Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στο Longyearbyen της Νορβηγίας απαγορεύεται να πεθάνεις

Οι εκλεκτοί κάτοικοι της μακρινής πόλης των νορβηγικών φιόρδ Longyearbyen, πρέπει να χορεύουν ένα αβέβαιο hallingdansen με έναν περίεργο νόμο: απαγορεύεται να αποχωρήσεις απ' αυτόν τον μάταιο κόσμο όσο βρίσκεσαι στο Longyearbyen.
Στο Longyearbyen της Νορβηγίας απαγορεύεται να πεθάνεις

Σαν να μην ήταν αρκετό το να ζεις στην άκρη του λυκαυγούς, οι εκλεκτοί κάτοικοι της μακρινής πόλης των νορβηγικών φιόρδ Longyearbyen, πρέπει να χορεύουν ένα αβέβαιο hallingdansen (νορβηγικός παραδοσιακός χορός) με έναν περίεργο νόμο: απαγορεύεται να αποχωρήσεις απ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο όσο βρίσκεσαι στο Longyearbyen.

Εδώ οι καλοί χάρτες
Εδώ οι καλοί χάρτες

Η πόλη εκτείνεται στο παγωμένο αρχιπέλαγος Svalbard, μεταξύ της καρδιάς της Νορβηγίας και της παγωμένης κορώνας του Βόρειου Πόλου.

Δεν ξέρω αν τόνισα αρκετά πόσο παγωμένα είναι εκεί τα πράγματα. ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ! Τόσο που και οι αγαπημένοι εκλιπόντες αρνούνται να φύγουν πραγματικά. Τα σώματά τους που έχουν αφεθεί μεν στην τοπική νεκρόπολη, βρίσκονται όμως σε μια κατάσταση αιώνιας μη αποσύνθεσης, αρνούμενα πεισματικά να αφήσουν τη μαγευτική θέα του Βόρειου Σέλατος.

Τσαλίμια από το Βόρειο Σέλας στο Σβάλμπαρντ (πηγή: wikipedia)
Τσαλίμια από το Βόρειο Σέλας στο Σβάλμπαρντ (πηγή: wikipedia)

Κατά την έξαρση της γρίπης του 1998, όταν οι επιστήμονες, εξέτασαν σώματα που ήταν θαμμένα στη γη του Longyearbyen βρέθηκαν στην απρόσμενη θέση να ανακαλύψουν ότι ο ιός της γριπάρας του 1918 ήταν ακόμα ζωηρότατος, 80 χρόνια μετά. Κάπως έτσι δεν ξεκινάει μια υπέροχη ταινία τρόμου;

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, γερασμένοι ανθρακωρύχοι με πνεύμονες τόσο μαύρους όσο οι νυχτερινοί ουρανοί, αντέδρασαν σε αυτήν την μακάβρια ανακάλυψη, και με το δίκιο τους θα λέγαμε. Κανείς δεν θέλει το φάντασμα των παρελθοντικών πανδημιών να παραμονεύει στην αυλή του.

Έτσι απαγόρευσαν συλλογικά κάθε περαιτέρω προσθήκη στο παγωμένο τους μαυσωλείο. Τουτέστιν απαγορεύεται να πεθάνεις στο Longyearbyen, και αν χρειαστεί …θα σε απομακρύνουν δεμένο πάνω σε ταράνδους.

Κατά τα άλλα να σας πω για το Longyearbyen ότι είναι αρκετά σκοτεινό στη διάρκεια του χειμώνα, όπου ο χρόνος δεν γνωρίζει διαφορά ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα για τέσσερις ολόκληρους μήνες.

Ζωντάνια στο Longyearbyen
Ζωντάνια στο Longyearbyen

Είναι απ’ τους βορειότερους κατοικημένους οικισμούς στη Γη και Εκτός από τους 1750 κατοίκους, υπάρχουν και σχεδόν 1.000 πολικές αρκούδες στην περιοχή. Δεν ξέρω πόσο ειδυλλιακό σας ακούγεται όλο αυτό, ωστόσο, οι πιθανότητες να δείτε το Βόρειο Σέλας είναι με το μέρος σας. Θα πρότεινα πάντως να ξεκινήσετε με μια πιο συμβατική διαμονή στο Όσλο.

Όλα είναι πιθανά στο Longyearbyen, απλά μην ποθάνετε εκεί.

7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Longyearbyen

  • Είναι το μέρος με το βορειότερο 4αστερο ξενοδοχείο του κόσμου (Radisson blu polar hotel)
  • Εδώ βρίσκεται το βορειότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο (UNIS το οποίο είναι αν δεν κάνω λάθος τμήμα του πανεπιστημίου του Tromso)
  • Επιπλέον η βορειότερη κλειστή πισίνα του κόσμου (svalbardhallen athletic centre) βρίσκεται εδώ.
  • Ένα από τα λίγα (αν όχι το μόνο) μέρος του κόσμου που δεν απαιτείται βίζα για να το επισκεφτείς.
  • Για τους λάτρεις της πίτσας, εδώ βρίσκεται η βορειότερη πιτσαρία του κόσμου.
  • Και να φυσικά και έχει Έλληνες που ζούνε και εργάζονται εκεί!
  • Ανήκει στο συγκρότημα των νήσων Svalbard και Jan Mayen που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο. Στα νησιά, που είναι κέντρο εξόρυξης άνθρακα, υπάρχουν 6 νορβηγικές κοινότητες, μία ρωσική και ένας πολωνικός ερευνητικός σταθμός. Σημαία δεν έχει, αλλά έχει ένα πρωτότυπο ανθρακί οικόσημο.
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.