Υποβρύχια γραμματοκιβώτια σε όλο τον κόσμο

Υποβρύχιο ταχυδρομείο στο Βανουάτου

Θυμάστε την τελευταία φορά που βουτήξατε στη θάλασσα και ξαφνικά θυμηθήκατε ένα σημαντικό γράμμα που έπρεπε να στείλετε ακριβώς εκείνη τη στιγμή; Έχει συμβεί σε όλους μας. Ευτυχώς λοιπόν, υπάρχουν 5 υποβρύχια γραμματοκιβώτια που μπορoύν να μας εξυπηρετήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Hideaway Island, Βανουάτου

Το υποβρύχιο ταχυδρομείο στα ανοικτά των ακτών του νησιού Hideaway στο νησιωτικό έθνος του Βανουάτου είναι ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκεται σε βάθος 3 μέτρων. Το ταχυδρομείο παρέχει ειδικές αδιάβροχες καρτ-ποστάλ και οι τουρίστες μπορούν είτε να βουτήξουν και να ρίξουν το γράμμα τους στο κουτί είτε να ζητήσουν από το εξειδικευμένο προσωπικό να το κάνει.

Σε συγκεκριμένη ώρα, ένας ταχυδρόμος-scuba diver καταδύεται προς την ταχυδρομική θυρίδα, ανακτά τα γράμματα από το ταχυδρομικό κουτί, τα σφραγίζει ενώ είναι ακόμα κάτω από τη θάλασσα και στη συνέχεια παίρνουν τον δρόμο τους. Αντί για μελάνι για ευνόητους λόγους, οι καρτ-ποστάλ σφραγίζονται με μια ειδική συσκευή ανάγλυφου.

Susami Bay, Ιαπωνία

Υποβρύχια θυρίδα στην Ιαπωνία

Στο μικρό ψαροχώρι με το όνομα Susami, στο νομό Wakayama της Ιαπωνίας, είχαν την φαεινή ιδέα για το πρώτο υποβρύχιο γραμματοκιβώτιο στον κόσμο. Μέχρι τη δημιουργία ενός αντίστοιχου υποβρύχιου γραμματοκιβωτίου στη Μαλαισία, το γραμματοκιβώτιο Susami ήταν και το βαθύτερο υποβρύχιο ταχυδρομικό κουτί, σε βάθος 10 μέτρων.

Η θυρίδα δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας έκθεσης του 1999 για την προώθηση της διαδρομής προσκυνήματος Kumano Kodo και των γύρω περιοχών στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Kii της Wakayama. Πριν από το γραμματοκιβώτιο, το Susami δεν ήταν τουριστικός προορισμός. Αλλά ο Toshihiko Matsumoto, ο τότε ταχυδρόμος της πόλης, παρουσίασε την ιδέα ενός υποθαλάσσιου ταχυδρομικού κουτιού και άλλαξαν τα πάντα.

Οι δύτες-αποστολείς αγοράζουν αδιάβροχες καρτ-ποστάλ από ένα τοπικό κατάστημα, γράφουν τα μηνύματα πάνω τους με αδιάβροχους μαρκαδόρους με βάση το λάδι και τα ρίχνουν στην παλιά, κόκκινη ταχυδρομική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από το νερό. Κάθε λίγες μέρες, ένας υπάλληλος του καταστήματος συλλέγει τα μηνύματα από το ταχυδρομικό κουτί και τα μεταφέρει στο τοπικό ταχυδρομείο.

Κάθε χρόνο, το γραμματοκιβώτιο λαμβάνει 1.000 έως 1.500 τεμάχια αλληλογραφίας ενώ συνολικά έχουν σταλθεί 32.000 αλληλογραφίες από τότε που κατασκευάστηκε.

Pulau Layang-Layang, Μαλαισία

Υποβρύχιο ταχυδρομείο στην Μαλαισία

Το ταχυδρομείο της Μαλαισίας έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015 όταν τοποθέτησε ένα υποβρύχιο ταχυδρομικό κουτί στο Layang-Layang σε βάθος 40 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ταχυδρομικές κάρτες που αποστέλλονται από το υποβρύχιο γραμματοκιβώτιο σφραγίζονται σε αδιάβροχες πλαστικές σακούλες, έχουν μια ειδική ταχυδρομική σφραγίδα και φέρουν τη σφραγίδα με το λογότυπο της Book of Records της Μαλαισίας.

Risor, Νορβηγία

Υποβρύχιο ταχυδρομείο στη Νορβηγία

Το υποβρύχιο ταχυδρομείο στην πόλη Risor, στη νότια ακτή της Νορβηγίας, είναι κατασκευασμένο από μία καταδυτική καμπάνα και είναι το μόνο ξηρό υποβρύχιο ταχυδρομείο στον κόσμο. Το ταχυδρομείο βρίσκεται σε βάθος 4 μέτρων δίπλα σε μια προβλήτα. Οι επισκέπτες ρίχνουν τα γράμματα τους σε ένα ταχυδρομικό κουτί δίπλα στην προβλήτα, το οποίο στη συνέχεια το αδειάζουν, αποθηκεύουν τα γράμματα του σε μια στεγανή σακούλα και τη μεταφέρουν στο υποβρύχιο ταχυδρομείο. Μέσα στο ξηρό περιβάλλον του ταχυδρομείου, σφραγίζονται και επιστρέφουν στην επιφάνεια, έτοιμα για παράδοση.

Sea Floor, Μπαχάμες

Υποβρύχιο ταχυδρομείο στις Μπαχάμες

Το ταχυδρομείο «Sea Floor», στις Μπαχάμες, δεν υπάρχει πλέον, αλλά ήταν το πρώτο υποβρύχιο ταχυδρομείο που δημιουργήθηκε στον κόσμο το 1939

Εμπνευστής του ήταν ο Αμερικανός φωτογράφος John Ernest Williamson (1881-1966), ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της υποθαλάσσιας φωτογραφίας. Το 1912, ο Williamson σχεδίασε έναν θάλαμο με ένα παχύ γυάλινο παράθυρο που θα μπορούσε να κατέβει στον πυθμένα της θάλασσας. Μέσα από αυτό το το κατασκεύασμα, το οποίο το ονόμασε «Φωτόσφαιρα του Williamson», ο φωτογράφος μπορούσε να παρατηρήσει τα υποβρύχια πλάσματα και να τραβήξει φωτογραφίες.

Το 1939 για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος ντόρος για τις υποβρύχιες αποστολές του Williamson, κατασκευάστηκε το υποβρύχιο ταχυδρομείο Sea Floor το οποίο έκλεισε μετά από δύο χρόνια. Το 1965 οι ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας εξέδωσαν μια σειρά από γραμματόσημα προς τιμή του βραχύβιου υποβρύχιου ταχυδρομείου.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις