Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σεβίλλη, η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας

Η Σεβίλλη είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό λιμάνι στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ.
Σεβίλλη, η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας

Μια υπέροχη, όμορφη και γραφική ισπανική πόλη στην νότια Ιβηρική, με εμφανείς επιρροές από την ρωμαϊκή εποχή ως και το πέρασμα των Αράβων, βρίσκεται πάνω στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ. Με τον ποταμό να είναι πλωτός ως εκεί, κάνει την Σεβίλλη ως την μοναδική πόλη της Ισπανίας με λιμάνι μέσα σε ποτάμι, βρισκόμενη περίπου 80km μακριά από τον Ατλαντικό. 

Πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Ανδαλουσίας, με τον μητροπολιτικό της πληθυσμό να πλησιάζει το 1.5 εκατομμύρια κατοίκους, την κάνει να είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Χάρτης Σεβίλλης
Χάρτης Σεβίλλης
Χάρτης Ισπανίας
Χάρτης Ισπανίας

Αρχικά ιβηρική πόλη, με το πρώτο όνομά της να λέγεται ότι ήταν Ισμπαάλ, που φαίνεται να προέρχεται από τους Φοίνικες που πρωτοπήγαν στην περιοχή και αναφέρεται στον θεό τους τον Βαάλ. Κάτω από τους Ρωμαίους άνθισε από τον 2ο αιώνα π.Χ. ως Ίσπαλις (Hispalis), όπως αναφέρεται από τον αρχαίο Έλληνα γεωγράφο και ιστορικό Στράβωνα, και ήταν διοικητικό κέντρο της περιοχής. 

Στην συνέχεια Βυζαντινοί, Βάνδαλοι και Γότθοι πέρασαν από την περιοχή, ώσπου το 712 η πόλη έπεσε στους Άραβες. Το όνομά της «αραβοποιήθηκε» σε Ισμπιλίγια. Έγινε ένα κορυφαίο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο υπό τη δυναστεία των αραβικών χαλιφάτων και απολάμβανε μεγάλη ευημερία. 

Μετά από 5 αιώνες, το 1248, η πόλη ξαναπέρασε στους Ισπανούς χριστιανούς και το βασίλειο της Καστίλης υπό τον Φερδινάνδο τον 3ο, αλλάζοντας το όνομά της στο πιο ισπανικό Σεβίγια (Sevilla). Με την επανάκτηση της πόλης σημαντικές μαυριτανικές και εβραϊκές μειονότητες οδηγήθηκαν σε εξορία. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, η Σεβίλλη έγινε ένα από τα οικονομικά κέντρα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, καθώς το λιμάνι της μονοπώλησε μέσω του εμπορίου που είχε πρόσβαση στον Ατλαντικό ωκεανό. 

Το 1519, ο Μαγγελάνος αναχώρησε από τη Σεβίλλη για τον πρώτο περίπλου της Γης.

Τα αξιοθέατα της Σεβίλλης

Η παλιά πόλη της Σεβίλλης έχει 3 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO:

  • Tο Συγκρότημα Παλατιών Αλκάθαρ (Alcázar). Παλάτι για τον βασιλιά της Καστίλης χτισμένο στην τοποθεσία ενός μουσουλμανικού κάστρου (αλκαζάρ), που είχε καταστραφεί αρκετά κατά την κατάκτηση της πόλης από τους χριστιανούς Ισπανούς, και το οποίο εξ αρχής είχε φτιαχτεί πάνω και γύρω από ένα παλαιό Βισιγοτθικό ναό. Εξ ου και το μνημείο περιλαμβάνει μουσουλμανικά, γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία.
ALCAZAR
ALCAZAR
  • Τον Καθεδρικό Ναό που θεωρείται ως η μεγαλύτερη γοτθικού τύπου εκκλησία και 4η μεγαλύτερη στον κόσμο. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της τον 16ο αιώνα, αντικατέστησε την Αγία Σοφία ως ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου, έναν τίτλο που τον είχε η Αγία Σοφία κοντά 1000 χρόνια. Μέσα στον ναό υπάρχει και ο φερόμενος τάφος του Χριστόφορου Κολόμβου.
Καθεδρικός Ναός Σεβίλλης
Καθεδρικός Ναός Σεβίλλης
Τάφος Χριστόφορου Κολόμβου
Τάφος Χριστόφορου Κολόμβου
  • Το Κτίριο των Γενικών Αρχείων των Ινδιών, που παλαιότερα ήταν το κέντρο εμπορίου της Σεβίλλης και της Ισπανίας. Πλέον περιέχει το εξαιρετικά πολύτιμο αρχείο των εγγράφων που απεικονίζουν την ιστορία της Ισπανικής Αυτοκρατορίας στην Αμερική και τις Φιλιππίνες.
Κτήριο Γενικών Αρχείων των Ινδιών
Κτήριο Γενικών Αρχείων των Ινδιών

Η Σεβίλλη εκτός άλλων φημίζεται και για τα παρακάτω:

Έχει την μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο, που οι ντόπιοι το αναφέρουν ως «Μανιτάρι» και φτάνει ως και 80 μέτρα ύψος. Στην περιοχή του γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και ως σκίαστρο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Είναι η γενέτειρα του Flamenco, ένα είδος μουσικής με συνδυασμούς από διάφορους πολιτισμούς της εποχής. Ο χορός του φλαμένκο είναι εκφραστικός, με κίνηση στο πόδι, χειροκρότημα και εκφραστικές κινήσεις του σώματος στο ζωντανό μουσικό στιλ.

Γενέτειρα των Tapas, αν και πολλές ισπανικές περιοχές ισχυρίζονται το ίδιο. Tapas σημαίνει «κορυφή» ή «κάλυμμα» και ο συγκεκριμένος τύπος κουζίνας, που χρησιμοποιεί μικρές φέτες ψωμιού καλυμμένα με κρέας κυρίως, προήρθε από τους Ανδαλουσιανούς που ήθελαν να καλύψουν το κενό μεταξύ κάθε γουλιάς κρασιού.

Σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν γυριστεί αρκετές σκηνές από γνωστές ταινίες και σειρές όπως ο Λόρενς της Αραβίας, το Star Wars και το Game of Thrones (πόλη του Dorne).

Στην Σεβίλλη έγινε και ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου στην Ισπανία το 1890. Η πόλη έχει και την γνωστή ποδοσφαιρική διαμάχη μεταξύ της Σεβίλλης και της Ρεαλ Μπέτις, ενώ φέτος -το 2021- φιλοξενούνται αγώνες για το Euro 2020.

Bonus: Η πόλη έχει ως μότο το ΝΟ8DO. Θα το δείτε σε όλη την πόλη, χαραγμένο στα τείχη, σε παγκάκια και άλλα μέρη και βεβαίως στην σημαία της. Σύμφωνα με τον μύθο, ο μυστικός κωδικός αυτός δόθηκε στην πόλη από τον Βασιλιά Αλφόνσο τον 10ο και η αποκρυπτογράφηση του λέγεται ότι είναι η φράση «δεν με εγκατέλειψε» (Νo me ha dejado στα ισπανικά), επειδή η πόλη τον στήριξε. Βέβαια υπάρχουν και άλλες θεωρίες όπως ότι το 8 συμβολίζει έναν κόμπο και τον μυθολογικό ιδρυτή της πόλης τον Ηρακλή.

Όπως και να έχει, η Σεβίλλη πάνω στον Γουαδαλκιβίρ γοητεύει!

Γουαδαλκιβίρ και Χρυσός Πύργος Torre Del Oro
Γουαδαλκιβίρ και Χρυσός Πύργος Torre Del Oro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.