Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη – Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη - Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις στην Ευρώπη. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη αφού απλώνεται σε δύο ηπείρους (Ευρώπη και Ασία) και διασχίζεται από τον Βόσπορο, τον πορθμό που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό 15 εκατομμύρια ανθρώπους και εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη. Οι κάτοικοι έχουν σε πολλά πράγματα διαφορετική κουλτούρα από αυτή που έχουμε συνηθίσει και γενικά το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη διατρέχει μερικούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε.

Σε αυτό το άρθρο έχω συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, για να είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς κατά τη διαμονή σας εκεί.

1. Τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στην Τουρκία και έχουμε δει περιστατικά και στην Κωνσταντινούπολη. Το πιο πρόσφατο συνέβη το Νοέμβριο του 2022 στη λεωφόρο Istiklal, η οποία ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ. Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τόσο ντόπιων όσο και επισκεπτών.

Η μόνη συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω είναι να αποφεύγετε να κινείστε πολλή ώρα σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός ή να επισκέπτεστε τα πολυσύχναστα μέρη σε ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο, για παράδειγμα νωρίς το πρωί ή απόγευμα προς βράδυ.

2. Προστατέψτε τα προσωπικά σας αντικείμενα

Όπως σε κάθε πόλη που επισκέπτεστε έτσι και στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα (τσάντες, κινητά, πορτοφόλια). Τα μέρη που θα πρέπει να έχετε περισσότερο το νου σας είναι οι ουρές αναμονής για τα αξιοθέατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς λόγω συνωστισμού μπορεί να μην αντιληφθείτε ότι κάποιος σας κλέβει.

Αν ταξιδεύετε χειμώνα στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να τοποθετείτε τα χρήματα και το κινητό σας στις εσωτερικές τσέπες του μπουφάν. Αν είναι καλοκαίρι επιλέξτε να βάζετε τις τσάντες σας στο μπροστινό μέρος του σώματό σας για να έχετε καλύτερο έλεγχο.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3. Να είστε προσεκτικοί στο δρόμο

Οι οδηγοί στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά απρόσεκτοι και αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα ακόμα και στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης. Θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι όταν περπατάτε ακόμα και σε πεζόδρομους, καθώς θα συναντήσετε πολλά μηχανάκια να έρχονται κυριολεκτικά κατά πάνω σας.

Ελέγξτε προσεκτικά το δρόμο προτού τον διασχίσετε ακόμα και αν είναι αναμμένο το πράσινο φανάρι που δίνει προτεραιότητα στους πεζούς.

4. Ανοίξτε το GPS στο ταξί

Τα ταξί είναι αρκετά φθηνά στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο οδηγοί ταξί να επιλέγουν μεγαλύτερες διαδρομές για τον τόπο προορισμού σας για να σας πάρουν περισσότερα χρήματα. Ανοίξτε το GPS στο κινητό σας για να δείτε τη συντομότερη διαδρομή για το μέρος που θέλετε να φτάσετε, ωστέ να εξακριβώσετε ότι  οδηγός ακολουθεί τη σωστή διαδρομή.

Επίσης, προτού μπείτε σε κάποιο ταξί βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός είναι διατεθειμένος να ανοίξει το ταξίμετρο. Συχνά αναφέρουν ότι δεν λειτουργεί και κοστολογούν μια διαδρομή με διπλάσια ή τριπλάσια τιμή. Τα ταξί σπάνια έχουν POS οπότε φροντίστε να έχετε μετρητά για να πληρώσετε.

5. Προσέξτε που θα κάνετε συνάλλαγμα

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη είναι να χρησιμοποιείτε την ψηφιακή κάρτα Revolut. Με τη Revolut μπορείτε να πληρώνετε στα καταστήματα που έχουν POS ή να βγάζετε χρήματα από ΑΤΜ, πληρώνοντας την ισοτιμία των τραπεζών, χωρίς έξτρα προμήθειες.

Αγοράζοντας συνάλλαγμα από ανταλλακτήρια διατρέχετε να πέσει θύμα απάτης και να σας πουλήσουν πλαστό χρήμα ή να σας πάρουν μεγάλη προμήθεια. Αν θέλετε να αγοράσετε συνάλλαγμα καλύτερα να το έχετε κάνει εκ των προτέρων από την Τράπεζα Ελλάδος ή επιλέξτε ένα ανταλλακτήριο στην Κωνσταντινούπολη που φαίνεται αξιόπιστο.

6. Είσοδος στην Τουρκία με ταυτότητα

Δεν χρειάζεται να έχετε διαβατήριο για την Κωνσταντινούπολη, μπορείτε να εισέλθετε στη χώρα μόνο με την ταυτότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς κατά την είσοδο στη χώρα θα σας δώσουν ένα σφραγισμένο μικρό χαρτί, το οποίο θα πρέπει να φυλάξετε. Θα σας ζητηθεί κατά την έξοδό σας από τη χώρα. Αν έχετε διαβατήριο θα σφραγίσουν αυτό. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη είναι οδικώς.

7. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε μόνοι τα βράδια

Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλές γειτονιές που είναι σκοτεινές και χωρίς πολύ κίνηση. Θα σας συνιστούσα να μην κυκλοφορείτε μόνοι το βράδυ σε περιοχές που δεν είναι τουριστικές, ειδικά αν είστε γυναίκες, καθώς οι άνδρες μπορεί να γίνουν λίγο πιεστικοί. Δεν βιαιοπραγούν συχνά αλλά αν τύχει να σας μιλήσει κάποιος φροντίστε να αποφύγετε την επιθετική ομιλία και απομακρυνθείτε.

8. Fast-food στο δρόμο

Σε οποιαδήποτε περιοχή και αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη θα συναντήσετε πωλητές με πάγκους ή καρότσια με φαγητό. Εκτός από τα κουλούρια, το καλαμπόκι και τα κάστανα θα δείτε πάγκους να πουλούν μύδια και balik ekmek (σάντουιτς με ψάρι). Θα σας συνιστούσα να αποφύγετε να δοκιμάσετε ψάρι και μύδια από αυτά τα μέρη καθώς είναι τελείως εκτεθειμένα, χωρίς βασικούς κανόνες υγιεινής και υπάρχει πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης.

9. Απάτες στην Κωνσταντινούπολη

Υπάρχει περίπτωση να σας πλησιάσει κάποιος στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να προσφερθεί να σας βοηθήσει να εκδώσετε εισιτήριο ή την Istanbulkart. Ευχαριστείτε ευγενικά και αρνηθείτε. Αν επιμένουν απομακρυνθείτε και κατευθυνθείτε σε άλλο μηχάνημα. Συνήθως, αυτό που επιχειρούν είναι να σας κλέψουν χρήματα ή να ζητήσουν αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους.

Χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

  • Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τον χειμώνα συχνά παρατηρούνται χιονοπτώσεις που δημιουργούν δυσκολία στον τουρισμό.
  • Οργανώστε καλά το πρόγραμμά σας με το τι να δείτε και τι να κάνετε εκ των προτέρων, καθώς η πόλη είναι τεράστια και τα αξιοθέατα άπειρα.
  • Αναζητήστε τους τρόπους μεταφοράς από το αεροδρόμιο άφιξης προς την περιοχή του καταλύματός σας από πριν, καθώς δύσκολα θα βρείτε κάποιον να μιλάει καλά αγγλικά και να μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Ενημερωθείτε για την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας -για να υπολογίζετε στο μυαλό σας πόσα χρήματα ξοδεύετε- και τις τιμές συναλλάγματος των τραπεζών για να συγκρίνετε με τις τιμές συναλλάγματος στα ανταλλακτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ