Συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη: Πού να αλλάξω χρήματα και πώς να πληρώνω

Συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα κορυφαία και πληθώρα αξιοθέατα σε συνδυασμό με τα διάσημα παζάρια και την αγορά, καθιστούν την Κωνσταντινούπολη ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Είναι ένας αρκετά ασφαλής προορισμός που έχει αναπτυχθεί τουριστικά σε εξαιρετικό βαθμό και προσφέρει όλες τις απαιτούμενες υποδομές για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες της. Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν άπειρες επιλογές πραγμάτων για να δείτε και να κάνετε και φυσικά πολλές αγορές και μαγαζιά για να ψωνίσετε.

Η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις πιο φθηνές πόλεις και το νόμισμά της (Τουρκική Λίρα-TL-TRY) έχει χαμηλή αξία. Το συνάλλαγμα και η αλλαγή χρημάτων είναι ένα από τα βασικά πράγματα που απασχολούν όλους όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην πόλη.

Δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει ιδιαίτερα το διαφορετικό νόμισμα, απλά θα χρειαστεί να είστε ενήμεροι για μερικά πράγματα και προετοιμασμένοι. Ακολουθούν σημαντικές συμβουλές σχετικά με το συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη, τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πληρώνετε και τα μέρη που μπορείτε να αγοράσετε τουρκικές λίρες.

* Η πρώτη συμβουλή που θα σας δώσω είναι να ενημερωθείτε σχετικά με την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας, προτού ταξιδέψετε για να εξοικειωθείτε με την μετατροπή σε ευρώ. Για καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σας θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πόσα χρήματα ξοδεύετε στο δικό μας νόμισμα.

Πού μπορώ να κάνω συνάλλαγμα για την Τουρκία πριν το ταξίδι;

Η Τράπεζα Ελλάδος παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης αρκετών ξένων νομισμάτων. Έπειτα από επικοινωνία με το κατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος της περιοχής μου, ενημερώθηκα ότι η Τουρκική Λίρα δεν είναι μέσα σε αυτές. Θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε βέβαια κι εσείς με το κατάστημα της περιοχής σας για να το επιβεβαιώσετε.

Στο Αεροδρόμιο Βενιζέλος θα βρείτε ανταλλακτήρια στα οποία θα βρείτε υπάρχει η δυνατότητα αγοράς Τουρκικής Λίρας. Ωστόσο, η προμήθεια είναι αρκετή και δεν σας συμφέρει ιδιαίτερα. Αν θέλετε να αλλάξετε ένα μικρό ποσό για τα πρώτα έξοδα μόλις φτάσετε (σνακ, νερό, εισιτήριο, ταξί) είναι μια εύκολη λύση.

Πού να κάνω συνάλλαγμα στην Κωνσταντινούπολη;

Αν έχετε μεριμνήσει να αγοράσετε τουρκικές λίρες πριν ταξιδέψετε δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε χρήματα στο αεροδρόμιο. Γενικά, προτείνω να αποφύγετε τα ανταλλακτήρια που υπάρχουν στο Αεροδρόμιο Βενιζέλος και στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Συνήθως, έχουν μεγάλη προμήθεια και στην πόλη θα βρείτε σίγουρα καλύτερες τιμές.

Ωστόσο, αν δεν έχετε αλλάξει χρήματα από την Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσετε ένα μικρό ποσό από ένα ανταλλακτήριο στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε για να πάτε στο κατάλυμά σας (για ταξί, λεωφορεία, τραμ και μετρό θα πρέπει να έχετε πάντα μετρητά).

Στην Κωνσταντινούπολη θα δείτε ανταλλακτήρια χρημάτων σε όποια περιοχή και αν μείνετε. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς οι τιμές συνεχώς μεταβάλλονται και σίγουρα σε μερικά θα βρείτε υψηλότερες τιμές. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Επιλέξτε τα ανταλλακτήρια που βρίσκονται σε κεντρικά και πιο τουριστικά σημεία, όπως σε στάσεις μετρό και τραμ, στην Αγιά Σοφιά, στο Μεγάλο Παζάρι, τη λεωφόρο Istiklal κ.α. Αναζητήστε τα καταστήματα που στην ταμπέλα τους υπάρχει η λέξη Doviz, που σημαίνει συνάλλαγμα

Προτεινόμενα ανταλλακτήρια Μεγάλο Παζάρι (Kapalıçarşı)

 • Merkez Doviz
  Διεύθυνση: Beyazıt Mh., Keseciler Cd. 105-107, 34126 Fatih

 • Kur Borsa Doviz
  Διεύθυνση: Molla Fenari Mahallesi, Çuhacı Han Sokak No 8, 34126 Fatih

 • Haznedar Doviz
  Διεύθυνση: Mollafenari, Çuhacı Han Sk. No: 8, 34120 Fatih

Προτεινόμενα ανταλλακτήρια Σουλταναχμέτ

 • Aydin Gold and Change Office
  Διεύθυνση: Divanyolu Caddesi Divan Center No:56/38, 34122, Fatih

 • Arkent Doviz
  Διεύθυνση: Sultanahmet Mh., Divan Yolu Cad. No:32, Fatih

 • Ser Kıymetli Madenler
  Διεύθυνση: Molla Fenari Mh. Sheref Efendi Sk. Şener Center No:28/5 Nurosmaniye, 34120, Fatih

Προτεινόμενα ανταλλακτήρια Μπέγιογλου / Ταξίμ

 • Ye-Ye Doviz
  Διεύθυνση: İstiklal Caddesi 131/B, Beyoğlu

 • Nizam Doviz
  Διεύθυνση: Katip Mustafa Çelebi, İstiklal Cad. No:31, 34433, Beyoğlu

 • Cetin Doviz
  Διεύθυνση: Katip Mustafa Çelebi, İstiklal Cad. No:31, 34433, Beyoğlu

Χρειάζομαι μετρητά στην Κωνσταντινούπολη;

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη γεμάτη με παζάρια, πάγκους και πλανόδιους πωλητές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να πληρώσετε μετρητά, ειδικά αν θέλετε να κάνετε παζάρια για να πληρώσετε λιγότερα χρήματα. Επίσης, για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό) θα χρειαστεί να έχετε μετρητά, αφού οι αυτόματοι πωλητές δεν δέχονται πληρωμή με κάρτα. Όπως και οι οδηγοί ταξί συνήθως δεν διαθέτουν POS και θα πρέπει να τους πληρώσετε με μετρητά.

Μπορώ να πληρώνω με τη χρεωστική/πιστωτική κάρτα στην Κωνσταντινούπολη;

Εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις χρεωστικές και πιστωτικές σας κάρτες για πληρωμές ή για ανάληψη χρημάτων. Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μεγάλα καταστήματα δέχονται πληρωμές με κάρτες κανονικά. Αν όμως τους πληρώσετε με μετρητά μπορεί να εξασφαλίσετε μια έκπτωση τουλάχιστον 10%.

Θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για τις χρεώσεις και τις προμήθειες της τράπεζάς σας και επίσης να ενημερώσετε την τράπεζα ότι θα ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη για να μην φανούν ως μη ασφαλείς οι συναλλαγές σας και ακυρώσουν την κάρτα σας.

Πληρωμές με Revolut στην Τουρκία

Η Revolut είναι μια ψηφιακή κάρτα, την οποία μπορείτε να αποκτήσετε κάνοντας απλά έναν λογαριασμό online. Μέσα σε λίγες μέρες θα παραλάβετε μια κανονική κάρτα στο σπίτι. Στη συνέχεια μπορείτε να διαχειρίζεστε τον λογαριασμό και τα χρήματά σας από την εφαρμογή στο κινητό.

Με τη Revolut δεν χρειάζεται να σκέφτεστε για ισοτιμίες, ανταλλακτήρια και προμήθειες, αφού μπορείτε να πληρώνετε όπου θέλετε με την κάρτα σε τιμές τραπεζών. Επίσης, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να κάνετε ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τραπεζών της Κωνσταντινούπολης (εγώ επέλεξα την AKBANK) χρεώνοντας σας μικρή προμήθεια και εμφανίζοντας αμέσως το συνολικό ποσό, χωρίς κρυφές και μεταγενέστερες χρεώσεις.

Θεωρώ πως η Revolut είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε πληρωμές και ανάληψη χρημάτων στην Κωνσταντινούπολη. Φυσικά, συνδυαστικά με το να έχετε φέρει ένα ποσό που θα έχετε αγοράσει από την Τράπεζα Ελλάδος.

Η διαδικασία για να αποκτήσετε την Revolut είναι πολύ απλή, αρκεί να κάνετε εγγραφή και να ακολουθήσετε τις απαιτούμενες οδηγίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ