Το Κροατικό νησί που μοιάζει με ένα τεράστιο “δαχτυλικό αποτύπωμα”

Το Κροατικό νησί που μοιάζει με ένα τεράστιο "δαχτυλικό αποτύπωμα"

Οι αεροφωτογραφίες προσφέρουν ομολογουμένως μοναδικές προοπτικές σε πολλές χώρες του κόσμου. Μερικά από αυτά τα σχήματα που βλέπουμε από ψηλά έχουν γίνει τόσο εμβληματικά, που συνδέονται πια με την ίδια τη χώρα όπως η ιταλική μπότα ή το γάντι του Michigan. Αλλά αυτό το μικροσκοπικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Κροατίας ξεχωρίζει.

Το νησί Baljenac (ή Bavljenac) μοιάζει απελπιστικά με ένα γιγαντιαίο αποτύπωμα όταν το κοιτάς από κάποιο ύψος. Σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού είναι κατασκευασμένοι μικροί τοίχοι που δίνουν την αίσθηση ενός αδιέξοδου λαβύρινθου. Το οβάλ σχήμα του νησιού προσδίδει ακόμα περισσότερες ομοιότητες με ένα ανθρώπινο δαχτυλικό αποτύπωμα.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Που βρίσκεται το νησί της Κροατίας Baljenac
Εδώ οι καλοί χάρτες: Που βρίσκεται το νησί της Κροατίας Baljenac

Το νησί έχει έκταση 14 στρέμματα (0,14 τετραγωνικά χιλιόμετρα) με το συνολικό μήκος των τειχών να φτάνει τα 23 χιλιόμετρα. Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις το μέγεθος του καλύτερα, η μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη απέχει 500 μέτρα. Α και είναι εντελώς ακατοίκητο!

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος κονιάματος ή τσιμέντου. Αντιθέτως είναι συσσωρευμένες πέτρες προσαρμοσμένες κατάλληλα η μία πάνω στην άλλη. Κατασκευάστηκαν για να διαχωρίσουν τα χωράφια, τους αμπελώνες και τους ελαιώνες, καθώς και να τα προστατεύσουν από τον άνεμο.

Οι κατασκευαστές του εγχειρήματος ήταν οι κάτοικοι του κοντινού νησιού Kaprije, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το νησί από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και σήμερα. Στο Kaprije, το οποίο σήμερα έχει μόλις 150 κατοίκους και στο οποίο απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, όπως και σε άλλα νησιά του αρχιπελάγους Šibenik υπάρχουν ζώνες που καλύπτονται από τέτοιους τοίχους, αλλά το Baljenac ξεχωρίζει καθώς η πυκνότητα τους είναι μεγαλύτερη.

Από το 2016, η κυβέρνηση της Κροατίας συνεργάζεται με την UNESCO για να συμπεριλάβει το νησί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς εστιάζοντας στα ιδιαίτερα αυτά χαμηλά τείχη. Οι Κροάτες ερευνητές ελπίζουν ότι το Baljenac μπορεί να αποτελέσει “ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο παγκόσμιο φάσμα”.

Το Τμήμα Διατήρησης στο Šibenik, μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου της Ζαντάρ, έχει ετοιμάσει μια αίτηση για το καθεστώς προστασίας του Baljenac ως πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε στο HRT ο συντηρητής Mark Sinobad.

Το Baljenac δεν είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη που καυχιέται για αυτούς τους εντυπωσιακούς τοίχους. Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Σκωτία έχουν παρόμοια χαμηλά τείχη που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά για να σηματοδοτήσουν τα όρια της γεωργικής γης. Ωστόσο, αυτές οι χώρες είναι σημαντικά μεγαλύτερες από το μικροσκοπικό νησί της Κροατίας.

Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα του νησιού δείτε το παρακάτω βίντεο:

Bonus Facts

  • Η Κροατία διαθέτει 14 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO με τα πιο γνωστά να είναι το τουρνουά ιπποτών ηλικίας 300 ετών και η αλιευτική κουλτούρα του Rovinj.
  • Η Κροατία επίσης έχει 79 νησιά και περισσότερες από 500 νησίδες

Διαβάστε στη συνέχεια: Γιατί φημίζεται η Κροατία;

Πηγές Φωτογραφιών: sibenski.slobodnadalmacija.hr και www.likecroatia.com

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ