Tepui Roraima, το μεγαλύτερο επίπεδο βουνό του πλανήτη

Όρος Ροράιμα

Το όρος Roraima (γνωστό και ως Roraima Tepui) αναδύεται μέσα από την ομίχλη της ζούγκλας της Νότιας Αμερικής, στα σύνορα της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Γουιάνας. Tepui σημαίνει «το σπίτι των θεών» στη γηγενή γλώσσα Permon της Gran Sabana. Τα tepui είναι μεγάλοι όγκοι από ψαμμίτη που υψώνονται απότομα γύρω από την ζούγκλα δημιουργώντας ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Στα 2810 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτή η ιδιαίτερη κορυφή είναι το υψηλότερο σημείο στη Γουιάνα και μεταξύ των υψηλότερων σημείων στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία. Το μεγαλύτερο μέρος του όρους βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Canaima της Βενεζουέλας, ενώ στην Γουιάνα και στην Βραζιλία είναι το υπόλοιπο 10% και 5% του βουνού αντίστοιχα.

Roraima
(Photo © Paolo Costa Baldi)

Η επίπεδη κορυφή του βουνού έχει έκταση 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ορίζεται από κάθετους απότομους βράχους ύψους 400 μέτρων γύρω γύρω. Θα χρειαστείτε 2 με 3 μέρες περπάτημα στην Gran Sabana της Βενεζουέλας για να φτάσετε στην κορυφή του ενώ δεν υπάρχει μονοπάτι από την πλευρά της Γουιάνας και της Βραζιλίας. Η κορυφή σας αποζημιώνει και με το παραπάνω με τις 52 λίμνες, τους 56 καταρράκτες και την μοναδική πανίδα και χλωρίδα.

Το κλίμα στο όρος Roraima είναι έντονα βροχερό όλο τον χρόνο και η βλάστηση περιορίζεται σε λίγους θάμνους, βρύα και λειχήνες. Το ευνοϊκότερο διάστημα για να το επισκεφτείτε είναι την “ξηρή” περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου που έχει και τις λιγότερες βροχοπτώσεις. Ο καιρός αλλάζει πολύ εύκολα και η ομίχλη είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Teupi Roraima
(Photo © Martin Harvey/Corbis)

Το οικοσύστημα στο όρος είναι μοναδικό μιας έχει αναπτυχθεί σε πλήρη απομόνωση εδώ και χιλιετίες. Το 35% των φυτών και των ζώων που ευδοκιμούν στο βουνό, δεν τα συναντάμε πουθενά αλλού. Εδώ έχουν εξελιχθεί πολλά σαρκοφάγα είδη φυτών με χαρακτηριστικότερο το πανέμορφο Marsh Pitcher που τρώει έντομα. Έχει μεγάλα λευκά και κόκκινα άνθη που προσελκύουν επικονιαστικά έντομα και με τα σωληνοειδή φύλλα του τα παγιδεύει.

Marsh Pitcher

Το όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο εξερευνητή Sir Walter Raleigh το 1596 μετά την επίσκεψή του στη Γουιάνα, αναζητώντας τη θρυλική χρυσή πόλη του El Dorado, αλλά απογοητευμένος δεν μπόρεσε να το ανεβεί καθώς δεν ήταν γνωστή τότε μια “βιώσιμη” διαδρομή προς την κορυφή.

Το Roraima ήταν το πρώτο μεγάλο tepui στον κόσμο που κατακτήθηκε το 1884, όταν ο Everard Thurn (μετέπειτα διοικητής των Φίτζι) έκανε πεζοπορία σε ένα δασικό μονοπάτι της Βενεζουέλας και αποδείχτηκε ο μόνος εύκολος τρόπος να φτάσεις στην κορυφή, ακολουθώντας μια φυσική σκάλα.

Mountain Roraima
(Photo © Gunther Wegner)

Ο Θρύλος λέει...

Το μυστικιστικό όρος Roraima εμπνέει αφηγητές ιστοριών και συγγραφείς εδώ και αιώνες. Ο θρύλος αναφέρει, σύμφωνα με τις γηγενείς φυλές Pemon και Kapon, για ένα ισχυρό δέντρο που κρατούσε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου στην Gran Sabana. Ο Makunaima, ένας μυθικός απατεώνας, το έκοψε, προκαλώντας μια τρομερή πλημμύρα. Το επίπεδο βουνό είναι το κούτσουρο που απόμεινε μετά την κοπή αυτού του τεράστιου δέντρου.

Mt Roraima
(Photo © Martin Harvey/Corbis)

Πιο πρόσφατα λέγεται ότι ενέπνευσε τον σκωτσέζο συγγραφέα σερ Arthur Conan Doyle να γράψει το μυθιστόρημά του, “Ο Χαμένος Κόσμος” (The Lost World) που δημοσιεύθηκε το 1912. Είναι μια ιστορία για την ανακάλυψη ενός ζωντανού προϊστορικού κόσμου που μοιάζει με το όρος Roraima γεμάτο από δεινόσαυρους και άλλα αρχέγονα πλάσματα. Οι αναφορές και οι ομοιότητες στο επιτυχημένο franchise, Jurassic Park των 90s είναι περισσότερο από εμφανείς.

Τέλος, οι Καταρράκτες του Παραδείσου στην ταινία κινουμένων σχεδίων Up λέγεται ότι εμπνεύστηκαν πάλι από το όρος Roraima.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram