Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα τετράγωνα κύματα στην Whangamatā της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε

Ένας φωτογράφος από το Kiwi απαθανάτισε ένα απίστευτο εναέριο στιγμιότυπο ενός θαλάσσιου κύματος σε σχήμα καρό, γεγονός που το περιέγραψαν κάποιοι βιαστικοί ως «φαινόμενο».
Τα τετράγωνα κύματα στην Whangamatā της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε

Ένας Νεοζηλανδός φωτογράφος απαθανάτισε ένα απίστευτο εναέριο στιγμιότυπο ενός θαλάσσιου κύματος σε σχήμα καρό (οι φυσικοί το ονομάζουν συμβολή κυμάτων αν προτιμάτε), γεγονός που το περιέγραψαν κάποιοι βιαστικοί ως «φαινόμενο».

Ο φωτογράφος από το Nelson, Jack Burden, επισκεπτόταν την πόλη Whangamata στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας στα νιάτα του και αποφάσισε να επιστρέψει για να φωτογραφίσει την ακτογραμμή της περιοχής.

Άποψη της παραλίας Whangamata (πηγή: wikipedia)
Άποψη της παραλίας Whangamata (πηγή: wikipedia)

Ενώ έστελνε το drone του για να δει το ηλιοβασίλεμα πάνω από το νησί Clark, κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή που διασταυρωνόταν τα κύματα και σχημάτιζαν ένα μοναδικό μοτίβο.

Ο Burden είπε στην ΝΖHerald ότι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες πηγαίνουν συχνά με τα πόδια στο νησί Κλαρκ (στα Μαορί: νησί Hauturu) και ήταν πολύ περίεργος να δει πώς έμοιαζαν τα σταυρωτά κύματα από ψηλά.

Κατά την άμπωτη, το νησί Clark είναι προσβάσιμο με τα πόδια με τα κύματα να φτάνουν μέχρι τη μέση ενός μέσου ανθρώπινου σώματος. 

Η φωτογραφία όπως ήταν φυσικό, δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκτοτε έχει γίνει viral, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 50.000 likes και αντιδράσεις. 

Η ανησυχία για επικίνδυνα ρεύματα στην περιοχή γρήγορα εξανεμίστηκε καθώς η στάθμη της θάλασσας είναι πολύ χαμηλή και χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες κάθε χρόνο πραγματοποιούν τη διαδρομή ανενόχλητα. 

Αυτά τα σταυρωτά κύματα συμβαίνουν συνέχεια και οφείλονται στη θέση του νησιού Κλαρκ και του τρόπου που τα κύματα αγκαλιάζουν το νησί. Μετεωρολόγοι από τη Metservice δήλωσαν ότι το φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε.

Συμβολή κυμάτων στο νησί Ré στη Δυτική Γαλλία (πηγή: wikipedia)
Συμβολή κυμάτων στο νησί Ré στη Δυτική Γαλλία (πηγή: wikipedia)

Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο πηγές κυμάτων που κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους. Το ένα κύμα έχει βορειοδυτική κατεύθυνση και το άλλο βορειοανατολική. Δείτε και την σχετική ανάρτηση στο twitter:

Η Metservice ωστόσο προειδοποίησε ότι «τα σταυρωτά κύματα ενδεχομένως να δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για ένα σκάφος».

Bonus Fact

Η πόλη Whangamatā βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου Coromandel στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 4,450 κάτοικοι αλλά σε περιόδους διακοπών ο αριθμός αυτός πενταπλασιάζεται.

Από την παραλία της πόλης διακρίνονται αρκετά νησιά. Εκτός από το νησί Clark υπάρχει και το νησί Ντόνατ (στα Μαορί: Whenuakura), περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά του νότιου τμήματος της παραλίας Whangamatā. Το νησί έχει μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του η οποία σχηματίζει μια μικρή παραλία μέσα στο νησί – εξ ου και η εναλλακτική ονομασία.

Η παραλία στο κέντρο του νησιού Ντόνατ (πηγή newzealand.com)
Η παραλία στο κέντρο του νησιού Ντόνατ (πηγή newzealand.com)

Φωτογραφία: Jack Burden, πληροφορίες: NZHerald, Wikipedia

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.