Όλοι περάσαμε από εκείνην την ηλικία που δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την Αυστρία από την Αυστραλία ή μπορεί να νομίζαμε ότι είναι και το ίδιο πράγμα. Παραδεχτείτε το! Εδώ θα αναφέρουμε πληροφορίες μόνο για την Αυστραλ.. εε Αυστρία..
Η Αυστρία λοιπόν, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης, στις Ανατολικές Άλπεις, οι οποίες καλύπτουν το 62% της χώρας. Δεν θεωρείται ενιαίο κράτος, αλλά ομοσπονδία 9 κρατιδίων. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη/κρατίδιο είναι η Βιέννη.
Ακολουθούν άκρως ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές πληροφορίες για την Αυστρία!
Η Αυστρία είναι Περίκλειστο Κράτος
Η Αυστρία είναι περίκλειστη, δηλαδή δεν βρέχεται πουθενά από θάλασσα. Και παρόλο που δεν έχει πολύ μεγάλο μέγεθος συνορεύει με 8 χώρες, την Γερμανία , την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Πόσα σύνορα!
Η Αυστρία έχει 13 κορυφές με ύψος 3.000 μέτρα
Και 34 κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα.. Η Αυστρία είνα τόσο ορεινή που μόνο το 30% περίπου της χώρας βρίσκεται κάτω από τα 500 μέτρα. Η υψηλότερη κορυφή, το Γκροσγκλόκνερ, είναι 3.798 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα βουνά επηρεάζουν φυσικά τον πολιτισμό της χώρας και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.
Η Σημαία της Αυστρίας είναι από τις παλαιότερες στον κόσμο
Η σημαία της Αυστρίας είναι από τις αρχαιότερες στον κόσμο, με χρονολογία σχεδιασμού το 1230.
Η Αυστρία ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας
Η Αυστροουγγαρία ήταν μια ένωση των δύο αυτοκρατοριών αυτών των χωρών το 1867. Επίσης αποτελούνταν από τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία. Κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Αψβούργων και ήταν μια από τις κεντρικές δυνάμεις του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μετά τον οποίο κατέρρευσε.
Ο Χίτλερ ήταν Αυστριακός
Εντάξει αυτή η πληροφορία δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά ναι ο Χίτλερ ήταν από την Αυστρία. Αφού υπηρέτησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπήκε στην πολιτική στο Μόναχο και οδήγησε το ναζιστικό κόμμα στην εξουσία. Δυστυχώς την πορεία του την γνωρίζουμε όλοι..
Η Αυστρία δεν λέγεται Αυστρία στα Γερμανικά
Στα Γερμανικά η Αυστρία ονομάζεται Österreich, που σημαίνει «Ανατολικό βασίλειο», ή κάτι τέτοιο. Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 996 μ.Χ. ως Ostarrîchi. Ονομάστηκε έτσι επειδή η Αυστρία ήταν κάποτε το ανατολικότερο τμήμα της Βαυαρίας.
Η μισή ηλεκτρική ενέργεια της Αυστρίας προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια
Μπορεί να φαίνεται παράξενο για μια χώρα που δεν βρέχεται από θάλασσα, αλλά στην Αυστρία υπάρχουν καταρράκτες, ποτάμια και γενικά πολύ νερό που τρέχει συνεχώς στα βουνά. Η διαδικασία επιτυγχάνεται με τα υδροηλεκτρικά φράγματα, με το φράγμα Kolnbrein να είναι το ψηλότερο(200μ). Συνδυάζοντας σταθμούς αιολικής, ηλιακής και βιομάζας, η Αυστρία παράγει περίπου το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό είναι θαυμάσιο!
Το 19% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι γεννημένοι στο εξωτερικό
Μιλάμε για 1,69 εκατομμύρια ανθρώπους που ενώ δεν έχουν γεννηθεί στην Αυστρία, ζουν εκεί. Όλοι αυτοί μετακόμισαν στην Αυστρία αναζητώντας καλύτερες προοπτικές.
Τα χειμερινά αθλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην Αυστρία
Η Αυστρία έχει φιλοξενήσει δύο φορές τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Όλα αυτά τα χειμερινά σπορ, όπως το bobsleigh, το luge, το σκέλετον, το άλμα με σκι και το σλάλομ– έχουν το πλεονέκτημα στην Αυστρία λόγω των εγκαταστάσεων που διαθέτει. Αλίμονο, με όλα αυτά τα βουνά και όλο αυτό το χιόνι;!
Στην Αυστρία δεν κάνει ποτέ πολύ ζέστη
Ένας άλλος λόγος που τα χειμερινά σπορ είναι πιθανώς τόσο δημοφιλή στην Αυστρία είναι ότι το χιόνι δεν λιώνει ποτέ. Κάθε 300 μέτρα που ανεβαίνετε, η θερμοκρασία πέφτει κατά 5°. Η πιο καυτή μέση θερμοκρασία για τη Βιέννη είναι 19°C και η χαμηλότερη μέση θερμοκρασία είναι -1°C. Εντωμεταξύ εδώ με 19°C έχει μπει ήδη η πιτζάμα μέσα από την κάλτσα..
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες στην Αυστρία
Όλοι οι άντρες κάτω των 35 ετών πρέπει να έχουν συμπληρώσει εξάμηνη θητεία στο στρατό ή εννιάμηνη θητεία σε δημόσια υπηρεσία. Μεταξύ 17 και 51 ετών, όλοι οι άνδρες της Αυστρίας υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Τα καλά τα δικά μας κι αυτοί!
Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου στον κόσμο
Η Αυστρία διαθέτει το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο Werfen. Το Eisriesenwelt εκτείνεται σε περισσότερα από 42 χιλιόμετρα και οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν. Έχει πάνω από 200.000 επισκέπτες το χρόνο, αλλά οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται. Mέχρι το 1879, υπήρχε ο θρύλος ότι ήταν η είσοδος για την κόλαση. Λίγο κρύο για να είναι η κόλαση όμως ε;
Η αρχαιότερη γνωστή φυσική ανθρώπινη μούμια στην Ευρώπη βρέθηκε στην Αυστρία
Στην πραγματικότητα ήταν στα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας. Είναι πάνω από 4.000 ετών και το όνομά του είναι Ötzi. Ο Iceman (όπως είναι επίσης γνωστός) βρέθηκε το 1991 από δύο Γερμανούς τουρίστες. Νόμιζαν ότι ήταν απλώς κάποιος ορειβάτης στον πάγο που δεν τα κατάφερε. Που να ήξεραν όμως πόσο μεγάλος ήταν..
Η βιολογική γεωργία στην Αυστρία είναι υπόθεση πολλών χρόνων
Ξεκινώντας περίπου από το 1927 έως το 1935, στην περιοχή της Καρινθίας της Αυστρίας άρχισαν να εμφανίζονται τα βιολογικά αγροκτήματα. Από το 2010, 21.800 αγρότες διαχειρίζονταν 545.000 εκτάρια βιολογικής γεωργικής γης. Αυτό είναι πολύ καλό!
Τα κρουασάν είναι από την Αυστρία
Το ξέρουμε σοκαριστήκατε, αλλά έπρεπε να μάθετε κι εσείς ότι τα κρουασάν δεν είναι 100% γαλλικά. Το κρουασάν λοιπόν το εμπνεύστηκαν οι Γάλλοι από το kipferl, το οποίο ήταν δημιουργία των Αυστριακών.
Το τοστ και η κακή τύχη
Στην Αυστρία, θεωρείται κακή τύχη αν μοιράζεσαι ένα τοστ και δεν διατηρείς οπτική επαφή με το άλλο άτομο. Εντάξει, εδώ που τα λέμε, είναι ιερό πράγμα να μοιράζεσαι φαγητό! Το παθαίνω και εγώ με τις τηγανιτές πατάτες!
Το ενεργειακό ποτό «Red Bull» δημιουργήθηκε στην Αυστρία..
..μέσω Ταϊλάνδης βασικά. Ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, ένας Αυστριακός επιχειρηματίας, πήγε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη το 1982. Αναζητώντας μια θεραπεία για το jetlag, βρήκε το Krating Daeng, ένα ενεργειακό μη ανθρακούχο ποτό. Ο Mateschitz πήρε την συνταγή πίσω στην Αυστρία ως «Red Bull». Μη βιαστείτε να κακολογήσετε τον Μάτεσιτς, η οικογένεια Γιουβίντια, η οποία αρχικά είχε την ιδέα του Krating Daeng (που επίσης σημαίνει «κόκκινος ταύρος» στα Ταϊλανδικά) κατέχει το 51% της επιχείρησης.
Πηγές: The World Pursuit , World of Lina , Wikipedia
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 απίθανες πληροφορίες για την οροσειρά των Άλπεων