Το πλούσιο έδαφος της Χίου και το μεσογειακό κλίμα ευνοούν την παραγωγή πολλών και μοναδικών προϊόντων. Αν προσθέσεις και τη δημιουργικότητα ορισμένων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο νησί, καταλαβαίνεις ότι θα δυσκολευτείς να διαλέξεις τι θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας.
Ακολουθεί Η λίστα με τα κορυφαία πράγματα που μπορείς να αγοράσεις στο νησί, και όχι δεν θα σου προτείνω ένα ακόμα τουριστικό μαγνητάκι.
1. Μαστίχα Χίου
Ακόμα και αν δεν το γνωρίζατε πριν, θα το πληροφορηθήκατε σίγουρα κατά τη διαμονή σας στη Χίο. Η Μαστίχα Χίου είναι ένα παγκοσμίως μοναδικό προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο και μάλιστα μόνο στη Νότια Χίο. Είναι η φυσική ρητίνη που εκκρίνεται από τον σχίνο (μαστιχόδεντρο) και έχει πολλαπλές χρήσεις στη διατροφή -ποτοποιία, ζαχαροπλαστική, μαγειρική-, στη φαρμακολογία και στην παραγωγή καλλυντικών και αρωματικών προϊόντων.
Οι επιλογές είναι αρκετές και θα καλύψουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Μπορείτε να προμηθευτείτε είτε φυσική μαστίχα, αλλά και τσίχλες, ούζο, λικέρ, καραμέλες, πολλά και διάφορα γλυκά, είδη προσωπικής περιποίησης, αρώματα, καλλυντικά & μακιγιάζ, αρωματικά φυσικά σαπούνια και κεριά.
2. Εσπεριδοειδή
Παλαιότερα, τα εσπεριδοειδή της Χίου πωλούνταν στο εξωτερικό με το κομμάτι, ως είδος πολυτελείας. Πέρα από την κατανάλωση φρούτων τους πιο κρύους μήνες, θα βρείτε εξαιρετικούς χυμούς και αναψυκτικά Χίου (Χυμοί Χίου και Χιών τα χιώτικα brands) σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά και γλυκά του κουταλιού όπως το νεραντζάκι, ο λεμονανθός, το πορτοκάλι και το κίτρο σε επιχειρήσεις ντερλικατέσεν και με τοπικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης: 7 μέρες στη Χίο, τι να κάνω και τι να δω
3. Ούζο Χίου
Το παραδοσιακό ούζο παρασκευάζεται με απόσταξη αλκοόλης στην οποία προστίθενται βότανα και άλλα συστατικά όπως μαστίχα, αρωματικά, γλυκάνισο και άνθη λεμονιάς.
Καταναλώνεται καλύτερα πάνω από τη θάλασσα με θαλασσινούς μεζέδες και καλή διάθεση, αλλά σίγουρα μπορείτε να πάρετε και μαζί σας φεύγοντας. Υπάρχουν αρκετές μικρές οικογενειακές ποτοποιίες στο νησί. Εγώ ξεχωρίζω το Ούζο Ψυχής και το Καζανιστό.
4. Γλυκά του κουταλιού (της σούπας)
Στη Χίο παράγεται μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού, από σύκο και σταφύλι, μέχρι αμύγδαλο, φιστίκι, κυδώνι, βύσσινο, κεράσι και, φυσικά, από εσπεριδοειδή, όπως ανέφερα και παραπάνω.
Ιδιαίτερα γνωστά είναι στη Χίο και τα γλυκά κουταλιού από ανθούς λεμονιάς, καθώς επίσης και το τριαντάφυλλο γλυκό, που παρασκευάζεται από το μαγιάτικο εκατόφυλλο τριαντάφυλλο.
5. Κρασί "Αριούσιος οίνος"
Κατά το Χιώτη ιστορικό Θεόπομπο, ο Οινοπίων, γιος του θεού Διόνυσου, έμαθε στους Χιώτες να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το «μαύρο κρασί», ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα.
Το Οινοποιείο της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. βρίσκεται στην θέση «Σοφού», στον οικισμό του Εγρηγόρου στη Β.Δ. Χίο, περίπου 59 χλμ. από την πόλη της Χίου, κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο.
6. Μπύρα Χίου
Ένα νησί με τόσα τοπικά προϊόντα, να μην έχει την δική του μπίρα. Και εδώ στους γεωγραφικούς εκτιμάμε πολύ την μπίρα ως προϊόν. Τη FRESH CHIOS BEER μπορεί να την έχετε ήδη γευτεί και εκτός του νησιού μιας και είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Θα τη βρείτε σε όλα τα μαγαζιά εστίασης του νησιού. Επίσης πιθανότητα να βρείτε τη μαύρη Smoked Robust Porter, την καπνιστή BBQ, τη μαστιχένια Wheat mastic και μια η India Pale Ale.
7. Μαστέλο
Η λέξη μαστέλο, στην κυριολεξία σημαίνει ο ξύλινος κάδος που χρησιμοποιούσαν για τη συλλογή του γάλακτος και είναι ενετικής προέλευσης. Εννοείται θα το δοκιμάσετε ψητό στις ταβέρνες του νησιού, αλλά μπορείτε να το πάρετε και μαζί σας. Κυκλοφορούν έξι διαφορετικά τυριά με την ονομασία, για όλα τα γούστα.
8. Χιώτικο μέλι
Το χιώτικο μέλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα και πιο αρωματικά ελληνικά μέλια, γιατί η παραγωγή του βασίζεται στην πλούσια σε σπάνια αγριολούλουδα και αρωματικά βότανα χλωρίδα του νησιού. Αναζητείστε το μέλι The Queen & The Sea της οικογένειας Παπαφίγκου.
9. Ελιά θρούμπα Χίου
Η θρούμπα Χίου είναι αναγνωρισμένη ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Οι επιτραπέζιες αυτές ελιές στη Χίο είναι γνωστές ως “κουρμάδες”. Κόβονται όταν είναι ξανθωπές και γίνονται καστανές ή μαύρες όταν μπουν στην άλμη για να ξεπικρίσουν. Ανάλογα με την επεξεργασία είναι πολύ ή λιγότερο ζαρωμένες. Θα τις βρείτε στα τοπικά καταστήματα τροφίμων.
10. Σούμα Χίου
Η σούμα είναι το παραδοσιακό χιώτικο απόσταγμα από σύκα, αντίστοιχο του τσίπουρου. Τα σύκα, τα οποία αφθονούν στη Χίο, συλλέγονται τον Αύγουστο και απλώνονται στον ήλιο. Τα ξεραμένα σύκα μπαίνουν στη συνέχεια σε βαρέλια με νερό και μαγιά.
Στο καζάνι εκτός από τα σύκα, μπαίνουν και άλλα φρούτα και μυρωδικά όπως γλυκάνισος ή και μαστίχα! Κάθε παραγωγός ακολουθεί τη δική του συνταγή, γι’ αυτό καμία σούμα δεν είναι ίδια με την άλλη. Η βασική διαφορά βρίσκεται στην παραγωγή βορρά και νότου: στα νοτιόχωρα συνηθίζεται η προσθήκη γλυκάνισου και μαστίχας στην απόσταξη, κάτι που δεν συναντάται τόσο συχνά στα βορειόχωρα.
11. Βούτυρα από ξηρούς καρπούς
Συνεχίζουμε τη λίστα με τα χιώτικα προϊόντα από την εταιρία Kiss the Earth με 100% πολτό ξηρών καρπών. Ξεχωρίζουμε το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο και το ταχίνι. Όταν τα δοκιμάσετε θα μας θυμηθείτε. Ευτυχώς μπορείτε πλέον να τα βρίσκετε και εκτός Χίου σε επιλεγμένα καταστήματα.
12. Χυμό με Αλόη
Ψάχνατε και εσείς να βρείτε ένα τρόπο να πίνετε το χυμό της αλόης και να απολαμβάνετε όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαυματουργού φυτού; Η Natuevo στο βιολογικό της αγρόκτημα στο Βασιλεώνοικο της Χίου το κατάφερε προσθέτοντας και χυμό λεμονιού και μαστιχέλαιο.
13. Μασουράκια Χίου
Ξέρετε ποιο γλυκό προσφέρουν ως δώρο οι Χιώτες όταν επισκέπτονται φίλους τους που ζουν εκτός Χίου; Τα μασουράκια! Είναι πεντανόστιμα, φτιαγμένα με μια παραδοσιακή συνταγή και μοσχοβολάνε και αμύγδαλο. Ενίοτε βάζουν και μαστίχα, αλλά εγώ τα προτιμώ χωρίς. Ωραία η μαστίχα αλλά δεν χρειάζεται να μπαίνει παντού. Στην επόμενη επίσκεψή σας στη Χίο μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα ζαχαροπλαστείο (κατά γενική ομολογία τα ζαχαροπλαστεία Αυγουστάκης και Μονιώδης στην χώρα της Χίου έχουν μεγάλη παράδοση), να τα δοκιμάσετε και να πάρετε όλο το ταψί μαζί σας στο τέλος.
14. Contemporary αναμνηστικά από την πόλη της Χίου
Τρεις χιώτικες καινοτόμες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον χώρο του εναλλακτικού design και μου λύνουν τα χέρια όταν πρέπει να προτείνω ασυνήθιστα σουβενίρ για να πάρετε ως δώρα στους φίλους σας αφήνοντας το νησί. Ο λόγος για τα κοσμήματα της LNE Design Jewelry, τα αντικείμενα από τσιμέντο με ανάγλυφα γεωμετρικά μοτίβα της Contivo Design και τα ξύλινα διακοσμητικά της Woodicrafts.
15. Mesta Project
Θεωρώ απίθανο να βρεθείτε στη Χίο και να μην περάσετε μια βόλτα από τα μεσαιωνικά Μεστά. Σε μια απ’ τις εισόδους του χωριού θα συναντήσετε το εναλλακτικό Mesta Project του Αχιλλέα και της Κέλλυς και εκεί θα βρείτε προϊόντα με την χαρακτηριστική τους σφραγίδα.
Διαβάστε στη συνέχεια: 10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Χίο
6 Απαντήσεις
Επίσης καφέ με άρωμα μαστίχας και ωραιότατα λουκούμια σε πάρα πολλές γεύσεις. Ξεχωρίζουν και τα περίφημα “μασουρακια Χίου” από το ζαχαροπλαστείο Αυγουστάκη.
ανεπανάληπτη Χίος ! έχω πάει 2 φορές …οι Μυρωδιές του κάμπου την νύχτα και η μαστίχα της σε κάνει να μην την ξεχάσεις ποτέ !!
Γλυκό του κουταλιού λεμόνι και μανταρίνι και αν θυμάμαι καλά και λεμόνι τουρσί !!!!!!!!!άπεχτα
Πήγαμε στο Περιβόλι και στο μουσείο που μας πρότεινες…Καταπληκτική εμπειρία….Ευχαριστούμε…
Aν και δεν είναι παραδοσιακό γλυκό της Χίου, θυμάμαι όταν πήγα ανακάλυψα τα 2πλογεμιστα μπισκότα γνωστής εταιρίας. ΑΛήθεια σας λέω δεν υπήρξα πιο χαρούμενος σε εκείνη την εκδρομή !
Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες! Χρησιμοποίησα πολλέ, που με βοήθησαν να πάω “διαβασμένη” στο νησί!