Ο Georgio Rosa, ένας μηχανικός από την Μπολόνια, ίδρυσε το δικό του ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία, το νησί των Ρόδων, την 1η Μαΐου του 1968.
Ήταν μια πλατφόρμα μεγέθους 400 τετραγωνικών μέτρων φτιαγμένη από τσιμέντο, ξύλο και ατσάλι περίπου 7 μίλια έξω από τις ακτές του Ρίμινι (Ιταλία) καταμεσής της Αδριατικής Θάλασσας.

Το νησί είχε την δικιά του γλώσσα, το δικό του εθνόσημο, το δικό του νόμισμα και το πιο σημαντικό… ήταν στα 550 μέτρα μακριά από την Ιταλική δικαιοδοσία, σε διεθνή ύδατα.
Γνώριζα ότι ήταν λίγο έξω απ' τα συνηθισμένα, ολίγον τι περίεργο!
Georgio Rosa
Στα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ, λίγο πριν από το Μάη του 68 και με μια Ιταλική κοινωνία βαθιά συντηρητική, ο Georgio θεώρησε φυσική εξέλιξη να δημιουργήσει ένα δικό του έθνος, ορίζοντας φυσικά τον εαυτό του πρόεδρο.

Έτσι λοιπόν το 1967 ο Ιταλός μηχανικός χρηματοδοτεί την κατασκευή της πλατφόρμας, η οποία στηρίζονταν σε 9 ατσάλινες πυλώνες, και πάνω της έφτιαξε ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, ένα νυχτερινό club, κατάστημα με σουβενίρ και ένα ταχυδρομείο. Λέγεται ότι υπήρχε και ένας ραδιοφωνικός σταθμός αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Στις 24 Ιουνίου του 1968 ο Georgio ανακήρυξε την ανεξαρτησία της πλατφόρμας με την ονομασία Insulo de La Rozoj, στα εσπεράντο, την γλώσσα του νεοσύστατου κράτους. Στην συνέχεια εκδόθηκαν γραμματόσημα και μια σφραγίδα η οποία δήλωνε την θέση του νησιού στην Αδριατική Θάλασσα. Το νόμισμα του νέου κράτους ήταν το Mill (στα εσπεράντο Miloj) που εμφανίστηκε πρώτα σε κάποια γραμματόσημα, αλλά δεν γνωρίζουμε αν τυπώθηκαν και χαρτονομίσματα.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε εδώ!
Η Ιταλική κυβέρνηση θεώρησε ότι η δημιουργία του νησιού ήταν κόλπο του Ρόζα για να μην πληρώνει φόρους στο ιταλικό κράτος αλλά και ένας τρόπος να προσελκύσει τουρίστες. Υπάρχει και μια άλλη θεωρία ότι επρόκειτο για μια κίνηση κατά του ΝΑΤΟ προσφέροντας κάλυψη σε ρωσικά υποβρύχια αλλά φαίνεται να είναι ανακριβής καθώς ο Ρόζα κάθε άλλο παρά αριστερός ήταν, καταγόμενος από δεξιά οικογένεια, δήλωνε φιλελεύθερος.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και στις 26 Ιουνίου του 68′ έστειλε 4 καραμπινιέρους της Ιταλικής Εφορίας και ανέλαβε τον έλεγχο. Λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου του 1969 ανέλαβε το ιταλικό ναυτικό να καταστρέψει την πλατφόρμα κάτι που απεικονίστηκε και σε γραμματόσημα της κυβέρνησης του νησιού των Ρόδων βρισκόμενη σε εξορία.

Ο Ρόζα πέθανε το 2017.
Sydney Sibilia: Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις ένα νησί;
Georgio Rosa: Γιατί όχι;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Πριγκιπάτο του Σίλαντ, ένα έθνος-πλατφόρμα!

Bonus Facts
- Το Πλωτό Έθνος (στα αγγλικά Rose Island και στα ιταλικά L'incredibile storia dell'Isola delle Rose) είναι η ταινία του Sydney Sibilia που κυκλοφόρησε στις 9 Δεκέμβρη του 2020 σε παραγωγή του Netflix, εμπνευσμένη από την ιστορία του Ρόζα.
- Το Νησί των Ρόδων εμφανίζεται στο ιταλικό κόμικ Martin Mystère.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα: η κρυφή γοητεία του στέμματος!