Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη – Τι κίνδυνοι υπάρχουν και τι πρέπει να προσέξετε

Χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη για να είστε άνετοι και ασφαλείς.
Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη - Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό 15 εκατομμύρια ανθρώπους και εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη. 

Οι κάτοικοι έχουν σε πολλά πράγματα διαφορετική κουλτούρα από αυτή που έχουμε συνηθίσει και γενικά το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να διατρέχει μερικούς κινδύνους.

Πρόσφατα έκανα ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και κατέγραψα όσα πράγματα θα ήθελα να γνωρίζω κι εγώ πριν πάω.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, έχω συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη, για να είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και έτοιμοι κατά τη διαμονή σας εκεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

1. Καλύτερες περιοχές για να μείνετε και ποιες να αποφύγετε

Γενικά δεν υπάρχει λόγος να είστε φοβισμένοι στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά στις τουριστικές περιοχές που έχουν πολύ κόσμο. Το μόνο που θα πρέπει να προσέχετε εκεί είναι να είστε σε ετοιμότητα, καθώς έχουμε δει να συμβαίνουν τρομοκρατικές επιθέσεις – που θα μου πεις αυτό πλέον μπορεί να συμβεί σε κάθε χώρα. 

Το Μπλε Τζαμί στη Sultanahmet
Το Μπλε Τζαμί στη Sultanahmet / φωτ: Μαρία Καραμιχάλη

Ωστόσο, αν θέλετε να είστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται φροντίστε να κλείσετε ένα κατάλυμα ή ξενοδοχείο που να βρίσκεται κοντά σε κεντρικό δρόμο και περιοχή που να έχει κόσμο μέρα νύχτα, όπως στη Sultanahmet, στην Πλατεία Ταξίμ και στην Istiklal, το Eminonu, το Karakoy.

Μερικά κεντρικά ξενοδοχεία:

2. Σε ποια αξιοθέατα να κλείσετε ξενάγηση

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη
Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη / φωτ: Μαρία Καραμιχάλη

Η Κωνσταντινούπολη έχει κληρονομήσει σπουδαία αξιοθέατα από την μακρά ιστορία της. Θα βρείτε ξεναγήσεις για τα περισσότερα από αυτά. Ωστόσο τα πιο πολλά μπορείτε να απολαύσετε και μόνοι σας χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε ξεναγό. Τα δύο αξιοθέατα που θεωρώ ότι αξίζει να κάνετε μια ολοκληρωμένη ξενάγηση είναι η Αγιά Σοφιά και το Τοπ Καπί.

3. Τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στην Τουρκία και έχουμε δει περιστατικά και στην Κωνσταντινούπολη. Το πιο πρόσφατο συνέβη το Νοέμβριο του 2022 στη λεωφόρο Istiklal, η οποία ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ. Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τόσο ντόπιων όσο και επισκεπτών.

Η μόνη συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω είναι να επισκέπτεστε τα πολυσύχναστα μέρη σε ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο, για παράδειγμα νωρίς το πρωί ή απόγευμα προς βράδυ και να αποφεύγετε να κινείστε πολλή ώρα σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός.

Πλήθος κόσμου στην Istiklal
Πλήθος κόσμου στην Istiklal / φωτ: Μαρία Καραμιχάλη

4. Προστατέψτε τα προσωπικά σας αντικείμενα

Όπως σε κάθε πόλη που επισκέπτεστε έτσι και στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα (τσάντες, κινητά, πορτοφόλια). Τα μέρη που θα πρέπει να έχετε περισσότερο το νου σας είναι οι ουρές αναμονής για τα αξιοθέατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς λόγω συνωστισμού μπορεί να μην αντιληφθείτε ότι κάποιος σας κλέβει.

Αν ταξιδεύετε χειμώνα στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να τοποθετείτε τα χρήματα και το κινητό σας στις εσωτερικές τσέπες του μπουφάν. Αν είναι καλοκαίρι επιλέξτε να βάζετε τις τσάντες σας στο μπροστινό μέρος του σώματό σας για να έχετε καλύτερο έλεγχο.

5. Να είστε προσεκτικοί στο δρόμο

Οι οδηγοί στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά απρόσεκτοι και αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα ακόμα και στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης. Θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι όταν περπατάτε ακόμα και σε πεζόδρομους, καθώς θα συναντήσετε πολλά μηχανάκια να έρχονται κυριολεκτικά κατά πάνω σας.

Ελέγξτε προσεκτικά το δρόμο προτού τον διασχίσετε ακόμα και αν είναι αναμμένο το πράσινο φανάρι που δίνει προτεραιότητα στους πεζούς.

6. Ανοίξτε το GPS στο ταξί

Τα ταξί είναι αρκετά φθηνά στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο οδηγοί ταξί να επιλέγουν μεγαλύτερες διαδρομές για τον τόπο προορισμού σας για να σας πάρουν περισσότερα χρήματα. Ανοίξτε το GPS στο κινητό σας για να δείτε τη συντομότερη διαδρομή για το μέρος που θέλετε να φτάσετε, για να εξακριβώσετε ότι ο οδηγός ακολουθεί τη σωστή διαδρομή.

Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα
Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα

Επίσης, προτού μπείτε σε κάποιο ταξί βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός είναι διατεθειμένος να ανοίξει το ταξίμετρο. Συχνά αναφέρουν ότι δεν λειτουργεί και κοστολογούν μια διαδρομή με διπλάσια ή τριπλάσια τιμή. Τα ταξί σπάνια έχουν POS οπότε φροντίστε να έχετε μετρητά για να πληρώσετε.

7. Συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη είναι να χρησιμοποιείτε την ψηφιακή κάρτα Revolut. Με τη Revolut (δείτε τι είναι η Revolut) μπορείτε να πληρώνετε στα καταστήματα που έχουν POS ή να βγάζετε χρήματα από ΑΤΜ, πληρώνοντας την ισοτιμία των τραπεζών, χωρίς έξτρα προμήθειες.

Αγοράζοντας συνάλλαγμα από ανταλλακτήρια διατρέχετε να πέσει θύμα απάτης και να σας πουλήσουν πλαστό χρήμα ή να σας πάρουν μεγάλη προμήθεια. Αν θέλετε να αγοράσετε συνάλλαγμα καλύτερα να το έχετε κάνει εκ των προτέρων από την Τράπεζα Ελλάδος ή επιλέξτε ένα ανταλλακτήριο στην Κωνσταντινούπολη που φαίνεται αξιόπιστο.

8. Είσοδος στην Τουρκία με ταυτότητα

Δεν χρειάζεται να έχετε διαβατήριο για την Κωνσταντινούπολη, μπορείτε να εισέλθετε στη χώρα μόνο με την ταυτότητα. Η ταυτότητα θα πρέπει να είναι με λατινικούς χαρακτήρες και να μην έχει λήξει. Επίσης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς κατά την είσοδο στη χώρα θα σας δώσουν ένα σφραγισμένο μικρό χαρτί, το οποίο θα πρέπει να φυλάξετε. Θα σας ζητηθεί κατά την έξοδό σας από τη χώρα. Αν έχετε διαβατήριο θα σφραγίσουν αυτό. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη είναι οδικώς.

9. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε μόνοι τα βράδια

Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλές γειτονιές που είναι σκοτεινές και χωρίς πολύ κίνηση. Θα σας συνιστούσα να μην κυκλοφορείτε μόνοι το βράδυ σε περιοχές που δεν είναι τουριστικές, ειδικά αν είστε γυναίκες, καθώς οι άνδρες μπορεί να γίνουν λίγο πιεστικοί. Δεν βιαιοπραγούν συχνά αλλά αν τύχει να σας μιλήσει κάποιος φροντίστε να αποφύγετε την επιθετική ομιλία και απομακρυνθείτε.

10. Fast-food στο δρόμο

Πάγκος με balik ekmek στην Κωνσταντινούπολη
Πάγκος με balik ekmek στην Κωνσταντινούπολη / φωτ: Μαρία Καραμιχάλη

Σε οποιαδήποτε περιοχή και αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη θα συναντήσετε πωλητές με πάγκους ή καρότσια με φαγητό. Εκτός από τα κουλούρια, το καλαμπόκι και τα κάστανα θα δείτε πάγκους να πουλούν μύδια και balik ekmek (σάντουιτς με ψάρι). Θα σας συνιστούσα να αποφύγετε να δοκιμάσετε ψάρι και μύδια από αυτά τα μέρη καθώς είναι τελείως εκτεθειμένα, χωρίς βασικούς κανόνες υγιεινής και υπάρχει πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης.

11. Απάτες στην Κωνσταντινούπολη

Υπάρχει περίπτωση να σας πλησιάσει κάποιος στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να προσφερθεί να σας βοηθήσει να εκδώσετε εισιτήριο ή την Istanbulkart. Ευχαριστείτε ευγενικά και αρνηθείτε. Αν επιμένουν απομακρυνθείτε και κατευθυνθείτε σε άλλο μηχάνημα. Συνήθως, αυτό που επιχειρούν είναι να σας κλέψουν χρήματα ή να ζητήσουν αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους.

12. Roaming στην Τουρκία - Πως να έχετε mb στην Κωνσταντινούπολη

Μαγαζί που πουλάει τοπικές sim στην Κωνσταντινούπολη
Μαγαζί που πουλάει τοπικές sim στην Κωνσταντινούπολη

Ένα από τα βασικά πράγματα που μας απασχολούν στα ταξίδια στο εξωτερικό είναι το πως θα έχουμε ίντερνετ. Ποιες είναι οι επιλογές για να έχετε ίντερνετ στην Τουρκία και ποιες σας συμφέρουν πραγματικά;

Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία περιαγωγής (roaming) δεν ισχύει εκεί. Μπορείτε να αγοράσετε MB από ελληνικό δίκτυο, που όμως δεν τα πληρώσετε και πολύ οικονομικά.

Οι επιλογές που έχετε είναι να αγοράσετε μία τοπική sim ή να χρησιμοποιήσετε την eSIM της Airalo, με την οποία μπορείτε να αγοράσετε 1GB με $4.50 , 2GB με $6.50, 3GB με $8.00, 5GB με $12.00, 10GB με $18.00 και 20GB με $26.00.

Το μοναδικό μειονέκτημα της Airalo είναι ότι ισχύει μόνο για όσα κινητά υποστηρίζουν eSIM.

👉 Χρήσιμες συμβουλές για την Κωνσταντινούπολη

O Πύργος του Ρολογιού του Τοπχανέ
O Πύργος του Ρολογιού του Τοπχανέ / φωτ: Μαρία Καραμιχάλη
  • Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τον χειμώνα συχνά παρατηρούνται χιονοπτώσεις που δημιουργούν δυσκολία στον τουρισμό.
  • Οργανώστε καλά το πρόγραμμά σας με το τι να δείτε και τι να κάνετε εκ των προτέρων, καθώς η πόλη είναι τεράστια και τα αξιοθέατα άπειρα.
  • Αναζητήστε τους τρόπους μεταφοράς από το αεροδρόμιο άφιξης προς την περιοχή του καταλύματός σας από πριν, καθώς δύσκολα θα βρείτε κάποιον να μιλάει καλά αγγλικά και να μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Ενημερωθείτε για την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας – για να υπολογίζετε στο μυαλό σας πόσα χρήματα ξοδεύετε – και τις τιμές συναλλάγματος των τραπεζών για να συγκρίνετε με τις τιμές συναλλάγματος στα ανταλλακτήρια.
Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.