Τι έγινε το διάστημα 1990 με 1993 και άλλαξαν άρδην τα σύνορα της Πολωνίας; Όπως βλέπετε στον χάρτη που κυκλοφορεί και ως γεωγραφικό meme, το 1990 η Πολωνία συνόρευε με την Ανατολική Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία και την Σοβιετική Ένωση. 3 χρόνια αργότερα η Πολωνία είχε 6 “νέους” γείτονες, την Γερμανία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Ουκρανία, την Λευκορωσία, την Λιθουανία και την Ρωσία! Τι μεσολάβησε σ’ αυτά τα τρία χρόνια; Η κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού στο ανατολικό μπλοκ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου φυσικά.
Η Γερμανική Ενότητα

Η Γερμανική επανένωση ήταν η διαδικασία, κατά την οποία το 1990 η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) προσχώρησε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) σχηματίζοντας έτσι την ενωμένη Γερμανία μετά από 41 χρόνια διχασμού. Συχνά αναφέρεται και ως Γερμανική Ενότητα και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου. Με την γερμανική επανένωση, το Βερολίνο έγινε και πάλι πρωτεύουσα της ενιαίας πλέον Γερμανίας.
Η Ανατολική Γερμανία είχε ήδη αρχίσει να παραπαίει από τον Μάιο του 1989 όταν άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας, δημιουργώντας ένα ρήγμα στο σιδηρούν παραπέτασμα. Χιλιάδες Ανατολικογερμανοί κατέφυγαν στην Δυτική Γερμανία και της Αυστρίας μέσω της ελεύθερης διέλευσης από Ουγγαρία. Μια σειρά από διαδηλώσεις στην Ανατολική Γερμανία γνωστές ώς η Ειρηνική Επανάσταση οδήγησε στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην χώρα στις 18 Μαρτίου του 1990 και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Οι διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι δύο πλευρές και οι τέσσερεις κατοχικές δυνάμεις, οποίες κατέληξαν στη γνωστή Συνθήκη Δύο συν Τεσσάρων που προέβλεπε την πλήρη κυριαρχία στο ενιαίο γερμανικό κράτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 ιστορικά γεγονότα που δεν ισχύουν έτσι όπως τα ξέρουμε
Η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας

Η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας πραγματοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1993 και είχε ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της σε δυο διαφορετικά κράτη: τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία. Ο διαχωρισμός αυτός ονομάστηκε Βελούδινο διαζύγιο εμπνευσμένος από την Βελούδινη επανάσταση του 1989 που οδήγησε στην διάλυση του κομμουνιστικού κόμματος και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
Από τη δεκαετία του 1990, η τσέχικη οικονομία ήταν ανώτερη της σλοβακικής με αποτέλεσμα η Τσεχία να χρηματοδοτεί τη Σλοβακία ως τον Γενάρη του 1991. Ταυτόχρονα, η απουσία τσέχικων κομμάτων στη Σλοβακία και αντίστοιχα σλοβακικών κομμάτων στην Τσεχία δεν επέτρεπε την αρμονική λειτουργία του ενωμένου κράτους. Η κυβέρνηση ζητούσε συνεχή έλεγχο από την Πράγα, ενώ οι Σλοβάκοι επεδίωκαν μεγαλύτερη αποκέντρωση. Το 1992 τέθηκε το θέμα της δημιουργίας μια ομοσπονδίας ή δύο ανεξάρτητων κρατών και τον Ιούνιο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Στις 23 Ιουλίου οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας ύστερα από μια συνάντηση τους στην Μπρατισλάβα. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο το 37% των Τσέχων και το 36% των Σλοβάκων επιθυμούσε τη διάλυση, σε μια δημοσκόπηση που έγινε 2 μήνες αργότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιακούτσκ, ζώντας στη ψυχρότερη πόλη του κόσμου
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1991 μετά τη διακήρυξη του 142-Н του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης που επιβεβαίωνε την ανεξαρτησία των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών! Την προηγούμενη μέρα, ο όγδοος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, παραιτήθηκε και παρέδωσε τις εξουσίες του – συμπεριλαμβανομένων των κωδικών εκτόξευσης των Σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων – στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν. Εκείνο το βράδυ, στις 7:32 μ.μ. η Σοβιετική σημαία υπεστάλη από το Κρεμλίνο για μία τελευταία φορά και αντικαταστάθηκε με την Ρωσική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερδνειστερία – Η χρονοκάψουλα της Ευρώπης