Ευκάλυπτος «Ουράνιο Τόξο»: το πιο πολύχρωμο δέντρο στη Γη

Ευκάλυπτος «Ουράνιο Τόξο»: το πιο πολύχρωμο δέντρο στη Γη

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου μας συναρπάζουν εδώ στους γεωγραφικούς και το έχουμε αποδείξει έμπρακτα με αφιερώματα σε πολύχρωμα βουνά, ποτάμια, πτηνά και ανθρώπινες κατασκευές. Επιτέλους έφτασε και η στιγμή της χλωρίδας.

Ο λόγος για τον Eucalyptus deglupta, γνωστός και ως ο ευκάλυπτος «Ουράνιο Τόξο» λόγω του μοναδικού του τρόπου που αποβάλλει το φλοιό του αποκαλύπτοντας ποικίλους χρωματισμούς. Όταν το δέντρο ρίχνει για πρώτη φορά τον φλοιό του, αποκαλύπτεται ένα φωτεινό πράσινο από κάτω. Το δέντρο δεν ρίχνει το φλοιό του μονομιάς, αλλά τμηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ενώ περνάει ο καιρός, το φωτεινό πράσινο μετατρέπεται σε απαλό μπλε, φωτεινό πορτοκαλί, σκούρο μωβ και τελικά καφέ. 

πηγή φωτογραφίας: Dmt-Nexus
πηγή φωτογραφίας: Dmt-Nexus

Το δέντρο μας έρχεται από το Μιντανάο στις Φιλιππίνες και αν και είναι το μόνο ιθαγενές δέντρο ευκαλύπτου στο βόρειο ημισφαίριο, πλέον καλλιεργείται στη Χαβάη, την Καλιφόρνια, το Τέξας και τη Φλόριντα. Στο νότιο ημισφαίριο, υπάρχει στην Νέα Γουινέα, το Σεράμ και το Σουλαγουέσι.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

πηγή: Flickr/Matt Straite
πηγή: Flickr/Matt Straite

Πρόκειται για ένα αρκετά ογκώδες δέντρο με ύψος που φτάνει τα 76 μέτρα και διάμετρο τα 2,4 μέτρα. Αλλά έχει και μία ακόμη ιδιαιτερότητα. Το γεγονός ότι είναι το μοναδικό είδος ευκαλύπτου που ζει σε τροπικά δάση και ταυτόχρονα είναι ένα από τα τέσσερα είδη ευκαλύπτων από τα 700 είδη συνολικά που συναντώνται εκτός Αυστραλίας.

πηγή: Flickr/Roberto Verzo
πηγή: Flickr/Roberto Verzo

Την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορεί κανείς να δει άσπρα άνθη στα κλαδιά του, τα οποία έχουν και ένα ευχάριστο άρωμα. Παρά το ακαταμάχητο άρωμά του, δεν παράγει το έλαιο που άλλα είδη ευκαλύπτου παράγουν.

πηγή: Flickr/Jeffrey Cooper
πηγή: Flickr/Jeffrey Cooper

Άκρως εντυπωσιακό είναι το δάσος από ευκαλύπτους- ουράνιο τόξο που βρίσκεται στη Χαβάη. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στους Βοτανικούς Κήπους Wahiawa στο O’ahu το 1929 προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αποψίλωσης.

Βοτανικοί Κήποι Wahiawa στη Χαβάη (Πηγή: onlyinyourstate.com)
Βοτανικοί Κήποι Wahiawa στη Χαβάη (Πηγή: onlyinyourstate.com)

Όσο όμορφα και αν είναι αυτά τα δέντρα, μπορεί να μπείτε σε μπελάδες αν θέλετε να έχετε ένα τέτοιο στην αυλή σας. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα, αν κάποιος θέλει να καλλιεργήσει ένα τέτοιο δέντρο μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

πηγή: Flickr/Andym5855
πηγή: Flickr/Andym5855

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ