Πως είναι η ζωή στη Μάλτα; Κόστος ζωής, εργασία, μισθοί, ασφάλεια και άλλα θετικά και αρνητικά

Πόσο κοστίζει η ζωή στη Μάλτα; Πρέπει να ανησυχείτε για την εγκληματικότητα σε μια από τις νοτιότερες χώρες της Ευρώπης; Έχει η Μάλτα κοινότητα ομογενών; Μπορείτε να μεταναστεύσετε στη Μάλτα;

Η μετακίνηση σε μια άλλη χώρα μπορεί να είναι μια γρήγορη απόφαση, αν κάνετε σωστά την έρευνα σας από πριν και νιώσετε περισσότερο συνδεδεμένοι μόλις φτάσετε.

Οι γεωγραφικοί έψαξαν για σας τις απαντήσεις σε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν το μεγάλο βήμα να μετακινηθούν στην Μάλτα και θα σας προτείνουμε τις καλύτερες πόλεις για να ζήσεις, τα κόστη σε σύγκριση με την Ελλάδα και άλλες σχετικές πληροφορίες για τη Μάλτα.

Κόστος ζωής στη Μάλτα

Γενικά, η Μάλτα είναι μια πολύ προσιτή χώρα για να ζεις. Δύο όμως παράγοντες δημιουργούν ορισμένες εξαιρέσεις στον προηγούμενο κανόνα:

 • Επειδή η Μάλτα είναι νησιωτική χώρα, ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα μπορεί να είναι πιο ακριβά. Αυτό βέβαια το γνωρίζουμε καλά και στην Ελλάδα.
 • Η πρόσφατη οικονομική άνθηση και η δημοτικότητα της Μάλτας στους ομογενείς έχει κάνει ορισμένες περιοχές της χώρας πολύ πιο ακριβές από άλλες.

Είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η Μάλτα θα γίνεται πιο ακριβή όσο περνάει ο καιρός, επομένως αναζητήστε ευκαιρίες, όπως μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενοικίασης, για να κλειδώσετε τις τρέχουσες τιμές.

Ως επί το πλείστον, αυτός είναι ένας καλός οδηγός για το τι να περιμένετε στη Μάλτα από άποψη κόστους:

 • Το ενοίκιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μεταβλητά κόστη διαβίωσης εδώ. Εάν επιλέξετε ένα παλαιότερο διαμέρισμα, εκτός των μοντέρνων περιοχών, ένα ζευγάρι μπορεί να βρει ένα διαμέρισμα με λιγότερα από 700€/μήνα. Στη Sliema ή στο St. Julian’s σε ένα ολοκαίνουργιο συγκρότημα οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν πάνω από 1.500 €/μήνα. Αλλά, σημειώστε ότι σχεδόν όλα τα διαμερίσματα στη Μάλτα είναι επιπλωμένα, οπότε γλυτώνετε κάποια εφάπαξ έξοδα.
 • Ο μέσος λογαριασμός για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και διαδίκτυο) είναι της τάξεως των 150 – 200 ευρώ. Μετά τις τελευταία ανατιμήσεις στην Ελλάδα, δεν φαντάζει και τόσο μεγάλο το κόστος. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι στη Μάλτα κάνει πολύ ζέστη το καλοκαίρι και τα περισσότερα κτίρια δεν είναι καλά μονωμένα για τις ψυχρές μέρες του χειμώνα, επομένως ο λογαριασμός ρεύματος και θέρμανσης μπορεί να αυξηθεί τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
 • Όπου υπάρχει διαθέσιμη συγκοινωνία θα τη βρείτε σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι ναύλοι κυμαίνονται από 1,50 € έως 3,00 € ανά διαδρομή, ανάλογα με το πότε χρησιμοποιείτε την υπηρεσία (χειμώνα, καλοκαίρι και αργά το βράδυ), αλλά έχετε υπόψη ότι υπάρχουν απεριόριστες αλλαγές μέσων και διαδρομών εντός δύο ωρών.
  Τα μηνιαία εισιτήρια λεωφορείων κοστίζουν 39€. Η απεριόριστη μετακίνηση για 7 ημέρες κοστίζει 21€ για ενήλικες και 15€ για παιδιά.
 • Εκτός των τουριστικών περιοχών, ένα γεύμα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει περίπου 40 ευρώ για δύο. Μια τοπική μπύρα στα 2€. Ένας φανταχτερός καφές με 3€. Ένα εισιτήριο για κινηματογράφο στα 7€.
 • Το κόστος του super market στη Μάλτα θα εξαρτηθεί από την προθυμία σας να στραφείτε σε τοπικά προϊόντα και μάρκες. Εάν η διατροφή σας είναι αρκετά κοντά στα πρότυπα της Μάλτας, μπορεί να περάσετε με 200€ το μήνα. Ενώ, εάν επιμείνετε στα συσκευασμένα αγαθά και τις μάρκες που αναγνωρίζετε το μηνιαίο κόστος θα μπορούσε να πλησιάσει τα 400€ το μήνα.
 • Λόγω των ευνοϊκών φορολογικών συντελεστών της Μάλτας και όταν εργάζεστε με έναν ικανό φορολογικό σύμβουλο εδώ στη Μάλτα, μπορείτε να κάνετε τεράστια εξοικονόμηση φόρου που πληρώνετε σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός στη Μάλτα;

Ο κατώτατος μισθός είναι το χαμηλότερο ποσό που μπορεί να πληρωθεί νόμιμα ένας εργαζόμενος για την εργασία του. Οι περισσότερες χώρες έχουν έναν εθνικό κατώτατο μισθό που πρέπει να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι. Ο κατώτατος μισθός στη Μάλτα είναι στα 168,01 € την εβδομάδα, ενώ επιπλέον υπάρχει ένα ετήσιο υποχρεωτικό μπόνους 270,20 € και μια ετήσια αύξηση του κόστους ζωής 242,32 €, προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό. Αυτά τα ποσοστά ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός της Μάλτας άλλαξε τελευταία φορά την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ασφάλεια στη Μάλτα

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατατάσσει τη Μάλτα ως χώρα Επιπέδου 1 και συμβουλεύει τους Αμερικανούς να λαμβάνουν φυσιολογικές προφυλάξεις στη Μάλτα. 

Υπάρχουν περίπου 505 αστυνομικοί για κάθε 100.000 ανθρώπους στη Μάλτα. Αυτό είναι περίπου διπλάσιο από το ποσοστό στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία ή τον Καναδά. Χωρίς να είναι κριτήριο βέβαια αυτό για το πόσο ασφαλής είναι η χώρα είναι ένας δείκτης που εξετάζουμε σε χώρες άγνωστες προς εμάς.

Υπάρχει κάποια ανησυχία για τα μικροεγκλήματα που στοχεύουν τουρίστες κυρίως στη Βαλέτα. Δεν συμβαίνει πάντως κάτι ιδιαίτερα πιο έντονο από ό,τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες τουριστικές ευρωπαϊκές πόλεις.

+Θετικά

 • Η μαλτέζικη οικονομία ανθεί! Με μόλις 3,7%, η Μάλτα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.
 • Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 88% των ανθρώπων στη Μάλτα μπορεί να μιλήσει αγγλικά. Είναι επίσης μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Μάλτας και δεδομένου ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στα αγγλικά κάνει τη ζωή εδώ πολύ πιο εύκολη.
 • Η Μάλτα έχει ένα πραγματικά υπέροχο κλίμα. Η μέση θερμοκρασία όλο το χρόνο είναι περίπου 23 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ δέχεται περίπου 3054 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο.

-Αρνητικά

 • Εάν ζείτε και εργάζεστε στη Μάλτα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε τις ώρες αιχμής όταν τα λεωφορεία μπορεί να ασφυκτικά γεμάτα. Αυτό οδηγεί πολλούς Μαλτέζους στην απόκτηση δικού τους μέσου μεταφοράς. Και μετά έχουμε το θέμα του πάρκινγκ, αλλά είμαστε συνηθισμένοι.

 • Οι παραλίες της Μάλτας δεν θα σας συγκινήσουν ιδιαίτερα αν κάνετε τη σύγκριση με τις ελληνικές και μιας και ο καιρός είναι πολύ καλός πολλούς μήνες τον χρόνο είναι συχνά γεμάτες.

Τα καλύτερα μέρη για να ζήσεις στη Μάλτα

Για μια τόσο μικρή χώρα, υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των περιοχών της Μάλτας. 

 • Τα πολυτελή προάστια (όπως η Σλιέμα και το Σεντ Τζούλιανς) της Βαλέτας είναι καλύτερα αν εργάζεστε στην πρωτεύουσα, δεν θέλετε να οδηγείτε πολύ και ακολουθείτε έναν τρόπο ζωής που θα ικανοποιούταν με ένα κλειδί στο χέρι σε ένα νεόκτιστο διαμέρισμα.
 • Το Γκόζο έχει τα πιο προσιτά ακίνητα και είναι δημοφιλές σε όσους συνταξιοδοτούνται στη Μάλτα και θέλουν έναν προσιτό τρόπο ζωής.
 • Στο Swieqi, στο Pembroke, στο San Gwann και σε άλλα προάστια της Βαλέτας, βόρεια του λιμανιού, θα βρείτε οικογενειακά σπίτια και τα καλύτερα σχολεία στη χώρα.

Ως συνήθως, η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες. επικοινωνήστε μαζί μου με τις ερωτήσεις σας στα σχόλια από κάτω και θα χαρώ να συνεχίσω την έρευνα ή να ανανεώσω ενδεχόμενες ανακρίβειες. Τι περιμένετε; Κλείστε σήμερα τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια για Μάλτα.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *