Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

13 ιστορικά γεγονότα που δεν ισχύουν έτσι όπως τα ξέρουμε

Οι ιστορικοί αφιερώνουν όλη τη σταδιοδρομία τους για να αποκαλύψουν και να κατανοήσουν το παρελθόν μας, αλλά πίσω από κάθε γνωστό γεγονός, υπάρχουν πληροφορίες που χάνονται ή παραποιούνται.
13 ιστορικά γεγονότα που δεν ισχύουν έτσι όπως τα ξέρουμε

Οι ιστορικοί αφιερώνουν όλη τη σταδιοδρομία τους για να αποκαλύψουν και να κατανοήσουν το παρελθόν μας, αλλά πίσω από κάθε γνωστό γεγονός, υπάρχουν πληροφορίες που χάνονται ή παραποιούνται. Ακολουθούν μερικά ευρέως γνωστά ιστορικά γεγονότα που δεν είναι ακριβώς αληθινά.

13. Η ισπανική γρίπη δεν ξεκίνησε από την Ισπανία

Η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν μια από τις δυσκολότερες πανδημίες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα, σκοτώνοντας σχεδόν 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν μια από τις δυσκολότερες πανδημίες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα, σκοτώνοντας σχεδόν 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Αρχικά ονομάστηκε «γρίπη των 3 ημερών» και σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918, 34 εκατομμύρια περισσότερα από τα θύματα του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο προσδιορισμός “ισπανική” πιθανότατα ξεκίνησε επειδή η Ισπανία χτυπήθηκε πολύ νωρίς και πολύ σκληρά από την ασθένεια (σσ. Είχε κολλήσει κι ο βασιλιάς της Ισπανίας).

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί από πού προήλθε η ασθένεια, αλλά με τα μέχρι τώρα στοιχεία η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε στην κομητεία Haskell του Κάνσας.

12. Οι ζώνες αγνότητας δεν εφευρέθηκαν για να αποτρέπουν την απώλεια παρθενιάς

ζώνες αγνότητας

Οι ζώνες αγνότητας δεν εφευρέθηκαν το διάστημα μεταξύ 5ου και 15ου αιώνα για να αποτρέψουν τις γυναίκες από την απώλεια της παρθενιάς τους (υπάρχει άλλη λέξη άραγε;), αλλά τον 18ο αιώνα για να αποτρέψουν τις έφηβες απ’ το να αυνανίζονται, γεγονός που οδηγούσε με βεβαιότητα στην τρέλα.

11. Το νησί του Μανχάταν δεν αγοράστηκε με χάντρες αξίας 24$

Το Μανχάταν, όπως φαίνεται από το Ρούσβελτ Άιλαντ
Το Μανχάταν, όπως φαίνεται από το Ρούσβελτ Άιλαντ (πηγή: Wikimedia Commons)

Στην πραγματικότητα αγοράστηκε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς με χρήματα σημερινής αξίας περίπου 1000$. Το ίδιο ποσό καταβλήθηκε και για το Staten Island. Βέβαια να πούμε ότι οι ιθαγενείς είχαν στο μυαλό τους πολύ διαφορετικά την ιδιοκτησία! Την αντιμετώπιζαν περισσότερο σαν ενοίκιο, καθώς πίστευαν ότι η γη, ο αέρας και οι οδοί δεν μπορούν να «ανήκουν» σε κανέναν.

10. Ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ανακάλυψε πρώτος την Αμερική

Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψη της Αμερικής

Ο μεγάλος θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος πιστεύεται από πολλούς ότι ανακάλυψε την αμερικανική ήπειρο όταν στην πραγματικότητα, αυτόχθονες ζούσαν ήδη στην Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ήταν ο Βίκινγκ εξερευνητής Leif Eriksson ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στην Αμερική, σχεδόν 400 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Και ενώ τα ταξίδια του Κολόμβου τον οδήγησαν στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες.

9. Η Μαρία Αντουανέτα δεν είπε πότε την ατάκα «Αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι».

Μαρία Αντουανέτα

Πιστεύεται ότι η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας είχε πει την θρυλική έκφραση ως απάντηση στους αγρότες της όταν λιμοκτονούσαν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Ο φιλόσοφος Ζαν Ζακ Ρουσσώ χρησιμοποίησε τη φράση αυτή στο βιβλίο του Εξομολογήσεις, το οποίο γράφτηκε γύρω στο 1767. Η Μαρία Αντουανέτα ήταν ακόμα παιδί εκείνη την εποχή.

Άλλοι υποθέτουν ότι Γάλλοι επαναστάτες λανθασμένα απέδωσαν στην βασίλισσα το απόφθεγμα ως προπαγάνδα.

8. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν ήταν κοντός

Ύψος Ναπολέων Βοναπάρτη

Ο Ναπολέων ήταν ένας από τους εμβληματικούς στρατιωτικούς ηγέτες του κόσμου. συχνά απεικονίζεται ως ένας κοντός άντρας με γιλέκο που οδηγεί το στρατό του.

Στην πραγματικότητα, ο Βοναπάρτης ήταν πιθανότατα μεσαίου ύψους και η πεποίθηση ότι ήταν κοντός θα μπορούσε να οφείλεται στις αποκλίσεις μεταξύ του γαλλικού και του βρετανικού συστήματος μέτρησης. Ενώ η γαλλική ίντσα ήταν 2,7 εκατοστά, η βρετανική ήταν 2,54 εκατοστά. Έτσι αντί το ύψος του να ήταν 5 πόδια και 2 ίντσες πιθανότατα με το σημερινό σύστημα μέτρησης να ήταν 5 πόδια και 6,5 ίντσες.

7. Η Κλεοπάτρα δεν ήταν Αιγύπτια

Βασίλισσα Κλεοπάτρα

Η Κλεοπάτρα, αν και βασίλισσα του Νείλου, είχε πολύ λίγο, αν υπάρχει, αιγυπτιακό αίμα. Γεννημένη μεν στην Αίγυπτο, η οικογένεια της Κλεοπάτρας προερχόταν από την Ελλάδα (Μακεδονία), απόγονη του Πτολεμαίου Ι, στρατηγού του Μέγα Αλέξανδρου.

Παρολαυτά αγκάλιασε τα αιγυπτιακά έθιμα και παραδόσεις και ήταν η πρώτη από την οικογένεια της που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα.

6. Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα δεν ήταν flat-earthers

Flat Earth

Μια κοινή λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τις «σκοτεινές εποχές» που αν και ήταν μια περίοδος αγριότητας και άγνοιας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη.

Η ιδέα ότι η Γη ήταν στρογγυλή υπήρχε τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ., και από τον Μεσαίωνα, οι περισσότεροι μελετητές και μορφωμένοι άνθρωποι της εποχής είχαν αντιληφθεί ότι ο πλανήτης ήταν σφαιρικός. 

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αυτή αντίληψη προήλθε από συγγραφείς του 19ου αιώνα που επέκριναν την παρωχημένη μεσαιωνική εκκλησία.

5. Οι μάγισσες του Σάλεμ δεν κάηκαν ποτέ

Οι Μάγισσες του Σάλεμ

Το 1692, ένας γιατρός στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης, πίστευε ότι μια μυστηριώδης ασθένεια έπληττε τα νεαρά κορίτσια και επρόκειτο για έργο της μαύρης μαγείας. Οι κατηγορίες για μαγεία εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον οικισμό.

Ενώ πιστεύεται ότι όσα κορίτσια κρίθηκαν ένοχες για μαγεία κατά τη διάρκεια της δίκης των μαγισσών του Σάλεμ κάηκαν, στην πραγματικότητα κανένα κορίτσι δεν είχε αυτή τη τραγική κατάληξη.

Το κάψιμο των μαγισσών του Σάλεμ ενδεχομένως να συγχέεται με τα ευρωπαϊκό κυνήγι μαγισσών που έλαβε χώρα μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με το νόμο «Constitutio Criminalis Carolina» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η τιμωρία για μαγεία ήταν ο θάνατος στη φωτιά.

4. Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν δεν ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό ενώ πέταγε χαρταετούς

Μπέντζαμιν Φράνκλιν

Ο Benjamin Franklin ήταν σπουδαίος εφευρέτης και επιστήμονας αλλά λανθασμένα του έχει πιστωθεί η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού με το πείραμα με τον χαρταετό.

Η έννοια των ηλεκτρικών φορτίων υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μερικοί επιστήμονες αμφιβάλλουν αν ο Φράνκλιν πραγματοποίησε ακόμη και το πείραμα, πιστεύοντας ότι αν μια αστραπή χτυπούσε τον χαρταετό του, θα πέθανε επί τόπου. Αντ ‘αυτού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο χαρταετός φορτίστηκε από τη θύελλα, δημιουργώντας ένα σπινθήρα όταν ο Φράνκλιν μετακίνησε το δάχτυλό του κοντά στο κλειδί που ήταν περασμένο στον σπάγκο.

3. Οι Βίκινγκς δεν φορούσαν κράνη με κέρατα

Βίκινγκς

Αν και έχουν συνδυαστεί με την εικόνα των Βίκινγκς, οι ιστορικοί ακόμα να ανακαλύψουν ένα τέτοιο κράνος. Το μόνο κράνος της εποχής των Βίκινγκ που έχει βρεθεί ήταν το 1943 το οποίο ήταν φτιαγμένο από σίδερο και χωρίς κέρατα.

Οι πολεμιστές των Βίκινγκ μεταξύ του 8ου και του 11ου αιώνα απεικονίζονταν συχνά είτε χωρίς κεφάλι (!) είτε με απλά κράνη φτιαγμένα από σίδερο ή δέρμα. Πιστεύεται ότι τα σχέδια του σχεδιαστή κοστουμιών Carl Emil Doepler για την όπερα του 19ου αιώνα “Der Ring des Nibelungen” είναι υπεύθυνα για την επίμονη στερεοτυπική εικόνα των Βίκινγκς.

2. Ο σερ Ισαάκ Νιούτον δεν ανακάλυψε τη βαρύτητα όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του

Νεύτωνας

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον μύθο, τα μήλα έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ανακάλυψη του Ισαάκ. Ο συνάδελφός του, William Stukeley, δημοσίευσε στη βιογραφία του ότι υπήρξε μια εποχή που οι δύο άντρες κάθονταν κάτω από μια μηλιά! Ο Νεύτωνας του έδειξε ένα κοντινό κλαδί και αναρωτήθηκε γιατί τα μήλα έπεφταν πάντα ευθεία προς τα κάτω, αντί προς τα πλάγια ή προς τα πάνω.

 

1. Ο Thomas Edison δεν εφηύρε τον πρώτο λαμπτήρα

Τόμας Έντισον

Ο Thomas Edison είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της Αμερικής. Κατείχε περισσότερα από 1.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πιστώνεται με πολλές βασικές εφευρέσεις του 19ου αιώνα. Αλλά υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το αν ο Έντισον ήταν το πρώτο άτομο που έφτιαξε τον λαμπτήρα ή όχι.

Στις αρχές του 1800, ο Άγγλος χημικός Humphry Davy παρήγαγε τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα στον κόσμο. Οι επόμενοι εφευρέτες βελτίωσαν το σχεδιασμό του Davy, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να κάνει τη λάμπα μακράς διαρκείας και φθηνή.

Ενώ μπορεί λοιπόν να μην ήταν ο πρώτος που την εμπνεύστηκε, ο Έντισον κατασκεύασε μια λάμπα που ήταν πρακτική, μακράς διαρκείας και οικονομικά προσιτή.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Γνωρίζατε ότι την ίδια εποχή που χτίζονταν οι πυραμίδες της Αιγύπτου σε κάποια γωνία της Γης ζούσαν ακόμα μαμούθ; Μάθετε τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα με το βιβλίο του Philip Parker από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Το τσιμπάτε από εδώ!

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.