Γεωγραφία Ελλάδας: Τα ακραία σημεία της χώρας

Άλλο ένα μάθημα γεωγραφίας 101 ξεκινάει. Πάμε να δούμε μερικά βασικά γεωγραφικά πραγματάκια της Ελλάδας. Μερσί κύριε joewdavies για τον υπέροχο χάρτη και συγνώμη για τις μουτζούρες.

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας

Ο Όλυμπος όπως φαίνεται από τα ανατολικά (πηγή: wikipedia)
Ο Όλυμπος όπως φαίνεται από τα ανατολικά (πηγή: wikipedia)

Ο Όλυμπος που λέτε είναι το υψηλότερο όρος της Ελλάδας με ύψος 2918 μέτρα (κορυφή Μύτικας). Για 7 μέτρα μόλις χάσαμε την πρωτιά στα Βαλκάνια από τη Ρίλα της Βουλγαρίας. Παίξαμε καλά, είχαμε σύστημα αλλά παιδιά χάσαμε. Τι σημαίνει Όλυμπος; Οι απόψεις φυσικά διίστανται (μεταξύ άλλων: ουρανός, λαμπρός, ψηλός, βράχος), αυτή που μου αρέσει εμένανε είναι ότι σημαίνει βουνό. Του δε πόιντ.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας

Ο Σμόλικας, η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Πίνδου (πηγή: wikipedia)
Ο Σμόλικας, η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Πίνδου (πηγή: wikipedia)

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας, συνέχεια των Ιλλυρικών και Δαλματικών οροσειρών. Ξεκινάει από την Κορυτσά και καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Ψηλότερη κορυφή ο Σμόλικας με ύψος τα 2637 μέτρα, ενώ ταυτόχρονα είναι και η δεύτερη ψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας

Γεωφυσικός 3δ χάρτης της Κρήτης (πηγή: parallaximag.gr)
Γεωφυσικός 3δ χάρτης της Κρήτης (πηγή: parallaximag.gr)

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική. Είναι το 1/3 της Πελοποννήσου η οποία παρεμπιπτόντως δεν θεωρείται νησί.

Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Άποψη της λίμνης Τριχωνίδα. (πηγή: wikipedia)
Άποψη της λίμνης Τριχωνίδα. (πηγή: wikipedia)

Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Τα νερά της ανανεώνονται συνεχώς από τις πηγές που την τροφοδοτούν και γι’ αυτό θεωρείται μια από τις πιο καθαρές λίμνες στην Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας

Πανοραμική άποψη του ποταμού Αλιάκμονα (πηγή: wikipedia)
Πανοραμική άποψη του ποταμού Αλιάκμονα (πηγή: wikipedia)

Ο Αλιάκμονας τώρα είναι ο ποταμός με το μεγαλύτερο μήκος εντός Ελληνικού έδαφος με 322 χλμ. Ο Έβρος ναι μεν είναι μακρύτερος αλλά μεγάλο του μέρος βρίσκεται στη Βουλγαρία. Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά.

Το βαθύτερο σημείο της Ελλάδας

Το Φρέαρ των Οινουσσών αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Ελλάδας και ολόκληρης της Μεσογείου με μέγιστο βάθος τα 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου. Γεωλογικά βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική.

Το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας

Το νοτιότερο σημείο της χώρας και της Ευρώπης ολάκερης είναι η Γαύδος ενώ της ηπειρωτικής Ελλάδας το ακρωτήριο Ταίναρο.

Το βορειότερο σημείο της Ελλάδας

Το Ορμένιο είναι η βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας. Το χωριό ανήκει στο νομό Έβρου και υπήρξε σημαντική πόλη κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας

Στη νήσο Στρογγύλη δίπλα απ’ το Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο κομμάτι ελληνικής γης. Δεν έχει μόνιμους κάτοικους αλλά δεν είναι κι ακατοίκητο καθώς υπάρχει ένα μικρό απόσπασμα του ελληνικού στρατού. Όσον αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα ξαναπάμε στον νομό Έβρου και στο χωριό Πύθιο.

Το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας

Οι ΟΘωνοί των 393 κατοίκων είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Με καλό καιρό μπορείς να δεις τις ακτές της Ιταλίας. Δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι η Σαγιάδα, ένα παραθαλάσσιο χωριό στη Θεσπρωτία.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

6 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα σας,βρίσκω εξαιρετικη την ιστοσελίδα σας άκρως ενδιαφέρουσα !!!
    Μια ερώτηση στο θέμα ακραία σημεία της Ελλάδας και στο κομμάτι :
    Το βορειότερο σημείο της Ελλάδας
    Στη νήσο Στρογγύλη δίπλα απ’ το Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο κομμάτι ελληνικής γης. Δεν έχει μόνιμους κάτοικους αλλά δεν είναι κι ακατοίκητο καθώς υπάρχει ένα μικρό απόσπασμα του ελληνικού στρατού. ….
    Μήπως εννοείτε νοτιότερο ; Ή εγώ κάνω λάθος
    Σας Ευχαριστώ

    1. Το νοτιότερο είναι η Γαυδος, νότια της Κρήτης. Αυτό που αναφέρετε εσείς είναι όντως το ανατολικότερο.

  2. Πολύ ωραίο αρθρακι και ευχαριστούμε. Θα ήθελα όμως να προστεθεί ο Σμόλικας αφού αναφέρεται και ως δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδος, καθώς επίσης μια τυπογραφική διόρθωση όπου αναφέρεται το ανατολικότερο σημείο έχει ως επικεφαλίδα το βορειότερο αντί του ανατολικότερου. Αυτά
    ευχαριστω καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο σας
    Ιάσονα Σκουλάς

  3. Όταν μιλάμε για τα νησιά μας καλό είναι να είμαστε ακριβείς. Άλλοι μιλάνε για 2000 νησιά, άλλοι για 4000, εσείς για 6000 και κάποιος άλλος ίσως για 66000! Ας μιλήσουμε για ‘κατοικημένα’ νησιά με βάση την απογραφή του 2011 ή του 2021 αν έχετε στοιχεία. Και μετά για νησίδες πάνω απο μια πρισμένη έκταση, πχ ένα στρέμα (1000 m2) για να βρούμε μια άκρη. Αλλιως έχει πολλά βραχάκια η κάθε ακρογιαλιά και η συζήτηση χάνει το νόημά της.
    Καλή συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *