Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

15 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Λιχτενστάιν

Το Λιχτενστάιν είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία και είναι η μοναδική γερμανόφωνη χώρα που δεν συνορεύει με την Γερμανία.
15 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Λιχτενστάιν

Το Λιχτενστάιν (Liechtenstein) είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης. Εκτείνεται στις Άλπεις, βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία και είναι η μοναδική γερμανόφωνη χώρα που δεν συνορεύει με την Γερμανία. Πρωτεύουσα της είναι το Βαντούζ, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της είναι το Σάαν.

Το Λιχτενστάιν, αν και είναι μικρό και κρατάει χαμηλό προφίλ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι επειδή δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να μείνει παραπονεμένο, συγκεντρώσαμε όλα τα “must-know” και ενδιαφέροντα στοιχεία και σας τα παρουσιάζουμε ευθείς αμέσως.

Το Λιχτενστάιν είναι η 4η μικρότερη χώρα της Ευρώπης

Το Λιχτενστάιν έχει έκταση μόλις 160 τ.χλμ και είναι η τέταρτη μικρότερη χώρα στην Ευρώπη, μετά το Βατικανό, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο και μέσα στις 25 μικρότερες χώρες του κόσμου. Το μέγεθός της είναι λίγο μεγαλύτερο από την Μήλο των Κυκλάδων! Σοκ;

Το Λιχτενστάιν είναι διπλά περίκλειστο κράτος

λιχτενστάιν-χάρτης
Το Λιχτενστάιν στο χάρτη και οι χώρες που συνορεύει

Το Λιχτενστάιν είναι περίκλειστο κράτος αφού δεν έχει διέξοδο σε καμία θάλασσα. Μάλιστα συνορεύει με τις Αυστρία και Ελβετία, που είναι κι αυτές περίκλειστες, άρα το Λιχτενστάιν είναι “διπλά περίκλειστο”.

Το Λιχτενστάιν έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο

Η τελευταία δολοφονία στο Λιχτενστάιν σημειώθηκε περίπου το 1997 και η φυλακή  κρατά πολύ λίγους κρατούμενους. Πολίτες στους οποίους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης άνω των δύο ετών μεταφέρονται στην Αυστρία. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι τόσο χαμηλό που οι περισσότεροι κάτοικοι του Λιχτενστάιν φέρεται να μην κλειδώνουν καν την πόρτα τους. Έχουν μάθει να κοιμούνται με την πόρτα ανοιχτή που λέει και το άσμα..

Στο Λιχτενστάιν παράγεται το 20% των ψεύτικων δοντιών

τεχνητές οδοντοστοιχίες Λιχτενστάιν

Το Λιχτενστάιν παράγει το 20% των τεχνητών οδοντοστοιχιών στον κόσμο. Μια εταιρεία με το όνομα Ivoclar Vivadent, με έδρα το Σάαν, κατασκευάζει περίπου 60 εκατομμύρια τεχνητά δόντια κάθε χρόνο. Αν γνωρίζετε κάποιον που χρησιμοποιεί ψεύτικα δόντια ή μασέλα, πολύ πιθανό να είναι από το Λιχτενστάιν!

Το Λιχτενστάιν δεν έχει στρατό

Το Λιχτενστάιν κατάργησε τον μόνιμο στρατό του το 1868 επειδή θεωρήθηκε πολύ δαπανηρό. Ο στρατός επιτρέπεται μόνο σε περιόδους πολέμου, αλλά αυτή η κατάσταση δεν έχει συμβεί ποτέ. Το Λιχτενστάιν διατηρεί αστυνομία για την εσωτερική ασφάλεια. Αμυντική βοήθεια παρέχεται από την Αυστρία και την Ελβετία στο πλαίσιο άτυπης συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών.

Δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα μεταξύ Λιχτενστάιν και Ελβετίας

Ελβετία-Λιχτενστάιν σύνορα
Μια πεζογέφυρα που διασχίζει τα σύνορα Λιχτενστάιν-Ελβετίας (πηγή: Wikipedia)

Εάν επισκέπτεστε το Λιχτενστάιν από την Ελβετία, δεν χρειάζεται να επιδείξετε το διαβατήριό σας στον συνοριακό έλεγχο γιατί απλά δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος. Εάν ταξιδεύετε με βίζα, επιτρέπεται και στο Λιχτενστάιν. Αν θα θέλατε μια σφραγίδα διαβατηρίου σαν ενθύμιο, το τοπικό τουριστικό γραφείο σφραγίζει το διαβατήριό σας για 3 φράγκα !

Το Λιχτενστάιν έχει ουσιαστικά μηδενικό εθνικό χρέος

Η χώρα έχει αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 0,5% και οι εθνικοί και δημοτικοί προϋπολογισμοί παρουσιάζουν συνολικό πλεόνασμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Δημόσιας Πολιτικής και Συνταγματικού Δικαίου του Λιχτενστάιν.

Οι γυναίκες ξεκίνησαν να ψηφίζουν το 1984

Μετά την αποτυχία τριών προηγούμενων δημοψηφισμάτων, οι γυναίκες του Λιχτενστάιν έλαβαν επιτέλους το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές το 1984. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν μόνο άνδρες ψηφοφόροι και υπερψηφίστηκε με μόλις 51,3%. Να αυτά δεν μπορώ..

Ενοικίαση ολόκληρου του Λιχτενστάιν για μια μέρα

Βαντούζ, Λιχτενστάιν
Το Βαντούζ, η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν

Το 2011, θα μπορούσατε να νοικιάσετε ολόκληρη τη χώρα του Λιχτενστάιν για 70.000 δολάρια τη βραδιά. H ιδέα ήταν μια διαφήμιση που επιμελήθηκε ένας ιδιοκτήτης ακινήτου/ Airbnb και μια τοπική εταιρεία μάρκετινγκ. 

Η συμφωνία περιλάμβανε διαμονή για 150 επισκέπτες, αλλαγή των ονομάτων των δρόμων, ένα συμβολικό κλειδί για την πολιτεία, μια δοκιμή κρασιού με τον Πρίγκιπα Hans-Adam II και το δικό σας προσωρινό νόμισμα. Δεν φαίνεται να έκλεισε κάποιος ποτέ τη συμφωνία, αν και ο ράπερ Snoop Dogg έκανε μια προσπάθεια το 2010 πριν ξεκινήσει το επίσημο σχέδιο, ελπίζοντας να γυρίσει ένα βίντεο κλιπ εκεί, χωρίς επιτυχία.

Στο Λιχτενστάιν μπορείτε να χορέψετε με τον Πρίγκηπα

κάστρο Βαντούζ
Το κάστρο της Βαντούζ, κατοικία του Πρίγκηπα Ιωάννη Αδάμ Β΄ - Hans-Adam II- (πηγή:Wikipedia)

Ο Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, που είναι η Εθνική Ημέρα του Λιχτενστάιν, προσκαλεί τους πάντες για κρασί και τυρί στο Κάστρο Βαντούζ! Σαν να λέμε ένα open-party! Πολύ κουλ ο Πρίγκηπας!

Υπάρχει μόνο φυσική λίμνη στο Λιχτενστάιν

Γκαμπρίνερ Ζέλε, Λιχτενστάιν
Λίμνη Γκαμπρίνερ Ζέλε στο Λιχτενστάιν (πηγή: Wikipedia)

Το Λιχτενστάιν ενώ είναι μια χώρα με φυσικά τοπία και ορεινό ανάγλυφο έχει μόνο μία φυσική λίμνη. Η Gampriner Seele, που βρίσκεται περίπου 15 λεπτά από την πρωτεύουσα Βαντούζ, είναι η μόνη φυσική λίμνη στο Λιχτενστάιν. Η λίμνη βρίσκεται 435 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τι μας θυμίζει o εθνικός ύμνος του Λιχτενστάιν;

Ο εθνικός ύμνος του Λιχτενστάιν ονομάζεται “Oben am Jungen Rhein” και σημαίνει “Πάνω από τον Νέο Ρήνο”. Η μελωδία του είναι ίδια με τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας God Save The Queen απλά έχει διαφορετικούς στίχους.

Το Λιχτενστάιν είναι μια ευτυχισμένη χώρα

Οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν είναι αρκετά χαλαροί άνθρωποι με εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο. Είναι πλούσιοι και έχουν μια ώρα μεσημεριανό διάλειμμα (από τις 13:30 έως τις 14:30) στη δουλειά, απολαμβάνοντας την καλή ζωή περιτριγυρισμένοι από πράσινο και βουνά. Congrats, Λιχτενστάιν!

Η Ελβετία εισέβαλε κατά λάθος στο Λιχτενστάιν

Σύνορα Λιχτενστάιν-Ελβετίας
Ο ποταμός Ρήνος είναι Σύνορο των Λιχτενστάιν-Ελβετίας (πηγή: wikipedia)

Ένα αστείο γεγονός είναι αυτό που η Ελβετία εισέβαλε κατά λάθος στο Λιχτενστάιν τον Μάρτιο του 2007, όταν περίπου 170 Ελβετοί στρατιώτες οπλισμένοι με όπλα εφόδου πέρασαν τα μη σημαδεμένα σύνορα για περισσότερο από ένα μίλι στο Λιχτενστάιν πριν συνειδητοποιήσουν το λάθος τους. Το Λιχτενστάιν που δεν έχει στρατό δεν πήρε είδηση καν την εισβολή. Παρόλα αυτά πάντως το γεγονός έμεινε εκεί και το Λιχτενστάιν έδωσε τόπο στην οργή..

Το Λιχτενστάιν δεν έχει αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Ζυρίχης
Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης (πηγή: wikipedia)

Και ενώ το Λιχτενστάιν είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι της Ζυρίχης, απόσταση 1,5 ώρα οδικώς. Για αυτό αν θέλετε να επισκεφθείτε το Λιχτενστάιν μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα ταξίδι στην Ελβετία ή την Αυστρία!

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.