13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Ουρουγουάη

13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Ουρουγουάη

Η Repblica Oriental del Uruguay, ή Ουρουγουάη, είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά το Σουρινάμ. Συνορεύει με τη Βραζιλία και την Αργεντινή και βρίσκεται κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το Μοντεβιδέο. Ο πληθυσμός της Ουρουγουάης, το 2022, είναι 3.494.248 και περίπου το 50% ζει στην πρωτεύουσα.

Η Ουρουγουάη φημίζεται για τις παραλίες της, το βοδινό κρέας και το εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, με 660 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η χώρα προσελκύει σέρφερ από όλο τον κόσμο. Η χώρα είναι επίσης γνωστή για το υψηλό βιοτικό της επίπεδο, την προηγμένη εκπαίδευση και τους φιλελεύθερους κοινωνικούς νόμους. Έτσι, είτε σχεδιάζετε ένα ταξίδι, είτε απλά είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα, ακολουθούν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ουρουγουάη.

1. Το όνομα της χώρας προέρχεται από τον ποταμό Ουρουγουάη.

Ο Ρίο Ντε Λα Πλάτα σχηματίζεται από τους ποταμούς Ουρουγουάη και Παρανά και χύνεται στον Ατλαντικό ωκεανό. (πηγή: wikipedia)
Ο Ρίο Ντε Λα Πλάτα σχηματίζεται από τους ποταμούς Ουρουγουάη και Παρανά και χύνεται στον Ατλαντικό ωκεανό. (πηγή: wikipedia)

Ουρουγουάη σημαίνει το ποτάμι των ζωγραφισμένων πουλιών στη γλώσσα Γκουαρανί. Ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Tupi-Guarani, μια σημαντική προκολομβιανή γλωσσική ομάδα που έχει επιβιώσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η πηγή του ποταμού Ουρουγουάη βρίσκεται στη Βραζιλία και καταλήγει στη λεκάνη του Ρίο ντε λα Πλάτα σχηματίζοντας τα σύνορα μεταξύ Ουρουγουάης και Αργεντινής.

2. Η Ουρουγουάη έχει τον μεγαλύτερο εθνικό ύμνο στον κόσμο

Ο Εθνικός Ύμνος της Ουρουγουάης διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά. Με 105 μπάρες μουσικής, είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στον κόσμο. Ο τίτλος του εθνικού ύμνου και ο πρώτος στίχος είναι το «Orientales, la Patria o la Tumba», που μεταφράζεται κάπως ελεύθερα ως “Προσανατολισμός, Πατρίδα ή Τάφος”. Ο Francisco Acuña de Figueroa έγραψε τους στίχους, ο οποίος έγραψε και τους στίχους του εθνικού ύμνου της Παραγουάης. Ο Francisco José Debali σε συνεργασία με τον Fernando Quijano συνέθεσαν τη μουσική. Ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 1845.

3. Η Ουρουγουάη βρίσκεται εκτός των τροπικών ζωνών

Ο νοητός κύκλος του Τροπικού του Αιγόκερω στον παγκόσμιο χάρτη.
Ο νοητός κύκλος του Τροπικού του Αιγόκερω στον παγκόσμιο χάρτη.

Η Ουρουγουάη εκτείνεται νότια του Τροπικού του Αιγόκερω και είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εκτός των τροπικών. Έχει τέσσερις εποχές, αλλά επειδή η Ουρουγουάη βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές είναι αντίθετες με τις δικές μας. Το καλοκαίρι τους ξεκινάει τον Δεκέμβριο και ο Χειμώνας τους τον Ιούνιο.

4. Η σχέση της Ουρουγουάης με την Ελλάδα

Σε μια μικρή χώρα, 3.500.000 εκατομμυρίων κατοίκων, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι μιλούν άπταιστα τη μητρική τους γλώσσα, αλλά και την ελληνική. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, γνωρίζουν και Αρχαία Ελληνικά. Δρόμοι και πλατείες έχουν ελληνικά ονόματα και αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας.

5. Στην Ουρουγουάη υπάρχουν περισσότερα πρόβατα παρά άνθρωποι

Σύμφωνα με το εθνικό Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας (2019), η Ουρουγουάη έχει 6.419.000 πρόβατα – με ανθρώπινο πληθυσμό λιγότερο από 3,5 εκατομμύρια, σχεδόν αντιστοιχούν δύο πρόβατα ανά άτομο. Ωστόσο, παλιά ήταν πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, το 1991, η Ουρουγουάη είχε 26 εκατομμύρια πρόβατα – ρεκόρ για τη χώρα – που σημαίνει 8 πρόβατα ανά άτομο. Η Ουρουγουάη εξάγει μεγάλες ποσότητες μαλλιού και οι ειδικοί μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο αριθμός των προβάτων που η Ουρουγουάη υπερηφανεύεται. Η χώρα έχει τα περισσότερα βοοειδή κατά κεφαλήν στον κόσμο (στοιχεία 2021). Με 11.946.000 αγελάδες, αντιστοιχούν περίπου 3,5 αγελάδες ανά άνθρωπο.

Bonus Fact: Παρόλο που η Ουρουγουάη έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό από τους Αργεντινούς γείτονές της που αγαπούν επίσης το βοδινό, καταναλώνουν το περισσότερο βοδινό κρέας (ανά άτομο) σε ολόκληρο τον κόσμο!

6. Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης έχει τον Ήλιο του Μαΐου

Σημαία Ουρουγουάης

Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης αποτελείται από εννέα οριζόντιες λωρίδες που εναλλάσσονται μεταξύ λευκού και μπλε (όπως και η Ελληνική σημαία αλλά με ανάποδη σειρά), που αντιπροσωπεύουν τα εννέα αυθεντικά διαμερίσματα της χώρας. Τα μπλε και άσπρα χρώματα διαμορφώνονται σύμφωνα με τη σημαία της Αργεντινής. Στην επάνω αριστερή γωνία είναι ένα λευκό τετράγωνο με τον Ήλιο του Μαΐου – έναν χρυσοκίτρινο ήλιο με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο «Μάιος» αναφέρεται στον μήνα του 1810 που ήταν η αρχή της ανεξαρτησίας από την Ισπανική Αυτοκρατορία. Ο ήλιος αποτίει φόρο τιμής στον θρύλο που λέει ότι όταν ανακηρύχθηκε η νέα κυβέρνηση, ο ήλιος ξεπρόβαλλε απ’ τα σύννεφα, κάτι που θεωρήθηκε καλός οιωνός. Ο εθνικός ύμνος της Ουρουγουάης περιέχει επίσης τη φράση “Κανείς δεν προσβάλλει την εικόνα του ήλιου!”

7. Η Ουρουγουάη έδωσε ένα φορητό υπολογιστή σε κάθε μαθητή δημοτικού

Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε το πρόγραμμα Ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί. Το Plan Ceibal είναι μια κρατική πρωτοβουλία που διευρύνει την ισότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι τα παιδιά σε αγροτικές και μη προνομιούχες περιοχές δεν θα μείνουν πίσω. Εκτός από τους ίδιους τους φορητούς υπολογιστές, το πρόγραμμα παρέχει διαδικτυακά μαθήματα αγγλικών σε μαθητές της υπαίθρου, μέσω καθηγητών στο Μοντεβιδέο. Μέσω αυτής της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας, η χώρα παρείχε σε 395.000 παιδιά από την πρώτη έως την έκτη τάξη του Δημοτικού έναν φορητό υπολογιστή XO.

8. Δεν υπάρχουν τροπικά δάση στην Ουρουγουάη παρά τις βροχές

Το κλίμα στην Ουρουγουάη είναι υγρό υποτροπικό—μοιάζει αρκετά με αυτό της Βόρειας Καρολίνα. Η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 26°C κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Tο χειμώνα απ’ την άλλη, παραμένει πάνω από το μηδέν. Το καλοκαίρι η χώρα δέχεται επίσης πολλές έντονες καταιγίδες. Το εσωτερικό της Ουρουγουάης έχει πολλούς καταπράσινους λόφους και βοσκοτόπια, με αραιές δασικές εκτάσεις.

9. Η Ουρουγουάη φιλοξένησε το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο

Χάρτης με τις χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο και η θέση που κατέβαλλαν (πηγή: wikipedia)

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ουρουγουάη. Ο πρώτος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου φιλοξενήθηκε στην Ουρουγουάη το 1902, όπως επίσης και το το πρώτο μουντιάλ το 1930. Αυτό προέκυψε όταν το ποδόσφαιρο αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων – και μετά τα χρυσά μετάλλια της Ουρουγουάης στο Παρίσι το 1924 και Άμστερνταμ το 1928!

10. Το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουρουγουάης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μάθαμε για την Ουρουγουάη είναι το πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την παραγωγή ενέργειας. Το 2020 υπολογίστηκε ότι μεταξύ 98-100% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουρουγουάης παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το 99,9% των σπιτιών στην Ουρουγουάη έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο άνεμος και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πηγές για την παραγωγή ενέργειας, με την ηλιακή ενέργεια και τη βιομάζα να είναι δευτερεύουσες πηγές.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκαν λιγότερο από 10 χρόνια για να φτάσει η Ουρουγουάη σε αυτό το σημείο! Πολύ σημαντικό για μια χώρα όπου το πετρέλαιο αποτελούσε το 27% των εισαγωγών μόλις πριν από 15 χρόνια. 

11. Η Ουρουγουάη είναι η χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό στη Νότια Αμερική

Ενώ μέρη όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία μπορεί να φημίζονται για τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, η Ουρουγουάη έχει τα πρωτεία στη Νότια Αμερική, ως η μόνη χώρα από την περιοχή στην πρώτη 50άδα. 

Με ένα ζεστό κλίμα χωρίς δραματικές αλλαγές και καλύτερη υποστήριξη για τον ηλικιωμένο πληθυσμό, η Ουρουγουάη έχει γίνει ο ιδανικός προορισμός για συνταξιοδότηση για ομογενείς στις ΗΠΑ.

12. Το Chivito είναι το εθνικό πιάτο της Ουρουγουάης

Chivito

Το Chivito είναι το αγαπημένο σνακ του έθνους και το εθνικό πιάτο της Ουρουγουάης. Είναι ένα επικό σάντουιτς που αποτελείται από μια λεπτή φέτα μπριζόλα, μοτσαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, ελιές, μπέικον, αυγά και ζαμπόν, σερβιρισμένο σε ψωμάκι με τηγανητές πατάτες στο πλάι. Έχει τρέξει άφθονο σαλάκι όσο γράφω το κείμενο. 

Η λέξη chivito μεταφράζεται σε μικρό/μωρό κατσίκι. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 σε ένα εστιατόριο στην Πούντα ντελ Έστε, όταν ένας πελάτης από την Αργεντινή παρήγγειλε ένα πιάτο ψητό chivito. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν είχε κατσικίσιο κρέας πρόχειρο, οπότε τον σέρβιρε ένα σάντουιτς φρυγανισμένου ψωμιού με ζαμπόν, μπριζόλα, καρυκεύματα και διάφορα υλικά. Ο πελάτης το αγάπησε τόσο πολύ που το εστιατόριο το πρόσθεσε στο μενού του και voila, το εθνικό πιάτο της χώρας γεννήθηκε!

Το chivito είναι για τους Ουρουγουανούς ό,τι είναι ένα χάμπουργκερ για τους Αμερικανούς, οπότε θα μπορείτε να το βρείτε παντού στη χώρα. Υπάρχουν επίσης πολλές νόστιμες παραλλαγές, αν και πιστεύουμε ότι το πρωτότυπο είναι το καλύτερο.

13. Το τάνγκο γεννήθηκε στην Ουρουγουάη (περίπου)

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Η Ουρουγουάη δεν μπορεί να διεκδικήσει αποκλειστικά το τάνγκο, μα ούτε και η Αργεντινή. Αυτός ο “αποπνικτικός” χορός στην πραγματικότητα επινοήθηκε από τις αστικές κατώτερες τάξεις τόσο στο Μπουένος Άιρες όσο και στο Μοντεβιδέο στη λεκάνη του Ρίο ντε λα Πλάτα. Το τάνγκο γεννήθηκε από μια συγχώνευση αφρικανικών μουσικών παραδόσεων με ευρωπαϊκά και κρεολικά όργανα και ρυθμούς.

Σήμερα το ταγκό είναι ένας διάσημος χορός δράματος και πάθους και χορεύεται σε όλο τον κόσμο. Πολλές διάσημες ταινίες περιλαμβάνουν σκηνές τάνγκο όπως η Evita, το Moulin Rouge, το True Lies, το Chicago και, φυσικά, το Last Tango in Paris.

Το 2009, τόσο η Ουρουγουάη όσο και η Αργεντινή υπέβαλαν με επιτυχία αίτηση για να συμπεριλάβουν το τάνγκο στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Bonus Fact: Το Καντομπέ (Candombe) είναι ο εθνικός λαϊκός χορός της Ουρουγουάης, που προήλθε από τους απογόνους των απελευθερωμένων Αφρικανών σκλάβων της χώρας κατά τη διάρκεια του 1800. Είναι πλέον ένα συναρπαστικό μέρος της καρναβαλικής παρέλασης που πραγματοποιείται στους δρόμους του Μοντεβιδέο κάθε Φεβρουάριο.

5 Απαντήσεις

  1. πολύ ωραία περιήγηση για την Ουρουγουάη Είχα την τύχη πριν 5 χρόνια να την επισκεφτώ Φοβεροί άνθρωποι φιλέλληνες οι δρόμοι τους πλατείες αγάλματα έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα Αν και κάθισα μόνο δύο ημέρες Νοέμβριο μήνα προερχόμενος από μία άλλη εκπληκτική και αγαπημένη μου χώρα την Αργεντινή η uruguay θα είναι για πάντα στην καρδιά μου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ