Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παρίσι: 10 tips για την πρώτη φορά που θα το επισκεφθείτε

Που να μείνετε, πότε να πάτε, τι να κάνετε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στο Παρίσι.
10 tips για την πρώτη φορά που θα επισκεφθείτε το Παρίσι

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να πάμε σε ένα νέο προορισμό μας δημιουργούνται ένα σωρό απορίες για διάφορα πράγματα. Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφθούμε την συγκεκριμένη πόλη, πόσες μέρες χρειαζόμαστε, τι να δούμε, τι να προσέξουμε κ.α.

Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε για το ταξίδι σας στο Παρίσι. Διάφορες συμβουλές για το πως να οργανώσετε το ταξίδι στο Παρίσι που θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε καλά την πόλη και να έχετε μία αξέχαστη διαμονή.

1. Προετοιμάστε τα δρομολόγια και κάντε κρατήσεις για τα αξιοθέατα

Μία από τις καλύτερες συμβουλές που μπορώ να σας δώσω για την πρώτη σας φορά στο Παρίσι είναι να προετοιμάσετε το δρομολόγια για τα αξιοθέατα και να κλείσετε εισιτήρια εκ των προτέρων. Μελετήστε ποια αξιοθέατα είναι κοντά το ένα με το άλλο, τις ώρες λειτουργίας τους όπως επίσης και πόση ώρα απαιτείται στο καθένα. Μπορεί να προτιμάτε να γεμίσετε 1-2 μέρες με αξιοθέατα και να είστε πιο χαλαροί τις επόμενες ή μπορεί να θέλετε να βλέπετε από λίγα κάθε μέρα.

Πολλά από τα αξιοθέατα του Παρισιού έχουν τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα που θα πρέπει να έχετε κλείσει εισιτήριο εκ των προτέρων για να βρείτε διαθεσιμότητα.  Με το GetYourGuide και το Tiqets μπορείτε να κάνετε κρατήσεις για εισιτήρια και ξεναγήσεις σε όλα τα αξιοθέατα του Παρισιού, ώστε να μην περιμένετε στις ουρές.

Εξαιρετικά χρήσιμος θα σας φανεί ο ταξιδιωτικός οδηγός για 4-5 μέρες στο Παρίσι.

2. Προμηθευτείτε το Paris Museum Pass

Μουσείο Λούβρου, Παρίσι
Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε αρκετά μουσεία και αξιοθέατα μπορείτε να κοιτάξετε να αγοράσετε το Paris Museum Pass, η τιμή του οποίου προσαρμόζεται από 2 μέχρι 6 μέρες. Έτσι θα εξασφαλίσετε δωρεάν είσοδο στα πιο διάσημα αξιοθέατα – σε περισσότερα από 60 μουσεία και αξιοθέατα – με skip-the-line εισιτήρια, δηλαδή εισιτήρια με τα οποία δεν χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά.

3. Πότε να επισκεφθείτε το Παρίσι

Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα σχετικά με το ταξίδι στο Παρίσι είναι πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να ταξιδέψετε στην πόλη του Φωτός. Το Παρίσι δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και των διακοπών των σχολείων. 

Αυτό σημαίνει ότι τα αξιοθέατα είναι πολυσύχναστα και τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία πιο ακριβά. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο (εκτός την περίοδο του Πάσχα) και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο είναι καλύτερες περίοδοι για να ταξιδέψετε στο Παρίσι. Ο χειμώνας είναι αρκετά ψυχρός στο Παρίσι, αλλά για τους λάτρεις του κρύου θα είναι απόλαυση.

4. Σε ποια περιοχή να μείνετε στο Παρίσι

Το κόστος του ταξιδιού το Παρίσι είναι αρκετά υψηλό, κυρίως λόγω της διαμονής. Για να σας βγει πιο οικονομικό το ταξίδι στο Παρίσι φροντίστε να κάνετε κράτηση όσο πιο νωρίς γίνεται. Η κατάλληλη περιοχή για διαμονή στο Παρίσι εξαρτάται από το στυλ διακοπών που θέλετε να κάνετε. 

Για παράδειγμα αν θέλετε να είστε κοντά στα αξιοθέατα τότε καλύτερα να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Μουσείο του Λούβρου και το Bourse ή κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αν θέλετε νυχτερινή ζωή επιλέξτε το Quartier Latin. Μια κομψή και διάσημη περιοχή είναι κοντά στην Όπερα ενώ η ιδανική περιοχή για να μείνετε στο Παρίσι με παιδιά είναι κοντά στην Πλατεία της Βαστίλης.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Παρίσι

Η Αψίδα του Θριάμβου από ψηλά

5. Χρησιμοποιήστε το μετρό για τις μετακινήσεις σας

Το Παρίσι είναι μια μεγάλη πόλη με πλήθος αξιοθέατων, τα οποία μπορεί να απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε στην πόλη όταν θέλετε να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις είναι το μετρό. Είναι ο πιο φθηνός αλλά και πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε στον προορισμό σας. Εννοείται πως υπάρχουν ταξί και Uber αλλά καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και αν είστε 3-4 άτομα, για να μοιραστείτε την ταρίφα.

Το εισιτήριο για μία διαδρομή κοστίζει 1.90€. Μπορείτε να αγοράσετε την επαναφορτιζόμενη κάρτα Navigo Easy. Εδώ θα βρείτε την κάρτα φορτωμένη με 10 διαδρομές με κόστος 22€, που είναι ιδανική για επισκέπτες της πόλης.

Αν ταξιδέψετε στο Παρίσι για λίγες μέρες μπορείτε να αγοράσετε την Paris Visite, η οποία είναι ιδανική από 1 μέχρι 5 μέρες και κοστίζει 14.90€ για μία μέρα, 24.30€ για δύο μέρες, 33.10€ για τρεις μέρες και φτάνει τα 47.70€ για 5 μέρες. Βρείτε τη εδώ.

Συμβουλή: Αν θέλετε να μετακινηθείτε ανάμεσα σε δύο περιοχές που οι στάσεις του μετρό είναι λιγότερες από τρεις κοιτάξτε μήπως είναι καλύτερο να πάτε με τα πόδια, καθώς υπάρχουν κάποιοι σταθμοί που είναι τεράστιοι και χρειάζεται αρκετό περπάτημα.

6. Κάντε βόλτα ή ξενάγηση στην πόλη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε μια πόλη από το να την περπατήσετε ή ακόμα και να κάνετε μια οργανωμένη ξενάγηση με τα πόδια και ηχητικό οδηγό, με τουριστικό λεωφορείο ή με ηλεκτρικό ποδήλατο – αν και θεωρώ το περπάτημα στο Παρίσι άκρως γοητευτικό. Το Παρίσι είναι αρκετά ανεπτυγμένο σε τουριστικές ξεναγήσεις και θα βρείτε ότι και αν θέλετε. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες ξεναγήσεις στο Παρίσι.

7. Επισκεφθείτε τα δωρεάν αξιοθέατα της πόλης

Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε αν ο προϋπολογισμός σας είναι κάπως περιορισμένος και δεν μπορείτε να ξοδέψετε πολλά χρήματα στις επισκέψεις στα αξιοθέατα του Παρισιού. Υπάρχει μια καλή λίστα από δωρεάν αξιοθέατα στο Παρίσι και πράγματα που μπορείτε να κάνετε χωρίς να πληρώσετε απολύτως τίποτα. 

Ηλιοβασίλεμα στο Παρίσι
Ηλιοβασίλεμα στο Παρίσι

Ο Πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων-Notre-Dame (το εσωτερικό είναι κλειστό από την πυρκαγιά του 2019), η Βασιλική της Σακρέ-Κερ της Μονμάρτρης και πολλά άλλα αξιοθέατα είναι δωρεάν για το κοινό. Ιδανική ώρα για να θαυμάσετε τα δωρεάν αξιοθέατα είναι την ώρα του ηλιοβασιλέματος που έχουν λιγότερο κόσμο.

Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη λίστα με μουσεία που έχουν δωρεάν είσοδο στο Παρίσι. Βρείτε τη λίστα εδώ.

8. Ντυθείτε κατάλληλα

Στο Παρίσι έχει πολύ αέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι ώστε να είστε άνετοι παντού. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κασκόλ ή κάποιο φουλάρι. Το layering, δηλαδή να φοράτε αρκετά ρούχα το ένα πάνω στο άλλο είναι το πιο βολικό για το ντύσιμο.

Φανταστείτε ότι αν φορέσετε ένα πολύ χοντρό και ζεστό πουλόβερ μπορεί να ζεσταθείτε υπερβολικά σε κάποιον εσωτερικό χώρο που έχει θέρμανση. Ενώ το να φοράτε ένα μπλουζάκι και από πάνω μία φλις ζακέτα θα είναι πιο βολικό. Επίσης, καλό θα είναι να έχετε μαζί ζακέτα ή λεπτό μπουφάν ακόμα και αν ταξιδέψετε καλοκαίρι. 

Όσο για τα παπούτσια επιλέξτε αυτά που σας κάνουν να περπατάτε άνετα για ώρες και θα είναι εύχρηστα ακόμα και αν βρέξει.

9. Προσέξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα

Όπως οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έτσι και το Παρίσι κρύβει μερικούς κινδύνους. Μην τρομάζετε, δεν εννοώ ότι θα σας συμβεί κάτι κακό απαραίτητα αλλά καλό είναι να είστε σε ετοιμότητα. 

Φροντίστε να έχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, προσωπικά έγγραφα, κινητό) σε ασφαλές μέρος, όπως ένα μικρό τσαντάκι που να το φοράτε μπροστά, καθώς υπάρχει κίνδυνος για πορτοφολάκιδες, στις ουρές αναμονής, στα διάσημα αξιοθέατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

10. Φάτε κι πιείτε στα μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι

Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθώ σε κάθε προορισμο. Προσπαθώ να εντοπίσω τα μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι για φαγητό ή ποτό. Εκτός του ότι δεν μου αρέσουν πολύ τα τουριστικά μέρη, θεωρώ ότι πηγαίνοντας στα μέρη των locals μαθαίνεις καλύτερα την κουλτούρα τους και φυσικά είναι πιο φθηνά και πιο ποιοτικά.

Τώρα αν είστε λάτρεις του κρασιού, μπορείτε να κλείσετε μία δραστηριότητα που περιλαμβάνει δοκιμές τοπικών κρασιών και τυριών. 

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.