Σημείο Νέμο (Point Nemo), το πιο απρόσιτο μέρος της Γης

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, υπάρχει ένα σημείο που είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος από οποιοδήποτε κομμάτι στεριάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλησιέστερη γη βρίσκεται 2700 χιλιόμετρα μακριά.

Πρόκειται για το Σημείο Νέμο (στα αγγλικά Point Nemo) που συμβολικά έχει ονομαστεί και Ωκεάνιος Πόλος Δυσκολίας Πρόσβασης με τα κοντινότερα εδάφη να είναι το νησί Ducie (νήσοι Πίτκαιρν) στα βόρεια, το νησί Motu Nui στα ανατολικά (το πιο δυτικό σημείο της Νότιας Αμερικής και νησί της Χιλής) και το νησί Maher στα νότια (Ανταρκτική).

Το σημείο πήρε το όνομά του από τον καπετάνιο Νέμο του υποβρύχιου Ναυτίλος, ήρωα του μυθιστορήματος φαντασίας 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, του Ιούλιου Βερν. Στα λατινικά σημαίνει “Κανένας”.

Point Nemo

Το σημείο είναι τόσο μακριά από τη γη, που οι κοντινότεροι άνθρωποι είναι συχνά αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Υποθαλάσσιο νεκροταφείο διαστημικών σκαφών

Το βάθος στο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και δεδομένης της ερημιάς και ότι δεν περνάνε από εκεί ούτε πλοία ούτε αεροπλάνα αποτελεί ιδανικό μέρος για την “ταφή” διαστημικών σκαφών και συσκευών. Εκεί λοιπόν “θα βρείτε” από δεξαμενές και πυραύλους μέχρι δορυφόρους και ολόκληρους διαστημικούς σταθμούς.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός από πολύ ψηλά
Ο Ειρηνικός Ωκεανός από πολύ ψηλά

Η αρχή έγινε το 1971 και από τότε μετράμε περισσότερα από 300 αντικείμενα που κάποια στιγμή βρίσκονταν στο διάστημα. Τα περισσότερα είναι ρωσικής προέλευσης (πάνω από 200), ενώ το μεγαλύτερο κατασκεύασμα που έχει ταφεί εκεί είναι ο διαστημικός σταθμός MIR των 120 τόνων, το 2001.

Το 2030 αναμένουμε και τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS των 420 τόνων όταν με το καλό ολοκληρώσει την αποστολή του.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS

Ο ISS συχνά περιγράφεται ως «Το Μεγαλύτερο Επίτευγμα του Ανθρώπου» και αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα ειρηνευτικά, διακρατικά συνεργατικά έργα όλων των εποχών. Το πεδίο του διαστήματος όσον αφορά τις ανθρώπινες δραστηριότητες δεν ήταν πάντα φιλικό και απ' ό,τι φαίνεται δεν θα είναι ούτε στο μέλλον. Περισσότερα γι' αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα, θα βρείτε στο νέο βιβλίο του Tim Marshall, το Μέλλον της Γεωγραφίας από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Bonus Facts

  1. Το σημείο είναι επίσημα 29 ετών καθώς τεχνικά μιλώντας δεν υπήρχε μέχρι το 1992. Ένας Καναδοκροάτης μηχανικός, ο Hrvoje Lukatela χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα γεω-χωρικών υπολογισμών για να το εντοπίσει. Εννοείται ότι ο ίδιος δεν πήγε πότε στο σημείο.
  2. Το σημείο είχε ενθουσιάσει τους επιστήμονες από τη δεκαετία του ’90, όταν ένας μυστηριώδης θόρυβος “ακούστηκε” 1.250 μίλια ανατολικά του. Ο ήχος, που ονομάστηκε “The Bloop“, ήταν πιο δυνατός από μια γαλάζια φάλαινα – οδηγώντας σε εικασίες ότι προέρχεται από κάποιο άγνωστο θαλάσσιο τέρας. Διαπιστώθηκε ότι τελικά πρόκειται για τον ήχο που προκύπτει όταν ένα τεράστιο παγόβουνο σπάει.

Στο κανάλι του Nowness υπάρχει ένα ωραίο βιντεάκι για το ταξίδι των Costa και Cascante στο σημείο Νέμο μετά από 2 μήνες ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό:

Τριστάν ντα Κούνια, το πιο απομονωμένο κατοικημένο μέρος στη Γη
Τριστάν ντα Κούνια, το πιο απομονωμένο κατοικημένο μέρος στη Γη
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *