Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

15 πράγματα για την Λιθουανία που αξίζει να γνωρίζετε

Η Λιθουανία είναι μια από τις τρεις Βαλτικές Χώρες (μαζί με την Λετονία και την Εσθονία). Συνορεύει με την Λετονία, την Πολωνία, την Λευκορωσία και την Ρωσία (επαρχία Καλίνινγκραντ).
15 πράγματα για την Λιθουανία που αξίζει να γνωρίζετε

Η Λιθουανία είναι μια από τις τρεις Βαλτικές Χώρες (μαζί με την Λετονία και την Εσθονία). Συνορεύει με την Λετονία, την Πολωνία, την Λευκορωσία και την Ρωσία (επαρχία Καλίνινγκραντ). Είναι η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990. Πρωτεύουσα της είναι το Βίλνιους που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της χώρας.

σύνορα Λιθουανίας

Η Λιθουανία είναι ένα υποτιμημένο στολίδι στην Ευρώπη. Αδίκως θα λέγαμε, καθώς έχει καταπληκτική ιστορία, πανέμορφα μέρη και παραδόσεις που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την Λιθουανία και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω. 

Η Λιθουανία ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη

Η έκταση της Λιθουανίας τον 14ο αιώνα (πηγή: WIkipedia)

Τον 14ο αιώνα το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη. Η έκτασή της απλωνόταν στις σημερινές Λευκορωσία, Λιθουανία και Λετονία και σε τμήματα των Εσθονίας, Πολωνίας, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι Λιθουανοί γιορτάζουν δύο ημέρες ανεξαρτησίας

Η μια είναι στις 16 Φεβρουαρίου, όπου γιορτάζουν την υπογραφή της Πράξης Ανεξαρτησίας τους κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Και η άλλη είναι στις 11 Μαρτίου όπου γιορτάζουν την Αποκατάσταση της Ανεξαρτησίας τους, όταν κύρηξαν την ανεξαρτησία τους από την Σοβιετική Ένωση.

Το 1/3 της Λιθουανίας καλύπτεται από δάση

λόφος Aukštojas
Παρατηρητήριο στον λόφο Aukštojas

Η χώρα είναι γενικά επίπεδη με μερικούς μόνο λόφους με τον υψηλότερο να φτάνει μόλις τα 293,84 μέτρα, γνωστό ως λόφος Aukštojas. Επίσης, στην Λιθουανία θα βρείτε πευκοδάση, προστατευόμενες περιοχές, φυσικά καταφύγια, εθνικά πάρκα, μικρές λίμνες. Υπάρχουν 262 χιλιόμετρα ακτογραμμής με μερικές υπέροχες γραφικές παραλίες με μέση θερμοκρασία ωκεανού 18°C ​​κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το ψωμί έχει σημαντικό ρόλο στην Λιθουανία

Στη Λιθουανία υπάρχει ψωμί σίκαλης σε κάθε γεύμα, σε κάθε λιθουανικό σπίτι. Είτε τρώνε πρωινό, είτε κολατσιό είτε δείπνο, το ψωμί σίκαλης είναι πάντα εκεί για να τους συνοδεύσει. Όχι μόνο επειδή το ψωμί χρησιμοποιείται συχνά σε παραδοσιακές τελετές, αλλά επειδή η σίκαλη είναι μια πολύ ευέλικτη καλλιέργεια που αναπτύσσεται σταθερά σε όλο το δροσερό κλίμα της χώρας.

Οι Λιθουανοί φτιάχνουν πεντανόστιμα φαγητά από πατάτα

Στην Λιθουανία πρέπει να ξεχάσετε τον βαρετό πουρέ ή τις ψητές πατάτες. Οι Λιθουανοί φτιάχνουν από πατάτα πουτίγκα, λουκάνικα, ζυμαρικά. Πήραν δηλαδή την απλή καφέ πατάτα και την μετέτρεψαν σε comfort food..Και γλείφουνε τα δάχτυλά τους..

Το μπάσκετ είναι το εθνικό άθλημα στη Λιθουανία

Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας έχει μια μακρά λίστα με διακρίσεις που κυμαίνονται από το Ευρωμπάσκετ, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρκετοί Λιθουανοί έχουν φτάσει στη φήμη του ΝΒΑ, με το μεγαλύτερο αστέρι να είναι ο Arvydas Sabonis.

Στη Λιθουανία απαγορευόταν η οδήγηση σε γυναίκες με γυναικολογικές ασθένειες

Στην Λιθουανία μέχρι το 2002 οι γυναίκες για να πάρουν δίπλωμα οδήγησης έπρεπε να υποβληθούν σε γυναικολογικές εξετάσεις, καθώς υποστήριζαν ότι μερικές ασθένειες προκαλούν ξαφνικούς πόνους ή ακόμη και προσωρινή απώλεια συνείδησης. Αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν ισχύει πια αυτό!

Η Λιθουανία διαθέτει έναν μεταβαλλόμενο αμμόλοφο

Curonian Spit
Curonian Spit στην Nida της Λιθουανίας (πηγή: Wikipedia)

Στην περιοχή Curonian Spit (ή Kurshskaya Kosa στη Ρωσία) υπάρχει μια σειρά από αμμόλοφους μήκους 98 χλμ που σχηματίστηκε περίπου πριν από 5.000 χρόνια. Είναι στα σύνορα Λιθουανίας και Καλίνινγκραντ και χωρίζει τη λιμνοθάλασσα Curonian από την ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Η Curonian Spit κινδυνεύει γιατί μετατοπίζεται λόγω του ανέμου και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το πράσινο ποτάμι στην Λιθουανία

vilnia river
Ο ποταμός Vilnia βαμμένος πράσινος

Κάθε χρόνο ο ποταμός Vilnia βάφεται πράσινος για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Η ιδέα ξεκίνησε στο Σικάγο τη δεκαετία του εξήντα, όταν οι Ιρλανδοί υδραυλικοί ανακάλυψαν έναν εντελώς ακίνδυνο τρόπο βαφής νερού.

Μετακινούμενες κούνιες στην πόλη του Βίλνιους

Το Βίλνιους έχει μια ανώνυμη ομάδα swing. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που εγκαθιστούν κούνιες σε όλη την πόλη, αλλάζοντας συχνά τις τοποθεσίες τους. Τι υπέροχη ιδέα!! 

Η Λιθουανία είναι το "Σημείο G της Ευρώπης

What;; Μισό θα σας εξηγήσουμε.. Οι λιθουανοί έκαναν μια εκστρατεία για να τραβήξουν την προσοχή, ιδιαίτερα στους millennials, δείχνοντας ότι το Βίλνιους είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ταξιδέψουμε με το σύνθημα “Το σημείο G της Ευρώπης” ως «Κανείς δεν ξέρει πού είναι, αλλά όταν το βρεις — είναι καταπληκτικό». Αχ βρε λιθουανοί με τα αστειάκια σας!

Η γιαγιά του Πάσχα και τα κουνελάκια

πασχαλινα αυγα Λιθουανιας
Πασχαλινά αυγά Λιθουανίας

Ένα απίστευτο έθιμο συμβαίνει την Κυριακή του Πάσχα στην Λιθουανία. Τα παιδιά ψάχνουν τα πασχαλινά αυγά που τους άφησε η Velykų Senelė (γιαγιά του Πάσχα). Οι βοηθοί των κουνελιών ζωγραφίζουν τα αυγά για τη γιαγιά και τα φορτώνουν σε ένα μικρό καροτσάκι που το σέρνει ένα μικροσκοπικό άλογο. Η γιαγιά χρησιμοποιεί μια ηλιαχτίδα ως μαστίγιο. Προσέξτε γιατί αν είστε κακά παιδάκια θα πάρετε ένα σκέτο άσπρο αυγό…

Ο λευκός πελαργός είναι το εθνικό πουλί της Λιθουανίας

λευκός πελαργος

Η Λιθουανία είναι η πρωτεύουσα των πελαργών της Ευρώπης. Ο λευκός πελαργός (gandras) ανακηρύχθηκε εθνικό πουλί της Λιθουανίας το 1973 και υπάρχουν περίπου 18.000 ζευγάρια που αναπαράγονται στη χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα κάνουν διακοπές στην Αφρική.

Στην Λιθουανία βρίσκεται το παλαιότερο δέντρο της Ευρώπης

Stelmužė_oak
Stelmuze Oak, το παλαιότερο δέντρο στην Ευρώπη

Υπάρχει μια βελανιδιά στη Λιθουανία που έχει επιζήσει από τις Σταυροφορίες. Η βελανιδιά Stelmuze είναι το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη και χρονολογείται ότι είναι 1.500 – 2.000 ετών! Το Stelmuze έχει ύψος 23 m, διάμετρο 3,5 m και στο φαρδύτερο σημείο του 13 m. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου 8-9 ενήλικες άνθρωποι πιασμένοι χέρι χέρι για να τυλιχτούν γύρω από τον κορμό του.

Άρωμα Λιθουανίας

Η χώρα έχει ακόμη και το δικό της άρωμα, που ονομάζεται «The Scent of Lithuania», με νότες από αγριολούλουδα, τζίντζερ, βατόμουρο, σανταλόξυλο και μόσχο. Να ορίστε, μάθατε τόσο καλά την Λιθουανία που ξέρετε ακόμα και τη μυρωδιά του έθνους..

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.