Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι να κάνω στην Κωνσταντινούπολη – Τα 26 καλύτερα πράγματα να δείτε και να κάνετε

Δείτε τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη και τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα για να δείτε.
Τι να κάνω στην Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη ή Istanbul είναι μια πόλη που προσελκύει πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, λόγω της εμβληματικής της αρχιτεκτονικής, τους πολιτισμούς της και την κουζίνα της. Αποτέλεσε πρωτεύουσα τριών αρχαίων αυτοκρατοριών. Όλα αυτά αποδεικνύουν την ποικιλία και την αφθονία των πραγμάτων που μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε αυτή την πόλη.

Η πόλη απλώνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία και χωρίζεται στα δύο από τον Βόσπορο. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και για αυτό διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια.

Το να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη δεν είναι εύκολο πράγμα, καθώς θα πρέπει να έχετε ψάξει καλά το που να μείνετε , τι μπορείτε να κάνετε και τι να αποφύγετε. Στη λίστα που σας έχω ετοιμάσει θα βρείτε τα 25 καλυτερα πράγματα να κάνετε και να δείτε στην Κωνσταντινούπολη.

Τα 24 καλύτερα πράγματα να κάνετε και να δείτε στην Κωνσταντινούπολη

1. Επισκεφθείτε το Παλάτι Τοπ Καπί

Το Παλάτι Τοπ Καπί χτίστηκε στα μέσα του 1400 και αποτελούσε το σπίτι πολλών σουλτάνων, των οικογενειών και των αυλικών τους μέχρι τον 19ο αιώνα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ψηφιδωτά πλακάκια στα δάπεδα και στους τοίχους.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στα δωμάτια και στο θησαυροφυλάκιο για να δείτε τα θρησκευτικά αντικείμενα και τα κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας που υπάρχουν εκεί.
Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία και για να μην περιμένετε στην ουρά σας συνιστώ να κλείσετε ξενάγηση με οδηγό.

2. Το Χαρέμι, στο παλάτι Τοπ Καπί

Θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη ξενάγηση για το Χαρέμι, καθώς η απλή ξενάγηση για το Παλάτι δεν το εμπεριέχει. Το Χαρέμι ήταν η ιδιωτική οικογενειακή συνοικία, η είσοδος της οποίας βρίσκεται κάτω από τον Πύργο της Δικαιοσύνης.

Στο Χαρέμι τα νεαρά κορίτσια διδάσκονταν τον ισλαμικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη γραφή, μουσική και χορό αλλά και πως να ντύνονται, να βάφονται και να κεντούν. Όλα αυτά τα μάθαιναν για να ανεβούν στην κοινωνική κλίμακα και να τις επιλέξουν για γάμο.

Στην ίδια περιήγηση θα μάθετε την ιστορία του Τζαμιού των Μαύρων Ευνούχων και να επισκεφθείτε την Αυλή και τους Κοιτώνες τους.

3. Επισκεφθείτε την Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία ή Αγιά Σοφιά όπως την αποκαλούμε συνήθως, είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης. Χτίστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και καθαγιάστηκε ως ορθόδοξη εκκλησία το 537. Το 1204 μετατράπηκε σε καθολικός καθεδρικός ναός και το 1453 με την νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε τζαμί. Το 1935 ανακηρύχθηκε ως μουσείο, αλλά από το 2020 ξαναλειτουργεί ως τζαμί.

Το στολίδι του ναού είναι ο τεράστιος τρούλος του, που θεωρήθηκε το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα των Βυζαντινών και ακόμα και οι σημερινοί αρχιτέκτονες το θεωρούν φαινόμενο.

👉 Η είσοδος στην Αγία Σοφία ήταν δωρεάν μέχρι πρόσφατα, αλλά πλέον υπάρχει εισιτήριο εισόδου. Παραμένει βέβαια δωρεάν για όσους μπαίνουν στο ναό για να προσευχηθούν.

 

Το εισιτήριο κοστίζει 25€ ενώ με λίγα χρήματα παραπάνω μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο χωρίς αναμονή στην ουρά (κλείστε εδώ).

4. Επισκεφθείτε τον Ιππόδρομο

Ο Ιππόδρομος κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. , ήταν χώρος για αγώνες αρμάτων και για 1400 χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους Βυζαντινούς και τους Οθωμανούς. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτελέσεων.

Στην εποχή της ακμής του περιλάμβανε δύο επίπεδα προβολής, οβελίσκους και αγάλματα. Πλέον έχουν απομείνει μόνο τρεις μεγάλοι οβελίσκοι και χρησιμοποιείται ως τόπος συνάντησης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

5. Δείτε το Μπλε Τζαμί

Μπλε τζαμί

Το Μπλε Τζαμί (Τζαμί Σουλταναχμέτ) είναι από τα πιο φωτογραφημένα σημεία στην Κωνσταντινούπολη. Κατασκευάστηκε το 1616, έχει έξι μιναρέδες, πάνω από 250 παράθυρα και η κεντρική περιοχή προσευχής είναι τεράστια και καλύπτεται με πάνω από 25.000 μπλε πλακάκια Iznik, εξού και το όνομα Μπλε Τζαμί.

Το τζαμί λειτουργεί κανονικά, για αυτό υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και είναι κλειστό για τους μη προσκυνητές μισή ώρα πριν από κάθε ώρα προσευχής. Επίσης, οι γυναίκες για να μπουν μέσα πρέπει να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλι.

Μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση για το Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία, με την οποία θα γλιτώσετε όλη την αναμονή και ο ξεναγός θα σας εξηγήσει τα πάντα.

6. Κάντε βόλτα στον Γαλατά και δείτε τον Πύργο

Η περιοχή του Γαλατά είναι γεμάτη πλακόστρωτα δρομάκια και σπίτια με παστέλ χρώματα. Εκεί βρίσκεται και ο Πύργος του Γαλατά, ο οποίος χτίστηκε στις αρχές του 1500 από τους Γενοβέζους και έχει ύψος 52 μέτρα.

Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ορόσημα της Κωνσταντινούπολης και ευτυχώς υπάρχει ασανσέρ για να ανεβείτε πάνω στο κατάστρωμα παρατήρησης.

Μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση στην περιοχή που θα περιλαμβάνει και την είσοδο στον Πύργο με οδηγό που θα σας πάει στα πιο σημαντικά σημεία του Γαλατά.

7. Δείτε την Βασιλική Κινστέρνα

Η Βασιλική Κινστέρνα ή Στέρνα, είναι μια υπόγεια δεξαμενή που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Χτίστηκε από τον Ιουστινιανό Α’ και συγκρατούσε 80.000 κυβικά μέτρα νερό. Η οροφή της υποστηρίζεται από 336 ορθοστάτες, σε 12 σειρές των 28 στηλών η καθεμία.

Επίσης, εκεί θα δείτε δύο κίονες που στη βάση τους έχουν σκαλίσματα από το κεφάλι της Μέδουσας. Αν σας αρέσουν τα μη συνηθισμένα αξιοθέατα μπορείτε να την επισκεφθείτε με ένα skip-the-line εισιτήριο.

8. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο Osman Hamdi Yokusu Sokak και άνοιξε στα τέλη του 1800. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αρχαιολογίας, αρχαία Ανατολή και Ισλαμική Τέχνη. Μερικά από τα εκθέματα του προέρχονται από το Παλάτι Τοπ Καπί.

Στο Αρχαιολογικό τμήμα θα δείτε αγάλματα και τάφους, αλλά και πολύτιμους λίθους. Εκεί θα μάθετε και όλη την ιστορία της πόλης. Το τμήμα της Ανατολής ειδικεύεται σε αντικείμενα τέχνης, από την προ-ισλαμική τέχνη και από τη Μέση Ανατολή και το τρίτο τμήμα φιλοξενεί μια συλλογή κεραμικών και αγγείων.

9. Πηγαίνετε για ψώνια στο Μεγάλο Παζάρι

Το Μεγάλο Παζάρι (Kapalı Çarşı) είναι από τα κορυφαία πράγματα που θα δείτε στην Κωνσταντινούπολη. Εκτείνεται από το τζαμί Beyazit μέχρι το Τζαμί Nuruosmaniye και υπάρχει από τις αρχές του 1500.

Υπάρχουν έντεκα πύλες εισόδου για να οδηγηθείτε στα πολύχρωμα καταστήματα και τους πάγκους. Εκεί θα βρείτε χαλιά, κασκόλ, τραπεζομάντιλα, κοσμήματα, μαξιλάρια, καφτάνια, κεραμικά, κατσαρόλες, φωτιστικά και διάφορα αναμνηστικά.

Αυτό που πρέπει να κάνετε στους μαγαζάτορες είναι τα παζάρια. Στην ουσία το περιμένουν και το απολαμβάνουν. Και θυμηθείτε ότι το Μεγάλο Παζάρι είναι κλειστό τις Κυριακές. Μπορείτε να το συνδυάσετε και να κλείσετε μια οργανωμένη ξενάγηση στην Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και το Μεγάλο Παζάρι.

10. Φάτε λουκούμι στο Παζάρι Μπαχαρικών

Παζάρι Μπαχαρικών, Κωνσταντινούπολη

Το Παζάρι Μπαχαρικών (Mısır Çarşısı) είναι ένα από τα πράγματα που αξίζει να δείτε όταν πάτε στην Κωνσταντινούπολη. Γνωστό και ως Αιγυπτιακό Παζάρι, είναι μικρότερο από το Μεγάλο Παζάρι, αλλά το περιεχόμενο του αναπληρώνει τη διαφορά.

Υπάρχει από το 1700 και αποτελείται από πάγκους με πολύχρωμα μπαχαρικά τα οποία είναι στημένα σε στυλ πυραμίδας. Εκεί πωλείται το πιο νόστιμο λουκούμι, πιπεριές, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, τσάγια και γλυκά.

Επειδή μαζεύει πάρα πολύ κόσμο σας προτείνω να το επισκεφθείτε ή νωρίς το πρωί ή μετά τις 4 το μεσημέρι.

11. Επισκεφθείτε το παλάτι Dolmabahçe

Το παλάτι Dolmabahce χτίστηκε το 1854 από τον σουλτάνο Abdulmecid ως κύρια κατοικία του και έχει ένα πιο ευρωπαϊκό στυλ αρχιτεκτονικής. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν μπαρόκ, ροκοκό, οθωμανικά και νεοκλασικά στοιχεία.

Επίσης, ήταν η κατοικία του Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος πέθανε εκεί το 1938. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για την είσοδο στο παλάτι Dolmabahce εδώ.

12. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Χώρας (Kariye Cami)

Η αρχαία Εκκλησία της Χώρας (Εκκλησία του Αγίου Σωτήρα της Χώρας) βρίσκεται λίγο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης. Θεωρείται ότι αρχικά χτίστηκε τον 5ο αιώνα και ότι έχει ανακαινιστεί ξανά μεταξύ 11ου και 14ου αιώνα. Αρχικά ήταν εκκλησία, μετά τζαμί, μετά μουσείο και από το 2020 λειτουργεί ξανά ως τζαμί.

Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλής είναι τα εντυπωσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της που απεικονίζουν την ζωή του Χριστού από την Καινή Διαθήκη.

13. Περπατήστε στην πλατεία Eminonu

Αν θέλετε λίγη ξεκούραση μέσα στη μέρα μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την πλατεία Eminonu, η οποία βρίσκεται στην προκυμαία μεταξύ του Τζαμί Yeni Camii και της Γέφυρας τους Γαλατά.

Από εκεί θα απολαύσετε τη θέα και τους ήχους της πόλης, θα δείτε τους πάγκους που πωλούν ψητά ψάρια καθώς και τα φέρι που πηγαινοέρχονται στο Βόσπορο. Δοκιμάστε το Balik Ekmek, που είναι ψητό ψάρι με ωμά κρεμμύδια και σαλάτα.

14. Κάντε κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Βόσπορος

Η κρουαζιέρα στο Βόσπορο θα είναι ένα από τα πράγματα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ από την Κωνσταντινούπολη. Οι εικόνες αυτές θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό σας. Θα απολαύσετε από μακριά τα αξιοθέατα και την ομορφιά της πόλης.

Μπορείτε να επιλέξετε όποιο είδος κρουαζιέρας σας αρέσει, να εμπεριέχει φαγητό ή όχι. Δείτε εδώ όλες τις κρουαζιέρες που υπάρχουν.

15. Εξερευνήστε την οδό Istiklal και την πλατεία Ταξίμ

Άλλη μια επιλογή για να περπατήσετε και να περιλαπλανηθείτε είναι η οδός της Ανεξαρτησίας (Istiklal Caddesi). Πρόκειται για έναν φωτεινό πεζόδρομο από τον οποίο περνάνε τα πολύχρωμα τραμ.

Είναι μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή με μοντέρνα καταστήματα, τοπικά καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Το καλό είναι ότι βρίσκεται κοντά στα αξιοθέατα, οπότε είναι μια εξαιρετική επιλογή για το ενδιάμεσο.

16. Πηγαίνετε στο πάρκο Maçka

Κοντά στην πλατεία Ταξίμ βρίσκεται το πάρκο Maçka, το οποίο είναι ιδανικό για πικνίκ και έχει παιδική χαρά και εξοπλισμό γυμναστικής. Αν ταξιδεύετε με παιδιά είναι το κατάλληλο μέρος για λίγη ξεκούραση.

17. Επισκεφθείτε το Στρατιωτικό Μουσείο

Κοντά στο πάρκο υπάρχει το Στρατιωτικό Μουσείο, ένα μεγάλο κτήριο με στρατιωτικές εκθέσεις που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Είναι, επίσης η έδρα και της στρατιωτικής μπάντας και εκεί πραγματοποιούνται οι διάφορες εκδηλώσεις της.

18. Βγείτε ένα βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpasa

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Haydar Pasa είναι σχεδιασμένος από Γερμανούς αρχιτέκτονες και είναι σε σχήμα U και έχει αναγεννησιακό στυλ. Εγκαινιάστηκε το 1908 και τόσο το εξωτερικό του όσο και το εσωτερικό του έχουν εξαιρετική διακόσμηση με γιρλάντες και υαλοπίνακες, μπαλκόνια και πυργίσκους.

Μέσα στον σταθμό υπάρχει το Mythos Restaurant το οποίο έχει εξαιρετική κουζίνα και θα σας χαρίσει μια υπέροχη βραδιά.

19. Παρακολουθήστε το Whirling Dervishes Show

Το Whirling Dervishes Show χρονολογείται πάνω από 800 χρόνια και φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Χότζα Πασά. Διαρκεί μία ώρα και απεικονίζει ένα πνευματικό ταξίδι που κάνει η ψυχή προς τον Θεό. Μέσω του χορού αποδεικνύεται η πεποίθηση ότι τα πάντα στη γη συνδέονται με το σύμπαν.

Η τελετή Sema χωρίζεται σε επτά ενότητες, ξεκινάει με μια συναυλία τουρκικής κλασικής μουσικής και πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για το The Whirling Dervishes Show στο Πολιτιστικό Κέντρο HodjaPasha εδώ.

20. Δείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 2004 και βρίσκεται στην στην περιοχή Beyoğlu. Εκεί θα δείτε τη σύγχρονη πλευρά της Τουρκίας με έργα Τούρκων καλλιτεχνών.

21. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα χαμάμ στο Kılıç Ali Paşa Hamamı

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει το παλιό τουρκικό Kılıç Ali Paşa Hamamı, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1578-1583 και ανακαινίστηκε το 2012.

Η διαδικασία είναι ως εξής: αρχικά θα καθίσετε σε ένα θερμαινόμενο μαρμάρινο πάγκο και θα σας βρέξουν. Μετά θα σας πλύνουν με ακατέργαστο γάντι και μαύρο σαπούνι ώστε να αφαιρεθεί το νεκρό δέρμα από το σώμα και το πρόσωπο. Και στο τέλος θα σας ξεπλύνουν και θα σας κάνουν ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο με σαπούνι.

Είναι με διαφορά το αγαπημένο μου πράγμα στην Τουρκία και δεν μπορώ να σας περιγράψω την αίσθηση. Tip: το πρωί είναι ανοιχτό για τις γυναίκες και το απόγευμα για τους άνδρες.

22. Επισκεφθείτε την Αγία Ειρήνη, τον τάφο του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Μόλις αντικρίσετε το ερειπωμένο κτήριο, μπορεί να σας φανεί περίεργο που είναι στη λίστα, αλλά αλήθεια έχει πολύ ενδιαφέρον. Αρχικά, στην αυλή υπάρχουν πολλά ρωμαϊκά κειμήλια και μόλις περάσετε τα τείχη θα αισθανθείτε την αύρα της ιστορίας.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης είναι μια από τις λίγες που δεν έχουν μετατραπεί σε τζαμί και πρόσφατα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος που υπάρχει εκεί είναι του Κωνσταντίνου.

23. Τζαμί Süleymaniye

Τζαμί Süleymaniye

Το Τζαμί Σουλεϊμανίγιε παραγγέλθηκε από τον Σουλτάνο Σουλεϊμανίγιε τον Μεγαλοπρεπή και χτίστηκε μεταξύ 1550 και 1557 στον τρίτο από τους επτά λόφους της πόλης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης και έχει μια μεγαλοπρεπής πρόσοψη, τέσσερις μιναρέδες και δέκα μπαλκόνια.

Το τζαμί έχει δωρεάν είσοδο, αλλά τόσο οι πιστοί όσο και οι επισκέπτες κάνουν δωρεές για την συντήρησή του.

24. Ενυδρείο Κωνσταντινούπολης

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το Ενυδρείο της Κωνσταντινούπολης είτε ταξιδεύετε μόνοι είτε με παιδιά. Λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο θεματικό ενυδρείο στον κόσμο.

Η γεωγραφική του διαδρομή διαρκεί πάνω από ένα χιλιόμετρο και οδηγεί σε ένα τροπικό δάσος, με 17 διαφορετικά θέματα που ταξιδεύουν από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει 66 δεξαμενές με περισσότερα από 17.000 ζώα και 1.500 είδη.

Εκεί μέσα θα βρείτε καφετέριες, εστιατόριο και κατάστημα δώρων. Μπορείτε να κλείσετε ένα εισιτήριο εδώ.

25. Επισκεφθείτε τα Πριγκηποννήσια

Τα Πριγκηπόννησα ή Πριγκηποννήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη νότια Κωνσταντινούπολη, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Αποτελούνται από 4 μεγάλα νησιά (Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada) και 5 μικρά. Το μεγαλύτερο από όλα είναι το Büyükada, που λέγεται Πρίγκηπος στα ελληνικά και στο οποίο κατοικούν 7.335 κάτοικοι.  Στα Πριγκηποννήσια υπάρχουν πολλοί Έλληνες κάτοικοι και θα βρείτε πολλά ελληνικά εστιατόρια.

Μπορείτε να τα επισκεφθείτε με το καραβάκι της γραμμής, στο οποίο ισχύει το εισιτήριο των μέσων μεταφοράς ή με την Istanbulkart. Σας προτείνω να κατεβείτε στην Πρίγκηπο που είναι το τελευταίο στο δρομολόγιο, να νοικιάσετε ποδήλατο και να κάνετε τον γύρο του νησιού από τον ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο που υπάρχει, καθώς το νησί δεν έχει αμάξια παρά μόνο ποδήλατα και ηλεκτρικά ταξί.

26. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα από τα αρχαιότερα κέντρα της χριστιανικής εκκλησίας και η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδρύθηκε το 331 μ.Χ. από τον Απόστολο Ανδρέα ως επισκοπή Βυζαντίου. Η έδρα του είναι ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1599 και αξίζει να το επισκεφθείτε. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι και βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο Φανάρι.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

  1. πολύ ωραία περιγραφή και πλήρης! εύχομαι να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα (και γω το ίδιο ονειρεύομαι). να είσαι πάντα καλά!

  2. Κι εγώ που νόμιζα, ότι απευθυνόμενοι σε Έλληνες, θα έπρεπε να αναφέρουμε και το Πατριαρχείο(προφανώς έχω λανθασμένες επιλογές!!!)….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.