Κατά τη διάρκεια της Κομμουνιστικής Εποχής στην Ρουμανία χτίστηκαν παντού τεράστιες σοβιετικές πολυκατοικίες. Στην πόλη Άλμπα Ιούλια (πρωτεύουσα του Νομού Άλμπα, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας), σχεδίαζαν μια μεγαλοπρεπή λεωφόρο, αλλά συνειδητοποίησαν ότι ένας από αυτούς τους τεράστιους όγκους έμπαινε κυριολεκτικά στο δρόμο τους.
Η λύση; Τον χώρισαν στα δύο και μετακίνησαν το ένα μέρος στην άκρη του δρόμου. Έσκαψαν κάτω από το κτίριο, έβαλαν σιδηροδρόμους και τροχούς και το απομάκρυναν σε μια απόσταση 55 μέτρων.

Η όλη διαδικασία διήρκεσε 5 ώρες και 40 λεπτά και τα 2 πλέον χωρισμένα κτίρια απομακρύνθηκαν σε κλίση 33 μοιρών. Όλα αυτά έγιναν με τους κατοίκους να βρίσκονται ακόμα μέσα στο κτίριο. Μια γυναίκα μάλιστα αποφάσισε να τοποθετήσει ένα ποτήρι νερό στην άκρη του μπαλκονιού της και δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα.
Η ανύψωση μιας ολόκληρης δομής γίνεται συνήθως συνδέοντας ένα προσωρινό χαλύβδινο πλαίσιο κάτω από τη δομή για τη στήριξη της. Ένα δίκτυο υδραυλικών υποδοχών τοποθετείται κάτω από το πλαίσιο και ελέγχεται από ένα ενοποιημένο σύστημα ανύψωσης, σηκώνοντας τη δομή από τα θεμέλια. Μόλις η δομή είναι σε επαρκές ύψος, ένα φορτηγό με επίπεδη βάση μετακινεί το χαλύβδινο πλαίσιο και μαζί ολόκληρο το κτίριο, προς τον τελικό προορισμό. Μετά τη μετακίνηση, η δομή χαμηλώνει αντιστρέφοντας τα βήματα που μόλις εφαρμόστηκαν.
Και λίγη ιστορία...
Η συστηματοποίηση (στα ρουμανικά: Sistematizarea) στην Ρουμανία αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου (1965-1989). Ο Τσαουσέσκου εντυπωσιάστηκε από την ιδεολογική κινητοποίηση και τον μαζικό εθισμό στην ιδεολογία Τζούτσε (γνωστή και ως Ιδεολογία της Εθνικής Αυτάρκειας) της Βόρειας Κορέας κατά την επίσκεψή του στην Ασία το 1971 και ξεκίνησε την εφαρμογή της στην χώρα του. Ξεκινώντας από το 1974, η συστηματοποίηση συνίστατο σε μεγάλο βαθμό στην κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση των υπαρχόντων χωριών, κωμοπόλεων και πόλεων, εν όλω ή εν μέρει, με στόχο να μετατραπεί η Ρουμανία σε μια «πολυμερώς ανεπτυγμένη σοσιαλιστική κοινωνία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 ιστορικά γεγονότα που δεν ισχύουν έτσι όπως τα ξέρουμε









Περισσότερα ενδιαφέροντα πραγματάκια για την Ρουμανία θα βρείτε στο αφιέρωμά μας.