Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ουλουρού – Άγερς Ροκ, ο εμβληματικός μονόλιθος

Ο μεγάλος μονόλιθος από ψαμμίτη, Ουλουρού βρίσκεται στη Κεντρική Αυστραλία. Σε μια ερημική ζώνη δεσπόζει από ύψος 348 μέτρων με τη περίμετρο του να φτάνει τα 9 χιλιόμετρα.
Ουλουρού/Άγερς Ροκ

Ο μεγάλος μονόλιθος από ψαμμίτη βρίσκεται στη Κεντρική Αυστραλία. Σε μια ερημική ζώνη δεσπόζει από ύψος 348 μέτρων με τη περίμετρο του να φτάνει τα 9 χιλιόμετρα. Το τμήμα όπου βρίσκεται κάτω από τη γη έχει βάθος 2,5 χιλιόμετρα. Μοιάζει με βουνό αλλά στην πραγματικότητα είναι μονόλιθος, ένας βραχώδης σχηματισμός που βρίσκεται σε μια τεράστια πεδιάδα. Η κοντινότερη πόλη είναι το Άλις Σπρινγκς στα 335 χιλιόμετρα.

Ανήκει από το 1987 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελείται από μείγμα άμμου και πετρωμάτων όπου κυριαρχεί ο άστριος και ο χαλαζίας. Τα υπόλοιπα τμήματα του προέρχονται από πετρώματα που έχουν προέλθει από διάβρωση.

Όλα τα παραπάνω τον κάνουν να αλλάζει θεαματικά χρώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και του έτους. Του δίνουν ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα που κυρίως εμφανίζεται το δειλινό αλλά και χρώματα όπως σοκολατί, ροζ και μωβ. Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η επιφάνεια του αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θέση του ήλιου.

Χρώματα του Ουλουρού κατά τη διάρκεια της μέρας
Τα χρώματα του Ουλουρού κατά τη διάρκεια μίας ώρας - therocktour.com.au

Τον εντυπωσιακό μονόλιθο τον συνοδεύουν και διάφοροι μύθοι. Θεωρείται ένα ιερός χώρος για τους Ιθαγενείς Αβορίγινες και μάλιστα στις σπηλιές του υπάρχουν διάφορες βραχογραφίες. Πολλές από τις μορφές που παίρνει ο μονόλιθος αναπαριστούν σύμφωνα με τους θρύλους προγονικά πνεύματα. Σύμφωνα με τους Αβορίγινες μπορεί να διακρίνει κανείς στο βράχο στοιχεία από τη σύγκρουση που είχαν με άλλες φυλές. Πιστεύουν ότι στο σημείο που έκοψε με το δόρυ ένας πολεμιστής τους το πόδι ενός εχθρού υπάρχουν δυο χαραμάδες.

Η ονομασία Ουλουρού προήλθε από τους Ιθαγενείς της περιοχής ενώ το 1873 ο εξερευνητής Γουίλιαμ Γκος έδωσε και το δεύτερο όνομα του, Άγερς Ροκ. Το έκανε προς τιμήν του Γραμματέα της Νότιας Αυστραλίας Χένρυ Άγερς. Το 1993 πήρε τη διπλή ονομασία, με το Άγερς Ροκ ως πρώτο, ενώ το 2002 άλλαξε η σειρά του ονόματος μπαίνοντας πρώτο το Ουλουρού.

Το Ουλουρού από ψηλά
Το Ουλουρού από ψηλά

Η ομοιογένεια του μονόλιθου είναι το κύριο χαρακτηριστικό του με την έλλειψη συνδέσεων και διαχωρισμού σε στρώματα να βοηθά την απουσία σαρών στις πλαγιές και κατ’ επέκταση στην επιβίωση του.

Οι άνθρωποι που φροντίζουν τον μονόλιθο είναι οι Ανάνγκου, οι Αβορίγινες της περιοχής. Από το 1985 κατέχουν και τους τίτλους ιδιοκτησίας και για 99 χρόνια έχουν εκμισθώσει την περιοχή από την κυβέρνηση.

Το 2019 το Συμβούλιο του Εθνικού Πάρκου Ουλουρού-Κάτα Τιούτα αποφάσισε οριστικά να απαγορεύσει την αναρρίχηση στο βράχο από σεβασμό απέναντι στους Ανανγκού. Περίπου 300.000 τουρίστες τον χρόνο επισκέπτονται το Ουρουλού και δυστυχώς για τους αυτόχθονες κατοίκους προκαλούν φθορές.

Πινακίδα στο Uluru
Μην κάνετε αναρρίχηση, σεβαστείτε το!

Μάλιστα ενώ υπήρχε η αλυσίδα αναρρίχησής πάνω στον βράχο, δίπλα δέσποζε και μια πινακίδα που ζητούσαν οι κάτοικοι και προστάτες του να σεβαστεί ο κόσμος την κουλτούρα τους και τον ιερό χαρακτήρα του βράχου. Με βάση τις δικές τους παραδόσεις, η αναρρίχηση σαφώς και απαγορεύεται.

Πολλοί από τους αναρριχητές πεθαίναν προσπαθώντας να ανεβούν τον μονόλιθο. Αξιοσημείωτο γεγονός ότι 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1950, ένα γεγονός που προκαλούσε ανησυχία και πολύ μεγάλη πίεση στους Αβορίγινες καθώς το θεωρούν κακοτυχία.

Μάλιστα δεν επιθυμούν τους τουρίστες λόγω ότι φοβούνται ότι θα ξυπνήσουν τους αιώνιους εχθρούς τους και θα αρχίσει ένα πόλεμος μεταξύ των φυλών.

Εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί τουρίστες που έχουν πάρει πέτρες από το Ουρουλού, τις επιστρέφουν πίσω είτε γιατί θεωρούν ότι τους έφεραν κακοτυχία είτε τελικά από σεβασμό στη κουλτούρα των Ιθαγενών.

Uluru
The Weekend Australian

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.