Το Πριγκιπάτο του Σίλαντ, ένα έθνος-πλατφόρμα!

Το Πριγκιπάτο του Σίλαντ (Principality of Sealand, γνωστό και ως Roughs Tower) είναι ένα μη αναγνωρισμένο μικροέθνος που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, 12 χιλιόμετρα από την παραλία του Σάφολκ στην Αγγλία, και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο! Έχει έκταση 0,004 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 27 κατοίκους (σύμφωνα με στοιχεία του 2012). 

Στην ουσία πρόκειται για μια πλατφόρμα-θαλάσσιο οχυρό που κατασκευάστηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων, για την προστασία της χώρας από μια πιθανή εισβολή των Γερμανών διά θαλάσσης.

Χάρτης με τη θέση του Σίλαντ και τα χωρικά ύδατα
Χάρτης με τη θέση του Σίλαντ και τα χωρικά ύδατα

Τα Χριστούγεννα του 1966 ο Πάντι Ρόι Μπέιτς, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, κατέλαβε την παροπλισμένη πλατφόρμα, με σκοπό να εγκαταστήσει έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό και να αποφύγει τους δρακόντειους νομικούς περιορισμούς του BBC. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1967 ο Μπέιτς μαζί με την οικογένεια και μερικούς φίλους του προχώρησε σε μια εντυπωσιακή ενέργεια: ανακήρυξε την ανεξαρτησία της πλατφόρμας με την ονομασία Πριγκιπάτο του Σίλαντ! Ο Μπέιτς μάλιστα παραχώρησε τον τίτλο της πριγκίπισσας του Σίλαντ στη σύζυγό του Τζόαν, ως μια ευγενική χειρονομία για τα γενέθλιά της! 

Το 1975 ο Μπέιτς παρουσίασε το σύνταγμα του Σίλαντ, το οποίο ακολουθούσε η εθνική σημαία, ο εθνικός ύμνος, το νόμισμα και τα διαβατήρια!

Η σημαία του Πριγκιπάτου του Σίλαντ
Η σημαία του Πριγκιπάτου του Σίλαντ
Το εθνόσημο του Πριγκιπάτου του Σίλαντ
Το εθνόσημο του Πριγκιπάτου του Σίλαντ

Το 1978 ένας Γερμανός πολίτης, ο Αλεξάντερ Άχενμπαχ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο πρωθυπουργός του Σίλαντ, επιχείρησε να καταλάβει το νησί ενώ ο Μπέιτς έλειπε. Ο Μπέιτς όμως ανακατέλαβε το νησί με ελικόπτερο και έπιασε αιχμάλωτο τον Άχενμπαχ. Μετά τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ της Γερμανίας και του Μπέιτς (καθώς η Βρετανία είπε ότι η περιοχή βρισκόταν εκτός της επικράτειάς της), ο αιχμάλωτος επέστρεψε στη χώρα του.

Το συμβάν όμως αυτό ενίσχυσε τους ισχυρισμούς του Μπέιτς ότι το Σίλαντ είναι έθνος, καθώς η Γερμανία το αναγνώρισε ντε φάκτο στις διαπραγματεύσεις! Με την επιστροφή του στη Γερμανία ο Άχενμπαχ ίδρυσε την εξόριστη κυβέρνηση του Σίλαντ!

Ο ιδρυτής του κράτους του Σίλαντ Ρόι Μπέιτς με τη σύζυγό του Τζόαν (Getty Images)
Ο ιδρυτής του κράτους του Σίλαντ Ρόι Μπέιτς με τη σύζυγό του Τζόαν (Getty Images)

Το 1997 ο Μπέιτς ανακάλεσε όλα τα διαβατήρια που είχαν εκδοθεί από το Σίλαντ (περίπου 150.000 σε κυκλοφορία), καθώς έγινε γνωστό ότι μια διεθνής σπείρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είχε χρησιμοποιήσει πλαστά διαβατήρια του Σίλαντ για να ξεπλύνει έσοδα από εγκληματικές ενέργειες.

Ο Ρόι Μπέιτς μαζί με τη σύζυγό του Τζόαν και τα παιδιά τους Πενέλοπε και Μάικλ υψώνουν τη σημαία του πριγκιπάτου του Σίλαντ (1967)
Ο Ρόι Μπέιτς μαζί με τη σύζυγό του Τζόαν και τα παιδιά τους Πενέλοπε και Μάικλ υψώνουν τη σημαία του πριγκιπάτου του Σίλαντ (1967)

Τον Ιούνιο 2006 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε την κεντρική γεννήτρια του νησιού, ο Μπέιτς όμως κατάφερε να εξασφαλίσει δωρεές και να αποκαταστήσει τη ζημιά σύντομα.

Μετά το θάνατο του Ρόι Μπέιτς το 2012 και της συζύγου του Τζόαν το 2016, επικεφαλής του πριγκιπάτου έγινε ο γιος τους Μάικλ.

Παρά το γεγονός ότι το 1987 το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, με αποτέλεσμα το Σίλαντ να βρεθεί εντός των χωρικών του υδάτων, η περίεργη αυτή κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα…

Η πλατφόρμα του Σίλαντ από ψηλά (φωτ. Wikimedia)
Η πλατφόρμα του Σίλαντ από ψηλά (φωτ. Wikimedia)

BONUS FACT: Στο πωλητήριο της επίσημης σελίδας του πριγκιπάτου μπορεί κανείς να αγοράσει τίτλους ευγενείας, έγγραφα ταυτότητας, μπλουζάκια, κούπες και διάφορα άλλα σουβενίρ του Σίλαντ!

Γίνε κόμης του Σίλαντ, μόνο με 250 ευρώ!
Γίνε κόμης του Σίλαντ, μόνο με 250 ευρώ!

Το πριγκιπάτο του Σίλαντ δεν είναι το μόνο μικροέθνος που ιδρύθηκε σε μια πλατφόρμα. Διαβάστε εδώ την εξίσου περίεργη ιστορία του νησιού των Ρόδων.

Bonus Fact: Πως μπορώ να φτιάξω ένα δικό μου κράτος

Το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ περιέχει οδηγίες για το πως μπορείς να φτιάξεις ένα δικό σου κράτος:

  • Να έχεις μια εδαφική περιοχή που δεν ανήκει ήδη σε κάποιον άλλον
  • Να έχεις μόνιμο πληθυσμό
  • Να έχεις δική σου κυβέρνηση η οποία θα είναι ικανή να αλληλοεπιδρά και να συνεννοείται με άλλες κυβερνήσεις
  • Να έχεις δικό σου σύνταγμα, νόμους, σημαία, εθνικό ύμνο και τα σχετικά
  • Να κηρύξεις την ανεξαρτησία σου
  • Και τέλος να σε αναγνωρίσουν ως κράτος τα υπόλοιπα κράτη.

Το βιβλίο είναι γεμάτο περίεργα γεωγραφικά φακτς και μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ!

 

Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *