Ποια είναι η πρωτεύουσα της Αυστραλίας;

Καμπέρα, η πρωτεύουσα της Αυστραλίας

Η Αυστραλία είναι μια από αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις χωρών που η πρωτεύουσα τους, δεν είναι τόσο γνωστή και πυκνοκατοικημένη. Άλλα παραδείγματα τέτοιων χωρών είναι φυσικά η Βραζιλία με την πρωτεύουσα Μπραζίλια, η Τουρκία με την Άγκυρα, η Ελβετία με την Βέρνη, ο Καναδάς με την Οττάβα και ίσως τελικά δεν είναι και τόσες λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Ο περισσότερος κόσμος εκτός Αυστραλίας φυσικά αμφιταλαντεύεται μεταξύ του Σίδνεϊ, στη Νέα Νότια Ουαλία (NSW) και της Μελβούρνης, στη Βικτώρια (VIC) όταν αναζητάει ποια είναι η πρωτεύουσα της χώρας, αλλά η σωστή απάντηση είναι στην πραγματικότητα η Καμπέρα (Canberra), στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT).

Γιατί έγινε η Καμπέρα η πρωτεύουσα της Αυστραλίας;

Η εθνική πρωτεύουσα έχει έναν πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκων (είναι η 8η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας), και δικαίως θα αναρωτιέστε πώς αυτή η σχετικά μικρή πόλη κατέληξε να είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Για την επιλογή αυτή χρησιμοποιήθηκε η λύση του συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης. 

Οι πολιτικοί αντίπαλοι των αποικιών της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώριας, της Νότιας Αυστραλίας, του Κουίνσλαντ, της Δυτικής Αυστραλίας και της Τασμανίας την περίοδο της ανεξαρτησίας (1 Ιανουαρίου 1901) ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις σχετικά με το πού θα τοποθετηθεί η πρωτεύουσα της Αυστραλίας και η θέση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο έπρεπε να επιλέξει μια τοποθεσία τουλάχιστον 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) μακριά από το Σίδνεϊ, με το Κοινοβούλιο να εγκαθίσταται προσωρινά στη Μελβούρνη μέχρι την κατασκευή της νέας πρωτεύουσας. Ναι, οι Αυστραλοί στις αρχές του 20ού αιώνα έχτισαν μια καινούρια πόλη για να οριστεί πρωτεύουσα της χώρας.

Οι υποστηρικτές της επιλογής της Καμπέρας επιθυμούσαν η αυστραλιανή πρωτεύουσα να είναι τόσο βαθιά στην ενδοχώρα ώστε να είναι προφυλαγμένη από το κακό. Ίσως δεν πειστήκατε και με το δίκιο σας. Ο πραγματικός λόγος ήταν αρκετά πιο φιλοσοφικός αλλά και κλιματικός.

Η επιτροπή της Νότιας Νέας Ουαλίας διόρισε τον Alexander Oliver για να διερευνήσει πιθανές τοποθεσίες για την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Ο Oliver είχε την πεποίθηση λόγω των επιστημονικών του γνώσεων αλλά και της προσωπικής του εμπειρίας, ότι ένα θερμό και υγρό περιβάλλον είναι αρκετά κακό για την υγεία και γι’ αυτό επέλεξε μια τοποθεσία με καθαρό βουνίσιο αέρα και αναζωογονητικό κλίμα, κάτι που θα πρόσφερε απλόχερα η ταπεινή Καμπέρα.

Χάρτης με την Καμπέρα, το ΣίδνεΪ και τη Μελβούρνη
Χάρτης με την Καμπέρα, το ΣίδνεΪ και τη Μελβούρνη

Η Ιστορία της Καμπέρα

Για 21.000 χρόνια, η περιοχή της Καμπέρα φιλοξενεί τους κατοίκους Ngunnawal, ενώ οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1820. Πρώτος ευρωπαίος κάτοικος ήταν ο Joshua John Moore, ο οποίος δημιούργησε μια μεγάλη φάρμα με το όνομα «Canberry». Ένα όνομα που βασίζεται στην αβορίγινη ονομασία για την περιοχή «Kamberra» ή «Kamberry».

Ενώ η αναζήτηση συνεχίστηκε και μετά τη δημιουργία της Ομοσπονδίας το 1901, η Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας ιδρύθηκε το 1911, ξεκινώντας ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε το σχεδιασμό της νέας πρωτεύουσας. Οι νικητές ήταν δύο, οι αρχιτέκτονες, συνεργάτες και σύζυγοι, Walter Burley και Marion Mahony Griffin, οι οποίοι ξεκίνησαν την οικοδόμηση της πόλης το 1913. Το αποτέλεσμα; Κατασκεύασαν μια ρομαντική πόλη με καταπράσινες εκτάσεις, μεγάλες λεωφόρους και πλούσια πάρκα.

Walter Burley και Marion Mahony Griffin
Walter Burley και Marion Mahony Griffin

8 πράγματα που δεν γνώριζες για την Καμπέρα

  • Καμπέρα στη γλώσσα των Ngunnawal, σημαίνει σημείο συνάντησης ή γυναικείο στήθος πιθανότητα λόγω της θέας προς τα βουνά Ainslie and Black Mountain.
  • Η Καμπέρα έχεις τρεις αδελφοποιημένες πόλεις, το Πεκίνο της Κίνας, τη Νάρα της Ιαπωνίας και το Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
  • Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης από ένα αερόστατο.
  • Το κρασί και η μπύρα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πόλη. Υπάρχουν περισσότεροι από 30 αμπελώνες και πολλές μικρές ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην Καμπέρα.
  • Κάτω από τους δρόμους της πόλης, υπάρχουν πολλά διαμορφωμένα τούνελ που ενώνουν διάφορα κυβερνητικά κτίρια.
  • Τα προάστια της πόλης έχουν πάρει τις ονομασίες τους από τα επώνυμα πρώην πρωθυπουργών της Αυστραλίας.
  • Στην Tidbinbilla εδρεύει μια από τις τρεις βάσεις της NASA, η Canberra Deep Space Communication Complex.
  • Το 2018 η Καμπέρα βρέθηκε στη 3η θέση της κατάταξης της λίστας “Κορυφαίες πόλεις” του Lonely Planet.
Η σημαία της Καμπέρα
Η σημαία της Καμπέρα

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube