκεκριμένο και να συνιστάται από τους περισσότερους γιατρούς για την πρόληψη και την αποφυγή της πανούκλας ή οποιουδήποτε άλλου λοιμώδους νοσήματος, όπως ο καπνός», αναφέρεται σε έναν οδηγό υγείας του 1722.

2. ΑΛΚΟΟΛ

Τα υγρά, πιστεύεται, ότι απορροφούσαν τη μόλυνση από τον αέρα και ταυτόχρονα ένας εύκολος τρόπος να κολλήσεις μια ασθένεια. «Το κρασί και η εμπιστοσύνη είναι ένα καλό συντηρητικό ενάντια στην πανούκλα», έγραψε ο Thomas Willis το 1691.

3. ... ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ

Η υπερβολική κατανάλωση ακόμα και κάτι καλού, όπως είναι στην δική μας περίπτωση το αλκοόλ μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μια από τις αρχαιότερες συμβουλές στο πως να γλυτώσεις από την πανούκλα ήταν να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Σωκράτη, ο οποίος επέζησε της αθηναϊκής επιδημίας του 420 π.Χ. «Ακόμη και εν μέσω της καταστροφής αυτής της πανούκλας», έγραψε ο Aulus Gellius, «από τις συγκρατημένες συνήθειες, λέγεται, ότι είχε αποφύγει τις κακές επιπτώσεις».

4. ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΣΜΕΣ

Καταπολέμηση πανούκλας με οσμές

Ο αέρας υποστήριζαν ότι ήταν επικίνδυνος, οπότε όπως επιτάσσει η κοινή λογική οι ισχυρές μυρωδιές θα απωθούσαν τη μόλυνση. Το ξίδι, τα ισχυρά μπαχαρικά και ακόμη και κάποιο δικό σου… αέριο που θα μπορούσαν να αποθηκευτούν σε βάζα, ήταν συνήθεις πρακτικές κατά της μόλυνσης.

5. ΟΥΡΑ

Ξεχάστε το ένα μήλο την ημέρα. Αξιωματούχοι στη Βενετία συνέστησαν στην πραγματικότητα οι πολίτες να πίνουν τα ούρα τους κάθε πρωί για να απαλλαγούν από την πανούκλα τον 16ο αιώνα.

6. ΜΑΝΤΖΟΥΝΙΑ

Αυτό ήταν αρκετά εύκολο με την προϋπόθεση πάντα ότι έχετε τα σωστά συστατικά. Απλά βράστε ξίδι μαζί με τα σωστά βότανα και φτιάξτε παστίλιες.

7. ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ

Στη συμβουλή του για το 1481 για την αντιμετώπιση της πανούκλας, ο καθολικός ιερέας Marsilio Ficino συνέστησε στο ποίμνιο του «να απέχει από συντρόφους και σκέψεις πάθους, δηλαδή, στο βαθμό που θα ήταν εφικτό».

8. ΚΑΦΕΣ

Καταπολέμηση πανούκλας με καφέ στην Τουρκία

Αν και ήταν η εποχή της λογικής, ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Ρίτσαρντ Μπράντλεϊ φάνηκε να ξεχνά το εξαιρετικό ρητό ότι η συσχέτιση δεν συνεπάγεται την αιτιότητα το 1721. “Σε ορισμένα μέρη της Τουρκίας, όπου τα επίπεδα της πανούκλας είναι σχεδόν σταθερά, οι ευκατάστατες οικογένειες που απολαμβάνουν συχνά καφέ σπάνια καταλήγουν.», έγραψε και συνέχισε «Αντίθετα οι φτωχότεροι σπάνια την γλυτώνουν».

9. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Μπράντλεϊ, Ρίτσαρντ Μιντ, πρότεινε επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της πανούκλας που βασίζονται στην επιστημονική λογική, όπως η ιχνηλάτηση επαφών. «Η Διοίκηση δεν έχει στόχο να ανακαλύψει την αρχή της μόλυνσης, ούτε να βρει τον τρόπο να την εμποδίσει», παραπονέθηκε το 1720 καθώς η πανούκλα έπληττε την Μασσαλία. Και πρότεινε την δημιουργία υποδομών που θα στελεχώνονταν από έξυπνους και ικανούς άνδρες και όχι ανίδεες ηλικιωμένες γυναίκες.

Η πανούκλα τελικά έπληξε και το Λονδίνο αλλά οι προτάσεις του Μιντ βοήθησαν στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές δημοσίας υγείας. Το 1722 συστάθηκε το Συμβούλιο Υγείας, από επιστήμονες, πολιτικούς και ηγέτες της κοινωνίας ώστε να μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τις μελλοντικές πανδημίες.

Πρωτότυπο άρθρο του Mentalfloss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ