Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

15 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Πολωνία

Η Πολωνία είναι η 8η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης. Πρωτεύουσά της είναι η Βαρσοβία. Μάθετε για τι φημίζεται η χώρα...
15 πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε για την Πολωνία

Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας είναι χώρα στην Κεντρικής Ευρώπης. Συνορεύει στα βόρεια με τη Ρωσία (με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ) και τη Λιθουανία, ανατολικά με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, στα νότια με τη Σλοβακία και την Τσεχία και στα δυτικά με τη Γερμανία. Τα περισσότερα από τα βόρεια σύνορα της Πολωνίας σηματοδοτούν τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Πολωνία έχει πληθυσμό σχεδόν 38,2 εκατομμυρίων κατοίκων και είναι η 8η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης. Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Λοτζ. Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική και νόμισμα το ζουότι (σημαίνει χρυσός).

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε για τα άσχημα γεγονότα που συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εναντίον των εβραίων στην Πολωνία. Μήπως να μάθουμε μερικά πιο ευχάριστα πράγματα για την Πολωνία; Να μάθουμε!

Η Πολωνία φιλοξενεί το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου

Μάλμπορκ, Κάστρο Τευτονικού Τάγματος
Μάλμπορκ, Κάστρο Τευτονικού Τάγματος (πηγή: Wikipedia)

Το Κάστρο του Τευτονικού Τάγματος στο Μάλμπορκ είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο σε χερσαία έκταση. Αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως Τευτονικό κάστρο και φρούριο, είναι επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κι εδώ που τα λέμε, η Πολωνία φιλοξενεί 15 αξιοσημείωτα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO!

Η Πολωνία διαθέτει ένα από τα παλαιότερα αλατωρυχεία στον κόσμο

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Πολωνία
"Saint Kinga" Ναός στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Πολωνία (πηγή: Wikipedia)

Στην Πολωνία υπάρχει το αλατωρυχείο Wieliczka, ηλικίας 800 ετών, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Είναι φημισμένο ως ο υπόγειος καθεδρικός ναός αλατιού της Πολωνίας και εκεί θα βρει κανείς θαλάμους, γλυπτά, πολυελαίους από αλάτι και ένα ολόκληρο παρεκκλήσι από αλάτι σε βάθος 135 μέτρων. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και παράγει συνεχώς αλάτι από τον 13ο αιώνα μέχρι το 2007.

Η βότκα προέρχεται από την Πολωνία!

Żubrówka Bison Grass Vodka από την Πολωνία
Żubrówka Bison Grass Vodka από την Πολωνία (πηγή: Wikipedia)

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την βότκα ως ποτό της Ρωσίας, όπως και οι ίδιοι οι Ρώσοι δηλαδή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η βότκα εφευρέθηκε στην Πολωνία. Η πρώτη γραπτή αναφορά του ποτού βρέθηκε στα πολωνικά δικαστικά έγγραφα από το 1405 και η βότκα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φάρμακο. Η Πολωνία παράγει το διάσημο ποτό από τον Μεσαίωνα και σήμερα οι Πολωνοί εξακολουθούν να φτιάχνουν μερικές από τις καλύτερες βότκες στον κόσμο, παράγοντας περίπου 260 εκατομμύρια λίτρα από αυτό κάθε χρόνο. Na Zdrowie!

Η Πολωνία είχε το πρώτο ανάποδο σπίτι στον κόσμο

Ανάποδο σπίτι στο Szymbark της Πολωνίας
Ανάποδο σπίτι στο Szymbark της Πολωνίας

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά γεγονότα για την Πολωνία είναι ότι φιλοξενεί το πρώτο ανάποδο σπίτι στον κόσμο. Το στριφογυρισμένο ξύλινο σπίτι χτίστηκε στο μικροσκοπικό πολωνικό χωριό Szymbark – το οποίο έχει μόνο περίπου 500 κατοίκους. Οι επισκέπτες πρέπει να εισέλθουν στο σπίτι από τα παράθυρα της σοφίτας και μπορούν να κάνουν μια βόλτα στο επιπλωμένο εσωτερικό, που θυμίζει την κομμουνιστική Πολωνία κατά τη δεκαετία του 1970 και θέλει να συμβολίσει ότι η κομμουνιστική εξουσία ανέτρεψε τη ζωή στην Πολωνία.

Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών στη Βαρσοβία είναι γεμάτο ζώα

Παλάτι Πολιτισμού και της Επιστήμης στη Βαρσοβία
Το Παλάτι Πολιτισμού και της Επιστήμης στη Βαρσοβία (πηγή: Wikipedia)

Το ξέρατε ότι στο εμβληματικό Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης της Βαρσοβίας, το οποίο έχει πάνω από 3.000 δωμάτια που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες συνεδριάσεων, αθλητικές αρένες, αμφιθέατρα, μπαρ, κινηματογράφοι και γραφεία, δουλεύουν και γάτες; Δεν είναι και στο επίσημο μισθολόγιο, αλλά δεκάδες γάτες περιφέρονται καθημερινά στο κτίριο για να καταπολεμήσουν τα ποντίκια. Επίσης, στους επάνω ορόφους κατοικούν κιρκινέζια(είδος πτηνού), ενώ στον έκτο υπάρχει ένα ζωντανό μελισσοκομείο!

Η πολωνική μπύρα είναι αρωματισμένη με σιρόπι

Πολωνικές Μπύρες
Πολωνικές Μπύρες (πηγή: Wikipedia)

Όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Πολωνία η μπύρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Απλά οι μπύρες στην Πολωνία τείνουν να είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, καθώς περιέχουν γλυκά σιρόπια με γεύσεις μήλου, βατόμουρου ή τζίντζερ. 

Η πολωνική γλώσσα είναι από τις δυσκολότερες γλώσσες

Πολωνικό αλφάβητο
Πολωνικό αλφάβητο. Τα γκρι γράμματα δεν χρησιμοποιούνται. (πηγή: Wikipedia)

Η πολωνική γλώσσα θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο. Αυτό που την κάνει τόσο περίπλοκη είναι ότι χρησιμοποιεί 32 γράμματα, από τα οποία μόνο τα 9 είναι φωνήεντα. Σε συνδυσμό με το πόσο δύσκολη είναι η προφορά εξηγείται γιατί είναι μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο. 

Η Πολωνία έχει 17 νικητές του βραβείου Νόμπελ

Μαρία Κιουρί, βραβεία Νόμπελ Φυσικής & Χημείας
Μαρία Κιουρί, βραβεία Νόμπελ Φυσικής & Χημείας (πηγή: Wikipedia)

Το Βραβείο Νόμπελ είναι ένα από τα πιο διακεκριμένα βραβεία που υπάρχουν στον κόσμο και η Πολωνία έχει κερδίσει 17 φορές, στη Λογοτεχνία, την Ειρήνη, την μουσική και τις επιστήμες. Η Μαρί Κιουρί (φυσική και χημεία), ο Τζόζεφ Κόνραντ (συγγραφέας) και ο Φρεντερίκ Σοπέν (συνθέτης) είναι μερικοί Πολωνοί από αυτούς που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ.

Οι Πολωνοί παντρεύονται στην μικρότερη ηλικία στην Ευρώπη

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την Πολωνία είναι ότι οι Πολωνοί παντρεύονται κατά μέσο όρο σε ηλικία 25-27 ετών, νεότεροι από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, αν γίνετε φίλοι με Πολωνούς γύρω στα είκοσί τους που είναι σε σταθερή σχέση, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για να παρευρεθείτε σε έναν πολωνικό γάμο… Είναι βέβαιο ότι θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Και στα δικά σας!

Η Βαρσοβία καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μπερνάρντο Μπελλόττο, Άποψη της Βαρσοβίας
Άποψη της Βαρσοβίας από την Πράγα, Βασιλικό Κάστρο. Έργο του Μπερνάρντο Μπελλόττο. (πηγή: Wikipedia)

Η Παλιά Πόλη στη Βαρσοβία που βλέπετε σήμερα δεν είναι η εντελώς πρωτότυπη. Η Βαρσοβία βομβαρδίστηκε σφοδρά και ουσιαστικά ισοπεδώθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία το 1944 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Πολωνοί ξαναέχτισαν την πόλη τους μετά τον πόλεμο χρησιμοποιώντας τους λεπτομερείς πίνακες του Μπερνάρντο Μπελλόττο. Σήμερα μπορείτε ακόμα να δείτε κτίρια στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας που μοιάζουν με τον 14ο αιώνα, και όλα αυτά μαρτυρούν την απίστευτη δύναμη και την ανθεκτικότητα του πολωνικού λαού.

Η Πολωνία φιλοξενεί μια εκπληκτικά άγρια φύση

Δάσος Μπιαλοβιέζα
Το Δάσος της Μπιαλοβιέζα (πηγή: Wikipedia)

Η Πολωνία φιλοξενεί μερικά πραγματικά εντυπωσιακά είδη ζώων. Το τεράστιο, αρχέγονο Δάσος της Μπιαλοβιέζα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε διαφορετικά είδη ζώων. Όταν μπαίνεις στο δάσος είναι σαν να περνάς μέσα από μια πύλη και να επιστρέφεις εκατοντάδες χρόνια πίσω στις μέρες που η Ευρώπη ήταν κυρίως δάσος. Εκεί υπάρχουν οι ευρωπαικοί βίσονες, που ζυγίζουν πάνω από 600 κιλά και λύκοι.

Το μάζεμα μανιταριών είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα στην Πολωνία

Ζαπιεκάνκα, πολωνική πίτσα
Ζαπιεκάνκα, πολωνική πίτσα με μανιτάρια. (πηγή: Wikipedia)

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι Πολωνοί τρέχουν στα δάση για να μαζέψουν μανιτάρια. Τα μανιτάρια τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν νόστιμα πιάτα, όπως η Ζαπιεκάνκα, γνωστή και ως πολωνική πίτσα. Οι μανιταροσυλλέκτες χρησιμοποιούν τοπικές γνώσεις για να διασφαλίσουν ότι μαζεύουν ασφαλείς, βρώσιμους μύκητες. Ειδικά στην ύπαιθρο, πολλοί Πολωνοί έχουν βαθιά σύνδεση με τη γη και τεχνογνωσία για να συλλέγουν με ασφάλεια τρόφιμα από την έρημο.

Η Πολωνία έχει ένα από τα πιο διαφορετικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη

Εθνικό Πάρκο Biebrza Πολωνία
Ποταμός Biebrza στο Εθνικό Πάρκο, στην Πολωνία (πηγή: Wikipedia)

Τι φαντάζεστε όταν σκέφτεστε την Πολωνία; Αρχαία δάση; Οροσειρές όπως η Τάτρα και τα Καρπάθια και εκθαμβωτικές λίμνες; Τι θα λέγατε για παραλίες, ερήμους, αμμόλοφους ή υγροτόπους; Η Πολωνία έχει σχεδόν 800 χιλιόμετρα αμμώδους ακτογραμμής, αμμόλοφους στην περιοχή της Πομερανίας, υγροτόπους στο Εθνικό Πάρκο Biebrzański, ακόμη και τη μοναδική έρημο της Κεντρικής Ευρώπης, την Pustynia Błędowska. Πολωνία δεν μας τα είχες πει αυτά!

Μπορείτε να φάτε στο παλαιότερο εστιατόριο της Ευρώπης

Η είσοδος του εστιατορίου Piwnica Świdnicka στο Παλιό Δημαρχείο. (πηγή: Wikipedia)

Αν σας βγάλει ο δρόμος στην πόλη του Βρότσλαβ στην Πολωνία αναζητήστε το «Piwnica Swidnicka», το παλαιότερο εστιατόριο στην Ευρώπη. Άνοιξε το 1275 και μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα εκεί.

Στην Πολωνία μπορείτε να βρείτε ένα πρωτότυπο αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου

Βίβλος του Γουτεμβέργιου
Ένα από τα αντίγραφα της Βίβλου του Γουτεμβέργιου. (πηγή: Wikipedia)

Απομένουν μόνο εννέα αντίγραφα της Βίβλου του Γουτεμβέργιου στην αρχική βιβλιοδεσία του 15ου αιώνα. Και μπορείτε να βρείτε ένα από αυτά στο Επισκοπικό Μουσείο στη μικρή πόλη Pelplin στην περιοχή Kociewie της Πολωνίας. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου ήταν το πρώτο σημαντικό βιβλίο που τυπώθηκε σε τυπογραφείο και άνοιξε το δρόμο για τη μαζική παραγωγή βιβλίων στη Δύση.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

  1. Ο Σοπέν ήταν γαλλικής καταγωγής αν και γεννήθηκε στην Πολωνία. Επίσης ο Σοπέν δεν έχει καμία σχέση με τα βραβεία Νόμπελ, είτε χρονικά είτε λειτουργικά.
    Αυτά τα μη γεωγραφικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.