Το πριγκιπάτο της Σεμπόργκα είναι ένα μη αναγνωρισμένο μικροέθνος που διεκδικεί μια έκταση 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Λιγουρίας στη βορειοδυτική Ιταλία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Ουσιαστικά πρόκειται για τον μεσαιωνικό οικισμό της Σεμπόργκα, ένα χωριό σκαρφαλωμένο πάνω στους λόφους που αγναντεύουν την ιταλική Ριβιέρα, με πληθυσμό μόλις 297 κατοίκους (σύμφωνα με στοιχεία του 2018).
Οι απαρχές της ιστορίας του «πριγκιπάτου» ανάγονται στο έτος 954, όταν η Σεμπόργκα παραχωρήθηκε στο αββαείο Λερίν, ένα μοναστήρι Κιστερκιανών που χτίστηκε στην περιοχή. Το 1079 ο ηγούμενος της μονής έγινε πρίγκιπας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ το 1729 το ανεξάρτητο μέχρι τότε πριγκιπάτο πωλήθηκε στη Δυναστεία της Σαβοΐας του Βασιλείου του Πεδεμοντίου και της Σαρδηνίας. Το 1861 το Βασίλειο του Πεδεμοντίου ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο Βασίλειο της Ιταλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απίστευτη ιστορία του νησιού των Ρόδων
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του πριγκιπάτου της Σεμπόργκα οφείλεται σε πρωτοβουλία του Τζόρτζιο Καρμπόνε, επικεφαλής του τοπικού συνεταιρισμού ανθοκαλλιεργητών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Καρμπόνε παρουσίασε ορισμένα έγγραφα που φυλάσσονταν στα Αρχεία του Βατικανού, σύμφωνα με τα οποία το πριγκιπάτο της Σεμπόργκα ήταν κυρίαρχο κράτος από το 954 και η πώλησή του στον Οίκο της Σαβοΐας το 1729 ήταν άκυρη, καθώς δεν καταχωρήθηκε ποτέ από τον νέο της ιδιοκτήτη.
Οι ισχυρισμοί του Καρμπόνε έπεισαν τους κατοίκους της Σεμπόργκα, με αποτέλεσμα το 1963 να τον ανακηρύξουν «αρχηγό του κράτους», με τον τίτλο της Αυτού Γαλήνιας Υψηλότητος Τζόρτζιο Α΄, Πρίγκιπα της Σεμπόργκα (ή της Αυτού Τρομερότητος, όπως τον αποκαλούσαν οι ντόπιοι).
Ο Τζόρτζιο έχτισε ένα παλάτι, εισήγαγε σύνταγμα, υπουργικό συμβούλιο και κοινοβούλιο και καθιέρωσε σημαία, εθνόσημο και εθνικό ύμνο του κράτους του.
Ωστόσο, η «βασιλεία» του δεν ήταν αδιατάρακτη: το 2006 η επονομαζόμενη πριγκίπισσα Γιασμίν Χοενστάουφεν Ανζού Πλανταγενέτη (την οποία ο Τζόρτζιο ονόμαζε «πριγκίπισσα του διαδικτύου») δήλωσε ότι είναι η νόμιμη κληρονόμος του πριγκιπάτου και εξέφρασε την πρόθεσή της να το επιστρέψει στο ιταλικό κράτος. Σύντομα όμως η ανεπιτυχής απόπειρα σφετερισμού του «θρόνου» της Σεμπόργκα ξεχάστηκε…
Μετά το θάνατο του Τζόρτζιο το 2009 έγιναν εκλογές στο λιλιπούτειο πριγκιπάτο (καθώς το αξίωμα του πρίγκιπα της Σεμπόργκα δεν είναι κληρονομικό) και στη θέση του πρίγκιπα ανήλθε ο επιχειρηματίας Μαρτσέλλο Μενεγκάτο, γνωστός μέχρι τότε ως ο «βασιλιάς του νάιλον», καθώς ήταν ιδιοκτήτης μιας βιομηχανίας καλτσών.
Ο Μενεγκάτο στέφθηκε ως η Αυτού Γαλήνια Υψηλότης πρίγκιπας Μαρτσέλλο Α΄ το 2010, επανεκλέχθηκε μάλιστα το 2017, κατατροπώνοντας τον αντίπαλό του Μαρκ Ντετσάνι, έναν Βρετανό dj που ζούσε για 40 χρόνια στη Σεμπόργκα. Το 2019 ο πρίγκιπας Μαρτσέλλο παραιτήθηκε και στη θέση του ανέβηκε η πρώην σύζυγός του Νίνα ως η Αυτής Γαλήνια Υψηλότης πριγκίπισσα Νίνα, επικρατώντας στις εκλογές απέναντι στη Λάουρα ντι Μπισκέλιε, κόρη του πρώτου πρίγκιπα Τζόρτζιο!
Το πριγκιπάτο διαθέτει ένα εθελοντικό σώμα συνοριοφυλάκων, το Corpo delle Guardie. Οι συνοριοφύλακες φορούν μια στολή σε λευκό και γαλάζιο χρώμα και σταθμεύουν σε φυλάκια, φρουρώντας τα ανεπίσημα σύνορα του πριγκιπάτου. Υπάρχει, επίσης, και τοπικό νόμισμα, το λουιτζίνο, το οποίο γίνεται δεκτό σε συναλλαγές εντός των ορίων της Σεμπόργκα.
Bonus Facts
1. Οι κάτοικοι της Σεμπόργκα έχουν διαδώσει ότι οι Ναΐτες Ιππότες έκρυψαν στην πόλη τους το Άγιο Δισκοπότηρο, ενώ σύμβολα των Ναϊτών υπάρχουν σε διάφορα σημεία του μεσαιωνικού τείχους…
2. Το 2016 ένας Γάλλος συγγραφέας, ο Νικολάς Μυτέ, προσπάθησε να σφετεριστεί το θρόνο του πριγκιπάτου, κατηγορώντας τον πρίγκιπα Μαρτσέλλο για ανεπαρκή διακυβέρνηση. Μάλιστα, επισκέφτηκε διάφορες χώρες της Αφρικής, αυτοσυστηνόμενος ως πρίγκιπας της Σεμπόργκα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Πριγκιπάτο του Σίλαντ, ένα έθνος-πλατφόρμα!
Αν σας γοήτευσε η ιστορία του πριγκιπάτου της Σεμπόργκα, τότε στα ανοικτά της Αγγλίας στο νησί Piel αναζητούν νέο μονάρχη, μήπως να το σκεφτείτε; Διαβάστε την απίστευτη ιστορία εδώ.
Πηγές: Barrons, Medium, TheNewEuropean, Wikipedia, PrincipatodiSeborga
2 Απαντήσεις
ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ !!! ΕΙΜΑΙ ΠΑΠΠΟΥΣ (74) ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΓΓΟΝΕΣ, ΑΡΚΕΤΑ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΡΕΞΑΤΟΣ ΓΙΑ ….ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ !!! ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΣΩ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑΤΟ, ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΩ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ‘Η Ο’ΤΙ ΑΛΛΟ ΤΙΤΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ…!!! ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΡΩ.
Σας ευχαριστούμε κύριε Απάρτη για τα καλά σας λόγια! Ωραία η ιδέα σας αλλά ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πως θα ανταποκριθούν οι ιθύνοντες εκεί στη Σεμπόργκα! Θα ήταν ενδιαφέρον αν κάνατε μια απόπειρα επικοινωνίας μαζί τους για να δείτε πώς θα αντιδράσουν… Σε περίπτωση που έχετε ανταπόκριση θα χαιρόμασταν να το μάθουμε! Καλή συνέχεια!!