Σημείο Νέμο, το πιο απρόσιτο μέρος της Γης

Σημείο Νέμο

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, υπάρχει ένα σημείο που είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος από οποιοδήποτε κομμάτι στεριάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλησιέστερη γη βρίσκεται 2700 χιλιόμετρα μακριά.

Πρόκειται για το Σημείο Νέμο που συμβολικά έχει ονομαστεί και Ωκεάνιος Πόλος Δυσκολίας Πρόσβασης με τα κοντινότερα εδάφη να είναι το νησί Ducie (νήσοι Πίτκαιρν) στα βόρεια, το νησί Motu Nui στα ανατολικά (το πιο δυτικό σημείο της Νότιας Αμερικής και νησί της Χιλής) και το νησί Maher στα νότια (Ανταρκτική).

Το σημείο πήρε το όνομά του από τον καπετάνιο Νέμο του υποβρύχιου Ναυτίλος, ήρωα του μυθιστορήματος φαντασίας 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, του Ιούλιου Βερν. Στα λατινικά σημαίνει “Κανένας”.

Το σημείο είναι τόσο μακριά από τη γη, που οι κοντινότεροι άνθρωποι είναι συχνά αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Point Nemo

Υποθαλάσσιο νεκροταφείο διαστημικών σκαφών

Το βάθος στο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και δεδομένης της ερημιάς και ότι δεν περνάνε από εκεί ούτε πλοία ούτε αεροπλάνα αποτελεί ιδανικό μέρος για την “ταφή” διαστημικών σκαφών και συσκευών. Εκεί λοιπόν “θα βρείτε” από δεξαμενές και πυραύλους μέχρι δορυφόρους και ολόκληρους διαστημικούς σταθμούς.

Η αρχή έγινε το 1971 και από τότε μετράμε περισσότερα από 300 αντικείμενα που κάποια στιγμή βρίσκονταν στο διάστημα. Τα περισσότερα είναι ρωσικής προέλευσης (πάνω από 200), ενώ το μεγαλύτερο κατασκεύασμα που έχει ταφεί εκεί είναι ο διαστημικός σταθμός MIR των 120 τόνων, το 2001.

Το 2024 αναμένουμε και τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS των 420 τόνων όταν με το καλό ολοκληρώσει την αποστολή του.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS

Bonus Facts

  1. Το σημείο είναι επίσημα 25 ετών καθώς τεχνικά μιλώντας δεν υπήρχε μέχρι το 1992. Ένας Καναδοκροάτης μηχανικός, ο Hrvoje Lukatela χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα γεω-χωρικών υπολογισμών για να το εντοπίσει. Εννοείται ότι ο ίδιος δεν πήγε πότε στο σημείο.
  2. Το σημείο είχε ενθουσιάσει τους επιστήμονες από τη δεκαετία του ’90, όταν ένας μυστηριώδης θόρυβος “ακούστηκε” 1.250 μίλια ανατολικά του. Ο ήχος, που ονομάστηκε “The Bloop”, ήταν πιο δυνατός από μια γαλάζια φάλαινα – οδηγώντας σε εικασίες ότι προέρχεται από κάποιο άγνωστο θαλάσσιο τέρας. Διαπιστώθηκε ότι τελικά πρόκειται για τον ήχο που προκύπτει όταν ένα τεράστιο παγόβουνο σπάει.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις