Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας: η λευκή πόλη της Ισπανίας χτισμένη μέσα σε ένα βράχο

Καλωσήρθατε στο Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας (Setenil de las Bodegas) στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, όπου οι 3000 κάτοικοί της πόλης μένουν κυριολεκτικά κάτω από ένα τεράστιο βράχο! 
Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας: η λευκή πόλη της Ισπανίας χτισμένη μέσα σε ένα βράχο

Καλωσήρθατε στο Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας (Setenil de las Bodegas) στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, όπου οι 3000 κάτοικοί της πόλης μένουν κυριολεκτικά κάτω από ένα τεράστιο βράχο! 

Οι κάτοικοι επέλεξαν να χτίσουν εδώ την πόλη τους για πρακτικούς λόγους. Οι φυσικές σπηλιές και τα κοιλώματα στο Σετενίλ αποδείχθηκαν ιδανικά σημεία για να ζήσει κανείς καθώς αντί να χρειάζεται να φτιαχτούν ολόκληρα σπίτια, μια πρόσοψη ήταν αρκετή. Εκτός του οικονομικού πλεονεκτήματος, τα σπίτια αυτά προσφέρουν ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Αυτή η τεχνική κατασκευής ονομάζεται abrigo bajo rocas, δηλαδή καταφύγιο κάτω από τους βράχους. Λέγεται μάλιστα ότι το μέρος κατοικείται από την προϊστορική περίοδο.

Η ονομασία της πόλης αντικατοπτρίζει και την πλούσια ιστορία της. Το Setenil, από τις λατινικές λέξεις septem nihil – «επτά φορές τίποτα», αναφέρεται στις επτά φορές που οι καθολικοί ηγεμόνες προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή από τους Μαυριτανούς (οι οποίοι κυβερνούσαν μεγάλο μέρος της Ισπανίας για αρκετούς αιώνες).

Στην έβδομη πολιορκία της πόλης και μετά από 15 ημέρες, κατάφεραν οι καθολικοί να κάμψουν την αντίσταση και ένα από τα τελευταία μουσουλμανικά προπύργια στην Ιβηρική χερσόνησο να πέσει. Οι πολιορκίες ξεκίνησαν το 1407 και το Setenil παραδόθηκε το 1484 μετά από 700 χρόνια μαυριτανικής κυριαρχίας.

Tο μόνο κομμάτι που σώζεται από το κάστρο του Σετενίλ είναι ο Torre del Homenaje (Πύργος του Αφιερώματος) μαζί με μια δεξαμενή και κάποια μισογκρεμισμένα τείχη.
Tο μόνο κομμάτι που σώζεται από το κάστρο του Σετενίλ είναι ο Torre del Homenaje (Πύργος του Αφιερώματος) μαζί με μια δεξαμενή και κάποια μισογκρεμισμένα τείχη. (πηγή: Outland travel way/Flickr)

Το δεύτερο μέρος της ονομασίας έχει να κάνει με το διάσημο κρασί της πόλης. Bodegas στα ισπανικά σημαίνει αποθήκη ή οινοποιείο. Οι περιοχές κάτω από το βράχο αποδείχθηκαν πολύ δροσερές και κατάλληλες για να αποθηκεύουν τα προϊόντα που παρήγαγαν οι ντόπιοι.  

Η πόλη συγκαταλέγεται στις λευκές πόλεις (Pueblos Blancos) της Ανδαλουσίας με κοινό χαρακτηριστικό τους ασβεστωμένους τοίχους και τις κόκκινες ή καφέ κεραμυδοσκεπές. Το ασβέστωμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Ρομά και συνεχίστηκε αργότερα κατά  τα χρόνια της πανούκλας τον 14ο αιώνα μ.Χ. όπου έγινε η κυρίαρχη αισθητική. Οι περισσότερες λευκές πόλεις χτίστηκαν σε ορεινά σημεία, στην περίπτωση του Σετενίλ, πάνω από τον ποταμό Rio Trejo που χωρίζει την πόλη στα δύο. 

Εκτός από κατοικίες μέσα στους βράχους στεγάζονται και αρκετά καταστήματα εστίασης (Πηγή: RicardoJCF - flickr)
Εκτός από κατοικίες μέσα στους βράχους στεγάζονται και αρκετά καταστήματα εστίασης (Πηγή: RicardoJCF - flickr)

Υπερδραστήριο το Σετενίλ όσον αφορά τις εκδηλώσεις. Μπορείτε να δείτε το καρναβάλι τον Φεβρουάριο/Μάρτιο με παρελάσεις στο δρόμο, χορούς και μουσικές. Κατά τη μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα (Semana Santa) η πόλη φιλοξενεί ένα μουσικό δρώμενο κατά το οποίο οι Los Blancos (οι λευκοί) της Santa Vera Cruz ανταγωνίζονται τους Los Negros (οι μαύροι) του Nuestro Padre Jesus για το ποιος θα φέρει την καλύτερη μπάντα! 

Το Φεστιβάλ έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Τουριστικό Αξιοθέατο της Ανδαλουσίας και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Τον Αύγουστο η εκδήλωση Feria de Setenil de las Bodegas έχει την τιμητική της με συναυλίες, ιππασία και φλαμένκο. Τέλος, κατά τη Fiesta del Aceite η πόλη γιορτάζει την τοπική παραγωγή ελαιόλαδου στήνοντας λαϊκή αγορά και απολαμβάνοντας γευσιγνωσίες.

Η πόλη πλέον βρίσκεται στους δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας και μπορεί να συνδυαστεί με την γειτονική Ronda που θα ασχοληθούμε σύντομα σε επόμενο άρθρο. Το Setenil de las Bodegas βρίσκεται 1.5 ώρα μακριά απ’ την Μάλαγα και 2 ώρες από την Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας.

Πηγές: Unusual Places, Wikipedia

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.