Highway 1: Ο μεγαλύτερος εθνικός αυτοκινητόδρομος στον κόσμο βρίσκεται στην Αυστραλία

Highway 1: Ο μεγαλύτερος εθνικός αυτοκινητόδρομος στον κόσμο βρίσκεται στην Αυστραλία

Ο Highway 1 της Αυστραλίας -γνωστός και ως The Big Lap– είναι ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων όπου κατορθώνει και ενώνει όλες τις πρωτεύουσες των πολιτειών εκτός από την πρωτεύουσα της χώρας Καμπέρα.

Ο αυτοκινητόδρομος με αριθμούς

Με συνολικό μήκος περίπου 14.500 χιλιόμετρα είναι ο μεγαλύτερος εθνικός αυτοκινητόδρομος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Trans-Siberian Highway ( πάνω 11.000 χιλιόμετρα) και τον Trans-Canada Highway (8.030 χιλιόμετρα). 

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Highway 1
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Highway 1

Η διαδρομή διέρχεται από το Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν, το Κερνς, το Ντάργουιν, το Μπρουμ, το Περθ, το Έσπερανς, την Αδελαΐδα, τη Μελβούρνη και επίσης διασχίζει το Στενό Μπας στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διασχίζουν ένα μέρος του δικτύου αυτοκινητοδρόμων κάθε μέρα. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η ιστορία του

Ο Highway 1 δημιουργήθηκε ως μέρος του Εθνικού συστήματος Αρίθμησης Διαδρομών , που υιοθετήθηκε το 1955. Είναι η μόνη διαδρομή για να φτάσει κάποιος σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, συν τη Βόρεια Επικράτεια.

Ο Highway 1 αρχικά επισημανθεί με την ασπίδα Εθνικής Διαδρομής 1 (μαύρος αριθμός σε μια λευκή ασπίδα). Το 1974, τα τμήματα της διαδρομής του, κηρύχθηκαν μέρος του δικτύου Εθνικής Οδού ενημερώθηκαν να χρησιμοποιούν την ασπίδα Εθνικής Οδού, όπου ήταν ένας χρυσός αριθμός σε μια πράσινη ασπίδα.

Από τότε, όλες οι πολιτείες και τα εδάφη -εκτός από τη Δυτική Αυστραλία -έχουν υιοθετήσει αλφαριθμητικούς αριθμούς διαδρομών. 

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Τασμανία , η οποία ήταν η πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε αλφαριθμητικούς αριθμούς διαδρομών, αλλά ο Highway 1 εξακολουθεί να επισημαίνεται με την ασπίδα Εθνικής Οδού 1.

Οι συνθήκες στον αυτοκινητόδρομο

Με τόσο μεγάλο μήκος, οι συνθήκες του δρόμου ποικίλλουν. Υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι πολλαπλών λωρίδων σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Υπάρχουν δρόμοι με δύο λωρίδες σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η πεδιάδα Nullarbor αλλά και δρόμοι μονής λωρίδας, όπως στο βόρειο Κουίνσλαντ.

Ορισμένες περιοχές είναι απομονωμένες, όπως ο αυτοκινητόδρομος Eyre , ο οποίος διασχίζει την πεδιάδα Nullarbor και ο Great Northern Highway και εκτείνεται κοντά στη βορειοδυτική ακτογραμμή. 

Ο Highway 1 έχει και μια “παγίδα θανάτου” όπως την αποκαλούν. Είναι τμήματα στο βόρειο Κουίνσλαντ όπου υπάρχει η κόπωση των οδηγών λόγω των τεράστιων αποστάσεων μεταξύ των προορισμών. Το πρόβλημα διογκώνουν και οι περιορισμένοι χώροι για ξεκούραση κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Το κλίμα και η οργάνωση του ταξιδιού

O κανόνας για το πότε μπορείτε να τον διασχίσετε είναι ο εξής: Αν είναι καλοκαίρι, κατευθυνθείτε νότια. Αν είναι χειμώνας, κατευθυνθείτε βόρεια προς τις τροπικές περιοχές ή στοχεύστε κεντρικά όπου οι μέρες θα είναι ζεστές και οι νύχτες λιγότερο κρύες.

Το κάμπινγκ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το κόστος του ταξιδιού. Υπάρχουν αρκετά πάρκα όπου μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει και σχετικά οικονομικά.

Όπως είναι λογικό το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού περίπου 3 μηνών διαφέρει από άτομο σε άτομο και οικογένεια σε οικογένεια. 

Μερικοί καταφέρνουν να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού στα 700 δολάρια την εβδομάδα ενώ για άλλους φτάνει και τα 1000 δολάρια.

Τα αξιοθέατα

Ο Highway 1 καλύπτει σχεδόν κάθε σημαντικό κατοικημένο τμήμα της Αυστραλίας. Μεγάλες πρωτεύουσες, πολυσύχναστα θέρετρα διακοπών, ακτές, δάση, θαμνώδεις εκτάσεις, έρημοι και τεράστιοι τροπικοί βάλτοι είναι μερικά από τα τοπία που μπορούμε να βρούμε κατά μήκος της διαδρομής.

Τμήματα του Highway 1 είναι πολύ δημοφιλείς στους τουρίστες. Μια οδήγηση γύρω από τον αυτοκινητόδρομο 1 με μια σημαντική παράκαμψη προς το Uluru και πάλι πίσω καλύπτει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας. 

Ουλουρού/Άγερς Ροκ
Ουλουρού/Άγερς Ροκ

Επίσης θα δείτε αξιοθέατα όπως η Wilderness Area Walpole, το Εθνικό Πάρκο Mount Frankland και το Valley of the Giants Tree Top Walk, όπου μπορείτε να δείτε ευκάλυπτους 400 ετών.

Στις 18 Ιουνίου 2017 η ομάδα Highway 1 to Hell σημείωσε νέο ρεκόρ για έναν πλήρη γύρο της Αυστραλίας. Η ομάδα διένυσε τη διαδρομή 14.280 χιλιομέτρων -παρακάμπτοντας τμήμα του δρόμου στην Τασμανία- σε 5 ημέρες, 13 ώρες και 43 λεπτά.

Τα σημαντικότερα τμήματα του Highway 1

Το τμήμα του Highway 1, που βρίσκεται μεταξύ Σίδνεϊ και Μπρίσμπεϊν, είναι γνωστό ως Ειρηνικός Αυτοκινητόδρομος καθώς διέρχεται κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το τμήμα του Highway 1 από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη ονομάζεται Αυτοκινητόδρομος των Πριγκήπων προς τιμήν του Πρίγκιπα της Ουαλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκέφθηκε την Αυστραλία το 1920.

Από τη Δυτική Αυστραλία και την πρωτεύουσα της πολιτείας Περθ – όπου είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, παρά στην αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα-ο αυτοκινητόδρομος πηγαίνει βόρεια.

Το νότιο τμήμα του δεν ήταν ασφαλτοστρωμένο μέχρι και το 1962.Το βόρειο τμήμα χρειάστηκε να μετακινηθεί προς στην ενδοχώρα λόγω των κυκλώνων και των εποχιακών πλημμυρών. 

Ο αυτοκινητόδρομος Kennedy διασχίζει μια κυκλική ζώνη μήκους 130 χιλιομέτρων. Περνάει από τον ποταμό Διαμαντίνα, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από χτύπημα αστεροειδούς πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.  

Στην Τασμανία, ο Highway 1 είναι μια διαδρομή μήκους 336 χιλιομέτρων. Συνδέει το Χόμπαρτ με τη βόρεια ακτή της πολιτείας και με το Λόνσεστον μέσω μιας ακμής μήκους 3,8 χιλιομέτρων. 

Στην πόλη της Αδελαΐδας διανύουμε έναν μακρύ, έρημο δρόμο, που χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο Eyre μήκους 1.660 χιλιομέτρων.

Συνδέει την Αδελαΐδα με το Περθ και διέρχεται από την πεδιάδα Nullarbor, τη μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση με ασβεστολιθικά βράχια, που καταλαμβάνει έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πιο επικίνδυνο τμήμα

Το Cairns και το Brisbane συνδέονται μέσω της εθνικής οδού Bruce, μήκους 1.679 χιλιομέτρων. Το βόρειο τμήμα της είναι επιρρεπές σε πλημμύρες. Καταστράφηκε από τις πλημμύρες του Κουίνσλαντ την περίοδο του 2010 & 2011, όπου έχασαν την ζωή τους 33 άνθρωποι.

Bruce Highway στο Queensland (πηγή: wikipedia)

Ο δρόμος είναι γνωστός για τις επικίνδυνες και παράνομες προσπεράσεις. Ευθύνεται για το 17% των θανάτων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους στην Αυστραλία. Η παράνομη προσπέραση είναι η κύρια αιτία τροχαίων ατυχημάτων, με την παραμέληση από την κρατική συντήρηση να είναι επίσης ένα ζήτημα.

Μετά την καταστροφή, η κυβέρνηση ανέθεσε μια μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του αυτοκινητόδρομου. Έχουν κατατεθεί 77 έργα που θα υλοποιηθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες με κόστος περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. 

Οι δρόμοι της Αυστραλίας

Σήμερα η Αυστραλία έχει δρόμους 800.000 χιλιομέτρων όπου είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα. Το δίκτυο αποτελείται από αυτοκινητόδρομους που συνδέουν πόλεις με μικρότερους δρόμους πρόσβασης.

Με τέτοιες τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των τοποθεσιών, η ανάγκη για μεγάλους δρόμους ήταν επιτακτική αν και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί το οδικό δίκτυο της Αυστραλίας. 

Στις μέρες μας περίπου το 20% των δρόμων της χώρας αποτελούν φυσική επιφάνεια γης. 

Οι πρώτοι δρόμοι άρχισαν να εμφανίζονται στην Αυστραλία το 1788, αν και οι ιθαγενείς, για περισσότερα από 50.000 χρόνια, χρησιμοποιούσαν στενά θαμνώδη μονοπάτια.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ