Τσεχία: 17 ενδιαφέροντα πράγματα για τα οποία φημίζεται

17 ενδιαφέροντα στοιχεία για την Τσεχία

Η Τσεχία, με επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία, είναι χώρα στην κεντρική Ευρώπη που συνορεύει με την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Η ιστορική Πράγα, ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μπρνο, η Οστράβα και το Πίλσεν.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Η Τσεχία και οι χώρες που συνορεύει
Εδώ οι καλοί χάρτες: Η Τσεχία και οι χώρες που συνορεύει

Η Τσεχία και η Σλοβακία δημιουργήθηκαν το 1993 μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, που ήταν συνέπεια του τέλους του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία το 1989. Οι δυο χώρες έχουν παραμείνει στενοί συνεργάτες, ενώ ανήκουν μαζί με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στην ομάδα του Βίσεγκραντ.

Η Τσεχία είναι γνωστή για τα εκπληκτικά κάστρα, τη μοναδική κουλτούρα, τη μπύρα και πολλά άλλα. Ας δούμε όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουμε συλλέξει για εσάς!

Η Τσεχία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο

Πράγα Τσεχία
Πράγα, Τσεχία (πηγή: Wikipedia)

Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά στην Τσεχία! Υπάρχει ένα σταθερό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και καλή ποιότητα ζωής σε όλη τη χώρα. Είναι μια από τις πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης του 2021 (GPI), ανέβηκε στην 9η θέση με εξαιρετική βαθμολογία 1.329. 

Βασικά, η Τσεχική Δημοκρατία είναι τόσο ασφαλής επειδή έχει σταθερές σχέσεις με τους γείτονές της, δίνει πολλά χρήματα στον ΟΗΕ και είναι αρκετά σταθερή οικονομικά. Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε μόνοι σας, η Τσεχία είναι μια από τις πιο ασφαλείς επιλογές σας!

Διαβάστε επίσης: Πού να μείνω στην Πράγα

Ποιο είναι το εθνικό πιάτο της Τσεχίας;

Vepřo Knedlo Zelo
"Vepřo Knedlo Zelo" (Χοιρινό, ζυμαρικά και ξινολάχανο). (πηγή: Wikipedia)

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να απογοητευτείτε αλλά τεχνικά η Τσεχία δεν έχει κανένα εθνικό πιάτο. Αλλά αν ρωτούσατε τους ντόπιους, το “Vepřo Knedlo Zelo” (Χοιρινό, ζυμαρικά και ξινολάχανο) θα ήταν πιθανώς η κορυφαία επιλογή. Το παραδοσιακό γεύμα με βάση το κρέας είναι σίγουρα χορταστικό & δελεαστικό!

Και το πιο διάσημο πρόσωπο από την Τσεχία είναι...

Μνημείο για τον Κάφκα Πράγα
Μνημείο για τον Κάφκα στην Πράγα. (πηγή: Wikipedia)

Λοιπόν, αυτό αποτελεί μια δύσκολη επιλογή! Η Τσεχία είναι γεμάτη ενδιαφέροντες ανθρώπους σε όλη την ιστορία της. Ο συγγραφέας Franz Kafka, το μοντέλο και συγγραφέας Paulina Porizkova και ο πρώην ποδοσφαιριστής Pavel Nedvěd. Είμαστε σίγουροι ότι έχετε ήδη ακούσει μερικά από αυτά τα ονόματα! Επίσης, ο Sigmund Freud, ο διάσημος ψυχαναλυτής, γεννήθηκε στο Příbor της Τσεχίας.

Η Τσεχία είναι ο παράδεισος της μπύρας!

Χωρίς υπερβολές! Έχουμε στατιστικά στοιχεία για να το υποστηρίξουμε. Σύμφωνα με το Kirin Beer University (από την ιαπωνική ζυθοποιία Kirin), η Τσεχία πίνει την περισσότερη μπύρα στον κόσμο! Η καλύτερη μπύρα στην Τσεχία είναι πιθανώς η Pilsner Urquell Nefiltrovaný, μια αφιλτράριστη και τραγανή μπύρα. Η μπύρα είναι διαθέσιμη μόνο στο Plzen στο Na Parkanu και σε άλλες παμπ σε ειδικές περιστάσεις. Ε να πάμε να την δοκιμάσουμε λοιπόν!

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η Πράγα φιλοξενεί το 2ο πιο άσχημο κτίριο σε ολόκληρο τον κόσμο

Žižkov Television Tower
Žižkov, Πύργος της Τηλεόρασης στην Πράγα. (πηγή: Wikipedia)

Και αυτό είναι ο πύργος της τηλεόρασης Žižkov που πραγματικά ξεχωρίζει σε αυτή την πανέμορφη πόλη σαν τη μύγα μες στο γάλα! Αν πλησιάσετε θα δείτε κάτι περίεργα γλυπτά μωρών να σκαρφαλώνουν στον πύργο! Μην βιαστείτε να κακολογήσετε..Τα γλυπτά μωρών, των οποίων τα πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί με bar codes, ήταν μια μεταγενέστερη προσθήκη στον πύργο από τον καλλιτέχνη David Černý, πιθανώς ως καλλιτεχνική δήλωση ενάντια στο κομμουνιστικό κράτος που κάποτε έλεγχε αυτήν την πόλη.

Το Κάστρο της Πράγας είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο

Το Κάστρο της Πράγας
Άποψη του Κάστρου της Πράγας. (πηγή: Wikipedia)

Το Κάστρο της Πράγας είναι σίγουρα το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες σε σχεδόν 70.000 τετραγωνικά μέτρα! Στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κάστρων με τα δαιδαλώδη δρομάκια και την όμορφη αρχιτεκτονική του. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το χάσετε!

Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας είναι καταραμένο..

Αστρονομικό Ρολόι Πράγα
Το Αστρονομικό Ρολόι στην Πράγα. (πηγή: Wikipedia)

Μια σκοτεινή ιστορία κρύβεται πίσω από το πανέμορφο Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας. Ο θρύλος λέει ότι ο ωρολογοποιός του Νικόλαος του Κάνταν (Mikulas Kadan), δέχτηκε πολλές προσφορές από άλλες χώρες για να τους φτιάξει παρόμοια ρολόγια. Το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας δεν ήθελε να υπάρχει κανένα ρολόι όμοιό του και αποφάσισε να τυφλώσει τον Νικόλαο. Ο Νικόλαος θέλοντας να πάρει εκδίκηση, ρίχτηκε στα γρανάζια της δικής του δημιουργίας, καταστρέφοντας τη ζωή του και το ρολόι για πάντα. Ο θρύλος λέει ότι όποιος τολμήσει να φτιάξει το ρολόι θα έχει την ίδια μοίρα. Μεταξύ μας πάντως, υπάρχει ένα αντίγραφο του αστρονομικού ρολογιού της Πράγας στο Κάστρο Πράχα στο Hongdae της Νότιας Κορέας…

Ο βασιλιάς Κάρολος Δ' ήταν προληπτικός!

Γέφυρα του Καρόλου Πράγα
Η Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα. (πηγή: Wikipedia)

Η πρώτη πέτρα της Γέφυρας του Καρόλου στην Πράγα τοποθετήθηκε στις 9 Ιουλίου 1357 στις 5:31 π.μ. από τον ίδιο τον βασιλιά Κάρολο Δ’. Γιατί; Επειδή ο Βασιλιάς ήταν εξαιρετικός στην αριθμολογία. Επέλεξε αυτήν ακριβώς την ώρα λόγω του πώς φαίνεται όταν είναι γραμμένο ως 1-3-5-7-9-7-5-3-1 (έτος, ημέρα, μήνας, μετά ώρα). Διαβάζεται το ίδιο μπρος πίσω.. Μια τέλεια κατασκευή για γέφυρα! Πίστευε ότι αυτό το αριθμητικό θαύμα θα δώσει στην Γέφυρα πρόσθετη δύναμη.

(Πόσο συμπάσχουμε με τον ιδεοψυχαναγκασμούλη του Καρόλου..)

Η στοιχειωμένη Γέφυρα του Καρόλου της Πράγας

Υπάρχουν πολλές τρομακτικές ιστορίες για τη Γέφυρα του Καρόλου, αλλά ίσως ο πιο γνωστός θρύλος είναι αυτός των 27 ευγενών. Η ιστορία λέει ότι 27 ευγενείς εκτελέστηκαν στην πλατεία της Παλιάς Πόλης αφού συμμετείχαν σε μια εξέγερση. 12 από τα κεφάλια τους εκτέθηκαν στη Γέφυρα του Καρόλου. Η ιστορία λέει ότι εξακολουθούν να βαδίζουν στη Γέφυρα του Καρόλου κάθε χρόνο στην πλατεία της Παλιάς Πόλης…Μπρρ, σκιαχτήκαμε καλέ!

Ο Χίτλερ σχεδίαζε να διατηρήσει την εβραϊκή συνοικία της Πράγας σαν μουσείο

Σύμφωνα με κάποιον θρύλο ο Χίτλερ σχεδίαζε να διατηρήσει την εβραϊκή συνοικία (Josefov) της Πράγας για να δημιουργήσει ένα μουσείο για την «Εξαφανισμένη Φυλή». Δεν είναι γνωστό αν ο θρύλος είναι αληθής, πάντως η εβραϊκή συνοικία δεν κατεδαφίστηκε ποτέ από τους Ναζί. Είναι γεγονός ότι πολλά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην Πράγα και ότι οι Ναζί άνοιξαν ένα μουσείο, όμως τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά και δυστυχώς το προσωπικό του μουσείου στάλθηκε σε στρατόπεδα συγέντρωσης 2 χρόνια αργότερα..

Ο πιο στενός δρόμος της Πράγας είναι 50 εκατοστά!

Ο στενότερος δρόμος στην Πράγα είναι ο Vinarna Certovka με πλάτος 50 cm. Ο δρόμος βρίσκεται κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου, ανάμεσα σε λίγα σπίτια. Πρόκειται για έναν δρόμο μόλις 10 μέτρων μήκους και στην πραγματικότητα είναι μια σκάλα που συνδέεται με ένα εστιατόριο. Υπάρχει βέβαια φανάρι για να βοηθήσει, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για δύο άτομα να περπατήσουν σε αυτή τη διάβαση. Μερικοί άνθρωποι αγνοούν τα φανάρια, άρα να είστε έτοιμοι να κάνετε ένα άβολο μπρος πίσω. Ότι πρέπει για κλειστοφοβικούς δηλαδή!

Η Πράγα έχει πολλά παρατσούκλια

Μερικά από τα ψευδώνυμα της Πράγας είναι «Πόλη των 100 Πύργων» και «Η Ταράτσα της Ευρώπης» λόγω των πάνω από 100 πύργων της. Ένα άλλο παρατσούκλι που ίσως έχετε ακούσει είναι «Η Χρυσή Πόλη» όχι για το χρυσό αλλά για τις χρυσές στέγες της τη νύχτα. Η Πράγα είναι επίσης «Η Καρδιά της Ευρώπης» καθώς η Βόρεια Θάλασσα, η Βαλτική Θάλασσα και η Αδριατική Θάλασσα βρίσκονται στην ίδια απόσταση από την Πράγα. Είναι πραγματικά η κεντρική καρδιά από τους ωκεανούς.

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων στην Τσεχία

Σήμα ομάδας Τσεχίας Χόκεϊ
Το σήμα της ομάδας της Τσεχίας στο Χόκεϊ Πάγου (πηγή: Wikipedia)

Η Τσεχία εντάχθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου το 1908 και δεν κοίταξε ποτέ πίσω! Η εθνική ομάδα χόκεϋ ανδρών είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες χόκεϊ επί πάγου στον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των λεγόμενων «Big Six» στο χόκεϊ μαζί με Ρωσία, Σουηδία, Καναδάς, Φινλανδία και ΗΠΑ. Από το 2012, ωστόσο, η Τσεχία δεν έχει κερδίσει μετάλλιο σε κανένα τουρνουά IIHF και είμαστε βέβαιοι ότι οι Τσέχοι ντόπιοι επιθυμούν να ανέβουν ξανά στην κορυφή! Μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσετε τους αγώνες της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου σε κάποιο αθλητικό μπαρ!

Η Πράγα είναι μια από τις καλύτερες πόλεις για ομογενείς

Πράγα
Η Πράγα

Στην Τσεχία ζουν περίπου 460.000 άνθρωποι, με 166.000 να κατοικούν στην Πράγα. Σύμφωνα με την έρευνα Internations Expat Inside 2021, η Τσεχική Δημοκρατία είναι η 15η καλύτερη χώρα στον κόσμο για ομογενείς. Κατατάσσεται σε υψηλά επίπεδα για την ποιότητα ζωής και εργασίας. Η γλώσσα αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν πολλοί ομογενείς. Αν μπορείτε να το ξεπεράσετε, μαζί και τους περιστασιακούς εχθρικούς ντόπιους (τελικά υπάρχουν παντού..), η Τσεχία είναι μια σταθερή επιλογή για κάθε ομογενή.

Η Τσεχία έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας!

Μέχρι πρόσφατα, η Τσεχία είχε στην πραγματικότητα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη με 2,8%. Η πανδημία έχει επηρεάσει τα πράγματα και το 2021 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3,4%. Ωστόσο, η Τσεχική Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη! Μήπως να μάθουμε τσέχικα και να μετακομίσουμε;

Η Πράγα φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης

Σχολή Τεχνών, Πανεπιστήμιο Καρόλου Πράγα
Σχολή Τεχνών (Φιλοσοφία) Πανεπιστήμιο Καρόλου, Πράγα. (πηγή: Wikipedia)

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, που ιδρύθηκε το 1348, είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Τσεχική Δημοκρατία και ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου κατατάσσεται στο νούμερο 266 στον κόσμο σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη QS και στο νούμερο 4 στην αναδυόμενη Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καθιστώντας το το κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Masaryk στο Μπρνο, το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, βρίσκεται σε ανερχόμενη δεύτερη θέση.

Το Cesky Krumlov είναι ο 2ος πιο δημοφιλής προορισμός στην Τσεχία

Český Krumlov
Η ιστορική πολή Τσέσκι Κρούμλοβ, Τσεχία. (πηγή: Wikipedia)

Το Τσέσκι Κρούμλοβ είναι γνωστό ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο. Κρυμμένο στη Νότια Βοημία, το Τσέσκι Κρούμλοβ είναι το στολίδι της Τσεχίας. Η Πράγα είναι η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στη χώρα, αλλά οι τουρίστες συχνά βρίσκουν χρόνο για μια ημερήσια εκδρομή στο Τσέσκι Κρούμλοβ. Υπολογίζεται ότι δέχεται περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ