Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

8 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Κέρκυρα

Ανακαλύψτε όλους τους λόγους για τους οποίους είναι ξεχωρίζει η Κέρκυρα.
8 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας και η Μητρόπολη των Επτανήσων. Έχει πάνω από 100.000 κατοίκους και προσελκύει επισκέπτες κάθε εποχή του έτους, με το Πάσχα και το καλοκαίρι να πρωταγωνιστούν σαν περίοδοι αιχμής.

Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε ήδη αρκετά πράγματα για την Κέρκυρα, όπως για τις Φιλαρμονικές και το Πάσχα της, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη που πρέπει να μάθετε, ειδικά αν πρόκειται να επισκεφθείτε το νησί.

1. Τα έθιμα του Πάσχα

Πάσχα στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι στους πιο επισκέψιμους προορισμούς για το Πάσχα την Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων εθίμων που συμβαίνουν στο νησί. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ενδιαφέρον στην Κέρκυρα.

Το αποκορύφωμα είναι την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά των Επιταφίων που συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές και το Μεγάλο Σάββατο, που το πρωί γίνεται το Έθιμο του Σεισμού στο Ναό της Παναγίας των Ξένων και στη συνέχεια το Έθιμο των Μπότηδων.

Το Έθιμο των Μπότηδων είναι οι στάμνες και τα κανάτια, που είναι γεμάτα με νερό και οι ντόπιοι τα ρίχνουν από τα μπαλκόνια για να διώξουν το κακό από τα σπίτια.

Το νησί σφύζει από κόσμο, με επισκέπτες να φτάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου για να παρακολουθήσουν από κοντά το φαντασμαγορικό έθιμο.

2. Οι Φιλαρμονικές Κέρκυρας

Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία που γνωρίζουν οι περισσότεροι για το νησί. Η πρώτη Φιλαρμονική ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1840, καθώς μερικά χρόνια πριν οι Άγγλοι αρνήθηκαν να συνοδεύσουν με την μπάντα τους τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η πρώτη ήταν η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, γνωστή και ως Παλαιά Φιλαρμονική. Σκοπός της ήταν να δημιουργηθεί μία μουσική ακαδημία που θα προσφέρει μουσική εκπαίδευση στους Κερκυραίους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξης.

Ακολούθησαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μάντζαρος (ο οποίος ήταν ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας), η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καποδίστρια, και ακολούθησαν και άλλες. Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα υπάρχουν 17-18 Φιλαρμονικές.

Από το 2021 οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας ανήκουν στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας.

3. Η Παλιά Πόλη και η Πλατεία Σπιανάδα

Παλιά Πόλη Κέρκυρας

Η Κέρκυρα έχει μία πανέμορφη παλιά πόλη, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Διατηρεί σχεδόν το σύνολο του ιστορικού κέντρου και το 70% των κτιρίων της χρονολογούνται από πριν τον 20ο αιώνα.

Αποτελείται από πλακόστρωτα δρομάκια και διαθέτει την μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα. Η πλατεία Σπιανάδα που βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Φρούριο και περιβάλλεται από σπουδαία κτίρια και τον πεζόδρομο Λιστόν με τις καμάρες.

Μία βόλτα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή και πραγματικά θα σας μαγέψει. Αν βρεθείτε για λίγες μέρες στο νησί, επιλέξτε την για διαμονή και θα με θυμηθείτε.

4. Τα Φρούρια

Η Κέρκυρα φημίζεται για τα αξιοθέατα της και κυρίως για τα Φρούρια της. Μόνο μέσα στην πόλη υπάρχουν δύο, το Παλαιό και το Νέο Φρούριο.

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

🔸Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι χτισμένο σε μια βραχώδη χερσόνησο και ουσιαστικά είναι ξεχωριστό κομμάτι από την πόλη, αφού το κανάλι Κόντρα Φόσσα το απομονώνει από το υπόλοιπο νησί. Υπάρχει μία γέφυρα που οδηγεί στο Φρούριο. 

Εκεί θα βρείτε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που θυμίζει αρχαίο ναό και το Μουσείο Αναζήτησης Ελληνικής Μουσικής.

🔸Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας – δεν είναι και τόσο νέο αφού χτίστηκε το τον 16ο αιώνα – βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Μάρκου. Η κατασκευή του έγινε σαν συμπληρωματική για την άμυνα της πόλης. Αξίζει να ανεβείτε και να θαυμάσετε τη θέα στην πόλη.

🔸Το Αγγελόκαστρο είναι ένα βυζαντινό κάστρο, που βρίσκεται χτισμένο σε μια ψηλή κορυφή κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα. Χρονολογείται περίπου από τον 7ο αιώνα και προσφέρει υπέροχη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

🔸Το Κάστρο Κασσιόπης βρίσκεται κοντά στο χωριό Κασσιόπη και αποτελούσε το ένα από τα τρία κάστρα της Βυζαντινής περιόδου. Πλέον υπάρχουν ουσιαστικά μόνο τα τείχη, αλλά η θέα είναι εκπληκτική.

5. Το Ποντικονήσι

Ποντικονήσι
Το Ποντικονήσι από την Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχερνών

Κέρκυρα και Ποντικονήσι πάνε μαζί, το λέει και το άσμα άλλωστε..

Το Ποντικονήσι είναι μία βραχονησίδα στην είσοδο της Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου. Είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού και για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να πάρει βαρκάκι από το Πέραμα ή από το Κανόνι, από εκεί που βρίσκεται η Παναγία Βλαχερνών.

Στην κορυφή του βρίσκεται το Βυζαντινό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Όσον αφορά την ονομασία του νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία έχει τις ρίζες της στη Μυθολογία, με το Ποντικονήσι να είναι το πλοίο του Οδυσσέα το οποίο βυθίστηκε στο σημείο και ο Ποσειδώνας το έκανε νησί δίνοντας το όνομά του. Η δεύτερη εκδοχή είναι πιο απλή, εννοώντας ότι το νησί μοιάζει με ποντίκι αν το δει κανείς από ψηλά.

6. Οι παραλίες

Πόρτο Τιμόνι, Κέρκυρα
Η παραλία Πόρτο Τιμόνι

Η Κέρκυρα φημίζεται για τις παραλίες της. Η αλήθεια είναι ότι η Κέρκυρα έχει μεγάλη ακτογραμμή (217 χιλιόμετρα) και οι παραλίες της φτάνουν ξεπερνούν σε αριθμό τις 115.

Έχει παραλίες όλων των ειδών, από βοτσαλωτές μέχρι αμμώδεις και από μικρές μέχρι μεγάλες. Οι παραλίες που βρίσκονται στη δυτική ακτή είναι πιο εντυπωσιακές, αφού έχουν ανοιχτά νερά στο Ιόνιο Πέλαγος.

Μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες είναι το Canal d’ Amour (Κανάλι της Αγάπης στα ελληνικά), το Πόρτο Τιμόνι, ο Άγιος Γεώργιος των Πάγων, ο Χαλικούνας και πολλές ακόμα.

7. Η κουζίνα της

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι γνωστή η Κέρκυρα είναι η κουζίνα της. Υπάρχουν αρκετά πεντανόστιμα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε όταν πάτε στο νησί, όπως:

🔸Η Παστιτσάδα είναι ίσως το πιο δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας. Το πιάτο περιλαμβάνει ζυμαρικά με κρέας (μοσχάρι ή κόκορας), μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα, μπαχαρικά, κρεμμύδια, σκόρδο και κόκκινο κρασί.

🔸Το Σοφρίτο είναι ένα επίσης δημοφιλές φαγητό της Κέρκυρας και πρόκειται για λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος που αλευρώνονται και μαγειρεύονται στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρεται με πατάτες.

🔸Το Μπιάνκο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας τρόπος μαγειρέματος των ψαριών στην Κέρκυρα. Το ψάρι που πρέπει να είναι λιπαρό είναι κομμένο σε φέτες και μαγειρεύεται μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, σκόρδο, μαϊντανό και λεμόνι.

🔸Το Μπουρδέτο, που το όνομα του βγαίνει από το Brodetto και σημαίνει ζωμός και ουσιαστικά είναι πηχτή ψαρόσουπα.

8. Τα σπουδαία κτίρια

Η Κέρκυρα λόγω της μακράς ιστορίας της έχει κληρονομήσει πολλά σπουδαία αξιοθέατα. Τρία από τα πιο σημαντικά κτίσματα είναι:

Μον Ρεπό, Κέρκυρα
Μον Ρεπό / φωτογραφία: wikipedia

🔸Το Μον Ρεπό, ένα νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Κέρκυρας. Το κτίριο χρονολογείται από το 1830 και αποτελούσε την έπαυλη της οικογένειας του Φρειδερίκου Άνταμς, που ήταν Άγγλος Αρμοστής. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Παλαιόπολης.

Αχίλλειο, Κέρκυρα
Αχίλλειο / φωτογραφία: wikipedia

🔸Το Αχίλλειο είναι το παλάτι που χτίστηκε το 1890 από την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, στο Γαστούρι. Είναι πολύ εντυπωσιακό και εξωτερικά και εσωτερικά – στην αυλή υπάρχει και ένα άγαλμα του Αχιλλέα.

Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, Κέρκυρα
Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου / φωτογραφία: wikipedia

🔸Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, γνωστά και ως Παλαιά Ανάκτορα, που βρίσκεται δίπλα στη Σπανιάδα. Το ανάκτορο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1820 και από το 1928 φιλοξενεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με εκθέματα από την Ινδία και την Άπω Ανατολή.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.